Το τηλεσκόπιο Hubble μας παίρνει το μυαλό

Με πάνω από ένα εκατομμύριο παρατηρήσεις κάτω από τη ζώνη του, και 700.000 εικονικές φωτογραφίες το όνομα Hubble είναι αντικειμενικά μία από τις μεγαλύτερες επιτυχημένες ιστορίες της επιστήμης όλων των εποχών, με αφοσιωμένους λάτρεις του διαστήματος σε όλο τον κόσμο.

Το παρατηρητήριο εξακολουθεί να είναι πλήρως λειτουργικό, ακόμη και τώρα, ένα τέταρτο του αιώνα μετά την έναρξή του, και είναι μια απόδειξη για την δεξιοτεχνία και το όραμα της συνεργασίας της NASA / ESA που το έφτιαξαν.
Παρά τα ταραχώδη πρώτα χρόνια του και τις τεράστιες προόδους σε διαστημικές πτήσεις που έχουν γίνει από τη δεκαετία του 1980, το Hubble εξακολουθεί να παρέχει την καλύτερη ανάλυση, σε οπτικά και υπεριώδη μήκη κύματος του κόσμου. Αν και πλησιάζει χρονικά στο λυκόφως, το Hubble έχει αποδειχθεί ότι είναι απίστευτα ανθεκτικό, και εξακολουθεί να δίνει εκπληκτικές φωτογραφίες κάθε μέρα, αποκαλύπτοντας τα εξωτικά τοπία του μακρινού διαστήματος. Μερικές εικόνες του Hubble, με γαλαξιακές συγκρούσεις, υπέροχα νεφελώματα, και κοντινά πλάνα των γνωστών πλανητών, είναι εδώ.

Αυτή η εικόνα του αστρικού σμήνους Westerlund 2 είναι πρόσφατη από το τηλεσκοπιο.Το Westerlund 2 είναι περίπου 20.000 έτη φωτός μακριά, και περιέχει περίπου 3.000 αστέρια.

Το 2009, το Hubble εγκατέστησε και χρησιμοποίησε μια ευρεία κάμερα πεδίου, για αυτή την εικόνα που εύστοχα ονομάστηκε Νεφέλωμα Πεταλούδα, και βρίσκεται 3.800 έτη φωτός μακριά στον αστερισμό του Σκορπιού.

Η ιστοσελίδα του Hubble περιγράφει την ιδιοσυγκρασία του νεφελώματος Horsehead σαν «ένα φάντασμα που αυξάνεται από προβατάκια του διαστρικού αφρού». Είναι πραγματικά ένας χαρακτηρισμός ορόσημο. Αυτό το νεαρό αστρικό φυτώριο βρίσκεται περίπου 1.500 έτη φωτός μακριά στο Συγκρότημα του νέφους του Ωρίωνα (ζώνη του Ωρίωνα).

Αυτό το γιγάντιο μάτι του Sauron είναι ένα ετοιμοθάνατο άστρο στο κέντρο του νεφελώματος. Βρίσκεται 8.000 έτη φωτός μακριά, και τα σαγηνευτικά φωτοστέφανα της κατασκευής του είναι το αποτέλεσμα ισχυρών αστρικών ανέμων που προέρχονται από το αστέρι.


Μιλώντας για περίεργα κοσμικά μάτια, εδώ είναι ένα άλλο μάτι που βήκε το Hubble. Είναι ο πρωτοπλανητικός δίσκος ενός νεαρού ηλιακού συστήματος το «HD 181327», που βρίσκεται 169 έτη φωτός μακριά. Σαφώς, δεν είναι ασυνήθιστο για το Hubble να κοιτάξει έξω απο το σύμπαν.

Κάθε τηλεσκόπιο μπορεί να τραβήξει,ένα μεγάλο αριθμό εικόνων ενός νεφελώματος, αλλά μόνο ένα πρωτοποριακό τηλεσκόπιο, όπως το Hubble μπορεί να παραδώσει κοντινές φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης όπως αυτό της Carina Nebula, που βρίσκεται 7.500 έτη φωτός μακριά.

Αυτός ο βαρυτικός χορός ανάμεσα σε δύο γαλαξίες, συνελήφθη από το Hubble, το Δεκέμβριο του 2010. Στο δελτίο τύπου σχετικά με την εικόνα, η NASA το αποκάλεσε «ένα τριαντάφυλλο γαλαξιών.» Έτσι, εάν είστε σε ρομαντική διάθεση και θέλετε να απομακρυνθείτε από τη Σελήνη, υπάρχει ένας νέος υποψήφιος.


Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, είναι το πορτραίτο του Χαμπλ απο τον «Messier 64», το οποίο είναι επίσης γνωστό με το ψευδώνυμο badass Γαλαξίας- Μαύρο Μάτι – λόγω του ασυνήθιστα σκονισμένου πυρήνα του.
Η εικόνα του Hubble δεν είναι τόσο γνωστή όσο η εικόνα από τις Στήλες της Δημιουργίας, αλλά έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας κλασικής φωτογραφίας HST: ευκρινή ανάλυση, θεαματικά χρώματα, και το ταξίδι μας στο διάστημα μόλις έχει αρχίσει.

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu