Παγκοσμίου φήμης κτίρια που εμπνέουν

Κάθε φορά που ταξιδεύετε σε μακρινούς τόπους, το μάτι έλκεται απο τοπία και φωτογραφίες, με ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά σχέδια και λεπτομέρειες στο ντεκόρ που σε ταξιδεύουν σε συγκεκριμένες στιγμές στο χρόνο.

Μερικά απο τα πιο γνωστά κτίρια από όλο τον κόσμο αποτελούν έμπνευση και αιχμαλωτίζουν το μυαλό.
Fallingwater

Σχεδιασμένο από τον διάσημο αμερικανικό αρχιτέκτονα Frank Lloyd Wright το 1934. Το Fallingwater είναι πολύ πιθανόν η πιο διάσημη ιδιωτική κατοικία στον κόσμο. Ο μοναδικός σχεδιασμός το κάνει να μοιάζει με σπίτι που απλώνεται πάνω από ένα καταρράκτη, χωρίς να στηρίζεται σε στερεό έδαφος .
Η πρωτοποριακή σχεδίαση εντυπωσίασε και απέσπασε την προσοχή όλων, όταν ολοκληρώθηκε το 1939. Ο διάσημος αρχιτέκτονας είναι ένα θρύλος στην ιστορία της αρχιτεκτονικής.
La Pedrera, Βαρκελώνη

Μέσα στους αστικούς δρόμους της Βαρκελώνης βρίσκονται μερικά ασυνήθιστα και όμορφα κτίρια από τον διαβόητο αρχιτέκτονα Antoni Gaudi. Η μοναδική προσέγγιση στο κίνημα Art Nouveau, δημιουργούργησε μερικά από τα πιο δημιουργικά κτίρια που έχει δει ποτέ ο κόσμος. Το La Pedrera δεν αποτελεί εξαίρεση, καθώς φαίνεται να είναι περισσότερο γλυπτό παρά μια κατασκευή κτηρίου. Η πρόσοψη είναι μια πλούσια κυματιστή,και αρμονική πέτρινη μάζα και, μαζί με τα σιδερένια μπαλκόνια της, περνά στις παρατυπίες του φυσικού κόσμου. Η (UNESCO) αναγνώρισε αυτό το κτίριο ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς το 1984.
Petronas Towers, Κουάλα Λουμπούρ

Με το εκπληκτικό ύψος των 170 μέτρων, οι Petronas Towers είναι δίδυμοι ουρανοξύστες στην Κουάλα Λουμπούρ, της Μαλαισίας. Πήραν το τίτλο του ψηλότερου κτηρίου στον κόσμο τις χρονιές 1998-2004, και είναι χαρακτηριστικό ορόσημο της πρωτεύουσας.
Το διακριτικό μεταμοντέρνο στυλ, δημιουργήθηκε από τους αρχιτέκτονες Cesar Pelli και Achmad Murdijat, τον μηχανικό Deejay Cerico και τονσχεδιαστή Dominic Saibo.
Καθεδρικός ναός του Αγίου Βασιλείου, Μόσχα

Οι ιδιαίτεροι χρωματιστοί πύργοι του καθεδρικού ναού είναι το πιο επισκέψιμο τουριστικό αξιοθέατο της Μόσχας. Η διάσημη κατασκευή, είναι διαμορφωμένη ώστε να μοιάζει με φλόγες που ανεβαίνουν στον ουρανό. Βρίσκεται λίγο έξω από το Κρεμλίνο και οι πύλες του σηματοδοτούν το γεωμετρικό κέντρο της πόλης.
Ο καθεδρικός ναός ανεγέρθηκε το 1554 και 1560, κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Ιβάν IV (Ιβάν ο Τρομερός). Ελάχιστα στοιχεία του αρχιτέκτονα Postnik Yakovlev Postnik είναι γνωστά , αλλά ήταν σαφώς οπαδός των θόλων με αιχμηρές ακίδες και πολυγωνικών πύργων.
κτίριο Lloyds , Λονδίνο

Αυτό το φουτουριστικό κτίριο μοιάζει να ανήκει σε μια ταινία sci-fi και όχι στη Lime Street του Λονδίνου. Το βραβευμένο κτίριο Lloyds, είναι αρχιτεκτονικό ορόσημο και μια από τις πιο αναγνωρίσιμες κατασκευές του Λονδίνου.
Ο αρχιτέκτονας Ρίτσαρντ Ρότζερς ήταν ο εγκέφαλος πίσω από τον καινοτόμο σχεδιασμό,που χτίστηκε μεταξύ 1978 -1986. Το κτίριο διαθέτει επίσης 12 εξωτερικούς ανελκυστήρες, που ήταν οι πρώτοι στο είδος τους στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ταζ Μαχάλ, στην Ινδία

Το Ταζ Μαχάλ είναι απο τα πιο αναγνωρισμένα στολίδια της μουσουλμανικής τέχνης στην Ινδία. Χτίστηκε από τον αυτοκράτορα Mughal Shah Jahan. Το περίφημο παλάτι, στην πραγματικότητα χτίστηκε ως τάφος της αγαπημένης συζύγου του Αυτοκράτορα που πέθανε γεννώντας 14ο παιδί τους.
Το Ταζ Μαχάλ θεωρείται ως ένα από τα καλύτερα παραδείγματα της αρχιτεκτονικής Mughal – που αποτελεί μια συγχώνευση Περσικής, Τουρκικής και Ινδικής τεχνοτροπίας. Η κατασκευή του μαυσωλείου ξεκίνησε το 1632 και ολοκληρώθηκε το 1648. Τα γύρω κτίρια και οι κήποι ολοκληρώθηκαν μετά απο πέντε χρόνια.
Αγία Σοφία, Κωνσταντινούπολη

Μια εκκλησία θρύλος, ένα τζαμί αργότερα, και τώρα ένα μουσείο, η Αγία Σοφία είναι ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα. Η Αγία Σοφία είναι ένα τέλειο δείγμα βυζαντινής αρχιτεκτονικής, και βρίσκεται στην Κωσταντινούπολη.
Το εκκλησία χτίστηκε από τον αυτοκράτορα Μέγα Κωνσταντίνο (306-337), και αναγνωρίζεται ευρέως ως ένα από τα μεγαλύτερα και ομορφότερα αρχιτεκτονικά αριστουργήματα του κόσμου.

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu