Η έρημος Taklamakan

Στη γλώσσα κάποιων ντόπιων, Uigur- Τούρκων, η έρημος Taklamakan σημαίνει ότι ''μπορείς να μπεις αλλά δεν μπορείς να βγεις ποτέ έξω".

Στην πραγματικότητα είναι τόσο αφιλόξενη περιοχή που αναφέρεται επίσης ως «Θάλασσα του Θανάτου» .
Αυτή η περιγραφή ταιριάζει απόλυτα σε ένα τόσο μεγάλο, ξηρό, και επικίνδυνο μέρος για τον άνθρωπο.
Οι Wang Yue και Dong Guangrun του Ινστιτούτου Έρευνας Lanzhou της Κίνας, αναφέρουν ότι στην έρημο Taklamakan, η μέση ετήσια βροχόπτωση είναι μικρότερη από 40 mm (1,57 ίντσες).

Είναι περίπου 10 χιλιοστά – λίγο πιο πάνω δηλαδή από το ένα τρίτο της ίντσας – στο κέντρο, και 100 χιλιοστά στα βάθη των βουνών.
Οι μεγάλες λίμνες, όπως οι Lop Nor και Kara Koschun, έχουν ξεραθεί κατά τη διάρκεια χιλιετιών, και η περιοχή της ερήμου έχει αυξηθεί. Η έρημος Taklamakan καλύπτει 337.000 km². Στο τεράστιο αυτό έρημο οικόπεδο έκτασης περίπου 1000×500 χλμ. (193.051 τετραγωνικά μέτρα), δεν είναι περίεργο το γεγονός ότι προκαλεί φόβο, ειδικά από την ελλειψη νερού.


(Ερείπια στο δρόμο του Καρακοράμ)


(Ερείπια πόλης Tashkurgan, στο Pamir με Αραβικά Ασιατικά Κινέζικα, και Ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά)

Παρόλο που βρίσκεται στην Κίνα και συνορεύει με διάφορες οροσειρές (Kunlun, Pamir και Tian Shan), υπάρχουν χώρες γύρω του, όπως το Θιβέτ, το Καζακστάν, το Κιργιζιστάν, το Τατζικιστάν, το Πακιστάν και η Ινδία.
Είναι μακριά από κάθε Ωκεανό και το κλίμα του είναι τόσο ζεστό, ξηρό και …κρύο, με απότομες εναλλαγές θερμοκρασίας. Οι μετακινούμενοι αμμόλοφοι καλύπτουν το 85% της επιφάνειας, και προωθούνται από βόρειους ανέμους και αμμοθύελλες. Οι αμμόλοφοι συνεχώς βρίσκονται εν κινήσει, και συνήθως φτάνουν σε ύψος πάνω απο 100 μέτρα, καθώς εκτοξεύονται από τον άνεμο. Κινούνται με ρυθμό 150 μ. ετησίως, γεγονός που καθιστά την έρημο απίστευτα δύσκολη για κατοίκηση.
Σε άρθρο του «Science» (2009) , αναφέρει ότι βρέθηκαν άψογα διατηρημένες μούμιες με Ευρωπαικά- Καυκάσια χαρακτηριστικά.

Οι αρχαιολόγοι από το 2002 μέχρι το 2005 έκαναν ανασκαφές στο βορειοανατολικό άκρο της ερήμου, και βρήκαν ένα νεκροταφείο που ονόμασαν Xiaohe. Ο ραδιενεργός άνθρακας απέδειξε ότι χρονολογείται από τις αρχές του 2000 π.Χ.
Ένας τεράστιος οβάλ αμμώδης λόφος που καλύπτει 25 εκτάρια, ήταν κάποτε δάσος. Αυτό απέδειξαν οι τάφοι με τα ξύλινα φέρετρα, και τα ξυλόγλυπτα αγάλματα με έντονη μύτη, από ξύλο λεύκας. Αυτό σημαίνει ότι κάποτε θα πρέπει να υπήρχαν δάση με λεύκες, και ένα πολύ πιο δροσερό και υγρό κλίμα.

Ο δρόμος του μεταξιού οδηγεί στη μεγαλύτερη έρημο του κόσμου, την Taklamakan. Στη βορειοδυτική περιοχή της σύγχρονης Κίνας, στην Αυτόνομη Περιφέρεια της Xinjiang, βρίσκεται η περιοχή των Ουιγούρων Τούρκων.


(Subashi – χαμένη πόλη στην έρημο taklamakan, που βρίσκεται κοντά στην Kucha)

Ο Δρόμος του Μεταξιού, που έφτιαξε ο Μ. Αλέξανδρος κατά την εκστρατεία του, είναι μία από τις παλαιότερες διαδρομές του διεθνούς εμπορίου στον κόσμο. Μέχρι σήμερα εξυπηρετεί δρομολόγια φορτηγών και τροχόσπιτων που μεταφέρουν εμπορικά αγαθά στις πόλεις της Xi’an, της Κίνας. Χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της Δυναστείας Χαν (206 π.Χ.-220 μ.Χ) και πρόσφατα αρχαιολογικά ευρήματα ζώων και φυτών, αποδεικνύουν ότι το εμπόριο ήταν αναπτυγμένο στις αρχαίες κοινωνίες της στέπας στην κεντρική Ασιατική έρημο τουλάχιστον 5.000-6.000 χρόνια πριν.
Χρησιμοποιώντας μια σειρά από σταθμούς και οάσεις, ο Δρόμος του Μεταξιού εκτείνεται στα 1.900 χιλιόμετρα της έρημο Gobi της Μογγολίας και των ορεινών Pamirs (Ταράτσα του Κόσμου), του Τατζικιστάν, και της Κιργιζίας. Σημαντικές στάσεις στον Δρόμο του Μεταξιού, περιλάμβαναν το Kashgar, το Turfan, τη Samarkand, το Dunhuang και την Όαση Merv Oasis.


(Όαση Gansu Dunhuang στο δόμο του Μεταξιού με ημισέληνη λίμνη)

Γύρω από την έρημο, υπάρχουν οάσεις, που βρίσκονται σε δύο διαδρομές που χρησίμευαν ως σημαντικές εμπορικές θέσεις στο δρόμο του μεταξιού. Κατά μήκος του βορρά, η διαδρομή σε πάει στα βουνά Tien Shan, και κατά μήκος του νότου, στα βουνά Kunlun του Θιβετιανού οροπεδίου.
Ο οικονομολόγος André Gunder Frank, ο οποίος ταξίδεψε κατά μήκος της βόρειας διαδρομής με την UNESCO, λέει ότι στην αρχαιότητα χρησιμοποιούσαν περισσότερο τη νότια διαδρομή. Έγινε συνένωση με τη βόρεια διαδρομή από το Kashgar, για να κατευθυνθεί στην Ινδία, το Πακιστάν, τη Σαμαρκάντ και την Bακτρία.


(Ο ποταμός Hetian μέσω της ερήμου Taklamakan)

Τα τροχόσπιτα που ταξιδεύουν στο δρόμο του μεταξιού, το οποίο φράζει τις άκρες της ερήμου, σταματούν για το νερό στις Οάσεις Turpan, Loulan και Kashgar.

Προειδοποίηση

Η φυσική έλξη αυτής της ταξιδιωτικής εξερεύνησης, απαιτεί επιπλέον προετοιμασία και πολύ εμπειρία. Οι ακραίες θερμοκρασίες και το εχθρικό φυσικό περιβάλλον, αποτελούν απειλή για τους τουρίστες.

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu