Τι πραγματικά συμβαίνει όταν κάποιος σας κοιτάζει;

Το έντονο βλέμμα κάνει πολλούς ανθρώπους να αισθάνονται άβολα.

Είτε πλησιάζουμε είτε αποφεύγουμε ένα πρόσωπο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ψυχική μας κατάσταση.
Η επαφή με τα μάτια είναι απαραίτητη κοινωνική δεξιότητα, που αποδίδει εμπιστοσύνη, μέχρι ηγετική κυριαρχία. Δεν μπορεί να αρνηθεί κανείς ότι υπάρχει κάτι ανησυχητικά παράξενο, αλλά τι είναι αυτό που το κάνει τόσο ενοχλητικό;
Είναι θέμα προσοχής.
Η προσοχή είναι ένα πολύ ακριβό αγαθό στον αστικό μας κόσμο και όλοι αγωνίζονται να κερδίσουν την προσοχή του άλλου.
Τα μάτια δρατηριοποιούνται και κατευθύνουν το βλέμμα σε ότι προσελκύει την προσοχή σας. Όταν παραμένουν μαγνητισμένα, λέτε στον κόσμο τι σκέφτεστε.
Όταν κάποιος κοιτάξει απευθείας σε εσάς, είστε στο μυαλό τους. Η αυτοπεποίθηση σας μεγαλώνει βλέποντας στα μάτια τους μια ευχάριστη νότα και εάν χαμογελάει, μοιράζεται μαζί σας κοινές ιδέες. Αισθάνεστε ότι είστε εκτός ανταγωνισμού από τους άλλους. Εκείνη τη στιγμή, είστε ο μόνος που είναι «άξιος» προσοχής.
Όταν επικοινωνείτε με το βλέμμα, υποσυνείδητα παίρνετε μη λεκτικές υποδείξεις και προσπαθείτε να μαντέψετε τι σκέφτονται. Πιθανώς αναρωτιούνται αν καταλαβαίνετε αυτό που σκέφτονται.
Δεδομένου ότι το βλέμμα τους σας λέει τι σκέφτονται, προσπαθείτε να ακολουθήσετε το βλέμμα τους. Καθώς ακολουθείτε το βλέμμα τους, τοποθετείτε την προσοχή σας σε ό, τι κοιτάζουν. Αυτή η ανταπόκριση στην προφανή οπτική απεικόνιση της κυριαρχίας ενός άλλου προσώπου αποδίδεται περισσότερο στην προετοιμασία μας να ανταποκριθούμε στις απειλές. Το κυρίαρχο βλέμμα ενός άλλου ατόμου έχει στιγμιαία επίδραση στην αίσθηση της κατάστασής μας εκείνη τη στιγμή. Έχουμε την συνηθισμένη αντίληψη ότι, όταν μας κοιτάζουν αυστηρά το ένστικτο μας προειδοποιεί για κάτι δυσάρεστο και αισθανόμαστε άβολα, ενώ στην αντίθετη περίπτωση αισθανόμαστε χαρά.
Αλλά τι συμβαίνει όταν μετατοπίζετε την προσοχή στον εαυτό σας;
Κοιτάξτε τα μάτια σας
Η άμεση επαφή με τα μάτια αυξάνει την επίγνωση – με παρόμοιο τρόπο όπως όταν κοιτάζετε την αντανάκλαση σε έναν καθρέφτη.
Η αυτογνωσία έχει διαφορετικές «γεύσεις» – εσείς μπορεί να επικεντρώνεστε στο πώς σας βλέπουν οι άλλοι ή να εστιάζετε την προσοχή σας στις σκέψεις σας. Η άμεση επαφή με τα δικά σας μάτια, σας θυμίζει πράγματα που έχουν προσωπική σχέση με εσάς.
Η αναφορά και επεξεργασία του εαυτού μας, είναι μια διανοητική κατάσταση όπου ερμηνεύουμε όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας εστιάζοντας υπερβολικά στον εαυτό μας.
Σε μια μελέτη, μια ομάδα πανεπιστημιακών φοιτητών κλήθηκαν να μαντέψουν και να μεταφράσουν μέσα σε προτάσεις υπογραμμισμένες αντωνυμίες, σε μια άγνωστη γλώσσα. Εκείνοι που πήραν μέρος, χρησιμοποίησαν πολύ περισσότερες πρωτότυπες αντωνυμίες από το «εγώ» και «εμένα» από εκείνους που δεν είχαν επαφή με τα μάτια εκ των προτέρων.
Αυτό μπορεί να λειτουργήσει είτε υπέρ ή εναντίον σας, ανάλογα με το αν ο αυθεντικός εαυτός σας ευθυγραμμίζεται με αυτό που λέγεται.
Τι σημαίνει αυτό για σένα.
Αυθεντικότητα: Η άμεση επαφή με τα μάτια ανοίγει μια πόρτα μέσα σας χωρίς την άδειά σας. Όσο λιγότερο αυθεντικοί είστε – τόσο περισσότερο ανησυχείτε για το πώς θα σας κρίνουν και δεν αισθάνεστε άνετα. Εάν προσπαθήσετε να το ξεπεράσετε, ή να το αγνοήσετε, θα χάσετε την εμπιστοσύνη. Η αυθεντικότητα χτίζει την αυτοεκτίμηση.
Ευθυγράμμιση: Η άμεση επαφή με τα μάτια γυρίζει μπούμερανγκαν όταν διαφωνείτε – ή αισθάνεστε ότι απειλείστε σε προσωπικό επίπεδο. Η πόρτα που ανοίγεται, αποκτά πρόσβαση στις βασικές σας αξίες και πεποιθήσεις. Αν αυτές συγκρούονται με αυτά που λέγονται, η επαφή με τα μάτια δεν βοηθάει στο να πείσετε τους άλλους.
Κατανόηση: Η άμεση επαφή με τα μάτια κάνει το άλλο άτομο να συσχετίζει αυτό που λέτε με τον εαυτό του, χωρίς τη συνειδητή γνώση του. Η κατανόηση είναι ένα ισχυρό εργαλείο για την πειθώ. Η ειλικρινής χαλαρή και άμεση επαφή με τα μάτια σε συνδυασμό με μερικές καλά επιλεγμένες λέξεις θα σας βοηθήσουν να κλειδώσετε την προσοχή του ακροατηρίου σας, ειδικά αν είστε στα μισά του δρόμου.
Ένα χαμόγελο έρχεται σε αντίθεση με ένα παρατεταμένο βλέμμα. Το πρώτο είναι συνήθως μια επίδειξη καλοσύνης, ζεστασιάς και ευφορίας, και το τελευταίο είναι συχνά ένα σημάδι κυριαρχίας ή εξουσίας. Οι εξαιρέσεις, υπάρχουν όταν κοιτάζετε τα μάτια του συντρόφου σας με ένα βλέμμα που συνήθως γίνεται αντιληπτό με επιθετικότητα, και σκληρότητα. Αντιλαμβανόμαστε την δύναμη που μπορούμε να ασκήσουμε στους άλλους με μια χαμογελαστή ματιά ή επιστρέφοντας την κυρίαρχη ματιά δείχνοντας τη δική μας κατάσταση.
Προσπαθήστε να παρατηρήσετε όσα αποφεύγετε, να πλησιάσετε τους άλλους και να αναρωτηθείτε: Πως βλέπω τον εαυτό μου σε σχέση με τους άλλους; Αν σας αγγίζει ένα ειλικρινές βλέμμα που δείχνει την καθαρότητα ψυχής του, το νοιώθεις και απλά χαμογελάς γιατί η ζωή σου δείχνει κάποιες στιγμές την ομορφιά που κρύβεται μέσα στους ανθρώπους όταν χαμογελούν.

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu