Τοξικές πεποιθήσεις που πρέπει να καταργήσετε

Πιστεύουμε ότι είμαστε ελεύθεροι να ζούμε με τον τρόπο που επιλέγουμε. Πόσο ελεύθεροι είμαστε; Ελάτε να το ανακαλύψουμε.
Υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα που περιορίζουν τη ζωή μας και ένα από αυτά  – ίσως το κυριότερο είναι οι τοξικές πεποιθήσεις.
Το στοιχείο που μας διατηρεί ζωντανούς ευτυχισμένους, χαρούμενους και δίνει νόημα ύπαρξης είναι το βασικότερο όλων. Εάν εγκαταλείψουμε τις αξίες τις πεποιθήσεις και τα όνειρα ζωής τα οποία βασίζονται πάνω τους, πώς θα μπορέσουμε να συνεχίζουμε να ζούμε;
Πόσες επιπλέον αποσκευές κουβαλάτε στο ταξίδι της ζωής;  Πόσα σκουπίδια βαφτίσατε απαραίτητα και τα τοποθετήσατε σε περίοπτη θέση στο μυαλό σας;  Πόση αξία δίνετε στην υπερβολή πολύτιμων δώρων για λίγα δευτερόλεπτα ευτυχίας; Προσπαθήστε να ανακαλύψετε την ευτυχία που κρύβετε μέσα σας :
1. Δεν είμαι αρκετά καλός
Σταματήστε την τοξική σκέψη η οποία σας υποτιμά και σκοτώνει τη δημιουργικότητά σας.  Εάν συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους άλλους πάντα θα υπάρχει η σκέψη  δεν είμαι «αρκετά καλός», «αρκετά έξυπνος», «αρκετά πλούσιος», «αρκετά όμορφος», κλπ. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας όσο το δυνατόν πιο συχνά ποιος είστε και τις προσπάθειες που καταβάλλετε. Βάλτε το χέρι στην καρδιά και ακούστε προσεκτικά όχι αυτό που φαινομενικά πιστεύετε για τον εαυτό σας, αλλά αυτό που σας εκμυστηρεύεται εκείνη τη στιγμή με ειλικρίνεια η καρδιά σας.
2. Έχω χάσει το σκοπό στη ζωή
Ο πραγματικός σκοπός της ύπαρξής σας δεν είναι κάτι που μπορείτε να τον χάσετε, γιατί είναι εκεί που τον αφήσατε. Είναι πανάρχαιος, προαιώνιος και μια διαρκής φωτεινή αναζήτηση. Η σκέψη αυτή αποδεικνύει ότι βρίσκεται πάντα στην καρδιά και το μυαλό σας και δεν θα στερηθείτε την επίμονη παρουσία του για όσο αναπνέετε σε αυτόν τον πλανήτη .
3. Καλύτερα να είμαι ένας από το κοπάδι παρά να με λένε «περίεργο»
Πως μπορείτε να πιστεύετε ότι είναι καλύτερα να ανήκετε σε ένα οποιοδήποτε κοπάδι ανθρώπων;  Ένας σκεπτόμενος άνθρωπος χρειάζεται να έχει ιδιωτική σκέψη πρωτοβουλία και ενέργεια. Θέλετε να τολμάτε, να εκφράζετε και να ενεργείτε εκεί που οι άλλοι δεν τολμούν, να παίρνετε ρίσκα και να χαίρεστε με την αυθεντική προσωπικότητά σας. Είστε η πρωτότυπη μοναδική έκδοση του εαυτού σας , με δική σας ψυχο-πνευματική σύνθεση και όχι μια δεύτερη έκδοση κάποιου άλλου. Το ότι δεν θέλετε αυτό που θέλει ο άλλος είναι επιλογή σας, γιατί στην καρδιά σας ξέρετε ποιο είναι το καλύτερο για εσάς. Δώστε προβάδισμα στην φωνή της ψυχή σας και όχι στις φωνές του κοπαδιού.
4. Δεν επιτρέπω στον εαυτό μου να είμαι ευαίσθητος
Πετάξτε τις μάσκες και τα κοστούμια του θεατρικού έργου που θέλετε να παίζετε. Γκρεμίστε τα σκηνικά και όλους τους τοίχους που χτίσατε για να κρύψετε τον πόνο σας. Σταματήστε να χτυπάτε την έκφραση της καρδιάς και επιτρέψετε στον εαυτό σας να είναι άνθρωπος. Δεν είναι ντροπή να δείχνετε το πραγματικό αξιαγάπητο πρόσωπο σας. Αποκαλύψτε τις ατέλειες στον εαυτό σας και το περιβάλλον σας.  Μέσα από την ευαισθησία -που θεωρείτε αδυναμία, θα πιστοποιήσετε και πάλι στον εαυτό σας, ότι φέρεστε ελεύθερα και κυρίως ανθρώπινα.
5. Δεν έχω την απαραίτητη επίσημη εκπαίδευση
Αφήστε την περιοριστική αντίληψη ότι δεν είστε ικανοί για οτιδήποτε θελήσετε πραγματικά. Κανείς δεν έλυσε όλα του τα προβλήματα παίρνοντας πτυχίο πανεπιστημίου. Μην επιτρέψετε κανένα να εμποδίσει την επιδίωξη των επαγγελματικών σας ονείρων.  Εάν πραγματικά θέλετε να ασχοληθείτε με το αντικείμενο που σας παθιάζει τότε θα βρείτε τρόπο να το κάνετε με ή χωρίς πτυχίο, γιατί οι ικανότητες και η προϋπηρεσία είναι μέσα σας. Επομένως μην αισθάνεστε άσχημα, γιατί κερδίζετε στην ουσία δημιουργικό χρόνο να προσπαθήσετε για το καλύτερο που έχετε στο μυαλό σας. Ενδέχεται να μην ολοκληρώσετε την τρέχουσα εργασία σας για να επιτύχετε τους στόχους σας, αλλά να θυμάστε ότι πάντα υπάρχουν διαθέσιμες επιλογές. Τίποτα δεν είναι αδύνατο και όλα είναι πιθανά.
6. Δεν μπορώ να είμαι ευτυχισμένος μέχρι να φτάσω εκεί που θέλω.
Πόσοι άνθρωποι έχουν αναβάλλει το παρόν για ένα καλύτερο μέλλον; Μήπως περιμένετε την ευτυχία να συμβεί μαγικά; Η ευτυχία δεν είναι ένας προορισμός, αλλά ένα ταξίδι που πραγματοποιείτε τώρα. Αφήστε την ιδέα ενός συγκεκριμένου προορισμού και μάθετε πώς να ζείτε και να ανταπεξέρχεστε με επιτυχία εδώ και τώρα. Πολλοί πιστεύουν ότι εάν ήταν σε κάποιο άλλο μέρος ή είχαν κάποια άλλη δουλειά, θα ήταν πολύ καλύτερα. Αυτό είναι αμφίβολο. Δώστε δύναμη σε αυτό που κάνετε και πάρτε ενέργεια από το αρχικό ικανοποιητικό αποτέλεσμα.
7. Η ζωή είναι δύσκολη και σκληρή.
Δεν αμφιβάλουμε ότι η ζωή είναι σκληρή και εχθρική κάποιες φορές αλλά δεν πρόκειται να αλλάξει. Συνηθίστε στην ιδέα και αφήστε την περιοριστική πεποίθηση της αποτυχίας που παραμονεύει κάθε σας βήμα. Ο φόβος δεν θα σας αφήσει να αγκαλιάσετε όλες τις ευκαιρίες που θα προκύψουν τη ζωή και να εμπιστευθείτε τις ικανότητές σας, αλλά ζωή είναι ένα σχολείο δια βίου που προσπαθεί με κάθε τρόπο μέσα από τις δυσκολίες να σας δώσει τα καλύτερα μαθήματα επιβίωσης. Μην βλέπετε τα πράγματα επιφανειακά, γιατί οι τρόποι μάθησης θα σας φανούν πολύτιμοι στην ανάπτυξη της συνειδητότητας και αυτογνωσίας.
8. Οι γονείς μου είναι υπεύθυνοι για όλα
Οι γονείς σας δεν είναι υπεύθυνοι για όλα τα στραβά της ζωής σας.  Είστε ενήλικες και έχετε πλέον το δικό σας μερίδιο στις αποφάσεις και ενέργειες. Σταματήστε τις κατηγορίες και την αποθήκευση άσχημων σκέψεων. Όλη αυτή η κακή ενέργεια στρέφεται πρώτα στον εαυτό σας και μετά εκτοξεύεται στους άλλους. Πάρτε την ευθύνη της ζωής σας και αφήστε τους άλλους να έχουν την δική τους.  Υπάρχει πάντα μια ημερομηνία διαγραφής των κατηγοριών μετά την ενηλικίωση. Η οδήγηση σε λάθος κατεύθυνση βρίσκεται στα δικά σας χέρια, αφού βρίσκεστε πλέον στη θέση του οδηγού.
9. Δεν χρειάζομαι τη βοήθεια κανενός.
Αυτή η σκέψη δεν είναι απλά τοξική αλλά και εγωιστική. Γνωρίζετε καλά ότι όταν σας εγκαταλείπουν οι ιδέες ή το κουράγιο χρειάζεστε τη συμπαράσταση των φίλων και των ανθρώπων που είναι κοντά σας. Απλά δεν μάθατε να ζητάτε βοήθεια και να ανοίγετε την καρδιά σας στους άλλους. Δεν είναι σημάδι αδυναμίας και οπωσδήποτε δεν σας υποβιβάζει στα μάτια του άλλου.  Όλοι οι άνθρωποι, ακόμη και οι πιο ικανοί, ισχυροί και ανεξάρτητοι, περνούν κάποιες δύσκολες καταστάσεις κατά περιόδους αλλά έχουν το θάρρος να ζητήσουν βοήθεια και δηλώνουν διαθέσιμοι στους άλλους σε ανάλογες στιγμές.  Στην αντίθετη περίπτωση εξισώνουμε την επιτυχία ή την αποτυχία για όλους,  είμαστε απρόθυμοι να βοηθήσουμε τον άλλο όταν το χρειάζεται και διαχωρίζουμε τον κόσμο σε «ικανούς» εκείνους που προσφέρουν βοήθεια, και «ανίκανους» όσους χρειάζονται βοήθεια. Με αυτή την τοξική σκέψη  μένετε πραγματικά μόνος στη ζωή.
10. Η αγάπη είναι πάρα πολύ οδυνηρή, – έχω τελειώσει με αυτήν
Η αγάπη δεν βλάπτει, οι προσδοκίες που έχετε από τους άλλους βλάπτουν. Αφήστε λοιπόν την τοξική ιδέα ότι η αγάπη πονάει γιατί είναι το καλύτερο συναίσθημα. Κανείς δεν γίνετε καλύτερος χωρίς αγάπη και βαθιά μέσα σας το ξέρετε ότι είναι αλήθεια. Όλοι την ονειρευόμαστε, την αναζητούμε και την θέλουμε όσο τίποτα άλλο στη ζωή μας.  Η αγάπη δεν είναι κάτι που μπορείτε ποτέ να εγκαταλείψετε, γιατί είναι θεϊκή και αντιπροσωπεύει την αλήθεια και την πραγματική ζωή. Η ζωή είναι αγάπη και η αγάπη είναι το φως της Ζωής.
11. Δεν μπορώ να είμαι ευτυχισμένος αν δεν είμαι σε σχέση
Ποτέ μην εξαρτάτε την ευτυχία σας από κάποιο άλλο άτομο.Ποτέ μην χρησιμοποιείτε την απουσία μιας σχέσης ως δικαιολογία για τη δυστυχία σας αυτή τη στιγμή. Η ευτυχία προέρχεται από το φως, την ελπίδα και την προσδοκία της.  Κυλάει μέσα σας και δεν έχει ανάγκη επιβεβαίωσης από άλλους ανθρώπους για να υπάρχει. Αυτό που περιορίζει στην ευτυχία είναι η τοξική σκέψη της ανασφάλειας και της πεταμένης αυτοπεποίθησης που σας τρώει αργά αλλά σταθερά.  Ενισχύστε την δύναμή σας και μην την χαρίζετε σε άλλους.
12. Είναι πολύ αργά για μένα να συνεχίσω 
Δεν είναι ποτέ πολύ αργά να προσπαθείς, να ελπίζεις, να χαίρεσαι τη δημιουργικότητα, να μαθαίνεις, να ζεις και να αγαπάς με πάθος. Αν εγκαταλείψεις την ιδέα χάνεις την ευκαιρία να κάνεις τα πράγματα που η αιώνια ψυχή σου θέλει να τολμήσεις για να βρεις  την Αλήθεια.  Να θυμάστε πάντα ότι η πραγματική ηλικία δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια ακόμη διαστρέβλωση λογισμικού.
13. Ποτέ δεν θα γίνω λειτουργικός, μετά από αυτά που έχω περάσει.
Σταματήστε την τοξική πεποίθηση ότι εσείς και το παρελθόν σας προχωράτε μαζί και είστε ένα. Ο χρόνος δεν υπάρχει -είναι παραπλανητικός. Μπορείτε να αποκτήσετε εμπειρία από το παρελθόν, αλλά δεν μπορείτε να το ξαναζήσετε. Παραδώστε την πικραμένη ιστορία του παρελθόντος εκεί που ανήκει και δείτε το μέλλον με αλχημεία.  Ψάξτε τρόπους να μετατρέψετε τις πληγές σας, φιλοσοφήστε τις δυσκολίες σας και αντιστρέψτε τις αναποδιές σε ευκαιρίες.  Γράψτε ξανά την ιστορία της ζωής σας με γεγονότα που δεν τολμήσατε στο παρελθόν και επιτρέψτε τον χρόνο, να σας αποκαλύψει το δημιουργικό σας πεπρωμένο.
14. Δεν μπορώ να εμπιστευτώ κανέναν, – ούτε τον εαυτό μου.
Αυτή η  τοξική επιβεβαίωση – ότι δεν μπορείτε να εμπιστευτείτε κανένα – ,σας απομονώνει συναισθηματικά από τους γύρω σας. Όλοι κάνουμε λάθη και κανένας δεν είναι τέλειος, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να είμαστε απόμακροι κακοπροαίρετοι και εριστικοί. Σημαίνει ότι δεν μπορείτε να εμπιστευτείτε τον εαυτό σας και ότι η ίδια η ζωή δεν μπορεί να σας εμπιστευτεί. Η εμπιστοσύνη είναι η κόλλα που μας κρατάει ενωμένους και όπου δεν υπάρχει εμπιστοσύνη, δεν υπάρχει οικειότητα και συναίσθημα.
Κάνετε ένα βήμα κάθε φορά. Η τοξικές και περιοριστικές πεποιθήσεις, δεν θα σβηστούν μέσα σε μια νύχτα, αλλά προσπαθήστε να φέρεστε με καλοσύνη να είστε υπομονετικοί και ευγενικοί με τον εαυτό σας και τους άλλους.
15. Είμαι μόνος μου
Δεν είστε ποτέ μόνοι σας. Ποτέ δεν ήσαστε και ποτέ δεν θα θέλετε να είστε. Ο Χριστός  είναι πάντα δίπλα σας, μέσα σας και περιμένει να του μιλήσετε.
Ζούμε σε έναν κόσμο γεμάτο από ανθρώπους και τρισδιάστατες κινούμενες εικόνες αλλά η μοναξιά είναι κοινό χαρακτηριστικό μας. Εάν επιλέξετε να εκπνέει μέσα σας η ανάμνηση του Φωτός Χριστού, θα αναπνέετε την αύρα της αγάπης και προσμονής, θα γελάτε, θα δακρύζετε, θα έχετε αναμνήσεις και παθιασμένες στιγμές ύπαρξης στις αποχρώσεις του χρυσού φωτός που μεταμορφώνει τη σκέψη και το πνεύμα.

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu