• Αρχική
  • LIFE
  • Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων συνεχίζει να δίνει θησαυρούς

Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων συνεχίζει να δίνει θησαυρούς

Περισσότερα από 60 εκθέματα έχουν ανακτηθεί από το βυθό του Αιγαίου από δύτες που επέστρεψαν αυτό το μήνα στη φημισμένη περιοχή του Ναυάγιου των Αντικυθήρων.

Τα αντικείμενα περιλαμβάνουν ένα χρυσό δαχτυλίδι και ένα μοναδικό τεχνούργημα σιδήρου που ζυγίζει περίπου 220 κιλά, που μπορεί να ήταν ένα αμυντικό όπλο για την προστασία του πλοίου σε περίπτωση επιθέσεων από τους πειρατές. Το πλοίο, που ονομάστηκε ο «Τιτανικός του αρχαίου κόσμου,» βυθίστηκε πολύ πρίν απο 2.000 χρόνια στο απομακρυσμένο νησί των Αντικυθήρων, της νότια Ελλάδας. Το πλοίο πιθανότατα έσπασε στα απόκρημνα βράχια του νησιού κατά τη διάρκεια σφοδρής καταιγίδας περίπου το 65 π.Χ.
Το ναυάγιο μετέφερε ένα φορτίο με ελληνικούς θησαυρούς από τα παράλια της Μικράς Ασίας δυτικά προς την Ιταλία, και βρέθηκε από Έλληνες σφουγγαράδες το 1900.
Εκείνη την εποχή οι δύτες έβγαλαν ένα θησαυρό απο δεκάδες μαρμάρινα αγάλματα, κοσμήματα, έπιπλα και τον μυστηριώδη «Μηχανισμό των Αντικυθήρων» – ένα πολυσύνθετο αστρονομικό μηχάνημα με γρανάζια, και θεωρείται ο παλαιότερος υπολογιστής στον κόσμο.
Το 1976, ο Ζακ-Υβ Κουστώ και το πλήρωμα CALYPSO επέστρεψαν στο ναυάγιο και έβγαλαν στην επιφάνεια 300 αντικείμενα, καθώς και σκελετικά υπολείμματα των επιβατών και του πληρώματος.
Οι εξερευνήσεις σταμάτησαν καθώς η θέση του ναυαγίου, βρίσκεται στα 170 πόδια κάτω από μια απότομη υποβρύχια πλαγιά, και αποδείχθηκε επικίνδυνη.
Ένα νέο έργο υψηλής τεχνολογίας του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού και του Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Woods Hole (WHOI) ξεκίνησε το 2014 για την ανάσυρση των αρχαιοτήτω. Οι δύτες ανέσυραν διάφορα αντικείμενα, όπως μια ανέπαφη κανάτα, ένα μέρος ποδιού απο ένα περίτεχνο κρεβάτι, και ένα γιγάντιο χάλκινο δόρυ που πιθανόν να ανήκε σε κάποιο άγαλμα.

Τα αντικείμενα που έφεραν στο φως αυτό το μήνα περιλαμβάνουν πολυτελή υαλικά, κεραμικά δοχεία, τέσσερα θραύσματα μαρμάρινων αγαλμάτων, και μέρος ενός χάλκινου δόρατος που συνδέεται με αυτό που ανακτήθηκε το 2014.
Ο Brendan Foley θαλάσσιος αρχαιολόγος του WHOI αναφέρει ότι κάθε νέα κατάδυση στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων παραδίδει καινούρια δώρα από το αρχαίο παρελθόν.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα αυτόνομο ρομπότ για να χαρτογραφήσει την περιοχή των 10.500 τετραγωνικών μέτρων του πυθμένα της θάλασσας γύρω από το ναυάγιο.

Στη συνέχεια, οι δύτες κατέβηκαν σε βάθος 170 ποδιών. Ορισμένα αντικείμενα παρέμειναν στη θέση τους.

«Η ομάδα κάνει αμέσως ακριβή τρισδιάστατα ψηφιακά μοντέλα του κάθε τεχνουργήματος, και επιτρέπει και άλλους να βλέπουν τις ανακαλύψεις άμεσα, ακόμη και αυτά που παραμένουν στον βυθό της θάλασσας». Δυστυχώς, οι δύτες δεν ήταν σε θέση να βρούν περισσότερα κομμάτια από τον μηχανισμό των Αντικυθήρων. Ήταν όμως σε θέση να επιβεβαιώσουν την παρουσία ενός δεύτερου ναυαγίου απο αρχαίο εμπορικό πλοίο που βρίσκεται κοντά στην περιοχή των Αντικυθήρων. Η διεθνής ομάδα σχεδιάζει να επιστρέψει στο ναυάγιο των Αντικυθήρων στο τέλος του καλοκαιριού.

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu