Το να πιστεύεις ότι φαίνεσαι νεότερος έχει μια περίεργη σχέση με το πώς γερνάς, αναφέρει μελέτη

Η γήρανση είναι αναπόφευκτη, αλλά σε κυτταρικό επίπεδο, είναι επίσης εύπλαστη – γνωστό ότι επιταχύνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και σε περιόδους στρες.

Ωστόσο, ο τρόπος που αισθάνονται ή λειτουργούν τα σώματά μας είναι διαφορετικός από το πώς μας βλέπουν οι άνθρωποι. πόσο χρονών νομίζουν ότι φαινόμαστε.

Επικριτικός? Πιθανώς. Αλλά επίσης, κάπως ακριβές: Η έρευνα δείχνει ότι η εκτίμηση της ηλικίας κάποιου απλώς κοιτάζοντάς τον μπορεί να προβλέψει τη γενική του υγεία αρκετά καλά, όπως και το κούνημα του χεριού του .

Αλλά η έκφραση αυτών των απόψεων μπορεί επίσης να έχει σοβαρές ψυχολογικές επιπτώσεις για τα άτομα που λαμβάνουν σχόλια ηλικίας, θετικά ή αρνητικά, με επιπτώσεις στη σωματική τους υγεία. Οι δικές μας αντιλήψεις για τη γήρανση θα μπορούσαν επίσης να επηρεάσουν το πώς γερνάμε επίσης.

Αυτό σύμφωνα με μια νέα μελέτη από την επιστήμονα υγείας του Πανεπιστημίου της Οκλαχόμα Julie Ober Allen και τους συνεργάτες της, η οποία χρησιμοποίησε δεδομένα για 2.006 ενήλικες στις ΗΠΑ ηλικίας 50 έως 80 ετών από μια εθνική έρευνα του 2019 για την υγιή γήρανση.

Οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν για το πόσο νέοι ή ηλικιωμένοι πίστευαν ότι φαίνονταν σε σχέση με τους συνομηλίκους τους και αν βίωσαν οποιαδήποτε διάκριση ή θετικότητα λόγω ηλικίας με τη μορφή κομπλιμέντας ή τους ζητούσαν μαργαριτάρια σοφίας ή συμβουλές.

Ενώ το 59 τοις εκατό των ανθρώπων πίστευαν ότι φαίνονται νεότεροι από τους συνομηλίκους τους, μόνο το 6 τοις εκατό παραδέχτηκε ότι φαινόταν μεγαλύτερος από τους συνομηλίκους τους.

Έτσι, οι περισσότεροι από εμάς τείνουμε να πιστεύουμε ότι φαινόμαστε πιο λαμπεροί από ό,τι πραγματικά είμαστε, ανεξάρτητα από την εθνικότητα μας. Το αν άλλα άτομα συμφώνησαν ή όχι δεν ήταν μέρος της μελέτης. δεν είχε εξωτερικά μέτρα γήρανσης.

Σε σύγκριση με τους άνδρες, περισσότερες γυναίκες πίστευαν ότι έμοιαζαν νεότερες από τις συνομήλικές τους, αλλά έτειναν επίσης να ξοδεύουν περισσότερο χρόνο και χρήματα από τους άνδρες προσπαθώντας να φαίνονται νεότερες, αν είχαν την οικονομική δυνατότητα.

Αλλά η επένδυση πολύτιμου χρόνου και σκληρά κερδισμένων χρημάτων για να φαίνεστε νεότερη, όπως έκανε το ένα τρίτο των συμμετεχόντων, δεν απώθησε πάντα τα αρνητικά σχόλια ή τα στερεότυπα της γήρανσης και για τα δύο φύλα. Αυτοί οι άνθρωποι ανέφεραν ότι βίωσαν την ηλικία, όπως αρνητικές υποθέσεις σχετικά με την ικανότητά τους να βλέπουν, να ακούν ή να χρησιμοποιούν την τεχνολογία, καθώς και να λαμβάνουν θετικές επιβεβαιώσεις για την ηλικία τους – και όλη αυτή η προσπάθεια μπορεί να είχε προσωπικό κόστος.

«Ίσως όσοι προσπάθησαν και πέτυχαν να φαίνονται νεότεροι βίωσαν λιγότερες διακρίσεις», λέει ο Άλεν. «Ωστόσο, αυτά τα ίδια άτομα μπορεί επίσης να ένιωθαν πιο ανήσυχα και άβολα με τη γερασμένη εμφάνισή τους».

Κάπως αναμενόμενο, η μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα που ανέφεραν ότι έλαβαν πιο θετικά σχόλια σχετικά με την ηλικία ήταν επίσης πιο πιθανό να αναφέρουν ότι είχαν καλύτερη σωματική και ψυχική υγεία.

Από την άλλη πλευρά, όσοι αντιμετώπισαν τις διακρίσεις ή τα αρνητικά σχόλια έτειναν να λένε ότι είχαν χειρότερη υγεία, τόσο ψυχική όσο και σωματική. Αυτό είναι ανησυχητικό επειδή η διάχυτη προκατάληψη της κοινωνίας έναντι των ηλικιωμένων – η οποία είναι επαίσχυντη, εξακολουθεί να είναι κοινωνικά αποδεκτή με πολλούς τρόπους – θα μπορούσε να τροφοδοτήσει έναν φαύλο κύκλο που βλέπει τους ηλικιωμένους να ολισθαίνουν στην υγεία που τους κάνει να γερνούν πιο γρήγορα .

«Τα συναισθήματα και οι εμπειρίες γήρανσης, που έχουν τις ρίζες τους στην έμφαση που δίνει η κοινωνία μας στη νεανικότητα και την προκατάληψη κατά της γήρανσης, φαίνεται να έχουν έμμεσα σχέση με την υγεία, ψυχική και σωματική», λέει ο Allen.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μελέτη εξέτασε μόνο ενήλικες στις ΗΠΑ και ενώ οι συμμετέχοντες αντιπροσώπευαν διάφορες εθνοτικές ομάδες, άλλοι πολιτισμοί ή χώρες μπορεί να έχουν διαφορετικές αντιλήψεις ή αξίες για τη γήρανση.

Οι ψυχολόγοι ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να αναδιατυπώσουν τη στάση τους απέναντι στη γήρανση, επειδή η έρευνα δείχνει ότι οι ηλικιωμένοι με θετική αυτοαντίληψη για τη γήρανση ζουν περισσότερο .

Αντί να κλείνουν το τηλέφωνο λόγω ηλικίας, οι άνθρωποι θα τα κατάφερναν επίσης καλύτερα εστιάζοντας σε αυτά που μπορούν να κάνουν για να βελτιώσουν την υγεία τους, όπως να κινούνται περισσότερο, να τρώνε καλύτερα και να καπνίζουν και να πίνουν λιγότερο.

«Θα πρέπει να δίνουμε έμφαση σε υγιεινές συμπεριφορές, πολλές από τις οποίες έχουν επιπτώσεις στη γήρανση και την εμφάνιση», λέει ο Άλεν . «Αν ασκείστε, διατηρήσετε ένα υγιές βάρος και δεν καπνίζετε, θα φαίνεστε νεότεροι όσο μεγαλώνετε».

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Psychology and Aging .

photo: pixabay

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί