Οι πιο γνωστές πλατείες του κόσμου

Σχεδόν κάθε πόλη έχει κάποιο είδος πλατείας που εξυπηρετεί ένα σημαντικό σκοπό ως κοινωνικό και εμπορικό σημείο συνάντησης.

Κάθε πλατεία συνήθως περιβάλλεται από καταστήματα, εστιατόρια και το δημαρχείο της πόλης. Στο κέντρο τους υπάρχει συχνά ένα σιντριβάνι, κάποιο μνημείο ή ένα άγαλμα, όπου οι τουρίστες αρέσκονται στο να βγάζουν φωτογραφίες. Αλλά εκτός από τις ομοιότητες, οι πλατείες κάθε πόλης έχουν επίσης τη δική τους μοναδική ιστορία. Ας δούμε μερικές από τις πιο γνωστές πλατείες του κόσμου.

 Πλάθα Μαγιόρ – Μαδρίτη, Ισπανία

 Η πιο γνωστή πλατεία της Μαδρίτης. Αυτή η εντυπωσιακή πλατεία είναι μία από τις κύριες στάσεις σε κάθε τουριστική επίσκεψη. Αρχικά χτίστηκε έξω από τα τείχη της πόλης. Η Πλάθα Μαγιόρ έχει φιλοξενήσει ταυρομαχίες, αγορές, ορχήστρες, αγώνες ποδοσφαίρου και εκτελέσεις. Το άγαλμα του Φιλίππου Γ’ βρίσκεται στη μέση της πλατείας, απέναντι από το όμορφα βαμμένο Casa de la Panadería.

 Plaza de Mayo – Μπουένος Άιρες, Αργεντινή

Η Plaza de Mayo, ήταν η σκηνή της επανάστασης της 25ης Μαΐου του 1810 που οδήγησε στην ανεξαρτησία. Από τότε, η πλατεία αυτή έγινε το κομβικό σημείο των πολιτικών γεγονότων στο Μπουένος Άιρες, αλλά και σε ολόκληρη την Αργεντινή. Πολλά από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης βρίσκονται γύρω από την πλατεία. Στο κέντρο της Plaza de Mayo βρίσκεται η Pirámide de Mayo, το παλαιότερο εθνικό μνημείο του Μπουένος Άιρες.

 Γκραν-Πλας – Βρυξέλλες, Βέλγιο

 Το Γκραν-Πλας ή η Μεγάλη Πλατεία αν θέλετε, είναι η κεντρική πλατεία της πόλης των Βρυξελλών στο Βέλγιο. Μαζί με το Ατόμιουμ και το Μάνεκεν Πις, η πλατεία είναι ο πιο σημαντικός τουριστικός προορισμός των Βρυξελλών. Κάθε δύο χρόνια, τον Αύγουστο, ένα τεράστιο «λουλουδένιο χαλί» στρώνεται στο Γκραν-Πλας για λίγες ημέρες, όπου ένα εκατομμύριο πολύχρωμες μπιγκόνιες καλύπτουν ένα μεγάλο μέρος της πλατείας.

 Πλατεία Παλαιάς Πόλης – Πράγα, Τσεχία

 Βρίσκεται ανάμεσα στην πλατεία Wenceslas και την Γέφυρα του Καρόλου. Η πλατεία της Παλιάς Πόλης της Πράγας είναι συχνά γεμάτη με τουρίστες και ντόπιους το καλοκαίρι. Με διάφορα αρχιτεκτονικά στυλ, όπως ο γοτθικός καθεδρικός ναός Týn και η μπαρόκ εκκλησία του Αγίου Νικολάου, η πλατεία της πόλης είναι μια όαση για τους ταξιδιώτες που νιώθουν κουρασμένοι από τα στενά δρομάκια της Πράγας. Ανάμεσα στις πολλές εκκλησίες, οι τουρίστες μπορούν να βρουν το Αστρονομικό Ρολόι σε αυτή την πλατεία, ενώ ο πύργος του Παλιού Δημαρχείου προσφέρει μια πανοραμική θέα της παλιάς πόλης.

 Πλατεία Αγίου Μάρκου – Βενετία, Ιταλία

 Η Πλατεία του Αγίου Μάρκου είναι η κύρια πλατεία της Βενετίας, όπου είναι γενικά γνωστή σαν «η πλατεία». Είναι μία από τις λίγες πλατείες της Ευρώπης, όπου οι ανθρώπινες φωνές υπερισχύουν των ήχων της μηχανοκίνητης κυκλοφορίας. Η Βασιλική του Αγίου Μάρκου, ένα από τα highlights της Βενετίας και βρίσκεται στο ανατολικό άκρο της πλατείας. Η Πλατεία του Αγίου Μάρκου είναι το χαμηλότερο σημείο της Βενετίας, και ως εκ τούτου είναι το πρώτο που θα πλημμυρίσει κατά τη διάρκεια καταιγίδας ή μιας δυνατής βροχής.

 Πλατεία Τιενανμέν – Πεκίνο, Κίνα

 Η Πλατεία Τιενανμέν είναι η μεγαλύτερη πλατεία στον κόσμο. Η πλατεία περιβάλλεται από μνημεία σοβιετικού τύπου και κυβερνητικά κτίρια. Η Πλατεία Τιενανμέν είναι ένα καταπληκτικό σημείο για να χαλαρώσετε και να δείτε επισκέπτες από όλη την Κίνα, όπου πολλοί επισκέπτονται την πρωτεύουσά τους για πρώτη φορά. Υπάρχει μια τελετή εγέρσεως και υποστολής της σημαίας, την αυγή και το σούρουπο, στο βόρειο άκρο της πλατείας. Υπάρχουν επίσης, 4 μαρμάρινα λιοντάρια μπροστά από την πύλη και το ένα από αυτά έχει μια τρύπα από σφαίρα στο στομάχι από την σφαγή που έγινε το 1989.

 Σόκαλο – Πόλη του Μεξικού, Μεξικό

Η Σόκαλο είναι μία από τις μεγαλύτερες πλατείες του κόσμου και βρίσκεται στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της Πόλης του Μεξικού. Πλαισιώνεται από το Μητροπολιτικό Καθεδρικό Ναό στη βόρεια πλευρά και το Εθνικό Παλάτι στην ανατολική, καθώς και μια σειρά από άλλα ιστορικά κτήρια. Στο κέντρο υπάρχει μια τεράστια μεξικανική σημαία, η οποία εγείρεται και υποστέλλεται τελετουργικά κάθε μέρα. Η πλατεία της πόλης υπήρξε τόπος συγκέντρωσης για τους Μεξικανούς από την εποχή των Αζτέκων.

 Πλατεία Τραφάλγκαρ – Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο

 Η Πλατεία Τραφάλγκαρ είναι μια μεγάλη πλατεία της πόλης και σύμβολο της νίκης του Λόρδου Ορατίου Νέλσον κατά του Ναπολέοντα στη Ναυμαχία του Τραφάλγκαρ το 1805. Το κεντρικό μνημείο εντός της πλατείας, είναι μια ενιαία ψηλή στήλη στην οποία στέκεται η φιγούρα του Νέλσον ατενίζοντας το Λονδίνο. Το μνημείο περιβάλλεται από τέσσερα κολοσσιαία λιοντάρια και μια σειρά από μεγάλα σιντριβάνια. Η πλατεία Τραφάλγκαρ είναι μία από τις πιο γνωστές πλατείες στο Ηνωμένο Βασίλειο και έχει γίνει μια κοινωνική και πολιτική τοποθεσία για τους επισκέπτες όσο και για τους Λονδρέζους.

 Κεντρική Πλατεία – Κρακοβία, Πολωνία

Ένα δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο στην Πολωνία. H Κεντρική Πλατεία στην Παλιά Πόλη της Κρακοβίας, είναι η μεγαλύτερη μεσαιωνική πλατεία στην Ευρώπη και χρονολογείται από τον 13ο αιώνα. Η πλατεία περιβάλλεται από τα ιστορικά, αρχοντικά κτίρια, παλάτια και εκκλησίες. Στο κέντρο της πλατείας δεσπόζει το Cloth Hall, το οποίο ανοικοδομήθηκε το 1555 στο στυλ της Αναγέννησης. Πάνω από την πλατεία υψώνονται οι γοτθικοί πύργοι της Βασιλικής της Αγίας Μαρίας.

 Πλατεία του Αγίου Πέτρου – Βατικανό,Ρώμη (Ιταλία)

Η Πλατεία του Αγίου Πέτρου βρίσκεται ακριβώς μπροστά από τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό. Κολοσσιαίες κιονοστοιχίες της Τοσκάνης πλαισιώνουν την τραπεζοειδή είσοδο της βασιλικής και τη τεράστια ελλειπτική πλατεία. Στο κέντρο της έλλειψης στέκεται ένας αιγυπτιακός οβελίσκος που μεταφέρθηκε από την Αίγυπτο στη Ρώμη κατά τη διάρκεια της βασιλείας του αυτοκράτορα Αυγούστου. Μεταφέρθηκε από το ιπποδρόμιο στην τρέχουσα τοποθεσία του το 1586, υπό τη διεύθυνση του Πάπα Σίξτου Ε΄. Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, η επίχρυση μπάλα στην κορυφή του οβελίσκου πιστευόταν ότι περιέχει τις στάχτες του Ιούλιου Καίσαρα. Όταν η αρχαία μεταλλική μπάλα απομακρύνθηκε, βρέθηκε μόνο σκόνη.

 Κόκκινη Πλατεία – Μόσχα, Ρωσία

 Η Κόκκινη Πλατεία βρίσκεται στην καρδιά της Μόσχας και αποτελεί τον πρώτο προορισμό για τους περισσότερους επισκέπτες της πόλης. Η πλατεία περιβάλλεται από τον καθεδρικό ναό του Αγίου Βασιλείου, το Κρατικό Μουσείο Ιστορίας, το Μαυσωλείο του Λένιν και έναν από τους τοίχους του Κρεμλίνου. Το όνομα «Κόκκινη Πλατεία» δεν προέρχεται από το χρώμα των τούβλων γύρω από αυτήν, ούτε από τη σχέση μεταξύ του χρώματος κόκκινου και του κομμουνισμού. Αντίθετα, το όνομα αυτό προήλθε από την ρωσική λέξη «Krasnaya», που μπορεί να σημαίνει «κόκκινη» ή «όμορφη».

 Τζεμάα ελ Φνα – Μαρακές, Μαρόκο

Το Τζεμάα ελ Φνα είναι το αποκορύφωμα του κάθε επισκέπτη στο Μαρακές και ένα από τα κορυφαία τουριστικά αξιοθέατα στο Μαρόκο. Η πλατεία είναι γεμάτη με γητευτές φιδιών, άτομα με μαϊμούδες, καθώς και πολλούς πάγκους. Καθώς η μέρα προχωρά, τα θεάματα που προσφέρονται αλλάζουν. Οι γητευτές φιδιών αναχωρούν, και το απόγευμα και το βράδυ η πλατεία γεμίζει με παραμυθάδες, μάγους, και μικροπωλητές παραδοσιακών φαρμάκων.

 Piazza del Campo – Σιένα, Ιταλία

 Μία από τις μεγαλύτερες μεσαιωνικές πλατείες της Ευρώπης. Η Piazza del Campo είναι ο κύριος δημόσιος χώρος του ιστορικού κέντρου της Σιένα στην Τοσκάνη. Είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο για την ομορφιά της και την αρχιτεκτονική της ακεραιότητα. Το Palazzo Pubblico και ο διάσημος πύργος του, καθώς και διάφορα άλλα παλάτια, ανήκουν στις πλουσιότερες οικογένειες της Σιένα. Δύο φορές το χρόνο, η ιταλική πλατεία φιλοξενεί τις ιπποδρομίες Palio di Siena.

 Times Square – Νέα Υόρκη, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής

Η πιο διάσημη πλατεία του κόσμου. Η Times Square βρίσκεται στη συμβολή των οδών Broadway και της 7ης Λεωφόρου. Ένα μέρος γεμάτο με οθόνες, διαφημίσεις, πινακίδες LED, και φώτα που αναβοσβήνουν. Η «νέα» αυτή πλατεία περιλαμβάνει θεματικά εστιατόρια, θέατρα και ξενοδοχεία, καθώς και μια σειρά από αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις. Τα φώτα και οι ταμπέλες μπορεί να λάμπουν οποιαδήποτε στιγμή, αλλά η πιο μαγευτική εμπειρία έρχεται όταν κάποιος επισκέπτεται την πλατεία το βράδυ, όπου όλες οι πινακίδες και οι οθόνες «φλέγονται» από το χρώμα. Η Times Square είναι επίσης γνωστή για την περίφημη πτώση της μπάλας, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

 Mr. Fantastic

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu