Τι πρέπει να γνωρίζετε για το σύντροφό σας πριν την συγκατοίκηση

Μήπως είστε ένοχοι για τον ανεμοστρόβιλο που σάρωσε τον ρομαντισμό;

Υπάρχουν αρκετά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε πριν πάρετε την απόφαση να κάνετε το επόμενο βήμα δέσμευσης.
Η πλοήγηση στον κόσμο των ραντεβού είναι δύσκολη, και σίγουρα όταν βρίσκεστε σε μια όμορφη σχέση με κάποιον που πραγματικά σας αρέσει, δεν θέλετε να την αφήσετε.
Αλλά πώς ξέρετε αν έχετε βρει πραγματικά το σωστό πρόσωπο ή απλώς έχετε βολευτεί;
Η λέξη «βόλεμα» είναι μια άσχημη, καταθλιπτική λέξη. Ελάχιστοι άνθρωποι όμως συνειδητοποιούν ότι μια συγκατοίκηση αξίζει πολύ λιγότερα από αυτά που περιμένουν σε μια σχέση.
Η πίεση για μια τακτοποιημένη ζωή στον κόσμο των ενηλίκων, πολλές φορές γίνεται μια αγχωτική πραγματικότητα και η μοναξιά φοβίζει. Μετά από μια ορισμένη ηλικία θεωρούνται «πολύ επιλεκτικοί» και παροτρύνονται να μειώσουν τα πρότυπά τους.
Στη σημερινή κοινωνία τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες έχουν τις ίδιες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν το κοινωνικό στίγμα. Έχουμε μάθει ότι η αξία μας συνδέεται με την ικανότητά μας να βρούμε έναν σύντροφο και ο γάμος σηματοδοτεί τη μετάβαση στην ωριμότητα, όπως επίσης και το ότι δεν είμαστε πλήρεις μέχρι να βρούμε το άλλο μας μισό.
Υπάρχει βέβαια και το θέμα του «βιολογικού ρολογιού» που χτυπάει για να μας υπενθυμίσει τον ανελέητο χρόνο που μας επηρεάζει, αφήνοντάς μας με ανεκπλήρωτους στόχους και όνειρα. Πόσα όνειρα είναι δικά σας και πόσα των άλλων; Αυτό είναι ένα άλλο θέμα που χρειάζεται να σκεφθείτε.
Καθόλου περίεργο λοιπόν το γεγονός ότι σχεδόν όλοι θέλουν να βρουν τον σωστό σύντροφο και να «αποκατασταθούν» όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Ένα από τα πιο περίπλοκα, οδυνηρά και επίμονα διλήμματα που πολλές γυναίκες αναγκάζονται να αντιμετωπίσουν ιδιαίτερα σε κλειστές κοινωνίες, είναι εάν είναι καλύτερα να παραμείνουν μόνες.
Άλλωστε με τόσες πολλές συμβουλές άρθρα και εφαρμογές στο διαδίκτυο που αφορούν τις σχέσεις και τα ραντεβού μπορεί να πέσετε εύκολα στην παγίδα της «παράδοξης επιλογής». Η ανασφαλείς διαδικτυακοί μέθοδοι γνωριμίας, έρχονται να σφραγίσουν την ανησυχία και η απόρριψη είναι σχεδόν δεδομένη. «Το παράδοξο της επιλογής επίσης προκαλεί πολλούς ανθρώπους να μπουν στο παιχνίδι γνωριμιών νωρίς, γνωρίζοντας πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους. Πως μπορείς όμως πραγματικά να γνωρίσεις τι είναι καλό και τι όχι; Ποιοι λόγοι ωθούν σε βιαστικές κινήσεις;
1. Ο φόβος της μοναξιάς μπορεί να αποπροσανατολίσει τις προτεραιότητες.
Μια πρόσφατη σειρά μελετών διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έχουν τέτοιες φοβίες είναι άτομα από μονο-γονεϊκή οικογένεια, και πιστεύουν ότι μεγαλώνοντας, θα είναι ακόμη πιο δύσκολο να βρουν ένα σύντροφο στη ζωή τους. Το πιο πιθανό είναι να δώσουν προτεραιότητα στην ύπαρξη μιας σχέσης και όχι στην ποιότητα αυτής της σχέσης, ή ενός σωστού συντρόφου δίπλα τους. Όσοι φοβούνται την μοναξιά επίσης δεν τερματίζουν μια άσχημη σχέση. Αν σκέφτεστε ακόμη το θέμα της συγκατοίκησης, τότε έχετε θέμα και πρέπει να το συζητήσετε με τον σύντροφό σας προτού αποφασίσετε οτιδήποτε μόνιμο. Πριν μπείτε σε μια μεγάλη δέσμευση, σιγουρευτείτε ότι δεν πήρατε λάθος απόφαση η οποία θα καταλήξει σε τραύματα.
Αρχικά, ρωτήστε τους στα ίσια τι ψάχνουν σε μια σχέση.
Μπορεί να σας απαντήσουν με ειλικρίνεια και να σας πουν ότι δεν ψάχνουν τίποτα σοβαρό. Όποια απάντηση και αν πάρετε όμως θα πρέπει να είστε επιφυλακτικοί. Να προσέχετε τις καθημερινές ενδείξεις, που θα σας αποδεικνύουν ότι δεν σπαταλάτε το χρόνο σας.
Όλοι οι άνθρωποι έχουν τα κουμπιά τους. Παρόλο που στην αρχή είναι δύσκολο να ανοιχτείτε σε μεγάλα θέματα, θα πρέπει να μάθετε τις αξίες και τα πιστεύω τους. Ίσως είναι απόλυτα αντίθετες με τις δικές σας.
Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να τους αλλάξετε χαρακτήρα πιστεύοντας ότι μακροπρόθεσμα θα καταφέρνουν να φέρονται με τον σωστό τρόπο, ή όπως νομίζετε το σωστό εσείς. Επίσης υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες διαταραχές που θα πρέπει να δείτε νωρίς.
2. Είναι ικανοποιημένοι με τη ζωή τους;
Ακούγεται αρκετά σοβαρό για την αρχή μιας σχέσης, όταν όλα υποτίθεται ότι είναι διασκεδαστικά και ξένοιαστα. Είναι όμως μια καλή ερώτηση για να μάθεις πού βρίσκονται στη ζωή τους. Πώς χειρίζονται αγχωτικές καταστάσεις; Ο τρόπος με τον οποίο κάποιος ασχολείται με πολλά πράγματα στη ζωή του σας δείχνει αν πραγματικά έχετε τη δυνατότητα να είστε μαζί.
Για παράδειγμα, μερικοί άνθρωποι υποχωρούν σε πιέσεις και νιώθουν εξαπατημένοι περισσότερο με τα συναισθήματά τους. Εάν περνάτε μια αγχωτική κατάσταση, παρατηρήστε τον τρόπο αντίδρασης του συντρόφου σας. Δεν χρειάζεται το πρόβλημα να είναι κάτι που σας υπερβαίνει, αλλά μπορεί θα είναι καλός μετρητής για το πόση βοήθεια μπορείτε να περιμένετε σε σκληρότερες καταστάσεις της ζωής. Αν δεν φαίνεται να νοιάζονται για τα προβλήματά σας, ίσως φοβούνται την οικειότητα ή δεν μπορούν να επικοινωνούν καλά.
3. Έχουν κάποια σημαντικά μελλοντικά σχέδια;
Κανείς δεν θέλει να μάθει εκ των υστέρων ότι σχεδιάζει να μετακομίσει στην άκρη του κόσμου … επ ‘αόριστον. Όποια γεγονότα αλλάζουν τη ζωή σας, πιθανώς θα επηρεάσουν και τη σχέση σας. Επομένως, είναι χρήσιμο να γνωρίζετε νωρίτερα τα σχέδια κάποιου.
4. Ξεκινήστε να κάνετε πράγματα μαζί.
Ο τρόπος που περνάτε τις ελεύθερες ώρες της ημέρας ή του Σαββατοκύριακου, δίνει αρκετά στοιχεία προσωπικότητας. Μερικοί την περνούν παρέα με ένα μαξιλάρι, ενώ άλλοι προγραμματίζουν εκδρομές και διασχίζουν κάποια χιλιόμετρα για άσκηση. Επίσης οι καθημερινές συνήθειες ενός ζευγαριού είναι ένα αρκετά σοβαρό θέμα που πρέπει να συζητήσετε πριν αποφασίσετε να κάνετε το βήμα της συγκατοίκησης. Συνήθως τον πρώτο καιρό τα πάντα είναι ρόδινα γιατί και οι δύο δείχνουν τον καλύτερο εαυτό τους, αλλά προσπαθήστε να κρατήστε στο υπόβαθρο την επιφυλακτικότητα για να δείτε αν υπάρχουν ενδείξεις που δεν ταιριάζουν με εσάς. Ανοίξετε έναν κοινό τραπεζικό λογαριασμό, για να πληρώνετε μόνο τους λογαριασμούς και τα έξοδα του σπιτιού, όπως επίσης φροντίστε να κάνετε οικονομία στα ψώνια και τις παραγγελίες φαγητού. Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος να μάθετε να διαχειρίζεστε από κοινού τα χρήματα.
5. Ποιοι είναι οι φίλοι και η οικογένειά τους;
Οι άνθρωποι δεν έχουν πάντα μια κατοπτρική εικόνα των φίλων και της οικογένειάς τους αλλά γενικά στις σχέσεις, είναι καθοριστικής σημασίας. Αν συναντήσετε τους φίλους του και νομίζετε ότι είναι οι χειρότεροι άνθρωποι που έχετε συναντήσει ποτέ, τότε σκεφθείτε ότι έχει ήδη παρουσιαστεί μια πλευρά που δεν έχετε δει ακόμα. Κάποιοι είναι ιδιαίτερα τελειομανείς με τη σύντροφό τους, και απαξιώνουν εύκολα μεγάλους σε ηλικία ανθρώπους δείχνοντας την άσχημη πλευρά τους με επιφανειακούς λόγους.
Ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα μιας ευτυχισμένης σχέσης είναι η τάση μας να εξιδανικεύουμε τους συντρόφους μας και να βλέπουμε τις φάρσες τους ως αρετές.
Αντί να διαλέγετε τις αρνητικές και θετικές ιδιότητες ενός ατόμου, ίσως πρέπει να δείτε ποιοι είναι σαν άτομα και πώς νιώθετε όταν είστε μαζί τους.
Εάν η σχέση είναι σωστή στο σύνολο και καλύπτονται οι σημαντικές βασικές ανάγκες και χαρακτηριστικά προσωπικότητας, τότε υπάρχουν ελάχιστα πράγματα που δεν μπορούν να διευθετηθούν στην πορεία.

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu