Γεννήθηκε το 1925 στο Ρόξμπερι της Μασαχουσέτης και ξεκίνησε να παίζει ντραμς από παιδί.
«Πάντα ήθελα να γίνω ντράμερ. Ο αδελφός μου είχε μπαγκέτες στο σπίτι και αυτά ήταν οι πρώτες μπαγκέτες που έπιασα. Το feeling και το beat ήταν ζωντανά από τότε που θυμάμαι», είχε δηλώσει σε συνέντευξη στο JazzWax το 2008.
Ο Roy Haynes συνεργάστηκε με θρύλους της τζαζ όπως οι Charlie Parker, Bud Powell, Sonny Rollins, Miles Davis, John Coltrane, Thelonius Monk, Charlie Mingus…και δεκάδες άλλους.
Η καριέρα του ξεκίνησε σε συγκροτήματα swing και συνεργάστηκε με τον Louis Armstrong μετά την άφιξή του στην Νέα Υόρκη το 1945. Ακολούθησε η συνεργασία του με τον σαξοφωνίστα Lester Young.
Μετά την πενταετή περιοδεία του με την Sarah Vaughan στην δεκαετία του 1950, έπαιξε με τον John Coltrane, ο οποίος έλεγε για τον Roy Haynes ότι ήταν «ένας από τους καλύτερους ντράμερ που είχε ποτέ συνεργαστεί». Ακολούθησαν οι Stan Getz και Eric Dolphy πριν δημιουργήσει το δικό του συγκρότημα στην δεκαετία του 1960.
Το υποκοριστικό του ήταν Snap Crackle από το γρήγορο και ευέλικτο στιλ του.
Κάθε χρόνο και μέχρι στα 94 του χρόνια εμφανιζόταν στα γενέθλιά του στο Blue Note Jazz Club της Νέας Υόρκης.
Ο θάνατός του έρχεται λίγες ημέρες μετά τον θάνατο του εμβληματικού σαξοφωνίστα της τζαζ Lou Donaldson σε ηλικία 98 ετών.
(ΑΠΕ -ΜΠΕ / photo: pixabay)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- “Φεγγάρι του Κάστορα”: Πότε θα δούμε τη μεγαλύτερη πανσέληνο του έτους – Από πού πήρε το όνομά της
 - Θέλουν την Ουκρανία σε «μαντρί»! Οι τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με το μέλλον της χώρας
 - ΗΠΑ: Η κυβέρνηση θα καταβάλει στους φτωχούς Αμερικανούς τη μισή επισιτιστική βοήθεια για τον Νοέμβριο
 - Σταθερά πρώτη η Νέα Δημοκρατία σε ακόμα μία δημοσκόπηση
 - Γάζα: Δηλώσεις Φιντάν μετά τη διάσκεψη ισλαμικών χωρών
 - Βίντεο – σοκ από Ρώμη: Απανωτές καταρρεύσεις στον “Πύργο των Κόμηδων” κοντά στο Κολοσσαίο
 - Ν. Ανδρουλάκης: Όχι πολυφωνία από τα κορυφαία στελέχη, να έχουμε ενσυναίσθηση και συναντίληψη μέχρι τις εκλογές
 - Σέρρες: Ζωονόσοι αφανίζουν το 1/5 των ζώων – 20.000 οδηγήθηκαν στη σφαγή λόγω ευλογιάς το τελευταίο τρίμηνο
 - Α. Διαμαντοπούλου: Το επερχόμενο συνέδριο είναι η μεγάλη ευκαιρία για να αναταχθεί το κόμμα
 - Το «σκοτεινό» σενάριο που κυκλοφορεί στις ΗΠΑ
 
					
					
					
					
					
					
					
					
					
					
					
					
					
					
					
					
					
					
					








