Ξυπνήστε από το Όνειρο

Έχει αποδειχθεί ότι στα όνειρα υπάρχουν ζωτικά σημάδια που μας επηρεάζουν και ανταποκρινόμαστε σε αυτό που βλέπουμε.

Σύμφωνα με μια έρευνα του 1966, βρέθηκε πως τα όνειρα είναι κατά βάση οπτικά και ακουστικά, ενώ αυτό που φαίνεται να απουσιάζει εντελώς κατά τη διάρκειά τους είναι η αίσθηση της γεύσης και της όσφρησης. Πολλά πράγματα, που συμβαίνουν στην καθημερινότητά μας, περνούν απαρατήρητα εκ πρώτης άποψης από τον εγκέφαλό μας, που κάπου καταγράφει την πληροφορία και την ανακαλεί όταν το σώμα αναπαύεται.
Έως εδώ είναι κάτι γνωστό, αλλά το εκπληκτικό είναι ότι παρόλο που ονομάζουμε το όνειρο φανταστικό σενάριο, στην πραγματικότητα είμαστε ξύπνιοι, το ζούμε και εστιάζουμε την προσοχή στην αναγνώριση του περιβάλλοντος. Μπορείτε να δείτε τα έπιπλα του δωματίου σας, να ακούσετε το κελάηδημα των πουλιών, να αναγνωρίσετε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας. Πώς μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι κοιμάται εκείνη τη στιγμή;
Φυσικά, όπως όλοι κοιμάστε τη νύχτα. Μερικές φορές βλέπετε όνειρα, αλλά εκείνη τη στιγμή είστε ξύπνιοι.
Πώς γίνετε να βλέπετε όνειρα; Φανταστείτε έναν ολόκληρο κόσμο γύρω σας.
Δεν κοιμάστε τη νύχτα, αλλά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Βιώνουμε μια διαστρεβλωμένη κατάσταση συνείδησης, η οποία μας προσφέρει τη μεγαλύτερη ψευδαίσθηση των εντυπώσεων. Η μεγαλύτερη αυταπάτη είναι όταν θεωρούμε ότι είμαστε ξύπνιοι και σε εγρήγορση. Αυτό που βλέπετε και ακούτε στη υπνωτική συνειδησιακή σας κατάσταση είναι όλα μέρη ενός ονείρου.
Στο όνειρο υπάρχει μια απρόσμενη ξαφνική ελευθερία, όπως ένα παιδάκι που υπνωτισμένο ακούει το δάσκαλο την ώρα του μαθήματος. Ξαφνικά ακούει να χτυπάει το κουδούνι και τρέχει έξω στο προαύλιο χαρούμενο. Ο εγκέφαλος λειτουργεί στα πραγματικά του επίπεδα, μακριά από τα εικονικά εμπόδια που του βάζουμε μπροστά του.
Υπάρχει αυτός ο κόσμος ή είναι κατασκεύασμα της δικής μας φαντασίωσης;
Ο νυχτερινός ύπνος διαφέρει από τον ύπνο κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς το βράδυ τα όνειρά σας είναι λιγότερο ενεργά. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, φαντάζεστε έναν ολόκληρο κόσμο γύρω σας και παίζετε ενεργό ρόλο σε αυτό το όνειρο. Η προσωπική σας ιστορία διαδραματίζετε κάθε μέρα με διαφορετικές παραστάσεις και η ταύτιση με αυτόν τον κόσμο διαμορφώνει την ταυτότητα σας.
Προς το παρόν, ονειρεύεστε – σαν μέρος της προσωπικής σας ιστορίας, διαβάζοντας αυτές τις γραμμές ενώ αναρωτιέστε γιατί ισχυρίζομαι ότι κοιμάστε και ονειρεύεστε. Ο εγκέφαλός μας είναι πιο ενεργός όταν κοιμάται απ’ ότι όταν βλέπει τηλεόραση.
Ο ύπνος είναι ένας μικρός θάνατος. Ο εγκέφαλος δουλεύει σε εγρήγορση όταν κοιμόμαστε, παίρνει ερεθίσματα, βιώνει αληθινές εμπειρίες και λειτουργεί κανονικά .
Πιστεύετε ότι είστε παρόντες κάθε στιγμή της ζωής σας; Τι σημαίνει να είσαι ξύπνιος; Το να είσαι στο παρόν σημαίνει ότι είσαι απόλυτα προσηλωμένος συνειδησιακά στην παρούσα στιγμή. Ότι κι αν κάνετε, το κάνετε συνειδητά εστιάζοντας την προσοχή σας σε μια συγκεκριμένη δραστηριότητα.
Έχει συμβεί σε όλους μας να χαθούμε κάποια στιγμή, κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ένα πανέμορφο τοπίο, ένα ηλιοβασίλεμα, ένα όμορφο κομμάτι τέχνης, ο ρυθμός της μουσικής ή ένα καλό φαγητό μπορεί να μας κάνει να χάσουμε λίγο την αίσθηση του παρόντος. Θολώνει το τοπίο, οι μορφές τα σχήματα χαλαρώνουν λίγο, και εκείνη τη στιγμή μπορεί να βιώσουμε μια τελείως διαφορετική κατάσταση συνείδησης.
Ζείτε σε έναν ξεχωριστό κόσμο. Το πόσο βαθιά κοιμάστε μπορεί να εξαρτάται από το πόσο ρεαλιστικά βρίσκετε τα όνειρά σας, πόσο αναγνωρίζετε με την ταυτότητά σας ενσωματωμένη στην προσωπική σας ιστορία. Όσο πιο άγρυπνος είστε και όσο πιο βαθιά βυθίζετε στα όνειρά σας, τόσο πιο απόμακροι και μοναχικοί γίνεστε.
Κάθε άτομο έχει έναν ξεχωριστό κόσμο και βιώνει μια διαφορετική κατάσταση συνειδητής πραγματικότητας. Όλοι αυτοί οι διαφορετικοί και ξεχωριστοί κόσμοι, υπάρχουν στο μυαλό το οποίο προβάλλει την κατάσταση της ιδιαίτερης ταυτότητάς μας με σκέψεις και συναισθήματα, όπως επίσης την ξεχωριστή ταυτότητα, προσωπική ιστορία, ατομική άποψη του κόσμου και τις μεθόδους δράσης μας.
Το γεγονός ότι όλοι οι άνθρωποι κοιμούνται και ονειρεύονται κάποιες ώρες κάθε ημέρα, μας κάνει όλους μυστικούς πολίτες μιας χώρας που δεν γνωρίζει σύνορα και αποκτούμε πρόσβαση ξαπλώνοντας στο κρεβάτι.
Στο μυστικό ιδιωτικό μας σύμπαν, έχουμε βιώματα μιας άλλης ζωής, ταξιδιών, έντονων συναισθημάτων και εξωπραγματικών ανθρώπινων ιδιοτήτων. Δεν έχουμε απαραίτητα συνείδηση και ξεχνούμε ότι ζήσαμε μόλις ανοίξουμε τα μάτια. Κι όμως, θα μπορούσαμε να καταλάβουμε πράγματα για τον μυστικό εαυτό και κόσμο μας, που κρύβεται πίσω από την απογοητευτική καθημερινή μας πραγματικότητα.
Ο άλλος μυστηριώδης εαυτός μας, ο οποίος ζει κανονικά σε έναν παράλληλο κόσμο, -τον κόσμο των ονείρων – , έχει στη διάθεσή του ένα ολόκληρο εναλλακτικό πανοραμικό σύμπαν. Τα βιώματα καταγράφονται στον εγκέφαλό μας σαν αληθινά γιατί ενώ ονειρευόμαστε συνεχίζουμε να λειτουργούμε κανονικά σαν να βιώνουμε μια δεύτερη ή πολλαπλή ζωή.
Αυτά τα όνειρα σε παρασύρουν καθημερινά σε θυελλώδη ωκεανό σκέψεων και συναισθημάτων, αλλά ο χώρος στις εναλλακτικές πραγματικότητες όπου πρωταγωνιστείτε είναι άγνωστος στη μνήμη. Η συνείδησή μας αλλάζει πρόγραμμα λειτουργίας και επεξεργάζεται κάθε φορά τελείως διαφορετικά δεδομένα από διαφορετικά αρχεία που δεν ισχύουν για άλλο πρόγραμμα. Σε όλα τα σενάρια υπάρχει εμπειρία γνώση και αναφορές. Όταν πετάμε για παράδειγμα μας φαίνεται οικεία η αίσθηση και ότι ανήκουμε σε αυτό το παράξενο οικοσύστημα.
Σε αυτήν την ξεχωριστή απροειδοποίητη συνειδησιακή κατάσταση, υπάρχει η επιθυμία για ελευθερία και γνώση του πραγματικού μας εαυτού, καθώς το μυαλό θυμάται την προέλευσή του. Αυτή η αίσθηση θα σταματήσει αν ξυπνήσετε και πάλι, αλλά η συνείδηση θα συνεχίσει να σας ξυπνά αναμνήσεις.
Γιατί θα πρέπει να περνάμε το ένα τρίτο της ζωής μας σ’ αυτήν την κατάσταση; Γιατί κανείς μας δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς ύπνο και η διαδικασία είναι πολύ σημαντική για τη σωματική και ψυχολογική υγεία.
Ζούμε σ’ ένα κόσμο με σκηνικά και κουστούμια που χορηγήθηκαν στο λογισμικό μας, για να παίξουμε τον πολύπλοκο ρόλο μας στο θέατρο του παραλόγου. Η αυλαία πέφτει όταν κλείνουν τα μάτια αλλά παρασκηνιακά συνεχίζεται μια άλλη πράξη δράματος. Ο εγκέφαλός μας αξίζει ένα καλό φιλοδώρημα για τα ευφάνταστα σενάρια.

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu