Το σύνδρομο του Τρίτου Προσώπου

Γιατί δεν είστε ανοιχτόμυαλοι;

Πιστεύετε ότι οι απόψεις και οι αποφάσεις σας βασίζονται την εμπειρία και τα γεγονότα, ενώ όσοι διαφωνούν μαζί σας πέφτουν στην παγίδα της προπαγάνδας των πηγών που δεν εμπιστεύεστε.
Η αλήθεια όμως είναι ότι σχεδόν όλοι πιστεύουν τους ανθρώπους που διαφωνούν με τους αφελείς, και όλοι πιστεύουν ότι δεν είναι επιρρεπείς στην πειθώ. Κανείς δεν είναι τόσο έξυπνος στις αποφάσεις είτε πρόκειται να διαλέξει ένα smartphone ή να ψηφίσει κάποιο πολιτικό.
Νομίζετε ότι σκέφτεστε λογικά, αλλά έχετε αποσυνδέσει τη λογική. Είστε το ίδιο παραπλανημένοι με τους υπόλοιπους, γιατί η παραπλάνηση είναι μέρος της ύπαρξης ανθρώπου.
Πιστεύουμε ότι είμαστε ανοιχτόμυαλοι. Πώς είμαστε τόσο βέβαιοι; Σίγουρα δεν γνωρίζουμε και δεν πρέπει να είμαστε απόλυτοι. Η σιγουριά κλειδώνει το μυαλό σε οποιαδήποτε άλλη σκέψη.
Ένα συστατικό της ανθρώπινης φύσης είναι η τυφλή πίστη στον εαυτό του, για να αισθάνεται ίσως πιο άνετα που παίρνει τον εαυτό του σοβαρά.
Βάλτε όλα αυτά τα σοβαρά συστατικά μαζί και θα έχετε μια καταπραϋντική σούπα αυτοεξυπηρέτησης: Το σύνδρομο επίδρασης του «τρίτου προσώπου».
Πιστεύετε ότι είστε πιο επιτυχημένοι, πιο έξυπνοι, πιο αμερόληπτοι – από ότι εσείς οι ίδιοι πιστεύετε- και λιγότερο ευκολόπιστοι αφελείς από άλλους.
Αυτό δημιουργεί ένα ψυχολογικό χάσμα ανάμεσα σε εσάς και τον υπόλοιπο κόσμο που προσπαθεί να σας καταλάβει.
Η ανοικοδόμηση μιας γέφυρας πάνω από το ρήγμα, ξεκινά με εσάς. Ξεκινά με την παραδοχή ότι δεν είστε τόσο ανοιχτόμυαλος όσο νομίζετε ότι είστε. Κάνετε λάθη λόγω ατέλειας, είστε υποκριτής και γυμνός σχεδόν σε οτιδήποτε σας αφορά. Αυτό φαίνεται από τις κινήσεις σας καθώς προσπαθείτε να δώσετε νόημα σε ένα ατελές ανύπαρκτο σύμπαν που δεν μπορεί να έχει νόημα. Ίσως υπάρχει ελπίδα εάν προσπαθήσετε να καταλάβετε την ευρύτητα του πνεύματος. Μέχρι τότε, θα είστε αποτυχημένοι.
Το μυστικό είναι να αισθάνεστε καλά με αυτή την αποδοχή. Κοιτάξτε τον εαυτό σας, τον τρόπο ζωής και την κουλτούρα γύρω σας. Είναι απλώς ένα μάτσο αποτυχημένων ατελών, υποκριτών με συγκεκριμένο τρόπο σκέψης και ζωής. Εάν το δείτε, το πιο πιθανότερο είναι να γελάσετε με την σοβαροφάνεια και σίγουρα δεν θα σας αρέσει ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί ο κόσμος.
Είναι πιθανό να φοβάστε λιγότερο και να θελήσετε να δώσετε την δυνατότητα σε όλους να εκφράζονται ελεύθερα χωρίς το φόβο της λογοκρισίας και του ποινικού αποκλεισμού.
Η σημερινή αχαλίνωτη λογοκρισία στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης στο Facebook, το YouTube και το Twitter, είναι ένα σοβαρό σύμπτωμα του «τρίτου προσώπου» σε ισχύ. Αλλά αυτό δεν είναι σημερινό φαινόμενο. Έχει συμβεί προ αμνημονεύτων χρόνων στην εποχή του Βυζαντίου όταν έγινε η θρησκεία του Εβραιοχριστιανισμού -δηλαδή το πάντρεμα του Λόγου του Χριστού με την παλιά Διαθήκη του Γιαχβέ, που ισχύει σαν θρησκεία μέχρι σήμερα. Φίμωναν τους «αιρετικούς » καίγοντας και καταστρέφοντας τον ίδιο τον Λόγο του Χριστού σκοτώνοντας το ελεύθερο πνεύμα και βυθίζοντας την ανθρωπότητα στον μεσαίωνα.
Σήμερα χρησιμοποιείται πολύ περισσότερο από όλα τα επικοινωνιακά μέσα προωθώντας τη λανθασμένη λογική του απόλυτου αριστερού «ξερόλα». Το σύνδρομο αναδύεται παίζοντας με τους φόβους των άλλων και υποστηρίζοντας ότι οποιαδήποτε διχογνωμία δεν είναι «πολιτικά ορθή» και μπορεί να βλάψει το «ευαίσθητο-ελεύθερο μυαλό» των πολιτών.
Η ποικιλομορφία είναι το κλειδί. Όσο πιο διαφορετική είναι η ιδέα, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να κολλήσει κάποιος στην τυραννία.
Η σάπια κρέμα θα ανέβει τελικά στην κορυφή του ποτηριού, χωρίς πολυφωνία, διαφορετική τοποθέτηση πραγμάτων και απόψεων. Σε αυτή την ανελευθερία, υπάρχει μόνο μια στάσιμη αρχή, μια διεστραμμένη δύναμη που βαλτώνει τα νερά.
Όταν αυτό το σύνδρομο σας κάνει τελικά να ανέχεστε τη λογοκρισία, φανταστείτε το είδος των ανθρώπων της άλλης πλευράς που λαμβάνουν το μήνυμα, και πιστεύουν ότι σας έχουν κάνει πλύση εγκεφάλου. Στη συνέχεια, ρωτήστε τον εαυτό σας αν αυτά τα μηνύματα θα πρέπει να λογοκρίνονται !
Αν προσπαθείτε να είστε πιο ανοιχτόμυαλοι προσπαθήστε να αμφιβάλετε για όλα και κυρίως για τον εαυτό σας. Κάντε πρακτική στις πιθανότητες, αγκαλιάζοντας τα λάθη σας και παραμένοντας περίεργοι. Αν αυτό σας φαίνεται πολύ απλό δείτε τι μπορεί να χρησιμοποιήσετε για να μειώσετε το σύνδρομο του τρίτου προσώπου …
Για να αποκτήσετε γνώση, προσθέστε πράγματα στο μυαλό σας κάθε μέρα. Για να αποκτήσετε σοφία, αφαιρέστε τα αχρείαστα.
Στη γκιλοτίνα προσθέτουμε τη λεπίδα του Occam : «Κανείς δεν θα πρέπει να προβαίνει σε περισσότερες εικασίες από όσες είναι απαραίτητες».
Η επιστημονική αρχή, που είναι η βάση της μεθοδολογικής απαγωγής αποκαλείται επίσης αρχή της οικονομίας και αποδίδεται στον Άγγλο φιλόσοφο Λογικής και φραγκισκανό μοναχό του 14ου αιώνα, Γουλιέλμο του Όκαμ.
Πρωτοδιατυπώθηκε από τους Πυθαγόρειους δυο χιλιετίες νωρίτερα,όπως μας πληροφορεί ο φιλόσοφος Πρόκλος, και διατυπώνεται ως εξής : «τῶν μὲν Πυθαγορείων ..παρακέλευσμα ἦν .. δι’ ἐλαχίστων καὶ ἁπλουστάτων ὑποθέσεων ἐπειδὴ δὲ καὶ τοῖς κλεινοῖς Πυθαγορείοις» και «δεῖν γὰρ ἐπ’ ἐκείνων καὶ αὐτὸν παρακελεύεσθαι τὸν Πυθαγόραν ζητεῖν ἐξ ἐλαχίστων καὶ ἁπλουστάτων ὑποθέσεων δεικνύναι τὰ ζητούμενα·»
Είναι μια θεραπεία για τη γνωστική ασυμφωνία που μας στενοχωρεί όλους. Τα απλά καθήκοντα και ο λόγος ύπαρξης, δεν θα πρέπει να αναλώνονται άσκοπα. Όταν είστε αντιμέτωποι με δύο ανταγωνιστικές κοσμοθεωρίες η πιο υγιής τοποθέτηση τείνει να είναι η σωστή και η λιγότερο συμβατή θα πρέπει να απορριφθεί.
Η γκιλοτίνα με τη λεπίδα του Occam ουσιαστικά, κόβει την αυτο-υπέρβαση, τεμαχίζει την άγνοια της ανθρώπινης γνώμης και την αντικαθιστά με την φυσική υπαγόρευση του καθολικού δικαίου, έτσι ώστε να μπορεί να επανεισαχθεί μια έγκυρη γνώμη. Κόβει το «εγώ» από την εξίσωση, έτσι ώστε να μπορεί να αναπτυχθεί ένα νέο υγιέστερο μυαλό.
Στη διαδικασία του ανοικτού πνεύματος που είναι ένα είδος ζωής-θανάτου και αναγέννησης, μαθαίνουμε, ξεμαθαίνουμε και ξαναμαθαίνουμε.
«Η αλήθεια θα σας ελευθερώσει, αλλά πρώτα θα σας νευριάσει.»
Αμφισβητήστε τα πάντα. Στην αρχή η αλήθεια θα σας κλονίσει αλλά θα σας ξυπνήσει από το βαθύ ύπνο της κουρασμένης και βαρετής ρουτίνας. Θα μάθετε να διακρίνετε τη ρίζα των προβλημάτων που παίζουν ζωτικό ρόλο στη ζωή σας, ξεμπλοκάροντας τους κόμπους της σκέψης. Θα σας αποκαλύψει τα εκατοντάδες στρώματα ψεμάτων της πολιτιστικής και πολιτικής πλύσης εγκεφάλου αυτών που ερίζουν για την εξουσία. Θα σας αποκαλυφθεί ο λόγος για τον οποίο κάλυψαν την ερημιά του Matrix.
Προσπαθήστε να θυμάστε, ότι στο τέλος της ημέρας, θα εξακολουθείτε να είστε ατελής, αλλά θα αντιμετωπίζετε τη ζωή σας με χιούμορ. Μην παγιδεύεστε στον ιστό της αράχνης. Οτιδήποτε είναι κτιστό, είναι φθαρτό, δεν ταιριάζει με την αθάνατη ψυχή μας.

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu