Τα δέκα πιο έξυπνα ζώα του κόσμου

Υπάρχουν πολλά ζώα που θυμίζουν με τις ενέργειές τους την ανθρώπινη νοημοσύνη.

Σκίουροι που μπορούν να κάνουν μια σειρά από ενέργειες για να πάρουν λίγο φαγητό, χταπόδια που μαζεύουν κελύφη καρύδας για να φτιάξουν καταφύγιο, μυρμήγκια που σχηματίζουν μια σχεδία για να επιπλεύσουν πάνω στο νερό, αγέλες λύκων που συνεργάζονται για να παγιδεύσουν και να σκοτώσουν το επόμενο γεύμα τους, όλα αυτά είναι κάποια από τα πολλά παραδείγματα του ζωικού βασιλείου που σίγουρα προκαλούν θαυμασμό. Αλλά ποια είναι τα πιο έξυπνα ζώα που υπάρχουν;

Ρακούν

Τα ρακούν βρίσκονται κυρίως στην Βόρεια Αμερική και είναι γνωστά για την τάση τους να ψάχνουν στα σκουπίδια, ή να μπαίνουν ακόμη και στα σπίτια ανθρώπων, για να βρουν φαγητό. Μελέτες έχουν δείξει πως αυτά τα ζώα μπορούν να θυμηθούν τις λύσεις για διάφορα περίπλοκα προβλήματα ή ακόμα και να ταυτοποιούν και να διακρίνουν σύμβολα μετά από τρία χρόνια. Κάποιοι ειδικοί λένε πως τα ρακούν έχουν πολύ υψηλό IQ ανάμεσα στα θηλαστικά.

Μπόρντερ Κόλεϊ

Θεωρούνται τα πιο έξυπνα σκυλιά στον κόσμο. Τα Μπόρντερ Κόλεϊ είναι γνωστά για την ικανότητά τους να ελέγχουν τα κοπάδια προβάτων, την ασταμάτητη αντοχή τους και την ανάγκη τους να είναι συνέχεια απασχολημένα με οτιδήποτε. Πολλά από αυτά τα σκυλιά είναι τόσο έξυπνα, που βρίσκουν τρόπους να βγαίνουν έξω από κλειστά μέρη, να διακρίνουν τον τόνο της φωνής των ανθρώπων όταν τους δίνουν μια εντολή και να παρατηρούν τα χέρια τους όταν εκπαιδεύονται.

Αφρικανικός Γκρίζος Παπαγάλος

Δεν είναι μυστικό ότι οι παπαγάλοι είναι αρκετά έξυπνοι για να μάθουν να λένε σύντομες προτάσεις και να μιμούνται την ανθρώπινη ομιλία. Μπορούν, επίσης, να μιμηθούν τους ήχους που κάνει ένα τηλέφωνο που χτυπάει ή ένα φορτηγό που κάνει όπισθεν. Μια μελέτη έδειξε πως οι αφρικανικοί γκρίζοι παπαγάλοι μπορούν να βγάλουν συμπεράσματα, όπως το να ξεχωρίζουν διάφορα υλικά (χαρτί, πλαστικό κλπ) ή να καταλαβαίνουν πόσες γωνίες έχει ένα σχήμα.

Γουρούνι

Πολλοί ίσως να μην το γνωρίζουν, αλλά αυτά τα ζώα της φάρμας μπορούν να εκπαιδευτούν και η μνήμη τους κρατάει μέχρι και τρία χρόνια. Τα γουρούνια μπορούν να προσαρμοστούν σε διάφορες συνθήκες σε περίπτωση επιβίωσης, καθώς επίσης έχουν πολύ καλή αίσθηση προσανατολισμού και μπορούν να βρουν τον δρόμο τους ακόμα και όταν βρίσκονται μακριά.

Αρουραίος

Αυτά τα μικρά και πολυμήχανα τρωκτικά μπορούν να προσαρμοστούν πολύ εύκολα σε διάφορες καταστάσεις. Έχουν εξαιρετική μνήμη και λέγεται ότι δεν ξεχνούν ποτέ μια διαδρομή. Σε μια μελέτη του 2011, οι αρουραίοι έδειξαν ακόμα και κοινωνική νοημοσύνη, καθώς όταν τους παρουσιάστηκε φαγητό, πολλοί από αυτούς ελευθέρωσαν τους κλειστούς σε κλουβιά αρουραίους για να φάνε και οι δύο. Οι αρουραίοι μπορούν να επικοινωνήσουν με την αφή, την όσφρηση, αλλά ακόμα και με συχνότητες που δεν μπορεί να αντιληφθεί το ανθρώπινο αυτί. Μπορούν, επίσης, να αναγνωρίσουν τα ονόματά τους και να ανταποκριθούν όταν κάποιος τους καλεί.

Ουρακοτάγκος

Ο ουρακοτάγκος είναι ο πιο έξυπνος πίθηκος στον κόσμο, μαζί με τον χιμπατζή. Βρίσκεται κυρίως στην Νοτιοανατολική Ασία και μπορεί να επικοινωνήσει με ανθρώπους μέσω συμβόλων και ήχων, και σε ορισμένες περιπτώσεις να χρησιμοποιήσει εργαλεία. Μπορεί, επίσης, να επικοινωνήσει στη νοηματική και είναι πολύ καλός στο να χτίζει φωλιές, καθώς μπορεί να φτιάξει μία μέσα σε λίγα μόλις λεπτά, διαλέγοντας τα κλαδιά που μπορούν να αντέξουν το βάρος του.

Κοράκι

Ίσως το πιο έξυπνο πουλί του ζωικού βασιλείου. Έχουν παρατηρηθεί κοράκια που κάθονται πάνω από δρόμους και ρίχνουν καρύδια στο έδαφος για να τα πατήσουν τα αυτοκίνητα σπάζοντας το κέλυφος, έτσι ώστε να μπορούν να φάνε το εσωτερικό. Είναι πολύ υπομονετικά και λέγεται πως η λογική τους φτάνει αυτήν ενός 7χρονου παιδιού. Τα κοράκια είναι τα μόνα μη πρωτεύοντα ζώα που χρησιμοποιούν εργαλεία, όπως κλαδάκια και αγκίστρια, για να πάρουν το φαγητό που βρίσκεται σε δυσπρόσιτα μέρη. Επίσης, μπορούν να αναγνωρίζουν τους ανθρώπους μέσω των χαρακτηριστικών του προσώπου τους.

Ελέφαντας

Είναι γνωστό ότι οι ελέφαντες έχουν πολύ καλή μνήμη και ότι έχουν την ικανότητα της ενσυναίσθησης, χρησιμοποιώντας την αφή, αλλά και ήχους για να παρηγορήσουν άλλους ελέφαντες που νιώθουν αναστάτωση, ενώ νιώθουν θλίψη όταν ένας άλλος ελέφαντας πεθαίνει. Φαίνεται να καταλαβαίνουν αυτά που λένε οι άνθρωποι και καμιά φορά να μιμούνται τις ανθρώπινες φωνές.

Δελφίνι

Έχει τον μεγαλύτερο εγκέφαλο από όλα τα ζώα που έχουν μέγεθος με το δελφίνι και πολλές φορές επιδεικνύει την νοημοσύνη του για ψυχαγωγία. Σύμφωνα με μελέτες, τα δελφίνια έχουν αυτογνωσία και μπορούν να αναγνωρίσουν τον εαυτό τους στον καθρέφτη. Ξέρουν πως να αποφεύγουν τους τραυματισμούς και μπορούν να λύνουν διάφορα περίπλοκα προβλήματα.

Χιμπατζής

Θεωρείται το πιο έξυπνο ζώο στον κόσμο. Έχουν παρατηρηθεί, μάλιστα, περιπτώσεις, όπου ένας χιμπατζής ξεπερνάει σε πονηριά τον άνθρωπο. Είναι πολύ καλοί στο να λύνουν δύσκολα προβλήματα, παρατηρώντας και χρησιμοποιώντας εργαλεία, ενώ λέγεται πως έχουν καλύτερη βραχυπρόθεσμη μνήμη από τους ανθρώπους.

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu