Γεννήθηκε το 1925 στο Ρόξμπερι της Μασαχουσέτης και ξεκίνησε να παίζει ντραμς από παιδί.
«Πάντα ήθελα να γίνω ντράμερ. Ο αδελφός μου είχε μπαγκέτες στο σπίτι και αυτά ήταν οι πρώτες μπαγκέτες που έπιασα. Το feeling και το beat ήταν ζωντανά από τότε που θυμάμαι», είχε δηλώσει σε συνέντευξη στο JazzWax το 2008.
Ο Roy Haynes συνεργάστηκε με θρύλους της τζαζ όπως οι Charlie Parker, Bud Powell, Sonny Rollins, Miles Davis, John Coltrane, Thelonius Monk, Charlie Mingus…και δεκάδες άλλους.
Η καριέρα του ξεκίνησε σε συγκροτήματα swing και συνεργάστηκε με τον Louis Armstrong μετά την άφιξή του στην Νέα Υόρκη το 1945. Ακολούθησε η συνεργασία του με τον σαξοφωνίστα Lester Young.
Μετά την πενταετή περιοδεία του με την Sarah Vaughan στην δεκαετία του 1950, έπαιξε με τον John Coltrane, ο οποίος έλεγε για τον Roy Haynes ότι ήταν «ένας από τους καλύτερους ντράμερ που είχε ποτέ συνεργαστεί». Ακολούθησαν οι Stan Getz και Eric Dolphy πριν δημιουργήσει το δικό του συγκρότημα στην δεκαετία του 1960.
Το υποκοριστικό του ήταν Snap Crackle από το γρήγορο και ευέλικτο στιλ του.
Κάθε χρόνο και μέχρι στα 94 του χρόνια εμφανιζόταν στα γενέθλιά του στο Blue Note Jazz Club της Νέας Υόρκης.
Ο θάνατός του έρχεται λίγες ημέρες μετά τον θάνατο του εμβληματικού σαξοφωνίστα της τζαζ Lou Donaldson σε ηλικία 98 ετών.
(ΑΠΕ -ΜΠΕ / photo: pixabay)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Εντατικοί έλεγχοι στην αγορά ενόψει Μ. Εβδομάδας και Λαμπρής – Στόχος προστασία καταναλωτών και εύρυθμη λειτουργία
- Με ταχύτητα 110 ακούτε Καλίνκα σε λεωφόρο της Αγίας Πετρούπολης, vid
- Πέντε υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ ζητούν να φορολογηθούν τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας
- Αθόρυβα αλλά δυναμικά! Οι κινήσεις του Πούτιν για την Μέση Ανατολή που περνούν απαρατήρητες
- Γεωπολιτικές αναταράξεις και «διόρθωση» της αγοράς κρουαζιέρας – Το δύσκολο στοίχημα του 2026
- Θέλετε να διατηρείτε τα δάχτυλά σας καθαρά όταν αγγίζετε δημόσια κουμπιά; Δείτε πώς! vid
- Από το βενζινάδικο και το σούπερ μάρκετ μέχρι τον οδοντίατρο – H οικονομία κινείται μέσω των «passes»
- Ουκρανική επίθεση στην ρωσική περιφέρεια Ροστόφ
- Η Τεχεράνη απέρριψε μια αμερικανική πρόταση για 48ωρη κατάπαυση του πυρός
- Τι σχέση έχουν οι Έλληνες φοιτητές του ΑΠΘ με την SpaceX του Μασκ!









