• Αρχική
  • LIFE
  • Τι μπορεί να σας συμβεί αν σας χτυπήσει κεραυνός

Τι μπορεί να σας συμβεί αν σας χτυπήσει κεραυνός

1,4 δισεκατομμύρια κεραυνοί πέφτουν παγκόσμια κάθε χρόνο

και υπολογίζεται πως περίπου 240.000 άνθρωποι γίνονται τα θύματά τους. Ενώ οι περισσότεροι ίσως να νομίζουν πως το χτύπημα κεραυνού είναι 100% θανάσιμο, η αλήθεια είναι πως κάπου το 70 με 90% των ανθρώπων που χτυπήθηκαν από κεραυνό, επέζησαν.

 
Καταρχήν, να σημειωθεί πως άνθρωποι ή ζώα που πέφτουν θύματα κεραυνού συνήθως δεν έρχονται σε άμεση επαφή με τον ίδιο τον κεραυνό. Αν βρίσκονται κάτω από κάποιο δέντρο, πιθανότατα θα τους χτυπήσει ένα παράπλευρο «κύμα» ηλεκτρικού ρεύματος, που θα μεταπηδήσει από το δέντρο, το οποίο θα χτυπηθεί από τον κεραυνό. Οι περισσότερες περιπτώσεις όμως, έχουν να κάνουν με ανθρώπους ή ζώα που υπάρχουν γύρω από το σημείο στο οποίο πέφτει ο κεραυνός και λόγω της εξάπλωσης του ρεύματος μέσω του εδάφους. Το 2005, σε μια φάρμα της Αυστραλίας σκοτώθηκαν ταυτόχρονα από ηλεκτροπληξία 68 αγελάδες, όταν ένας κεραυνός χτύπησε ένα κοντινό δέντρο.

 
Τα αποτελέσματα περιπτώσεων χτυπήματος από κεραυνό είναι συνήθως αρκετά παράξενα. Η θερμοκρασία ενός κεραυνού είναι περίπου 30.000 βαθμοί Κελσίου και όταν χτυπάει έναν άνθρωπο ταξιδεύει συνήθως μέσω του δέρματος θερμαίνοντας οτιδήποτε υπάρχει στο δρόμο του. Αυτή η απότομη θερμότητα μπορεί να κάψει ή ακόμα και να σκίσει τα ρούχα σε κομμάτια. Τα μόρια νερού, όπως ο ιδρώτας στα πόδια, μπορεί να εξατμιστούν τόσο βίαια, που μπορούν να ξετινάξουν ακόμα τα παπούτσια από τα πόδια.

Σε περίπτωση που κάποιος χτυπηθεί από κεραυνό την ώρα που φοράει ακουστικά, το μέταλλο στα ακουστικά μπορεί να οδηγήσει το ρεύμα απευθείας στο κεφάλι, σπάζοντας το σαγόνι και προκαλώντας ρήξη τυμπάνου.

 
Επίσης, αν σας χτυπήσει κεραυνός, υπάρχει περίπτωση να αποκτήσετε σχέδια με σχηματισμούς Λίχτενμπεργκ πάνω στο σώμα σας.

Το κοκκινωπό διακλαδωτό αυτό σχέδιο συμβαίνει λόγω του «σπασίματος» των τριχοειδών αγγείων από το ρεύμα που διαπερνάει το δέρμα. Τα σχέδια αυτά μπορεί να κρατήσουν για μερικές ώρες ή μερικές μέρες. Κάτι παρόμοιο μπορεί να εμφανιστεί στο έδαφος, σε σημείο όπου πέφτει ο κεραυνός, σχηματίζοντας τους λεγόμενους φουλγουρίτες (fulgurites).

Υπολογίζεται πως περίπου το 80% των θυμάτων κεραυνού θα έχουν κάποιες παρενέργειες. Πολύ πιθανόν να έχουν ζημιά στα μάτια, όπως στα νεύρα ή στον αμφιβληστροειδή. ή στα αυτιά, όπως λοιμώξεις ή ζαλάδες. Κάποιοι μάλιστα εμφανίζουν και συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον ή αποκτούν άλλα νευρολογικά προβλήματα, όπως κρίσεις, διαταραχές ύπνου, απότομες εναλλαγές στη διάθεση και αλλαγές στην προσωπικότητα.

 
Mr. Fantastic

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu