• Αρχική
  • LIFE
  • Ξέρετε τo πραγματικό χρώμα του Πλούτωνα και της Αφροδίτης;

Ξέρετε τo πραγματικό χρώμα του Πλούτωνα και της Αφροδίτης;

Όταν το New Horizons έφτασε στον Πλούτωνα, οι αστρονόμοι ήταν συγκλονισμένοι με την ανακάλυψη ότι ο Πλούτωνας στην πραγματικότητα ήταν κόκκινος.

Στις 19 Ιανουαρίου του 2006, η NASA έστειλε το διαπλανητικό διαστημόπλοιο New Horizons, έξω απο τα όρια του ηλιακού μας συστήματος. Το πυρηνοκίνητο διαστημικό σκάφος έφυγε απο τον Πλούτωνα πέρυσι στέλνοντας εκπλήξεις με κάποια περίεργα και υπέροχα χαρακτηριστικά του Πλούτωνα. Έχει ένα σκουριασμένο χρώμα σε ολόκληρη την επιφάνειά του, παρόμοια με τον Άρη, γεγονός που υποδηλώνει ότι η παγωμένη επιφάνεια πλανήτη μπορεί να περιέχει πραγματικά οργανικά μόρια. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το κόκκινο χρώμα προέρχεται από tholins (θόλους), μια ένωση που δημιουργείται όταν το υπεριώδες φως του ήλιου διασπά το μεθάνιο και το άζωτο. Αυτοί οι tholins πέφτουν βροχή στην επιφάνεια, και χρωματίζουν τα πάντα με ένα σκουριασμένο κόκκινο χρώμα.
Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για τους αστροβιολόγους επειδή οι θόλοι αποτελούν τη ραχοκοκαλιά των αμινοξέων, που αποτελεί ένα βασικό δομικό στοιχείο της ζωής όπως την ξέρουμε. Δεν είναι ζωντανοί απο βιολογική έννοια, αλλά είναι οργανικά μόρια. Στην πραγματικότητα, μερικές θεωρίες υποθέτουν ότι παρόμοιες ενώσεις πυροδότησαν την ανάπτυξη της ζωής στη Γη, από έναν κομήτη ή αστεροειδή.
Εν πάση περιπτώσει, το κόκκινο χρώμα του Πλούτωνα ήταν ένα πραγματικό σοκ για όλους τους επιστήμονες του διαστήματος. Ο Πλούτωνας έχει τεράστιες πεδιάδες με τεράστιους όγκους πάγου, οροσειρές, όπως επίσης και μια λεπτή ατμόσφαιρα με λεπτά σύννεφα.


Τι χρώμα έχει η Αφροδίτη;

Με γυμνό μάτι, η Αφροδίτη μοιάζει με ένα πολύ φωτεινό αστέρι στον ουρανό. Το διαστημόπλοιο έχει στείλει εικόνες από τις συννεφιασμένες κορυφές της Αφροδίτης.
Αν θα μπορούσαμε πραγματικά να πετάξουμε γύρω από την Αφροδίτη θα βλέπαμε πολύ περισσότερα από μια φωτεινή λευκοκίτρινη μπάλα χωρίς χαρακτηριστικά. Δεν θα είμασταν σε θέση όμως να δούμε κάποια από τα χαρακτηριστικά σύννεφα που φαίνονται στις φωτογραφίες της Αφροδίτης. Αυτό συμβαίνει γιατί οι εν λόγω φωτογραφίες πάρθηκαν με τη χρήση διαφορετικού μήκους κύματος του φωτός, όπου οι διαφορές στα στρώματα των σύννεφων είναι ορατά.

Για παράδειγμα, η φωτογραφία που συνοδεύει αυτή την ιστορία πάρθηκε στο υπεριώδες φάσμα. Αν και η ατμόσφαιρα της Αφροδίτης σχεδόν εξ ολοκλήρου αποτελείται από διοξείδιο του άνθρακα, τα σύννεφα παρεμποδίζουν τη θέα μας προς την επιφάνεια, από το διοξείδιο του θείου. Αυτά είναι αδιαφανή στο ορατό φως, και έτσι δεν μπορούμε να δούμε μέσα από αυτά την επιφάνεια της Αφροδίτης. Αυτά τα σύννεφα στην πραγματικότητα είναι σταγονίδια βροχής θειικού οξέος.

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu