Ταξιδεύοντας σε όλο τον κόσμο

Αν ταξιδέψετε για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα μια μέρα θα ξυπνήσετε και θα συνειδητοποιήσετε κάτι πολύ σημαντικό.

Αυτά τα ταξίδια δεν είναι πλέον διακοπές, αλλά τρόπος ζωή σας.
Πριν από ένα χρόνο παράτησα τη δουλειά μου και αποφάσισα να ταξιδέψω σε όλο τον κόσμο. Ήταν ένα όνειρο 10 χρόνων στα σκαριά και μια από τις καλύτερες αποφάσεις που έχω κάνει ποτέ.
Τους τελευταίους 12 μήνες έχω μάθει πολλά για τα μακροχρόνια ταξίδια,- ό, τι χρειάζεται δηλαδή για να είναι κάποιος ευτυχισμένος. Πολλά από αυτά τα πράγματα δεν μπορεί κάποιος να τα μάθει στο σπίτι, σε ένα βιβλίο, ή διαβάζοντας γι ‘αυτά στο διαδίκτυο. Τίποτα δεν μπορεί να σας πάει πιο μακριά από ότι το πραγματικό ταξίδι. «Δεν υπάρχει κανένα άλλο υποκατάστατο.»
Το ταξίδι μου δεν ήταν για τα αξιοθέατα όσο για τις απλές προκλήσεις της καθημερινής ρουτίνας, που πραγματικά σε ενθουσιάζουν. Η προσπάθεια πολλές φορές μπορεί να είναι τρομακτική.
Σε ένα μέρος όπου δεν βγάζεις νόημα, καθώς δεν γνωρίζεις τη γλώσσα προσπαθείς να βρείς κάτι να φάς να πιείς και να κοιμηθείς, σε ένα μέρος που δεν διαθέτει ούτε τις βασικές ανέσεις του σπιτιού. Τίποτα δεν είναι εύκολο, αλλά αν θέλετε μια γρήγορη πορεία μπορείτε να πάρετε αεροπλάνο.
Όταν ήμουν νεότερος ο πατέρας μου συχνά έλεγε «το πιο δύσκολο μέρος είναι απλά να βγείς έξω από την πόρτα». Είναι το πιο σημαντικό μάθημα που έχω πάρει. Είναι πάρα πολύ εύκολο να εφησυχάζουμε στο σπίτι ακόμη και αν είναι άβολα, αλλά δεν μαθαίνουμε τίποτα.
Αν έχετε ήδη ταξιδέψει κι εσείς, θα βρείτε πολλά κοινά από τις εμπειρίες των ταξιδιών μου.

1) Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους του κόσμου είναι φιλικοί και αξιοπρεπής.

Μερικά στερεότυπα πραγματικά κρατούν ακόμη, αλλά κατά μέσο όρο οι περισσότεροι που έχω γνωρίσει σε όλο τον κόσμο είναι εξαιρετικά ευγενικοί, φιλικοί εξυπηρετικοί, και ήθελαν να με φιλοξενήσουν στο σπίτι τους. Είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν αν δούν ότι χάθηκες ή βρίσκεσαι σε μπελάδες. Θα βγουν έξω από το δρόμο τους για να βρούν ένα αξιοπρεπές μέρος για να μείνεις στη χώρα τους.
Δείξτε λίγο ενδιαφέρον για τους ανθρώπους και τον πολιτισμό τους και θα εκπλαγείτε από την ανταπόκρισή τους. Προσπαθήστε μάθετε λίγες λέξεις από την τοπική γλώσσα. Μόλις μάθετε πώς να λέτε «ευχαριστώ» θα τους ενθουσιάσει.
Για να είμαστε δίκαιοι, στη Γαλλία οι περισσότεροι άνθρωποι είναι αξιοπρεπείς. Έχω συναντήσει πολλούς υπέροχους ανθρώπους, αλλά επίσης κι ένα μεγάλο αριθμό ιδιότροπων ανθρώπων. Αυτό δεν βασίζεται σε ένα μόνο ταξίδι ούτε περιορίζεται στο Παρίσι. Σχεδόν όλοι συμφώνησαν μαζί μου σε αυτό το σημείο.

2) Τα περισσότερα μέρη του κόσμου είναι ασφαλή .Το μόνο μέρος που είδα βία και θύμα ληστείας ήταν στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, το Σαν Φρανσίσκο. Πολλοί από τους ανθρώπους που γνωρίζω έχουν πέσει θύματα ληστείας με την απειλή όπλου, και σε περισσότερες από μία περιπτώσεις υπήρξαν πυροβολισμοί στη γειτονιά μου.

Βρίσκομαι πάνω από 365 ημέρες στο δρόμο, μένω κυρίως σε ξενώνες σε στιλ κοιτώνα. Πολλοί ταξιδιώτες από διάφορες χώρες, θεωρούν ότι είναι «υψηλού κινδύνου», αλλά το μόνο περιστατικό που είχα ήταν όταν μου έκλεψαν το iPhone από την τσέπη μου στο μετρό του Μεντεγίν, της Κολομβίας.
Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι σε μια χώρα όπως την Κολομβία μπορεί να σε χτυπήσουν να σε απαγάγουν, και γενικά να έχεις κάποιο βίαιο περιστατικό. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Σύμφωνα με τους ντόπιους που μίλησα τα πράγματα είναι ασφαλή εκεί για τουλάχιστον άλλα δέκα χρόνια.
Προειδοποίηση: Αυτό δεν σας δίνει το δικαίωμα να φερθείτε ηλίθια και απερίσκεπτα, ειδικά σε μερικά μέρη που πραγματικά πρέπει να τηρείτε τις προδιαγραφές ασφάλειας με πολύ σεβασμό.
Στη Γουατεμάλα και την Ονδούρα όπου υπάρχει πόλεμος ναρκωτικών σε εξέλιξη για παράδειγμα χρειάζετε μεγάλη προσοχή. Στο Quito, του Ecuador με όσους μίλησα είχαν πέσει θύμα ληστείας, και είναι πολύ επικίνδυνα (ευτυχώς δεν είχα κανένα πρόβλημα).
Να είστε νηφάλιοι και να μην πίνετε πολύ, σε όλα τα ταξίδια σας. Στα hot spots, συμβαίνουν πολύ πιο συχνά πολλά περιστατικά σε ταξιδιώτες. Εάν δεν δώσετε σημασία και είστε πολύ προσεκτικοί και ολιγόλογοι, θα είστε μια χαρά.

3) Στα περισσότερα μέρη, μπορείτε να μετακινηθείτε απίστευτα εύκολα.

Οδήγησα πανεύκολα λεωφορείο από την Ονδούρα προς την Ουρουγουάη. Σε αντίθεση με την ανεξαρτησία του αυτοκινήτου, οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο βασίζονται σε κάποιο μέσο μαζικής κυκλοφορίας όπως το λεωφορείο για τις μετακινήσεις τους.
Στα περισσότερα μέρη μπορείτε να πάτε οπουδήποτε, και τις περισσότερες φορές δεν παίρνει περισσότερο από μερικά λεπτά. Γενικά αν εξαιρέσουμε την τουριστική περίοδο, και τα δημοφιλή μέρη, τα δρομολόγια με τα μέσα μεταφοράς ήταν εξυπηρετικά.
Το λεωφορείο σκαμπανεύαζε για ώρες μέσα στη ζούγκλα της Κόστα Ρίκα, καθώς ανεβαίναμε τις Άνδεις της Βόρειας Χιλής. Χρειάζεστε σχεδόν πάντα μια ομάδα ντόπιων για να φτάσετε στο σημείο του προορισμού σας. Και αν δεν υπάρχει λεωφορείο μπορείτε πάντα να κάνετε ωτοστόπ, αλλά καλό είναι να το αποφεύγετε. (αυτό συνέβη μόνο μία ή δύο φορές σε όλα τα ταξίδια μου).
Είναι μεγάλη έκπληξη όταν διαπιστώνεις ότι μερικές από τις φτωχότερες χώρες του πλανήτη μπορεί να προσφέρουν τα καλύτερα μέσα μαζικής μεταφοράς από το Σαν Φρανσίσκο.
Σε μέρη της Ευρώπης και της Ν.Α Ασίας έχετε επίσης την ευκαιρία να επωφεληθείτε από τις αεροπορικές εταιρείες με έκπτωση όπως η Ryanair και η EasyJet. Πέταξα σε όλη την Ευρώπη 7 φορές σε 2 μήνες με λιγότερο από $ 120.

4) Κάθε κιλό παραπάνω από τα 20 κάνει τη ζωή χειρότερη.

Πραγματικά δεν υπάρχει σχεδόν κανένας λόγος να μεταφέρετε περισσότερα από 20 κιλά βάρος, εκτός αν πρόκειται για ένα σημαντικό ταξίδι στις κρύες περιοχές του πλανήτη. Αν ταξιδεύετε καλοκαίρι μπορείτε να τα βγάλετε πέρα ​​με ακόμη λιγότερα.
Το πρώτο κλειδί: Προσπαθήστε να κάνετε μόνο ένα πράγμα κάθε φορά στο ταξίδι σας. Είτε πάτε για πεζοπορία, σερφάρισμα, ή απλά για τα αξιοθέατα. Εάν έχετε ένα σακίδιο στην πλάτη η διαμονή σε ξενώνες γίνεται ακόμη πιο εύκολη. Το πακετάρισμα ρούχων είναι αυτοκτονικό. Δεν μπορείτε να περπατήσετε στο δρόμο με όλα τα ρούχα και εργαλεία στην πλάτη.
Τον τελευταίο χρόνο έχω ταξιδέψει μεταφέροντας 30L την ημέρα στο σακίδιο για αναρρίχηση. Για να το κάνετε κι εσείς αυτό πρέπει να ταξινομίσετε σωστά το βάρος στο σακίδιο. Ακόμη και με το μισό βάρος εξακολουθεί να είναι πολύ βαρύ σε μια αναρρίχηση. Αλλά έχω μαζί μου κάποια αξεσουάρ, που δεν μπορώ να αφήσω, όπως εξοπλισμό surfing (για την Ινδονησία), ένα φορητό υπολογιστή, και μια βίντεο κάμερα.
Όταν οι περισσότεροι άνθρωποι φτιάχνουν το σακίδιό τους για ένα ταξίδι, κάνουν μια λίστα με πράγματα που πρέπει να συσκευάσουν και στη συνέχεια προσπαθούν να καταλάβουν πώς να τα χωρέσουν όλα αυτά εκεί μέσα. Ο καλύτερος τρόπος είναι να επιλέξετε ένα ελαφρύ ανθεντικό σακίδιο και στη συνέχεια να δείτε τι μπορείτε να βάλετε μέσα. Βεβαιωθείτε ότι δεν ζυγίζει περισσότερο από ότι μπορείτε να κουβαλήσετε.
Εάν μπορείτε να κουβαλήσετε λιγότερο από 7 κιλά θα αλλάξει η ζωή σας. Φανταστείτε να θέλετε να περπατήσετε πάνω στο βράχο για να δείτε την πανοραμική θέα με όλες τις συσκευές πάνω σας. Απίστευτος!.
Ένα άλλο βασικό είναι να συσκευάσετε το 20% των εργαλείων και ρούχων που θα καλύψουν το 80% των πιθανών σεναρίων. Μην πάρετε τίποτα που δεν θα χρησιμοποιήσετε συχνά, πάρτε κάτι που δεν είναι πολύ ακριβό, και αυτό που είναι δύσκολο να βρεθεί στο δρόμο.
Απαλλαγείτε από ό, τι μπορείτε να κουβαλήσετε, πριν βγείτε στο δρόμο, και μη διστάζετε να χαρίσετε πράγματα ή να τα στείλετε στο σπίτι. Μια μικρή τσάντα επιτρέπει επίσης να μεταφέρετε μικροαντικείμενα, και είναι πολύ χρήσιμη για μικρά αεροπλάνα. Μην υποτιμήσετε τη σημασία του. Πιστέψτε με όσο μεγαλύτερο ταξίδι ετοιμάζετε τόσο λιγότερα πράγματα θέλετε να μεταφέρετε.

5) Τα μακροχρόνια ταξίδια δεν είναι διακοπές (είναι μια εργασία πλήρους απασχόλησης).
Μετά τους πρώτους 6 μήνες ταξιδιού πήγα σπίτι για ένα διάλειμμα. Ήμουν τελείως απένταρος, εξαντλημένος, και δεν ήθελα να κάνω τίποτα άλλο.
«Μετά τις διακοπές, θα πρέπει να αισθάνεσαι τέλεια» μου είπαν οι φίλοι μου.
Σωστά. Υποθέτω ότι θα αισθάνονται όλοι υπέροχα με 22 ώρες ταξίδι, μέσα σε ένα λεωφορείο ζαλισμένος από στις στροφές, και να πονάει η πλάτη λόγω του υψόμετρου. Ο σχεδιασμός και το κόστος του ταξιδιού παίρνει επίσης ένα απίστευτο ποσό χρόνου και προσπάθειας. Οι περισσότεροι δεν πηγαίνουν σε πολλά μέρη, κάνουν κράτηση για τον επόμενο προορισμό, σχεδιάζουν τον ανεφοδιασμό, και περνούν από την επίφοβη διαδικασία του προϋπολογισμού, και τι θα πρέπει να κοπεί.
Συνολικά, είναι πολύ κουραστικό, και αυτός είναι ένας καλός λόγος να εξετάσετε την πιθανότητα να ταξιδεύετε αργά.
Μην έχετε αυταπάτες ότι αν κινείστε γρήγορα θα προλάβετε να κάνετε περισσότερα πράγματα στον περιορισμένο σας χρόνο. Πάρτε ένα καλό βιβλίο στο ταξίδι. Οι διαδρομές είναι μεγάλες.

6) Οι «ταξιδιώτες» και οι «τουρίστες» είναι δύο διαφορετικά πράγματα.
Οι τουρίστες ανταλλάσσουν χρήματα για προσυσκευασμένες εμπειρίες. Καταναλώνουν εμπειρίες και προχωρούν χωρίς να γνωρίσουν την τοπική κουλτούρα.
Οι ταξιδιώτες είναι εκεί για να δούν πράγματα, που δεν αγοράζονται.
Οι ταξιδιώτες είναι πιο περίπλοκοι. Μπορούν να μείνουν σε ένα τόπο περισσότερο, να κάνουν παρέα με ντόπιους, να μάθουν τη γλώσσα, ή απλά να κινούνται αρκετά αργά για να ζήσουν πραγματικά την εμπειρία, όπου και αν βρίσκονται.

7) Μην ανησυχείτε που ταξιδεύετε μόνοι (είναι καλύτερα).
Παρά το γεγονός ότι είμαι ένας μοναχικός ταξιδιώτης, δεν έχω μείνει μόνος. Κι αυτό γιατί συναντάς ανθρώπους παντού: Σε ξενώνες, σε λεωφορεία, τρένα, αεροπλάνα, εστιατόρια, στα μνημεία, κλπ. Αν ξαναγυρίσετε στη βάση σας θα δείτε πάλι τους ίδιους ανθρώπους ξανά και ξανά.
Οι περισσότεροι άνθρωποι ταξιδεύουν με γκρούπ, και πηγαίνουν όλοι στον ίδιο τόπο, με τον ίδιο τρόπο.
Είναι τόσο εύκολο να συναντηθούν ξανά οι άνθρωποι σε αυτό τον μικρό πλανήτη, αλλά συχνά είναι κολλημένοι με την αντίθετη άποψη και προβληματίζονται. Αγαπώ τους νέους φίλους μου.
Οι περισσότεροι ταξιδιώτες δεν ενδιαφέρονται για γνωριμίες με νέους ανθρώπους. Πιστεύω ότι αυτός είναι ένας από τους μεγάλους λόγους που είμαι στο δρόμο. Ένας επικεφαλής της ομάδας ορειβασίας πολλές φορές μετατρέπεται σε ένα νέο συνταξιδιώτη για εβδομάδες. Μη φοβάστε να κάνετε φίλους για λίγες μέρες.Πηγαίνετε στην πρώτη μεγάλη πόλη της χώρας του προορισμού σας και μείνετε σε ξενώνες. Θα χαρείτε όταν συναντήσετε καταπληκτικούς ανθρώπους.

8) Η μετακίνηση μπορεί να γίνει εθιστική (αυτό δεν είναι απαραιτήτως καλό πράγμα).
Η «βιασύνη του ταξιδιώτη» θέλει να δεί τα πάντα, μόλις φτάνει σε ένα καινούριο τόπο. Όσο περισσότερο ταξιδεύετε τόσο πιο πολύ το θέλετε. Μην κινείστε πάρα πολύ γρήγορα και παρακάμψετε μέρη, για να βιώσετε την χαρά της αναζήτησης του καινούριου και πάλι στο γυρισμό. Θα εξοικονομίσετε χρόνο και θα δείτε μέρη που δεν περίμενες να πάς λόγω επαγγελματικής εξουθένωσης.
Έχουμε την τάση να προσπαθούμε να στριμώχνουμε όσο το δυνατόν περισσότερα σχέδια σε ένα ήδη υπερφορτωμένο χρονοδιάγραμμα και συχνά γίνεται δύσκολο να ελεγχθεί.

Ένα τέχνασμα που έχω βρεί είναι η μικρή διαμονή σε ένα μέρος. Τρείς διανυκτερεύσεις σε κάθε προορισμό. Σας εξασφαλίζει αρκετό χρόνο να δείτε τον τόπο, και να χαλαρώσετε, πριν την επόμενη στάση. Επίσης σε περίπτωση κάποιου έκτακτου περισταιτικού, και πάλι θα είστε στην ώρα σας.
Φυσικά, κάποια σημεία δεν είναι αυτό που περίμενα, όπως στο Βελιγράδι, αλλά αυτή η περίπτωση μπορεί να αλλάξει, και μπορείτε να περάσετε περισσότερο χρόνο σε ένα άλλο μέρος που θα σας αρέσει περισσότερο.

9) Μια θέση στον παράδεισο.

Κρατήστε τις προσδοκίες σας ελεγχόμενες.
Αυτό δεν είναι εύκολο, δεδομένου ότι θέλετε πραγματικά αυτό το μέρος που πάτε να είναι παράδεισος. Αλλά όπως και οτιδήποτε άλλο, οι υψηλές προσδοκίες είναι μια συνταγή απογοήτευσης.
Πέρασα 5 χρόνια σε θέσεις εργασίας γραφείου, και το όνειρό μου ήταν να γυρίσω πίσω στην Utila, το μαγικό νησί για Scuba-diving, στα ανοικτά των ακτών της Ονδούρας. Όταν πήγα τελικά εκεί, ήμουν έτοιμος να φύγω μετά από μια εβδομάδα.
Τελικά δεν ενδιαφερόμουν πραγματικά για το scuba-diving όσο νόμιζα, αλλά βρήκα τόσα πολλά άλλα ενδιαφέροντα πράγματα που μπορούσα να κάνω σε ένα τροπικό νησί. Εκείνη την εποχή κατέληξα τελικά στο το Ελ Σαλβαδόρ για σέρφ στα καλύτερα κύματα της ζωής μου.
Τα περισσότερα μέρη δεν τα ήξερα πριν από την άφιξή μου. Σε αυτά που είχα υψηλές προσδοκίες απέτυχαν να με εντυπωσιάσουν.

Το άλλο καλό είναι ότι όσο μεγαλώνεις οι κανόνες της ζωής αλλάζουν. Μέχρι τη στιγμή που έφτασα στο Μπαλί, που ήταν όνειρό μου να επισκεφθώ. Έκανα μια μικρή αλλά αναπτυσσόμενη διαδικτυακή επιχείρηση που έγινε η 1η μου προτεραιότητα. Αντί να τρέχω μακριά σε κάποια ερημική παραλία για surfing όλη την ημέρα τώρα έχω εμμονή με την καινούρια μου επιχείρηση προσπαθώντας να βρω ένα μέρος να ζήσω, και να έχω γρήγορο internet, τουλάχιστον μερικές φορές την εβδομάδα. Πείτε ό, τι θέλετε, αλλά οι προτεραιότητές μου έχουν αλλάξει εντελώς (τουλάχιστον για την ώρα).
Αποδεικνύεται επίσης ότι πολλοί άνθρωποι θεωρούν το Μπαλί ένα τουριστικό εφιάλτη. Για εμένα είναι δύσκολο να μην εντυπωσιάζομαι ακόμη και από το τίποτα.Οι τροπικές παραλίες είναι ο λόγος ύπαρξης. Για άλλους είναι παράδεισος, ενώ για άλλους η προσωπική τους κόλαση.

10) Τα ταξίδια δεν μπορούν να «ταξιδέψουν» έξω από το σύστημά σας.

Αν έχετε αυτό το «ελάττωμα» το προφανές ερώτημα είναι γιατί προσπαθείτε να το βγάλετε από το σύστημά μας;
Τα ταξίδια είναι τρόπος ζωής, και ένα αδιαπραγμάτευτο συστατικό που δεν βγαίνει από τον οργανισμό σας . Είτε θέλετε ένα μεγάλο ταξίδι ή απλά για λίγες εβδομάδες βρείτε χρόνο να το πραγματοποιήσετε. Μπορείτε να επωφεληθείτε από φτηνές πτήσεις ή τον καναπέ ενός φίλου.

11) Τα μεγάλα ταξίδια μπορεί να σας διδάξουν περισσότερα από οτιδήποτε άλλο κάνετε στη ζωή σας. Δώστε την ευκαιρία στον εαυτό σας, να είναι ευτυχισμένος. Θα γυρίσετε σπίτι με άλλη προοπτική ζωής και διαφορετικά μάτια.
Για μερικούς, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι θα γίνουν μόνιμοι ταξιδιώτες, και δεν θα ξαναδούν το σπίτι τους σαν μόνιμη κατοικία. Για όλους όμως, τα ταξίδια αλλάζουν τη ζωή όπως την ξέρουν.

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu