Αλλάζουν όλα στους δρόμους της Αθήνας –Το νέο «πρόσωπο» της πρωτεύουσας

Νέoυς ποδηλατόδρομους, συντήρηση γεφυρών, διαπλάτυνση οδών και «έξυπνες» τεχνολογίες περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το σχέδιο της Περιφέρειας Αττικής για την ολική αναβάθμιση της Αθήνας.

«Πυρετός» έργων αναμένεται να σημειωθεί τους επόμενους μήνες στην Αθήνα, με στόχο να καταστούν ευκολότερες και ασφαλέστερες οι μετακινήσεις των πολιτών.

Στις δράσεις που δρομολογούνται και θα αναδείξουν την πρωτεύουσα σε μια πόλη φιλόξενη για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της αναφέρθηκε την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γ. Πατούλης, κατά την έγκριση του προϋπολογισμού, του προγραμματισμού έργου και του Ολοκληρωμένου Πλαισίου Δράσης του οικονομικού έτους 2023. Ακολουθούν οι δράσεις της Περιφέρειας.


Όπως είχε ανακοινωθεί στις 17 Αυγούστου, το Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας της Περιφέρειας ενισχύεται με την προσθήκη εφαρμογής που θα λειτουργεί σε smartphones και θα εμφανίζει σε πραγματικό χρόνο, τους χρόνους διαδρομών σε διάφορους οδικούς άξονες, έτσι ώστε να μπορεί να γίνει επιλογή της διαδρομής με την λιγότερη κίνηση, από τους οδηγούς. Η εφαρμογή Smart Cities θα λειτουργήσει συνδυαστικά με τις σύγχρονες ηλεκτρονικές πινακίδες μεταβλητών μηνυμάτων που ήδη λειτουργούν.

Καθολική αναβάθμιση των δρόμων
Όπως ανέφερε ο Γ. Πατούλης, έχουν υποβληθεί προς χρηματοδότηση στο «Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας» τρεις εμβληματικές δράσεις (συντήρηση γεφυρών, χάραξη και διαπλάτυνση οδών, συντήρηση στηθαίων κ.α.), συνολικού προϋπολογισμού 227 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα:

  • Επισκευή και συντήρηση γεφυρών Περιφέρειας Αττικής, προϋπολογισμού 89.939.448,12 ευρώ
  • Ολοκλήρωση μελέτης χάραξης και διαπλάτυνσης της επαρχιακής οδού Μέγαρα – Αλεποχώρι (ορεινό τμημα) προϋπολογισμού 39.000.000.00 ευρώ
  • Επισκευή και συντήρηση στηθαίων Περιφέρειας Αττικής προϋπολογισμού 98.000.000 ευρώ

Παράλληλα, στο Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης της Περιφέρειας Αττικής για τα έτη 2021-2025, συνολικού προϋπολογισμού 404 εκατ. ευρώ, έχουν ενταχθεί όλα τα απαραίτητα έργα για την ασφάλεια των πολιτών, δηλαδή συντηρήσεις οδοποιίας, συντήρηση φωτεινής σηματοδότησης, έργα ηλεκτροφωτισμού, καθαρισμοί φρεατίων, καθαρισμοί ρεμάτων, αποχιονισμοί κ.ά.

Επίσης πρόκειται να να κατασκευαστούν πρότυπες διαβάσεις διέλευσης πεζών και να γίνει προμήθεια ηλεκτρονικών μέσων παρακολούθησης παραβιάσεων του Κ.O.K. (κάμερες).

Ποδηλατόδρομοι
Στο Ταμείο Ανάκαμψης έχει ενταχθεί το έργο ανάπλασης της Αθηναϊκής Ριβιέρας που αφορά στο τμήμα της ακτογραμμής της Αθηναϊκής Ριβιέρας, από το Δ. Καλλιθέας έως το Δημαρχείο του Δ. Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, διασχίζοντας έξι Δήμους, προϋπολογισμού 24,7 εκ ευρώ. Στόχος η κατασκευή πεζόδρομου – ποδηλατόδρομου (μήκους 13,5 χλμ.) για τους πεζούς και τους ποδηλάτες όλου του λεκανοπεδίου. Η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ έχει ξεκινήσει τις απαραίτητες ενέργειες υλοποίησής του ώστε να είναι ολοκληρωμένο ως το τέλος του 2025.

ποδηλατόδρομος αθήνα
Μέσω πόρων του Περιφερειακού Πρόγραμματος Αττικής 2021-2027 προχωρά το έργο δημιουργίας του μεγαλύτερου ποδηλατοδρόμου στην Αθήνα, μήκους 17,8 χλμ. που θα ξεκινά από την Κηφισιά και θα φτάνει στο Γκάζι.

Μόλις ολοκληρωθεί, θα ενωθεί με τον ποδηλατόδρομο Γκάζι-Φάληρο μήκους 11 χλμ. που έχει ολοκληρωθεί από το τέλος του 2015.

carandmotor, eurokinissi

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί