Σερβία : “Θέλω να απαγορευτούν”: Στο στόχαστρο μπαίνουν τα ριάλιτι σόου μετά τις δύο πρόσφατες ένοπλες επιθέσεις

Στη σερβική τηλεόραση, γυναίκες κακοποιούνται και απειλές εκτοξεύονται υπό την απειλή όπλου. Και αυτό δεν είναι κάποιο σενάριο. Πρόκειται για ριάλιτι σόου όπου, μεταξύ άλλων, πρωταγωνιστούν διαβόητοι μαφιόζοι και εγκληματίες πολέμου.

Τα σόου είναι ιδιαίτερα δημοφιλή επί σειράν ετών, αλλά πρόσφατα προκάλεσαν την οργή του κοινού έπειτα από τις δύο μαζικές δολοφονικές επιθέσεις που, σύμφωνα με διαδηλωτές, είναι δείγμα μιας βαθιά ριζωμένης κουλτούρας βίας που πυροδοτείται από τα μέσα ενημέρωσης.

Σε ολόκληρο τον κόσμο τα ριάλιτι σόου βρίθουν από καυγάδες, κουτσομπολιά και ίντριγκες. Αλλά στη Σερβία το επίπεδο έχει πέσει ακόμη χαμηλότερα.

Πρόσωπα του υπόκοσμου, εγκληματίες πολέμου και ψυχικά διαταραγμένοι πρωταγωνιστούν στις σειρές αυτές με την βία να έχει τον πρώτο λόγο.

Το 2021 περίπου 12 πρωταγωνιστές σε ριάλιτι παρακολουθούσαν απαθώς έναν καταδικασμένο εγκληματία να σφίγγει τον λαιμό μιας γυναίκας μέχρι που εκείνη σωριάζεται λιπόθυμη. Κι όλα αυτά στο σόου Zadruga — ένα από τα δημοφιλέστερα ριάλιτι σόου στη βαλκανική αυτή χώρα.

“Όλες οι φίλες της κόρης μου γνωρίζουν τους πρωταγωνιστές και για εκείνες είναι απλώς τηλεοπτικοί αστέρες. Όχι εγκληματίες ή κακοποιητικοί σύζυγοι, απλώς αστέρες”, λέει ο 44χρονος Ντέγιαν Ίνιατς, κάτοικος του Βελιγραδίου που συμμετείχε αυτή την εβδομάδα στις διαδηλώσεις με αίτημα να κοπούν αυτές οι εκπομπές από την τηλεόραση.

“Θέλω να απαγορευτούν, τόσο απλά. Αυτά τα άτομα δεν μπορεί να αποτελούν πρότυπα”, τονίζει.

Ο Ίνιατς δεν είναι ο μόνος που σκέφτεται έτσι.

Δεκάδες χιλιάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους τις τελευταίες ημέρες ζητώντας την άμεση απαγόρευση των βίαιων προγραμμάτων έπειτα από τις δύο ένοπλες επιθέσεις της περασμένης εβδομάδας κατά τις οποίες έχασαν τη ζωή τους 17 άνθρωποι, ανάμεσά τους και οκτώ μαθητές Δημοτικού στο Βελιγράδι.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: freepik)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί