Άρθρο 14/6/20. Αυτά που δεν πρέπει και αυτά που πρέπει να κάνει η Ελλάδα σε σχέση με την Τουρκία

Το τοπίο έχει ξεκαθαρίσει σε σχέση με το τι επιδιώκει η Τουρκία και ήρθε η ώρα να το δει και όλος ο πολιτικός κόσμος. Η Τουρκία του Ερντογάν γνωρίζει την ιστορία της και επιδιώκει να αποκτήσει ερίσματα σε όλη τη Μεσόγειο, αφού οι στατιστικές λένε ότι σχετικά σύντομα θα είναι μέσα στις πέντε μεγάλες δυνάμεις […]

Το τοπίο έχει ξεκαθαρίσει σε σχέση με το τι επιδιώκει η Τουρκία και ήρθε η ώρα να το δει και όλος ο πολιτικός κόσμος.

Η Τουρκία του Ερντογάν γνωρίζει την ιστορία της και επιδιώκει να αποκτήσει ερίσματα σε όλη τη Μεσόγειο, αφού οι στατιστικές λένε ότι σχετικά σύντομα θα είναι μέσα στις πέντε μεγάλες δυνάμεις του πλανήτη.

Η Ελλάδα αποτελεί εμπόδιο για την Τουρκία, αλλά όχι φόβητρο. Απλά η Ελλάδα σαν μέλος της Ε.Ε. και του Ν.Α.Τ.Ο. αποτελεί ένα γραφειοκρατικά πιο πολύπλοκο ζήτημα για τον επεκτατισμό του Ερντογάν.

Η Τουρκία ήδη βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση, σε πολέμους που διεξάγει εκτός της Τουρκικής επικράτειας. Είναι εθισμένη στο να διεξάγει πολεμικές επιχειρήσεις και οι επιτυχίες στη Λιβύη έχουν ανεβάσει την επεκτατική της αυτοπεποίθηση, αλλά και την εμπειρία.

Η Ελλάδα από την πλευρά της δεν πρέπει:

 1. Να περιμένει ότι οι Ευρωπαίοι και οι ΗΠΑ, θα την βοηθήσουν στρατιωτικά σε περίπτωση σύρραξης με την Τουρκία.
 2. Να περιμένει ότι οι Ευρωπαίοι και οι ΗΠΑ, θα εμποδίσουν την Τουρκία από το να μας χτυπήσει με οποιονδήποτε τρόπο.
 3. Να περιμένει ότι οι Ευρωπαίοι και οι ΗΠΑ, θα σταματήσουν τις όποιες εχθροπραξίες, πριν η Τουρκία πετύχει τους αντικειμενικούς της σκοπούς και επιβάλει τετελεσμένα.
 4. Να νομίζει ότι οι Τούρκοι μας φοβούνται και θα διστάσουν να μας χτυπήσουν.

Επίσης, η Ελλάδα πρέπει:

 1. Άμεσα, να δαπανήσει ένα ποσό (μερικών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ), για αγορά βλημάτων και συστημάτων αυτοπροστασίας για τα άρματά της και τα επιθετικά της ελικόπτερα (γιατί σε χρόνο μηδέν θα εκπλαγούμε από το πόσα θα χάσουμε) , τορπιλών για τα υποβρύχιά της, ηλεκτρονικών συστημάτων άμεσα χρησιμοποιήσιμων (δεν δίνω λεπτομέρειες) και για τους τρεις κλάδους των ενόπλων δυνάμεων, περισσότερους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για τα τα αεροπλάνα, τα πλοία και τα MLRS κτλ κτλ. Όλα αυτά είναι γνωστά στους ειδικούς των ενόπλων δυνάμεων.
 2. Να βρει βραχυπρόθεμες λύσεις για την έλλειψη ενεργών μονάδων ανοικτής θάλασσας (blue water) για το πολεμικό ναυτικό και ΤΟΜΑ (τεθωρακισμένα οχήματα μάχης που συνοδεύουν τα άρματα, αφού έχουμε παντελή έλλειψη).
 3. Άμεσα να πάρει αποφάσεις για νέα μαχητικά αεροσκάφη, μονάδες του στόλου και άρματα μάχης, ώστε ο χρόνος παράδοσης που είναι αρκετά χρόνια να αρχίσει να τρέχει.
 4. Να μη διστάσει να χτυπήσει την Τουρκία μέσα στην Τουρκία (Θράκη και βαθιά από τα παράλια Μ. Ασίας), ώστε ο μέσος Τούρκος πολίτης να καταλάβει ότι βρίσκεται σε πόλεμο, πράγμα που ο Ερντογάν έχει αποφύγει μέχρι στιγμής επιτυχώς, πλην της περίπτωσης που οι Ρώσοι του έδωσαν, πριν την πανδημία, δεκάδες νεκρούς Τούρκους στρατιώτες στη Συρία, λόγω των οποίων είχε σοβαρό πρόβλημα μέσα στην Τουρκία, δείχνοντας ότι αυτό είναι ένα αδύναμο σημείο του.
 5. Να χτυπήσει, εφόσον χρειαστεί, στο ψαχνό και όχι προειδοποιητικά τον τουρκικό στόλο σε όλη τη Μεσόγειο και το Αιγαίο.
 6. Να μη διστάσει να χτυπήσει μέσα στην Αλβανία και τη Λιβύη, σε περίπτωση που δεχθεί τουρκικά πλήγματα μέσα από τις χώρες αυτές.
 7. Να έχει ήδη συμφωνίες με χώρες της Μεσογείου, για το που μπορούν να ελλιμενιστούν για επισκευές πολεμικά μας πλοία και να προσγειωθούν πολεμικά μας αεροπλάνα, χωρίς να κατασχεθούν ή να κρατηθούν εκεί μέχρι νεοτέρας.
 8. Να έχουν όλα τα κόμματα κοινή θέση απέναντι στην Τουρκία.

Όλα τα παραπάνω πρέπει να είναι προαποφασισμένα ψύχραιμα και όχι να ψαχνόμαστε εν θερμώ.

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί