Θεαματικά μουσεία σε όλο τον κόσμο

Musee d’Orsay, Γαλλία

Το επιβλητικό μουσείο στο Παρίσι, που στέκεται στην αριστερή όχθη του Σηκουάνα,άνοιξε το 1986 σε ένα πρώην Beaux-Arts σιδηροδρομικό σταθμό και το ξενοδοχείο. Η διάταξη χρησιμοποιεί την προηγούμενη ενσάρκωσή του σε πλήρη ισχύ. Οι στοές συγκεντρώνεται γύρω από τα μεγάλο αρχιτεκτονικό κεντρικό κλίτος και το φως μπαίνει μέσα από την τεράστια γυάλινη οροφή. Σχεδιάστηκε για να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στις συλλογές του Μουσείου του Λούβρου και το Κέντρο Πομπιντού, που εστιάζετε στην περίοδο τέχνης του 19ου των αρχών του 20ου αιώνα. Φιλοξενεί τη μεγαλύτερη συλλογή απο ιμπρεσιονιστικούς και μετα-ιμπρεσιονιστικούς πίνακες ζωγραφικής στον κόσμο.
Guggenheim, Ισπανία

Κατά τη διάρκεια μιας περιόδου της αναγέννησης της πόλης του Μπιλμπάο στα τέλη της δεκαετίας του 1980, αναπτύχθηκε η ιδέα του μουσείου που ήρθε μέσω της συνεργασίας των αρχών της Χώρας των Βάσκων και του Ιδρύματος Solomon R Guggenheim. Η ΗΠΑ, και ο Καναδάς με τον αρχιτέκτονα Frank Gehry κέρδισαν στην Επιτροπή σχεδιασμού, και το μουσείο άνοιξε τις πόρτες του τον Οκτώβριο του 1997. Το εντυπωσιακό κτίριο βρίσκεται στην άκρη του ποταμού Nervión στην παλιά βιομηχανική καρδιά της της πόλης, και κατασκευάστηκε από γυαλί και ασβεστόλιθο που επενδύθηκε με κύματα τιτανίου. Έκανε μεγάλη αίσθηση και ο αρχιτέκτονας Philip Johnson, χαιρέτισε το μεγαλύτερο κτίριο της εποχής μας.
Μουσείο Oscar Niemeyer, Βραζιλία

Το μουσείο άνοιξε το 2002-3, με το παρατσούκλι «το μάτι», καθώς μοιάζει με ένα τεράστιο ανθρώπινο μάτι σκαρφαλωμένο σε ένα κίτρινο πυλώνα. Ο θρυλικός Βραζιλιάνος αρχιτέκτονας που το σχεδίασε και έδωσε το όνομά του, είναι οπαδός του σύγχρονου κινήματος, Το 95 ολοκληρώθηκε το κτίριο, και τα 2.000 τετραγωνικά του μουσείου στεγάζουν έργα διεθνούς τέχνης, μαζί με πολλά από τα έργα του Niemeyer.
Βρετανικό Μουσείο, Λονδίνο

Ο αρχιτέκτονας Robert Smirke σχεδίασε τον πυρήνα του μουσείου, το οποίο άνοιξε το 1852, σε νεοκλασικό στυλ. Η μεγάλη νότια είσοδος, με το εντυπωσιακό αέτωμα και τους πυλώνες του, εμπνεύστηκε από την αρχαία Ελλάδα. Το 2000, η εταιρεία Foster and Partners δημιούργησαν ένα νέο Μεγάλο Παλάτι, με την εντυπωσιακή γυάλινη οροφή του, που μεταμορφώθηκε σε εσωτερική αυλή του μουσείου στο μεγαλύτερο στεγασμένο χώρο της Ευρώπης.
Βασιλικό Μουσείο του Οντάριο, Καναδάς

Αυτό το μουσείο φυσικής ιστορίας, της τέχνης και του πολιτισμού βρίσκεται στον Καναδά και φιλοξενεί πάνω από έξι εκατομμύρια αντικείμενα στη συλλογή του. Σε μια αρχιτεκτονική εκδοχή των κτηρίων του 20ου αιώνα κτίρια του, ο νέος σχεδιασμός απο το Στούντιο Daniel Libeskind το 2007, και χαρακτηρίστηκε ως ένα διακριτικό σύμβολο του Τορόντο για τον 21ο αιώνα.Το συγκρότημα έχει την πρισματική δομή του γυαλιού και αλουμινίου σε ένα ατσάλινο σκελετό . Οι επικριτές του κτιρίου, το 2009 το κατέταξαν στην 8η θέση στον κατάλογο των πιο άσχημων κτιρίων του κόσμου.
Museo Soumaya, Πόλη του Μεξικού

Το ιδιωτικό πολιτιστικό ίδρυμα ιδρύθηκε το 1994 και απαρτίζεται απο δύο περιοχές. Την Plaza Loreto και την Plaza Carso στην Πόλη του Μεξικού. Το τελευταίο, το οποίο άνοιξε το 2011, σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα του Μεξικού Fernando Romero, και κατασκευάστηκε απο τον Ove Arup και Frank Gehry. Η 46-μετρη δομή είναι επενδυμένη με 16.000 εξαγωνικά πλακάκια αλουμινίου, και το μουσείο έξι ορόφων στο οποίο εργάστηκαν κυρίως από το Μεξικό και την Ευρώπη, περιλαμβάνει τη μεγαλύτερη συλλογή έργων του Ροντέν από τη Γαλλία.
Μουσείο Ερμιτάζ, Αγία Πετρούπολη, Ρωσία

Ένα από τα μεγαλύτερα και παλαιότερα μουσεία στον κόσμο, είναι το Ερμιτάζ που άνοιξε το 1764 από την αυτοκράτειρα Αικατερίνη τη Μεγάλη και συγκεντρώνει πάνω από τρία εκατομμύρια έργα τέχνης και πολιτιστικών αντικειμένων. Το εκτεταμένο κρατικό μουσειακό συγκρότημα αποτελείται από ένα σύνολο κτιρίων, που συμπεριλαμβάνει τα μεγάλα πράσινα και άσπρα Χειμερινά Ανάκτορα, που ήταν η πρώην κατοικία των Ρώσων τσάρων. Το κολοσσιαίο παλάτι σχεδιάστηκε κατά κύριο λόγο από τον Francesco Bartolomeo Rastrelli με ένα περίτεχνο μπαρόκ στυλ.
Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης, Ντόχα

Το άνοιγμα στην πρωτεύουσα του Κατάρ το 2008, έκανε αυτό το μουσείο που σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα IM Pei να κερδίσει το βραβείο Pritzker Prize . Στην ηλικία των 91, ο Pei ταξίδεψε σε όλο τον αραβικό κόσμο για έξι μήνες και συνέλλεξε έμπνευση για το έργο του. Το πανύψηλο πενταόροφο κτήριο έχει ασβεστολιθική δομή με θέα την προκυμαία της Ντόχα και δύο φτερά συνδέονται με μια μεγάλη κεντρική αυλή. Στεγάζει μια συλλογή ισλαμικής τέχνης 1.400 χρόνων.
Μουσείο του Βατικανού, Ιταλία

Τα μουσεία της πόλης του Βατικανού άνοιξαν από τον Πάπα Julius II τον 16ο αιώνα και στα συγκροτήματα περιέχει 52 γκαλερί αποτελώντας ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου. Η συλλογή του μουσείου θρησκευτικής γλυπτικής και ζωγραφικής περιλαμβάνει έργα του Ραφαήλ, Τιτσιάνο και Καραβάτζιο. Τα δωμάτιά του περιλαμβάνουν την Πινακοθήκη των Χαρτών την Πινακοθήκη Ταπετσαρίας και στην τελευταία σάλα του είναι η εκπληκτική Καπέλα Σιξτίνα. Οι τοίχοι του είναι διακοσμημένοι με έργα από καλλιτέχνες όπως ο Perugino, ο Μποτιτσέλι και η θολωτή οροφή του είναι ζωγραφισμένη από τον Μιχαήλ Άγγελο.
Εθνικό Μουσείο Τέχνης, Οζάκα

Όταν το αρχικό κτίριο του 1970 κατεδαφίστηκε, μια νέα δομή κτηρίου σχεδιάστηκε από τον César Pelli και άνοιξε το 2004. Το μεγαλύτερο μέρος του μουσείου , συμπεριλαμβάνει συλλογές τέχνης που βρίσκονται υπόγεια, και μόνο η είσοδος του λόμπι είναι πάνω από το έδαφος. Για μέγιστο εκπληκτικό αποτέλεσμα το στούντιο Pelli δημιούργησε μια πανύψηλη περίπλοκη είσοδο από γυαλί και ατσάλι που έχει σχεδιαστεί να μοιάζει με καλάμια ή μίσχους από μπαμπού κατά μήκος μιας όχθης.

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu