• Αρχική
  • LIFE
  • Τα βασικά τρικ ασφάλειας της κονσερβοποίησης

Τα βασικά τρικ ασφάλειας της κονσερβοποίησης

Σκεφτείτε την κονσερβοποίηση ως μια μορφή ακριβού μαγειρέματος.

Όταν κάνετε κονσερβοποίηση, να ξέρετε ότι θα χρησιμοποιήσετε όλες τις δεξιότητες που διαθέτετε στην κουζίνα, αλλά κυρίως θα πρέπει να τηρηθούν οι οδηγίες ασφάλειας των τροφίμων. Η αποστείρωση και η ασφάλεια σίγουρα δεν περιλαμβάνονται στον αυτοσχεδιασμό.
Επιλέξτε βάζα και καπάκια
Χρησιμοποιήστε γυάλινα βάζα που όλοι έχουμε στο σπίτι σε μεγάλη ποικιλία μεγεθών, και είναι κατάλληλα για την κονσερβοποίηση. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε καινούρια ή ανακλυκλωμένα βάζα, χωρίς ρωγμές .Προσέχετε τα καπάκια που χρησιμοποιείτε για κονσερβοποίηση, να βιδώνουν καλά και μην είναι σκουριασμένα.
Αποστείρωση
Πλύνετε τα καπάκια και τα βάζα με ζεστό νερό και σαπούνι, ή στο πλυντήριο πιάτων. Στη συνέχεια αποστειρώστε τα καπάκια με καυτό νερό για 10 λεπτά. Χρησιμοποιήστε τα βάζα όσο είναι ζεστά.
Καθαρίστε και ψιλοκόψτε τα φρούτα και λαχανικά
Ξεκινήστε με φρούτα και λαχανικά, που δεν είναι ώριμα ή αλλοιωμένα, για μέγιστη κατακράτηση των βιταμινών τους. Πλένουμε καλά και τα κόβουμε σε κομμάτια. Για να αποφύγετε το μαύρισμα των φρούτων, όπως τα ροδάκινα τα αχλάδια, κλπ, μπορείτε βάλετε ασκορβικό οξύ, που είναι διαθέσιμο στην αγορά, ή φρέσκο λεμόνι,αφού τα κόψετε σε φέτες. Χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο κουτάλι, βάλτε τα ωμά ή ψημένα λαχανικά και φρούτα, χαλαρά στα βάζα. Στη συνέχεια, συμπληρώστε τα κενά στα βάζα με βραστό νερό και λευκό ξύδι. Επειδή ότι βάλετε μέσα στα βάζα θα επεκταθεί κατά τη διαδικασία κονσερβοποίησης, δεν γεμίζουμε τα βάζα μέχρι επάνω. Αφήνουμε κάποια απόσταση μεταξύ των περιεχομένων και στην κορυφή του βάζου. Όταν πρόκειται για έτοιμο φαγητό δεν ξεχειλίζουμε το βάζο, γιατι δεν θα εφαρμόζει το καπάκι και θα φιλοξενήσει μούχλα, που σπάει το σφράγισμα, και τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα χαλάνε. Με μια μαλακή πλαστική σπάτουλα, σπρώξτε προς τα κάτω το περιεχόμενο του κάθε βάζου για να βυθιστεί στο υγρό. Στη συνέχεια ανακατέψτε το εσωτερικό του βάζου για να εξαφανιστούν οι φυσαλίδες αέρος. Κλείστε κάθε βάζο με ένα αποστειρωμένο καπάκι. Αφήνουμε τα δοχεία να κρυώσουν αργά. Μετά την ψύξη, σκουπίστε τα δοχεία για να απομακρυνθεί κάθε υπόλειμμα από την επιφάνεια. Αποθηκεύσατε τα δοχεία σε δροσερό μέρος μακριά από ηλιακό φως και ζέστη. Οι κονσέρβες που παρασκευάσατε μπορούν να αποθηκευθούν για 6 με 12 μήνες.

Στην κονσερβοποίηση χρησιμοποιείται η θερμότητα για να καταστρέψει τα βακτήρια και άλλους οργανισμούς που προκαλούν αλλοίωση.
Μετά από 24 ώρες, ελέγξτε τα καπάκια για να βεβαιωθείτε ότι είναι αεροστεγή. Πιέστε κάθε μεταλλικό καπάκι. Αν κάποιο βάζο δεν είναι σφραγισμένο, το βάζετε στο ψυγείο και το καταναλώνετε άμεσα. Στα σφραγισμένα βάζα με ασφάλεια , γράψτε το περιεχόμενο και την ημερομηνία κονσερβοποίησης πάνω στο μεταλλικό καπάκι. Για να διατηρηθεί η περιεκτικότητα σε βιταμίνες και να αποθαρρύνει τη διάβρωση του καπακιού, βρείτε ένα δροσερό, σκοτεινό και ξηρό μέρος για να κρατήσετε σε άριστη κατάσταση τα κονσερβοποιημένα προϊόντα σας για περισσότερο διάστημα.

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu