Οι 10 πιο όμορφες βιβλιοθήκες σε όλο τον κόσμο

Οι πιο όμορφες βιβλιοθήκες του κόσμου συνδυάζουν την αρχιτεκτονική με την ιστορική σημασία. Ιδιωτικές, δημόσιες, εκπαιδευτικές και μοναστικές βιβλιοθήκες, που χρονολογούνται ήδη από το 766, είναι γεμάτες με μερικά από τα πιο απίστευτα χειρόγραφα, τόμους, παπύρους και πολλά άλλα. Όμως, ενώ αυτές οι βιβλιοθήκες διαθέτουν λαμπρές συλλογές βιβλίων, υπάρχουν τόσα πολλά που μπορούμε να θαυμάσουμε στα ίδια τα κτίρια, όπως σπειροειδείς σκάλες, μαζικούς πολυελαίους και περίπλοκες σφαίρες.
Ας ρίξουμε μία ματιά…

1.National Library of Brazil – Rio de Janeiro, Brazil

Περίπου 9 εκατομμύρια αντικείμενα περιέχονται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Βραζιλίας στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Κατέχει την έβδομη θέση σε μέγεθος μεταξύ όλων των άλλων βιβλιοθηκών σε όλο τον κόσμο. Το φανταστικά διακοσμημένο κτίριο έχει την προέλευσή του σε έναν σεισμό που έλαβε χώρα στη Λισαβόνα το 1755, γεγονός που οδήγησε σε πολλές συλλογές που περιέχονται στην βασιλική βιβλιοθήκη της πορτογαλικής πόλης να μεταφέρονται μέχρι τη Βραζιλία. Η εγκατάσταση της Νότιας Αμερικής ιδρύθηκε το 1810, αλλά η σημερινή ενσάρκωσή της – η οποία προβάλλει στοιχεία του νεοκλασικού και του αρτ νουβό στυλ – εγκαινιάστηκε ακριβώς έναν αιώνα αργότερα.

2. Library of Birmingham – Birmingham, U.K.


Η νέα Βιβλιοθήκη του Μπέρμιγχαμ λέγεται ότι είναι όχι μόνο η μεγαλύτερη δημόσια βιβλιοθήκη της Βρετανίας, αλλά και η μεγαλύτερη περιφερειακή εγκατάσταση του είδους της σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το εκθαμβωτικό της ασημένιο, γυάλινο και χρυσό εξωτερικό διαθέτει διακλαδώσεις μεταλλικών δακτυλίων και σχεδιάστηκε από τους ολλανδούς αρχιτέκτονες Mecanoo για να αποτίσει φόρο τιμής στην τετράδα κοσμημάτων της αγγλικής πόλης. Η αντικατάσταση του μεταμοντέρνου στυλ για την Κεντρική Βιβλιοθήκη του Μπέρμιγχαμ άνοιξε το 2013 και διαθέτει πολλούς πόρους μέσα στα τείχη της, συμπεριλαμβανομένων βιβλιοθηκών για ενήλικες και παιδιά, μουσικές συλλογές, αίθουσα μνημείων Shakespeare και ακόμη και μια μονάδα υγείας. Οι κήποι στεφανώνουν την οροφή, ενώ οι μεταβαλλόμενες εποχές φέρνουν παραλλαγές στις σκιές και τις αντανακλάσεις στο εσωτερικό.

3. Iowa State Capitol Law Library – Des Moines, Iowa

Η Νομική Βιβλιοθήκη του State Capitol στο Des Moines είναι ένα όμορφο κτίριο το οποίο δεν θα θέλαμε να χαθεί. Ο υπέροχος χώρος, ο οποίος διαμορφώθηκε στο αναγεννησιακό στυλ τη δεκαετία του 1880, συνδέει τα πέντε επίπεδα με περίτεχνα λεπτομερείς χυτοσίδηρο, σπειροειδείς σκάλες και διαθέτει εσωτερικούς χώρους σε ξύλο καστανιάς και τέφρας. Τα μαρμάρινα δάπεδα και οι τοίχοι, οι πολυέλαιοι, τα περιοδικά, τα βιβλιαράκια και οι στοίβες βιβλιοθηκών – μέσω των οποίων μπορεί κανείς να περιηγηθεί στη συλλογή των βιβλίων της συλλογής – δημιουργούν συλλογικά μια ατμόσφαιρα πολυτέλειας. Οι Αμερικανοί αρχιτέκτονες John C. Cochrane και Alfred H. Piquenard ήταν υπεύθυνοι τόσο για το σχεδιασμό όσο και για το υπόλοιπο κρατικό καπιτώλιο.

4. Wiblinglen Abbey Library – Ulm, Germany

Εάν θέλετε να βρείτε μια πραγματικά εκπληκτική βιβλιοθήκη, μια επίσκεψη σε ένα μοναστήρι πιθανώς δεν θα απογοητεύσει. Ακόμα και εν μέσω δύσκολου ανταγωνισμού, η εγκατάσταση στη βόρεια πτέρυγα του Wiblingen Abbey της Γερμανίας είναι ίσως ένα από τα πιο εντυπωσιακά του είδους του στον κόσμο. Οι πανέμορφες ζωγραφιές οροφής του Franz Martin Kühn ξεκινούν από ένα έντονα χρωματισμένο, διακοσμημένο χώρο που σχεδιάστηκε από τον Christian Wiedemann και αξίζει να λέγεται ότι είναι γνωστός σε όλη τη νότια Γερμανία για το ροκοκό στυλ του. Ολοκληρώθηκε το 1744.

5. Admont Abbey Library – Admont, Austria

Βρίσκεται στον ποταμό Enns της νοτιοανατολικής Αυστρίας, η βιβλιοθήκη του Admont Abbey, που χτίστηκε το 1776. Κόβει την ανάσα η ομορφιά της. Στον μπαρόκ αρχιτέκτονα Joseph Hueber ανατέθηκε η ανάπτυξη του σχεδίου για την εκθαμβωτική αίθουσα. Εκπληκτική, σε χρυσές και λευκές αποχρώσεις, η βιβλιοθήκη στέκεται με επτά κουμπολάδες των οποίων ο ανώτατος χώρος κοσμείται από τις τοιχογραφίες του Bartolomeo Altomonte που αντιπροσωπεύουν διαφορετικές φάσεις της ανθρώπινης γνώσης. Είναι επίσης αξιοσημείωτη για τα γλυπτά του Τέσσερα Τελευταία πράγματα του Joseph Stammel, τα οποία φέρνουν στη ζωή απεικονίσεις του θανάτου, του ουρανού, της κόλασης και της Τελευταίας κρίσης. Περίπου 70.000 περίπου 200.000 τόμοι της μονής αποθηκεύονται εδώ και είναι η μεγαλύτερη βιβλιοθήκη του είδους της στον κόσμο.

6. Melk Abbey Library – Melk, Austria

Η βιβλιοθήκη στο Melk Abbey στην Αυστρία αποτίθηκε από τον Umberto Eco στο διάσημο μυστήριο μυθιστοριογραφίας του συγγραφέα The Name of the Rose και δεδομένης της τεράστιας ομορφιάς του τόπου, είναι ίσως εύκολο να δούμε πώς θα μπορούσε να εμπνεύσει μια τέτοια τιμή. Επικεφαλής μεταξύ των ωραιότερων χαρακτηριστικών του είναι η περίτεχνα, πλούσια χρωματισμένη τοιχογραφία τοιχοποιίας του αυστριακού ζωγράφου Paul Troger που εκπροσωπεί την πίστη. Αλλού, τα ξύλινα γλυπτά συμβολίζουν την τετράδα των σχολών, της Φιλοσοφίας, της Νομολογίας, της Θεολογίας και της Ιατρικής. Περίπου 90.000 τόμοι περιέχονται μέσα στην όμορφη εγκατάσταση, για να μην αναφερθούμε στα πολλά μεσαιωνικά χειρόγραφα και 850 ακατάστατα, γεγονός που την καθιστά ιστορικά σημαντικό.

7. Bibliotheca Alexandrina – Alexandra, Egypt

Ενώ η περίφημη Βασιλική Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας μπορεί να είχε καταστραφεί πριν από εκατοντάδες χρόνια, η Βιβλιοθήκη Αλεξανδρίνα, που εγκαινιάστηκε το 2002, αποσκοπεί στην αναζωπύρωση του επιστημονικού της πνεύματος. Οι νορβηγικοί αρχιτέκτονες, με 11 διαδοχικούς σχεδιασμούς, προσφέρουν τη βιβλιοθήκη με οκτώ εκατομμύρια βιβλία, καθώς και τέσσερα μουσεία, τον ίδιο αριθμό γκαλερί τέχνης και ακόμη και ένα πλανητάριο. Τα γκρίζα τείχη της Ασκουάν χαράσσονται με 120 διαφορετικά σενάρια για να αποτίσουμε φόρο τιμής στον πλούτο της ανθρώπινης γλώσσας, ενώ η αίθουσα ανάγνωσης βρίσκεται κάτω από μια εκπληκτική γυάλινη οροφή – η οποία είναι γωνιακή προς τον ωκεανό και μετρά σχεδόν 525 πόδια.

8. Fisher Fine Arts Library, University of Pennsylvania – Philadelphia, Pennsylvania

Ο Αμερικανός αρχιτέκτονας της Βικτωριανής εποχής Frank Furness ήταν υπεύθυνος για τη σχεδίαση της εκπληκτικής βιβλιοθήκης Fisher Fine Arts του Πανεπιστημίου της Πενσυλβανίας, η οποία ολοκληρώθηκε το 1890 και χτίστηκε στο βενετσιάνικο γοτθικό στιλ. Το έξυπνο κόκκινο τούβλο εξωτερικό του θυμίζει την εμφάνιση των εργοστασίων της Φιλαδέλφειας της εποχής. Εν τω μεταξύ, προστέθηκε ένα άγγιγμα λογοτεχνικού κλίματος μέσω των επιγραφών του Σαίξπηρ στα παράθυρα, οι οποίες επιλέχθηκαν από τον αδελφό του Furness, διακεκριμένο μελετητή του έργου του Bard. Το κτίριο έχει λάβει έπαινο από κανένα άλλο εκτός από τον επίσημο αρχιτέκτονα Frank Lloyd Wright, ο οποίος το περιέγραψε ως «έργο καλλιτέχνη». Είναι πλέον Εθνικό Ιστορικό Έργο.

9. Abbey Library of Saint Gall – St. Gallen, Switzerland

Η ευρεία συλλογή χειρογράφων – μερικές από τις οποίες χρονολογούνται από τον 8ο αιώνα – βοηθά να γίνει η εγκατάσταση στο Abbey of Saint Gall στο St. Gallen της Ελβετίας μια από τις σημαντικότερες μοναστικές βιβλιοθήκες του πλανήτη. Με τις περιοχές του υπέροχα ξυλόγλυπτου ξύλου, χρώματος και γυψομάρμαρου, η αυθεντική αίθουσα του Rococo του αυστριακού αρχιτέκτονα Peter Thumb λέγεται ότι είναι το έξοχο παράδειγμα του μπαρόκ σχεδιασμού της Ελβετίας. Όλα αυτά καθιστούν την επίσκεψη διασκεδαστική με τους 160.000 συν τόμους.

10. Library of Parliament – Ottawa, Canada

Από το 1876, το Κοινοβούλιο του Καναδά είχε ένα κατάλληλο κτίριο για να αποθηκεύσει τους πόρους του. Η ελκυστική, περίτεχνη Βικτωριανή High Gothic δομή της Βιβλιοθήκης του Κοινοβουλίου της Οτάβα οφείλει το σχεδιασμό της στους καναδούς αρχιτέκτονες Chilion Jones και Thomas Fuller. Η πολύχρωμη εμφάνισή του – που αναφέρεται ως δομική πολυχρωμία – είναι κάτω από ένα μείγμα υλικών, συμπεριλαμβανομένων πράσινων και μωβ ταινιών από σχιστόλιθο και κόκκινο Potsdam ψαμμίτη. Η τριών κλιμακωτή στέγη που στεφανώνεται με ένα τρούλο προσθέτει στο μαγευτικό αποτέλεσμα. και έτσι και τα πέτρινα γλυπτά σε ζωφόρους και φυτικά μοτίβα στο εξωτερικό, καθώς και τα 16 πετάσματα.

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu