To πραγματικό αστέρι της Νότιας Αμερικής

Αυτή η ακμάζουσα περουβιανή πόλη έχει μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στην Αμερική, αλλά το φαγητό είναι ένας κύριος λόγος έλξης.

Η Λίμα είναι ένα συναρπαστικός μικρόκοσμος της Λατινικής Αμερικής. H διαδρομή με ταξί από το αεροδρόμιο προς το κέντρο της πόλης, πλαισιώνεσαι απο το παρελθόν στη σύγχρονη πόλη με ουρανοξύστες που συνωστίζονται στο χώρο δίπλα στις ετοιμόρροπες αποικιακές προσόψεις των κτηρίων, ενώ οι κομψές πολυκατοικίες αναρριχώνται σαν φασολιές πάνω απο τη σκονισμένη αρχαία πυραμίδα.

Σε μια περιοχή όπου η οικονομική προοπτική είναι αρνητική, το Περού έχει αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια ως ένα από τα αστέρια της Νότιας Αμερικής που λάμπουν με ετήσια προβλεπόμενη αύξηση του 4,1% μέχρι το 2030, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις του EIU. Αυτό είναι χαμηλότερo από την αύξηση του 6% πριν από δύο χρόνια, αλλά παραμένει σταθερά μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στην Αμερική χάρη στους στενούς οικονομικούς δεσμούς της με την Κίνα, τον ισχυρό τομέα των υπηρεσιών, και την αναπτυσσόμενη εξαγωγική βιομηχανία.

Για πολλούς, η Λίμα είναι σημείο άφιξης για περαιτέρω ταξίδια στα ερείπια του Μάτσου Πίτσου. Αλλά οι αρχές ελπίζουν να τοποθετήσουν τη Λίμα ως περιφερειακό κέντρο όχι μόνο για τουρισμό αναψυχής, αλλά και των επιχειρήσεων. Σε μια μελέτη του 2016 από το America Economia Πληροφοριών αναφέρετε ότι θα τοποθετηθεί όγδοη καλύτερη πόλη της Λατινικής Αμερικής για επαγγελματικούς λόγους, χάρη στο ισχυρό κοινωνικό και πολιτικό πλαίσιο της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και τη χαμηλή ανεργία.

Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι που ταξιδεύουν στο Περού για τις επιχειρήσεις θα έρθουν στη Λίμα (9,9 εκατομμύρια άνθρωποι), και θα αποτελέσει το σπίτι για το ένα τρίτο του πληθυσμού της χώρας. Είναι επίσης το σπίτι 7.000 εργοστασίων και σχεδόν του συνόλου των πολυεθνικών του Περού (όπως η ισπανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Telefonica και ο πολυεθνικός τραπεζικός όμιλος BBVA). Οι ξένες επενδύσεις ρίχνουν το βάρος τους στα ορυχεία υδρογονανθράκων και σε μεγάλα έργα υποδομής όπως μια δεύτερη γραμμή του μετρό.

Η ισχυρή οικονομική ανάπτυξη έχει μετατραπεί, -όπως και σε πολλές άλλες της Νότιας Αμερικής πρωτεύουσες-, σε μια πόλη πλουσίων και φτωχών. Ενώ οι πλούσιοι απολαμβάνουν τη θέα του Ειρηνικού Ωκεανού από τα αστραφτερά συγκροτήματα διαμερισμάτων κατά μήκος των παράκτιων βράχων, οι μη έχοντες ζουν σε μαζικές παραγκουπόλεις που βρίσκονται διάσπαρτες στους εσωτερικούς λόφους (οι περισσότερες διογκώθηκαν κατά την εσωτερική σύγκρουση του Περού στη δεκαετία του 1980 και του ’90).

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις προορισμών της Global Index της MasterCard, η Λίμα καλωσόρισε περισσότερους απο 4.220.000 ημερήσιους διεθνείς επισκέπτες το 2015 από οποιαδήποτε άλλη πόλη της Λατινικής Αμερικής, με ενδιάμεσες στάσεις. Αυτή η εισροή των ξένων περιηγητών τα τελευταία χρόνια έχει μετατρέψει το Διεθνές Αεροδρόμιο Jorge Chavez της Λίμα σε μια από τις καλύτερες περιοχές, με πολλά καταστήματα, άφθονους σταθμούς φόρτισης και πολλές αυτόματες ταμειακές μηχανές (που διανέμουν δολάρια ΗΠΑ). Ωστόσο, η εγκατάσταση δεν είναι χωρίς απογοητεύσεις. Η περιοχή των αφίξεων μπορεί να είναι χαοτική σε ώρες αιχμής, το «δωρεάν WiFi» διαρκεί 10 λεπτά και οι εγκαταστάσεις φαγητού είναι ανεπαρκής και ανιαρές.

Το επίσημο ποσοστό ταξί από το αεροδρόμιο στο San Isidro, το Miraflores ή το Barranco (τρεις γειτονιές με συχνή κίνηση) είναι 60 nuevo, ή $ 18. Το ανεπίσημο ταξί – αυτό που δεν κάνει κράτηση μέσω ενός μετρητή απο το αεροδρόμιο – μπορεί να χρεώνει έως και 20 σόλες ($ 6) λιγότερο, αλλά είναι καλύτερο να αποφεύγονται για λόγους προσωπικής ασφάλειας, καθώς έχουν υπάρξει παρενοχλήσεις (αν και σπάνια), και κλοπές. Τα φοβερά κορναρίσματα , και η κυκλοφορία μπορεί να μετατρέψει ένα ταξίδι 30 λεπτών με τα πόδια στην επιχειρηματική περιοχή του San Isidro σε 1,5 ώρα δοκιμασίας, ιδιαίτερα τις καθημερινές πρωινές ώρες και τα απογεύματα.
Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τα ταξί γυρίζουν γύρω από την πόλη και δεν έχουν ταξίμετρο. Μπορείτε πάντα να διαπραγματευτείτε την τιμή μιας διαδρομής πριν από την εξόρμησή σας στο εσωτερικό της χώρας. Σε γενικές γραμμές, ένα ταξίδι μέσα από τη γειτονιά, δεν θα πρέπει να κοστίσει περισσότερο από 10 nuevo, δηλαδή ($ 3), ενώ ένα ταξίδι σε μια γειτονική περιφέρεια, όπως το Barrio θα πρέπει να κοστίσει περίπου 15 .

Η δουλειά των Περουβιανών δείχνει υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού, αλλά ο ρυθμός των επιχειρήσεων είναι πιο αργός από ότι στην Ευρώπη και οι συναντήσεις σπάνια ξεκινούν στην ώρα τους. «Να είστε προετοιμασμένοι να περιμένετε ένα επιπλέον 10-λεπτο».
Οι επαγγελματικές συναντήσεις μπορεί επίσης να γίνουν σε προσωπικό επίπεδο. Είναι υπερήφανοι επιχειρηματίες, αλλά θα επενδύσουν κάποιο χρόνο στην δημιουργία σχέσεων πριν από τη συμμετοχή τους σε επιχειρηματικές συμφωνίες. Η επιχειρηματική κοινότητα στη Λίμα είναι πολύ μικρή σε σύγκριση με άλλα χρηματοπιστωτικά κέντρα και οι περισσότεροι επαγγελματίες τείνουν να αλληλεπιδρούν με τους ίδιους κύκλους.

Η Λίμα είναι μια διεθνής πόλη, με μια μεγάλη σειρά από αυτόματες ταμειακές μηχανές και φιλοξενεί σταθερή ροή ξένων τουριστών. Οι πιστωτικές κάρτες γίνονται αποδεκτές ευρέως σε ξενοδοχεία, εμπορικά κέντρα και πολυτελή εστιατόρια, όπου ένα φιλοδώρημα 10%, είναι συνηθισμένο. Ωστόσο, είναι καλύτερο να κρατήσετε τα χρήματα σε ετοιμότητα για τους οδηγούς ταξί, οι οποίοι έχουν πρόβλημα με τους μεγάλους λογαριασμούς.

Αν υπάρχει ένα πράγμα που ενώνει τους πάντες στη Λίμα, είναι η αγάπη τους για το φαγητό.
Εδώ και μια δεκαετία περίπου,η τουριστική ανάπτυξη έφερε γαστρονομικές απολαύσεις στη Λίμα, και η πόλη βρίσκεται στη παγκόσμια λίστα των 50 καλύτερων εστιατορίων του κόσμου.
«Βγαίνοντας από την 20 χρονη πολιτική αναταραχή, οι κάτοικοι χρειάστηκαν κάτι που θα μπορούσε να τους κάνει υπερήφανους, και η γαστρονομία ήταν πραγματικά αυτό που τους έφερε όλους πιο κοντά, εξήγησε ο σεφ Mitsuharu Tsumura, ιδιοκτήτης του εστιατορίου Μaido.
Ένα πιάτο που συμβολίζει την ισχύ της περουβιανής κουζίνας είναι το ceviche,που είναι ένα δροσιστικό μείγμα ωμού ψαριού σε θεραπευτικό χυμό εσπεριδοειδών καρυκευμένο με πιπεριές aji. Είναι η βάση σε κάθε high-end εστιατόριο της πόλης, αλλά για να είμαστε ακριβοδίκαιοι μερικά από τα καλύτερα ceviches, προέρχονται από την ταπεινή πλευρά του δρόμου σε χώρους όπως το Al Toke Pez, το Surquillo και το Hijo de Olaya στο Miraflores, όπου ένα βουνό με θαλασσινά στο πιάτο μπορεί να κοστίσει 10 nuevo ($ 3).

Δεν υπάρχει αρκετός χρόνος, ούτε χώρος για να εκτιμηθούν όλα τα εστιατόρια της πόλης, σε ένα ταξίδι. Ακόμα κι αν πάτε σε μερικά από τα παγκοσμίως αναγνωρισμένα στέκια όπως το Central, το Astrid y Gaston, ή το Maido, σύντομα θα συνειδητοποιήσετε ότι δεν έχετε γευτεί ούτε την επιφάνεια της Περουβιανής κουζίνας .Εκτός από το φαγητό, μεγάλη απήχηση στη Λίμα έχει ο φανταστικός καλλιτεχνικός κόσμος.

Το Μουσείο Λάρκο στην περιοχή Pueblo Libre, μπορεί να υπερηφανεύεται για μια ασύγκριτη συλλογή της προ-Κολομβιανή κεραμικής με πλούσια επιχρυσωμένα πολεμικά κοστούμια από σχεδόν άγνωστους αρχαίους πολιτισμούς του Περού, όπως το Moche, Chimu και της Νάζκα. Επίσης το Bohemian Barranco, έχει μια εντυπωσιακή σύγχρονη διαδρομή τέχνης που θα σας μεταφέρει σε πολλά αρχοντικά με τα πιο εντυπωσιακά έργα σύγχρονης τέχνης της ηπείρου.

Με την αύξηση των επενδύσεων, τη μοναδική πολιτιστική προσφορά και την έκρηξη γαστρονομίας, υπάρχουν σήμερα πολύ περισσότεροι λόγοι και προσφορές, για τους επισκέπτες που ταξιδεύουν για επαγγελματικούς λόγους στην περουβιανή πρωτεύουσα από ότι την περασμένη ταραγμένη δεκαετία.

Δείτε το βίντεο που ακολουθεί:

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu