Ταξίδι στο δρόμο του Μεταξιού

Ο Δρόμος του Μεταξιού (ή Sichou zhi lu 綢 綢 之 路), στη συμβατή ιστορία ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της Δυναστείας των Χαν (206 π.Χ. – 220 μ.Χ.) και συνέδεσε την Ανατολική, τη Νότια και τη Δυτική Ασία με την Ευρώπη, καθώς και τμήματα της Βόρειας και Ανατολικής Αφρικής κατά μήκος των 6500 χιλιομέτρων.

Το αρχαίο δίκτυο εμπορικών δρομολογίων λέγεται ότι ιδρύθηκε επίσημα κατά τη διάρκεια της δυναστείας των Χαν της Κίνας, και συνέδεε εμπορικά τις περιοχές του αρχαίου κόσμου μεταξύ του 130 π.Χ.-1453 μ.Χ.

(Μουσείο Καλών Τεχνών στη Βοστώνη: Ταξιδεύοντας στον δρόμο του μεταξιού- Μέγας Αλέξανδρος κατά Τζένγκις Καν)

Πρώτος άνοιξε το δρόμο ο Ελ Διόνυσος κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του και ο Μ. Αλέξανδρος ακολούθησε την ίδια διαδρομή εκτελώντας τη θεϊκή αποστολή του.
Τον 4ο αιώνα π.Χ., ο Μέγας Αλέξανδρος πέρασε τον Ινδό ποταμό στην Ινδία.
Ο Τζένγκις Καν 1.500 χρόνια αργότερα άρχισε την επέκταση της αυτοκρατορίας του από τη Μογγολία προς τη Μεσόγειο.

Μετά την Περσία ο Μέγας Αλέξανδρος, ίδρυσε την πόλη της Αλεξάνδρειας Εσχάτη το 339 π.Χ. στην κοιλάδα Fergana του Νεμπ (σύγχρονο Τατζικιστάν), αφήνοντας στην πόλη του τραυματίες βετεράνους και πολλούς Μακεδόνες πολεμιστές.

Σύμφωνα με τον Έλληνα ιστορικό Στράβωνα (63-24 μ.Χ.) ο Μέγας Αλέξανδρος όταν κατέλαβε την περιοχή την πρωτεύουσα Βάκτρα κατάργησε τα βάρβαρα έθιμά τους. Οι Έλληνες επέκτειναν την αυτοκρατορία τους μέχρι τις Σέρες (Γεωγραφία ΧΙ (260 – 195 π.Χ.), δηλαδή «τη γη από την οποία προέρχεται το μετάξι». Ο μετέπειτα Έλληνας βασιλιάς της Βακτρίας και της Ινδίας Ευθύδημος επέκτεινε τα σύνορα του βασιλείου μέχρι τις όχθες του Γάγγη. Το 188 π.Χ. κατέλαβε την κοιλάδα του Ινδού και προσάρτησε την Αραχωσία, τη Δραγγιανή και τη Γεδρωσία,ιδρύοντας πολλές πόλεις.

(Σαμαρκάνδη- σήμερα)

Πολύ αργότερο ο Βενετός εξερευνητής Marco Polo (1254-1324 CE) ταξίδεψε σε πατημένα μονοπάτια και τα περιγράφει σε βάθος στο περίφημο έργο του, αλλά δεν αποδίδει τα ονόματά τους.
O Γερμανός γεωγράφος Ferdinand von Richthofen το1877 περιγράφει τον «δρόμο του μεταξιού» ένα περίπλοκο δίκτυο διαδρομών ξηράς και θάλασσας που επέτρεψε το εμπόριο μεταξύ αρχαίων αυτοκρατοριών. Το μετάξι δεν ήταν το μοναδικό αντικείμενο των αρχαίων καραβανιών που ταξίδευαν στα διασυνδεδεμένα εμπορικά δρομολόγια που συνέδεαν την Ασία, την Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική.

Αρκετοί Κινέζοι και δυτικοί έμποροι, ταξίδευαν όλη τη διαδρομή, σταματώντας σε οάσεις και διάφορες πόλεις κατά μήκος του δρόμου. Από τον 1ο αιώνα π.Χ. μέχρι τον 10ο αιώνα μ.Χ., το φάσμα των αντικειμένων που ταξίδευαν στα δυτικά περιλάμβανε επίσης φρούτα, μπαχαρικά, πορσελάνη, πυρίτιδα, νεφρίτη,χαρτί, μαλλί, λινό, άλογα, κοσμήματα, ελεφαντόδοντο, σύκα, σταφύλια και κρασί.

Τι θα δείτε στο Δρόμο του Μεταξιού

(Yulin -Μεγάλα τείχη)

(Ναός στο κίτρινο ποτάμι)

Ακολουθήστε τα βήματα των αρχαίων εμπόρων κατά μήκος του θρυλικού δρόμου του Μεταξιού σε μια διαδρομή που εκτείνεται από το Xi’an στην επαρχία Shaanxi μέσω του στενού διαδρόμου Hexi έως τα κινεζικά σύνορα στο Pass

Jade Gate.

(Ερείπια του Μεγάλου Τείχους – Πύλη Jade Gate)

(Πύλη Jade Gate (νεφρίτη) – δρόμος μεταξιού- Dunhuang )

Από εδώ ο Δρόμος του Μεταξιού ακολουθεί εκατοντάδες μονοπάτια της ερήμου και του βουνού από την Κεντρική Ασία προς την Ευρώπη.
Παρόλο που πολλές από αυτές τις πόλεις έχουν πλέον εξαφανιστεί, θαμμένες κάτω από την άμμο των μεγάλων ερήμων Lop Nor και Taklamakan – υπάρχουν ακόμα πολλά πολλά εντυπωσιακά αξιοθέατα για να δείτε.
Ανακαλύψτε τους Πολεμιστές Terracotta στην Xi’an, δείτε βουδιστικά έργα τέχνης στις σπηλιές στο Dunhuang.

(Τοιχογραφίες ναού σε σπήλαιο του Dunhuang)

Επισκεφθείτε τη Μονή Labrang στη Xia He.

Περιπλανηθείτε στην ζωντανή αγορά στο Kashgar για να θαυμάσετε τα έργα των κοσμηματοπωλών του Khotan.

(Βρετανικό μουσείο: ζωγραφική μεταξωτών πριγιπισσών, -Βουδιστικό ιερό στο Κοτάν, -Xinjiang, – 7ος-8ος αιώνας)

Χαρακτηριστική πόλη που θα συναντήσετε στο δρόμο του μεταξιού είναι η Xi’an.

Για τα μεγάλα εμπορικά καραβάνια στο Δρόμου του Μεταξιού, η Xi’an ήταν η αρχή ή το τέλος του ταξιδιού τους. Η μεγαλύτερη και πιο εντυπωσιακή πόλη στον Δρόμο του Μεταξιού ήταν η Σαμαρκάνδη, γνωστή για τους έξοχους τεχνίτες, αστρονόμους, ποιητές και για το υδραγωγείο που παρείχε νερό για 200.000 ανθρώπους. Εκεί συναντήθηκαν πολλές διαδρομές της Κίνας με την κύρια διαδρομή που συνέχιζε στην Ευρώπη.

(Σαμαρκάνδη)

Σήμερα στο δρόμο του Μεταξιού μπορείτε να εξερευνήσετε την πλούσια ιστορία του και να επισκεφθείτε τον Τάφο του Αυτοκράτορα Jingdi, το μουσείο με τους Πολεμιστές από τερακότα, την γιγάντια Παγόδα της Αγριας Χήνας, τα παλιά Τείχη της πόλης, και πολλά άλλα.

Τα πολύ καλά διατηρημένα αγάλματα των στρατιωτών από τερακότα όπως και τα άλογα είναι 2200 ετών, και βρίσκονται διατεταγμένα σε σχηματισμό μάχης, προφυλάσσοντας τον τάφο του πρώτου αυτοκράτορα της Κίνας Qin Shihuang.

Κάθε σειρά μάχης και κάθε πρόσωπο διαφέρει στα χαρακτηριστικά του προσώπου και τις εκφράσεις.
Ο Τσιν Σι Χουάνγκ ήταν ο πρώτος αυτοκράτορας της Ηνωμένης Κίνας και ο ισχυρότερος ηγέτης της. Είναι υπεύθυνος για την κατασκευή του Μεγάλου Τείχους, γνωστός θρυλικός ήρωας για τις νίκες του στη μάχη. Επίσης πιστώνεται με πολλά επιτεύγματα, όπως την εισαγωγή γραφής και ιατρικής.

Μουσείο Ιστορίας Shaanxi


Κάντε μια βόλτα στην κινεζική ιστορία σε αυτό το εκπληκτικό μουσείο γεμάτο θησαυρούς, από τις δυναστείες Shang, Zhou, Han, Sui, Qin και Tang.

(ειδική συλλογή από χρυσά και ασημένια αντικείμενα της δυναστείας των Τανγκ)

Τα αντικείμενα περιλαμβάνουν χάλκινα σπαθιά και βαλλίστρες, βουδιστική τέχνη, τοιχογραφίες Tang, ειδώλια τερακότα και εκφραστικούς φύλακες τάφων.

Mogao Caves

Μερικές από τις καλύτερα διατηρημένες βουδιστικές τοιχογραφίες και αγάλματα της Κίνας βρίσκονται σε αυτή την τοποθεσία της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, νοτιοανατολικά του Dunhuang, σε ένα στρατηγικό σταυροδρόμι του δρόμου του μεταξιού.
Εάν θέλετε μπορείτε να πάρετε οδηγό για μια ξενάγηση στα σπήλαια με τα γιγαντιαία βουδιστικά αγάλματα, τις τοιχογραφίες και την βιβλιοθήκη αρχαίους παπύρους σε ρολά.
Οι σπηλιές αποκαλύπτουν βουδιστική τέχνη 1000 χρόνων, αρχίζοντας από τον 4ο αιώνα και σταματούν τον 14ο αιώνα, όταν εγκαταλείφθηκαν.

Πέρασμα και οχυρό φρούριο – Jiayu Guan Pass & Fort

Το εντυπωσιακό Φρούριο Jiaya Guan, περιτριγυρίζεται από την έρημο και έχει θέα τα χιονισμένα βουνά. Το τελευταίο φρούριο στο Σινικό Τείχος της Κίνας που χτίστηκε το 1372 μ.Χ., είναι στρατηγικά τοποθετημένο στο στενό διάδρομο πέρασμα Jiayu Guan στο Hexi, που ήταν τότε το τελευταίο δυτικό όριο της Κίνας.

(Είσοδος Jiayu Guan)

Εάν προχωρήσετε ανατολικά της Guanghua, στα χνάρια των εμπόρων, των εξερευνητών και των εκτοπισμένων διανοουμένων, θα συναντήσετε την πύλη ύψους 17 μ., από τους δύο πύργους του Σινικού Τείχους.

Στη συνέχεια να περάσετε από τη δυτική πύλη Jiayu Guan – γνωστή ως η πύλη των στεναγμών (κάποτε εκεί έστελναν τους εξόριστους στην έρημο).

Ερείπια Jiaohe

Περπατήστε μέσα από τα χωράφια διασχίστε τις ηλιόλουστες παγόδες, και περάστε κάτω από τις αρχαίες καμάρες.Τα χωμάτινα ερείπια που βρίσκονται διάσπαρτα στο οροπέδιο περιλαμβάνουν επίσης ένα βουδιστικό μοναστήρι, ένα πύργο παρατήρησης και μια φυλακή.

(Αρχαία αγάλματα στο Όρος Nemrut)

Πάνω από τη συμβολή δύο ποταμών, η Jiaohe είναι χτισμένη από το 108 π.Χ. σε προστατευμένο λόφο 30μ. , και ήταν φρουραρχείο κατά τη διάρκεια της δυναστείας των Χαν. Αποτέλεσε ένα σημαντικό κομβικό σημείο στο δρόμο του μεταξιού, μέχρι την καταστροφή του από τις ορδές των Μογγόλων τον 14ο αιώνα.

(Jiaohe- αρχαία πόλη)

Το Jiaohe βρίσκεται 10 χιλιόμετρα δυτικά του Turpan, το οποίο είναι γνωστό ως το πιο καυτό σημείο στην Κίνα. Είναι διάσημο για τους πεζοπόρους και καλύπτεται με αμπέλια.

Μοναστήρι Labrang

Από την κοντινή πόλη Lanzhou, εξερευνήστε την πολύχρωμη θιβετιανή μονή πόλη Xiahe, και γνωρίστε τους θιβετιανούς προσκυνητές και μοναχούς του Amdo με τις χνουδωτές ρόμπες καθώς περιφέρονται στα δρομάκια της τεράστιας Μονής Labrang.
Παρακολουθήστε τους μοναχούς να γυρίσουν τους 1147 τροχούς προσευχής και δείτετη χρυσή οροφή του κτιρίου της Συνάθροισης, τα παγωμένα γλυπτά βουτύρου στο μουσείο, και τις μεταξοτυπίες που κοσμούν τα τείχη της μονής. Ανεβείτε στην κοντινή χρυσή παγόδα Gongtang για μια πανοραμική θέα της περιοχής.

Hua Shan

Η αναρρίχηση προς την κορυφή σε ένα από τα πέντε ιερά βουνά του Ταοϊσμού, ανάμεσα στους γρανιτένιους βράχους με το ιλιγγιώδη απότομο ύψος, κυριολεκτικά στο χείλος του γκρεμού, είναι πραγματικά τρομακτική.

You can get a cup of tea at Cuiyun Palace on the west peak of Mount Hua.

Εάν θέλετε να επιδεικνύεται τις σπάνιες πανοραμικές φωτογραφίες με την εκπληκτική θέα του ορίζοντα να ανοίγεται μπροστά σας, περπατήσετε στο στενό διάδρομο των βράχων προς τους ναούς. Στην διαδρομή θα συναντήσετε φιλικούς μοναχούς και θα αναπνεύσετε καθαρό αέρα στο πιο θεαματικό τοπίο. Μπορείτε να μείνετε για μια βραδιά σε έναν από τους ορεινούς ξενώνες.

Urumqi

Εξερευνήστε το Μουσείο της Αυτόνομης Περιφέρειας του Xinjiang για να δείτε μια έκθεση από τέλεια διατηρημένες μούμιες ηλικίας 4000 ετών. Πολλές ανακαλύφθηκαν σε τάφους από διάφορα μέρη του Xinjiang.
Στη συνέχεια, κάντε μια ώρα διαδρομή με το αυτοκίνητο στην Heavenly Lake – μία από τις ωραιότερες λίμνες της Κίνας.

Από τις αρχές Μαΐου έως τα τέλη Οκτωβρίου, εθνοτικές οικογένειες Καζάκων δημιουργούν παραδοσιακές τέντες κατά μήκος της όμορφης λίμνης, με τα άλογα και τα κοπάδια προβάτων τους. Ζητήστε να νοικιάσετε ένα άλογο και να κάνετε μια ξενάγηση στη λίμνη. Η γραφική ομορφιά της λίμνης, που αγνοεί το βουνό Bogda, θα σας μαγέψει. Μπορείτε να ανεβείτε στην κορυφή του Red Mountain Park (Hong Shan Gongyuan) για μια φωτογραφία καρτ-ποστάλ από τα Heavenly Mountains-Ουράνια Όρη.

Kashgar

Η στρατηγική θέση του Kashgar στη διασταύρωση βόρειου και νότιου δρόμου του μεταξιού διεκδικείται τόσο από τους Άραβες όσο και από την Κίνα. Είναι η επίσημη πατρίδα των Γιουγκούρ Τούρκων.
Η τοπική ζωή περιπλανιέται στα σκονισμένα στενά περάσματα της παλιάς πόλης, με σπίτια από τούβλα και πωλητές του δρόμου να κατασκευάζουν και να πωλούν τα πάντα.

(η παλιά πόλη Kashgar – Κίνα)

Η περίφημη Κυριακάτικη υπαίθρια αγορά Kashgar, βρίσκεται μερικά χιλιόμετρα νότια της πόλης σε Yuanfang Shichang. Έως και 100.000 χωρικοί, νομάδες και διάφορες εθνοτικές μειονότητες κατεβαίνουν από τη γύρω περιοχή, για το εμπόριο αλόγων, προβάτων, βοοειδών, αιγών, χαλιών, μαχαιριών και ρούχων σε αυτό το εβδομαδιαίο γεγονός. Με το κεφάλι καλυμμένο μπορείτε να πάτε στην αγορά και να παρακολουθήσετε τους ντόπιους .

Khotan

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

(Khotan-Στην άκρη της ερήμου)

Περπατήστε στα παλιά τείχη της πόλης και μετά κάντε μια βόλτα στο παζάρι, το οποίο ισχυρίζονται ότι είναι καλύτερο από την αγορά του Kashgar. Παρακολουθήσετε τους τεχνίτες να φτιάχνουν από κοσμήματα μέχρι κεραμοσκεπές. Στα καταστήματα μπορείτε να βρείτε σε καλές τιμές μεταξωτά χαλιά, ή επισκεφθείτε το εργοστάσιο χαλιών της πόλης για ευκαιρίες. Μπορείτε να μάθετε για την παραγωγή μεταξιού στο Κέντρο Μεταξοτυπίας, ή σε κάποιο πανηγύρι όπου πουλάνε μεταξοσκώληκες πάνω σε φύλλα μουριάς.
Νοικιάστε ένα άλογο για τις μετακινήσεις σας και πηγαίνετε στον κοντινό ποταμό Jade Dragon Kashgar για νεφρίτη. H περιοχή φημίζεται σε όλη την Κίνα για τον λευκό νεφρίτη, όπως και για τα χαλιά και το μετάξι.

Πού να μείνετε

Εάν συνεχίσετε το ταξίδι σας πρός την έρημο Τακλαμακάν, για μια εκδρομή εφοδιαστείτε με φρούτα, νερό και κάποια ζεστά ρούχα λόγω της μεγάλης διαφοράς θερμοκρασίας μεταξύ της ημέρας και της νύχτας.
Βρείτε την καλύτερη προσφορά, συγκρίνετε τις τιμές και διαβάστε τις εντυπώσεις άλλων ταξιδιωτών για τα ξενοδοχεία στο Xi’an, στο Dunhuang και Urumqi.
Ο καλύτερος χρόνος για να επισκεφθείτε τον Δρόμο του Μεταξιού είναι από τις αρχές Μαΐου έως τα τέλη Οκτωβρίου, όταν ο καιρός είναι ζεστός.
Στην Κίνα και την Κεντρική Ασία οι έμποροι συχνά χρησιμοποιούσαν καμήλες, άλογα και ακόμη και γιάκ για να μεταφέρουν τα αγαθά τους.
Σήμερα υπάρχει το σιδηροδρομικό δίκτυο Eurasian Land Bridge που τρέχει στην Κίνα, το Καζακστάν, τη Μογγολία και τη Ρωσία, και αναφέρεται ως Νέος Δρόμος του Μεταξιού.

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu