Τα πιο επιθετικά ζώα του πλανήτη

Ενώ πολλά ζώα μπορεί να εμφανίσουν σημάδια επιθετικότητας όταν στριμώχνονται

ή όταν προσπαθούν να προστατεύσουν τα μικρά τους, κάποια από αυτά ξεχωρίζουν. Σίγουρα δεν θα θέλατε να βρεθείτε στο δρόμο μιας αρκούδας που συνοδεύει τα μικρά της ή ενός κροκόδειλου που περιμένει το επόμενο θύμα του κρυμμένος κάτω από το νερό. Το ότι τα ζώα αυτά είναι επιθετικά, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θέλουν το κακό μας, αλλά καλό θα είναι να κρατάμε την απόστασή μας.

Ασβός (Honey Badger)

Αυτό το είδος ασβού έχει μικρό μέγεθος, αλλά μπορεί να τα βάλει με τα λιοντάρια της Αφρικής και να υπομείνει εκατοντάδες τσιμπήματα μελισσών για να πάρει λίγο μέλι. Μπορούν να βρεθούν στην Αφρική, στην Μέση Ανατολή και στην Νότια Ασία, αλλά δεν κρατούνται σε ζωολογικούς κήπους, λόγω της επιθετικής τους φύσης. Έχουν χοντρό δέρμα και μακριά νύχια για αποτελεσματικό σκάψιμο. Με τα πολύ δυνατά τους δόντια μπορούν να φάνε κυριολεκτικά τα πάντα. Δεν χρειάζεται να προκληθούν για να επιτεθούν πρώτοι, ακόμα και όταν ο αντίπαλος είναι δέκα φορές μεγαλύτερος σε μέγεθος.

Αγριόχοιρος

Κατοικούν στην Ευρώπη, την Δυτική Ασία και την Βόρεια Αμερική, και είναι τα άγρια ξαδέρφια των κοινών γουρουνιών. Είναι πολύ ευέξαπτοι και αντιδρούν βίαια όταν έχουν «επισκέπτες» στην περιοχή τους. Έχουν κοφτερούς χαυλιόδοντες και δεν διστάζουν να τους χρησιμοποιήσουν εναντίον των ανθρώπων. Υπάρχουν πολλά είδη αγριόχοιρου, αλλά το κοινό τους χαρακτηριστικό είναι η άγρια επιθετικότητά τους προς οτιδήποτε βρεθεί στο δρόμο τους. Ένας ώριμος αγριόχοιρος μπορεί να ζυγίζει μέχρι και 135 κιλά, και έχει αρκετή δύναμη για να αναποδογυρίσει μεγάλες πέτρες, ώστε να βρει έντομα για να φάει. Είναι παμφάγο ζώο, που σημαίνει ότι θα φάει οτιδήποτε, ακόμα και άλλα ζώα. Είναι συνηθισμένο για τους αγριόχοιρους να κυνηγούν ελάφια σε ομάδες.

Κροκόδειλος της θάλασσας

Το μεγαλύτερο ερπετό του κόσμου, αλλά ταυτόχρονα και ένα από τα πιο επικίνδυνα. Τα αρσενικά μπορούν να φτάσουν τα 7 μέτρα σε μήκος και σχεδόν δύο τόνους σε βάρος όταν ωριμάσουν πλήρως. Είναι ιδιαίτερα επιθετικά ζώα και θα προστατεύσουν την περιοχή τους με απίστευτη μανία. Έχουν το πιο δυνατό δάγκωμα σε όλο το ζωικό βασίλειο και μπορούν να αναποδογυρίσουν βάρκες, να σκοτώσουν ανθρώπους, αλλά και άλλα μεγάλα ζώα. Συχνάζουν σε βάλτους, λίμνες και ποτάμια της Ινδίας, της Νοτιοανατολικής Ασίας και της Βόρειας Αυστραλίας.

Διπλοσάινο

Είναι το μεγαλύτερο γεράκι που τρέφεται με άλλα πουλιά και είναι γνωστό και ως «ο τρόμος με τα κόκκινα μάτια». Τα μεγάλα φτερά του και τα πολύ κοφτερά νύχια του προσφέρουν ευκολία στο κυνήγι λείας, και όταν νιώθει πως η φωλιά του κινδυνεύει δεν θα διστάσει να επιτεθεί ακόμα και σε ανθρώπους. Μπορεί να κάνει σοβαρή ζημιά με τα νύχια και το ράμφος του και συχνά καταβροχθίζει τη λεία του ενώ είναι ακόμα ζωντανή. Αποτελεί είδος υπό εξαφάνιση σε ορισμένες περιοχές, ενώ σε κάποιες άλλες ζει με ευημερία. Σε αντίθεση με άλλα είδη, το θηλυκό είναι αρκετά μεγαλύτερο σε μέγεθος από το αρσενικό και πολύ πιο επιθετικό.

Κοινή μυγαλή

Η μυγαλή ανήκει στην ίδια ομάδα ζώων με τους σκαντζόχοιρους και τρέφεται με έντομα. Έχει υψηλό μεταβολισμό και γι’αυτό πρέπει να τρέφεται σχεδόν όλη την ώρα. Παρά το πολύ μικρό μέγεθός της, δεν θα διστάσει να επιτεθεί με βία στα ποντίκια, στα ψάρια και στα βατράχια, αν πεινάσει. Είναι πολύ επιθετικά ζώα και θα επιτεθούν σε οτιδήποτε θεωρήσουν εχθρικό προς αυτούς, άσχετα από το μέγεθος. Είναι τόσο νευρικά που δεν αποκλείεται να πεθάνουν από το άγχος τους σε περίπτωση που τους εκπλήξει κάτι. Ζουν συνήθως σε βόρειες περιοχές, όπως η Βόρεια Ευρώπη και Βόρεια Αμερική.

Μαλαϊκή αρκούδα

Παρά το γεγονός ότι είναι το μικρότερο είδος αρκούδας ζυγίζοντας μόλις 80 κιλά, είναι μακράν το πιο βίαιο. Έχουν τα μεγαλύτερα δόντια σε αναλογία με το σώμα απ’ότι οι υπόλοιπες αρκούδες και θα τα χρησιμοποιήσουν ακόμα και χωρίς να προκληθούν. Υπήρχαν περιπτώσεις όπου επιτέθηκαν σε ανθρώπους χωρίς την παραμικρή ένδειξη απειλής και οι αναφορές θυμάτων είναι περισσότερες από τις επιθέσεις οποιουδήποτε άλλου ζώου της Νοτιοανατολικής Ασίας. Η μαλαϊκή αρκούδα είναι ένα είδος υπό εξαφάνιση.

Μαύρη μάμπα

Η μαύρη μάμπα είναι το πιο επιθετικό και ταυτόχρονα το πιο δηλητηριώδες φίδι του πλανήτη. Μπορεί να φτάσει σε μήκος τα 4 μέτρα και κατοικεί στους βάλτους και τα λιβάδια της Αφρικής. Ενώ η επιθετικότητα των περισσότερων ζώων έχει να κάνει με την παραβίαση της περιοχής τους, η επιθετικότητα της μαύρης μάμπας προέρχεται από μια ακραία αντίδραση βασισμένη στο φόβο. Αν στριμωχτεί ή νιώσει ότι στριμώχνεται, θα επιτεθεί αμέσως. Το να συναντήσεις μια νευρική μάμπα είναι σίγουρα μια τρομακτική εμπειρία, ειδικά αν υπολογίσουμε και την μεγάλη της ταχύτητα, αφού μπορεί να εκτοξεύσει τον εαυτό της με 20 χιλιόμετρα την ώρα. Το ποσοστό θνησιμότητας είναι 100% στις αγροτικές περιοχές, χάρη στο ισχυρό της δηλητήριο και την συνήθεια να επιτίθεται επανειλημμένως όταν απειληθεί.

Αδηφάγος

Οι δημιουργοί των X-men σίγουρα επέλεξαν το σωστό όνομα για τον ευέξαπτο Γούλβεριν (wolverine = αδηφάγος), καθώς όπως και ο διάσημος χαρακτήρας των κόμικς, έτσι και ο αδηφάγος είναι γνωστός για τον απρόβλεπτο χαρακτήρα του και την ιδιαίτερη επιθετικότητά του. Είναι το μεγαλύτερο μέλος της οικογένειας των Ικτιδών και τα νύχια του είναι πάρα πολύ κοφτερά. Επιτίθεται με μια «δαιμονική» αγριότητα που είναι ασυνήθιστη για ζώα τέτοιου μεγέθους. Το βάρος τους μπορεί να φτάσει τα 15-30 κιλά, αλλά είναι τόσο επιθετικοί που μπορούν να επιτεθούν σε ελάφια, αγριόγατες ή ακόμα και σε ώριμες αρκούδες. Οι επιθέσεις σε ανθρώπους είναι σπάνιες λόγω της μοναχικής φύσης τους, αλλά οι λιγοστές περιπτώσεις τέτοιων επιθέσεων έχουν αποδειχθεί πολύ βάναυσες και κάποιες φορές ακόμα και θανατηφόρες.

Mr. Fantastic

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu