Βρείτε τον εαυτό σας και το ταπεραμέντο σας

Η εκτίμηση της προσωπικότητας και των διαφορών μας από τους άλλους, βοηθά πρώτα εμάς και μετά τους αγαπημένους μας.

Σκέφτεται κανείς πραγματικά τον εαυτό του σαν ανοιχτόκαρδο, ευσυνείδητο, εξωστρεφή, ευχάριστο, συναινετικό, ή νευρωτικό; Αυτές οι πέντε ετικέτες ήταν η βάση μιας πρόσφατης έρευνας για την προσωπικότητα των ενηλίκων. Η αναζήτηση με βάση τα δεδομένα, διαπίστωσε ότι δεν υπήρχε ο όρος «ταπεραμέντο» – «ιδιοσυγκρασία» με τη δική της ανεξάρτητη έννοια, αλλά δηλώθηκε με τον όρο «Προσωπικότητα» για σκοπούς «αναζήτησης».
Σκεφτείτε τον εαυτό σας και κάποιον που αγαπάτε καθώς διαβάζετε αυτές τις περιγραφές:
Δραστηριότητα. Πόσο επιθυμείτε την κίνηση; Πόσο δύσκολο είναι να παραμείνετε ακίνητος; Κινητοποιείτε τον εαυτό σας όταν είστε ξεκούραστοι; Σκέφτεστε καλύτερα όταν τρέχετε, κάνετε έναν περίπατο ή όταν είστε ξαπλωμένοι στο μαξιλάρι; Βρίσκεστε τον εαυτό σας ταλαιπωρημένο με την εργασία που δεν σας επιτρέπει να κινηθείτε όπως εσείς θέλετε και πόσα μπορείτε να μοιραστείτε με τον σύντροφο της σχέσης σας; Είστε νευρικοί μετά από χειρουργική επέμβαση όταν οι κινήσεις σας είναι περιορισμένες; Πόσο ανήσυχοι και αποπροσανατολισμένοι είστε όταν ανάβει το σήμα κιδύνου σε μια πολύωρη πτήση ;
Μπορούμε να εκπαιδεύσουμε το μυαλό μας να είναι ενεργό γνωρίζοντας τα οφέλη που δίνει στην υγεία και την ευημερία, αλλά μια έμφυτη προσωπική προτίμηση πολλές φορές κάνει την πρώτη κίνηση πιο δύσκολη για κάποιους ανθρώπους. Αρκετοί δυσκολεύονται να παραμείνουν πειθαρχημένοι, ή ακόμα να αναπτύξουν την αυτοπειθαρχία, καθώς έχουν μια τάση υπερκινητικότητας χωρίς προφανή λόγο. Στις διακοπές αντί για την παραλία διαλέγουν πεζοπορία, ποδήλατο, σκι ή αναρρίχηση.
Πώς αντιδράτε σε κάτι καινούριο; Ένα μωρό είναι πρόθυμο να δοκιμάσει μια καινούρια γεύση ή να εξερευνήσει το δωμάτιο, ενώ κάποιο άλλο μπορεί να φοβάται την καινοτομία και να αναζητά αυτό με το οποίο είναι εξοικειωμένο. Κάποιοι θέλουν να έχουν την ευκαιρία να αισθανθούν και να ανακαλύψουν αυτό που πραγματικά θέλουν.
Περιορίζοντας τον ενθουσιασμό και προσαρμόζοντας την έμφυτη ανάγκη για αλλαγή, επιβραδύνεις την ανάπτυξη της σκέψης και δημιουργίας. Φυσικά οι πιο προσεκτικοί, γνωρίζουν ότι για να μπούν σε μια νέα κατάσταση, ή σε μια νέα σχέση θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους πολλά περισσότερα πράγματα από το ρίσκο και την παρορμητικότητα.
Ικανότητα προσαρμογής. Πόσο γρήγορα προσαρμόζετε κάτι καινούριο στη ζωή σας; Η ανεξαρτησία, η προσαρμοστικότητα και το πως προσεγγίζεις ή αποφεύγεις μια κατάσταση είναι ζωτικής σημασίας, παρόλο που αναπόφευκτα όλα αλληλεπιδρούν. Γνωρίζοντας ότι μπορείτε να προσαρμοστείτε αργά, μαθαίνετε να συγκρατείτε τις παρορμήσεις, εκτός και αν δεν έχετε χρόνο επιλογής και πρέπει να αναλάβετε το ρίσκο. Κάποιος που προσαρμόζεται γρήγορα και άνετα αντιπαθεί τις νέες καταστάσεις, όπως την αλλαγή κατοικίας ή δουλειάς. Οι αλλαγές είναι έντονα δυσάρεστες, αλλά με την πάροδο των χρόνων, κατανοεί ότι δεν μπορεί να το αποφύγει και προσαρμόζεται. Συνειδητοποιεί ότι η ταλαιπωρία είναι προσωρινή και ότι δεν θα έχανε πολύτιμο χρόνο εάν κινούνταν πιο γρήγορα. Η φάση προσαρμογής είναι απλά μέρος της ιδιοσυγκρασίας ενος ατόμου στην πορεία του προς το άγνωστο. Στο τώρα, αγκαλιάζει την καινοτομία.
Όρια αίσθησης και ευαισθησίας. Έχουμε διαφορές στον τρόπο που αισθανόμαστε τις αλλαγές στο περιβάλλον μας, είτε πρόκειται για μια απλή αίσθηση, είτε για μια αόριστη ενέργεια που μας περιβάλλει. Μερικοί άνθρωποι παρατηρούν τις παραμικρές λεπτομέρειες και διαφορές στο μέγεθος, την ποιότητα του φωτός ή του ήχου, τη γεύση διαφορετικών συστατικών σε φαγητά, σε ένα άρωμα ή στον ιδρώτα από το άγχος. Αυτή η έμφυτη ικανότητα να αναγνωρίζει τις λεπτές διαφορές δεν είναι η ίδια με τη δύναμη αντίδρασης σε αυτά. Η ίδια η αντίδραση προέρχεται από την ένταση του ερεθίσματος που μας δίνει το περιβάλλον.
Ενταση. Διαφέρουμε στο βαθμό που χρησιμοποιούμε την ενέργειά μας για να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας. Ένα άτομο μπορεί να αντιδρά έντονα σε σε ό, τι και αν συναντήσει στο δρόμο του. Ένα άλλο άτομο μπορεί να ανταποκριθεί πολύ πιο χαλαρά και ήσυχα. Αυτή η τάση φυσικά έχει επιρροές από τον τρόπο ζωή μας. Η καινοτομία, η πολυπλοκότητα και η διάρκεια της πληροφορίας είναι μερικές ιδιότητες που μας οδηγούν σε συναισθηματικές αντιδράσεις. Μπορούμε να εκπαιδεύσουμε τον εαυτό μας και να χειριζόμαστε καλύτερα αυτές τις ιδιότητες για χαλάρωση, μαθαίνοντας την ένταση ειδικά όταν οι εμπειρίες του παρελθόντος, μας έχουν εκθέσει σε κίνδυνο.
Διάθεση. Η βασική προδιάθεσή μας είναι ανεξάρτητη από την ένταση. Μερικοί άνθρωποι δείχνουν να είναι χαρούμενοι και άλλοι είναι πιο σοβαροί. Πολλοί ευδιάθετοι και ενθουσιώδεις άνθρωποι γεννιούνται με αυτόν τον τρόπο, όπως και άλλοι φυσικά γεννιούνται πιο συγκρατημένοι. Ο εκρηκτικός ενθουσιώδης χαρακτήρας έχει μια πολυ χρήσιμη και θετική προσέγγιση στη ζωή και δινει πολλούς τρόπους ενίσχυσης και επέκτασης αυτής της προδιάθεσης. Ταυτόχρονα, ένα λιγότερο ενθουσιώδες άτομο μπορεί να αντικατοπτρίζει μια γενετική κληρονομιά ή μια πολιτιστική κληρονομιά. Έχετε αναλογιστεί πως αξιολογείτε και κρίνετε ένα άλλο άτομο με βάση την ποιότητα της διάθεσής του;
Ρυθμικότητα. Μερικοί άνθρωποι γεννιούνται με το βιολογικό τους ρολόι ρυθμισμένο στο χρονόμετρο. Έχουν υπερβολική ευαισθησία στους κιρκαδικούς τους ρυθμούς και αισθάνονται την ανάγκη των καθημερινών τους λειτουργιών όπως ύπνο και διατροφή σε τακτά χρονικά διαστήματα. Άλλοι είναι πολύ πιο ευέλικτοι στην ικανοποίηση των βιολογικών τους επιθυμιών και αιτημάτων. Είναι πολύ χρήσιμο να νωρίζετε το δικό σας στυλ ή των αγαπημένων σας προσώπων, ειδικά όταν βρίσκεστε σε μια νέα κατάσταση, όπως για παράδειγμα σε ένα ταξίδι. Η σημασία της διατήρησης των κανονικών χρόνων ακόμη και η παρακολούθηση ενός προβλέψιμου χρονοδιαγράμματος σε ότι κάνουν είναι το κλειδί για την επιτυχή εναλλαγή εμπειριών καθώς συμβιώνουν με ένα άτομο που έχει έντονους καθημερινούς ρυθμούς, ακανόνιστο χρόνο ύπνου και επιδίωξη στόχων. Σε ένα ζευγάρι, είναι απαραίτητο να εκτιμηθεί το ύφος και η ιδιαιτερότητα της προσωπικότητας του άλλου ατόμου.
Απόσπαση προσοχής. Για κάποιους είναι εύκολο να επικεντρωθούν σε ότι κάνουν, να αγνοήσουν τις διαφημίσεις της οθόνης του υπολογιστή και να μην αποσπάσουν την προσοχή τους από τα εισερχόμενα μηνύματα και άτομα, ακόμη και αν έχουν μιλήσει μαζί τους. Για κάποιους όμως η εκτροπή της προσοχής τους γίνεται εύκολα. Έχουν φυσική περιφερειακή όραση και αντιλαμβάνονται κάθε αλλαγή στο περιβάλλον τους με φυσικό τρόπο. Έχουν τη δυνατότητα εύκολα να πάνε σε άλλο κανάλι, είναι εξαιρετικοί οδηγοί, υπεύθυνοι σύντροφοι, συνεργάτες και επαγγελματίες με αυξημένη την αίσθηση του συναγερμού αρκεί να μην αποσπάσουν την προσοχή τους από άσχετες οθόνες ή κάποια εσωτερική προτροπή. Η ικανότητά τους να μετατοπίζουν την ταχύτητα τους κάνει αρκετά ευαίσθητους. Ωστόσο, το ήρεμο άτομο δίπλα τους, τους κάνει να νιώθουν τρελοί ειδικά όταν δεν αντιδρά σαν πολιορκημένος στην διακοπή μιας σοβαρής εργασίας και το βιώνουν σαν μια απλή παρέμβαση.
Επιμονή. Είναι η ικανότητα να παραμείνετε σταθεροί σε μια πρόκληση, ανεξάρτητα από την απογοήτευση ή τους λόγους που επιμένει ένα άτομο να τραβήξει την προσοχή σας αλλού. Αυτό το «διάστημα προσοχής» μπορεί να διαμορφωθεί, αλλά το βασικό συστατικό του φαίνεται να είναι ενσωματωμένο μέσα σας. Μπορούν εύκολα να ξεχάσουν ή να αγνοήσουν τις εξωτερικές παρεμβολές και απαιτήσεις όπως τον χρόνο και τις προσωπικές τους ανάγκες, όταν βυθίζονται σε μια δραστηριότητα που τους δεσμεύει εντελώς.
Αυτές οι εννέα διαστάσεις ιδιοσυγκρασίας, είναι παρούσες σε όλους μας. Οι συνδυασμοί τους μας καθιστούν μοναδικούς ανάλογα με το φάσμα αποχρώσεων της έντασης και ποιότητας. Σε πιο μέτριο βαθμό, γίνεται πιο εύκολη η συμβίωση με τα άτομα που βρίσκονται κοντά μας.
Εσείς που συγκλίνετε σε κάθε τομέα; Γνωρίζατε τις διαφορές που έχετε με τους άλλους; Σας έχουν προκαλέσει συγκρούσεις; Πώς προσαρμόζετε τη συμπεριφορά σας σε σχέση με τους άλλους; Όσο πιο νωρίς καταλάβετε το ταμπεραμέντο σας τόσο πιο εύκολα μπορείτε να κινηθείτε με βάση τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητά σας, αναπτύσσοντας μια υγιή προσωπικότητα.

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu