• Αρχική
  • LIFE
  • ΤΑΞΙΔΙΑ
  • Ποιες είναι οι πιο βρώμικες και ποιες οι πιο καθαρές ευρωπαϊκές πόλεις;

Ποιες είναι οι πιο βρώμικες και ποιες οι πιο καθαρές ευρωπαϊκές πόλεις;

Λονδίνο Ψηφισμένη πολλές φορές ως η πιο βρόμικη πόλη της Ευρώπης (η έρευνα της online ταξιδιωτικής κοινότητας TripAdvisor είναι μία από αυτές τις περιπτώσεις), η αγγλική πρωτεύουσα διακρίνεται όχι μόνο για τα ρεκόρ προσέλευσης επισκεπτών, αλλά και για την ρύπανση που αυτή η προσέλευση αφήνει στον διάβα της.

 

Έλλειψη επαρκών κάδων απορριμμάτων, αυξημένο κυκλοφοριακό, ηχορρύπανση και ένα από τα παλαιότερα –και πιο «μουχλιασμένα»- δίκτυα υπόγειου σιδηρόδρομου είναι αυτά για το οποία οι Λονδρέζοι μπορούν να γκρινιάζουν.

Παρίσι

Οι «κακές γλώσσες» θέλουν τους Γάλλους να αποτελούν «πρωτεργάτες» της βιομηχανίας αρωμάτων, καθώς πίσω από τις εκλεπτυσμένες μυρωδιές προσπαθούν να κρύψουν την δυσωδία τους. Σίγουρα το Παρίσι είναι γοητευτικό και κρατά επάξια την φήμη του ρομαντικού προορισμού, αλλά η μόλυνση της ατμόσφαιράς του, το υπερβολικά παλιό δίκτυο του μετρό –συναγωνίζεται σε μούχλα αυτό του Λονδίνου- και οι ορδές των τουριστών σε συνδυασμό με τις πυκνοκατοικημένες γειτονιές του έφεραν την πόλη του φωτός στην δεύτερη θέση της «βρόμικης λίστας» του TripAdvisor.

Την ίδια ώρα, κοινή μοίρα έχουν στις αξιολογήσεις των επισκεπτών τα ξενοδοχεία της πόλης, που συγκαταλέγονται στα πιο παλιά και απεριποίητα του κόσμου.

Μιλάνο

Η πρωτεύουσα της μόδας, του ιταλικού design και των σικ οίκων αποτελεί και πρωτεύουσα του καυσαερίου, σύμφωνα με τις μετρήσεις των ατμοσφαιρικών ρύπων κατά τα τελευταία έτη. Μάλιστα, η ιταλική περιβαλλοντική οργάνωση Legambiente μέτρησε πριν δύο χρόνια τα βλαβερά σωματίδια pm10 στην ατμόσφαιρα και κατέταξε τον αέρα του Μιλάνου στην κορυφαία θέση ανάμεσα σε όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις.

Οι Μιλανέζοι, λοιπόν, αναπνέουν τον πιο επικίνδυνο αέρα της ηπείρου, εξαιτίας της αγάπης τους για τα αυτοκίνητα που κατακλύζουν καθημερινά τους δρόμους του. Τα τελευταία χρόνια, βέβαια, οι δημοτικές του αρχές έχουν εντείνει τις προσπάθειες για να μετριαστεί το φαινόμενο.

Μένει να δούμε αν η κατά τα άλλα γοητευτική ιταλική πόλη θα τα καταφέρει.

(parapolitika)

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu