Ψυχολογήστε τις πρώτες εντυπώσεις

Εντοπίζοντας τέσσερα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του προσώπου που έχετε απέναντί σας θα σας οδηγήσει στις πρώτες κρίσεις.

Ο καθρέπτης της ψυχής μας προδίδει στοιχεία του χαρακτήρα και της προσωπικότητάς μας. Τα χαρακτηριστικά του προσώπου επίσης μπορούν να αποκαλύψουν κρυμμένες αλήθειες.
Όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντική είναι η πρώτη εντύπωση, όπως επίσης γνωρίζουμε ότι δεν πρέπει να κρίνουμε ένα βιβλίο από το εξώφυλλό του, διότι η εμφάνιση μπορεί να εξαπατήσει.
Πώς μπορούμε να βγάλουμε νόημα από αυτά τα αντιφατικά κομμάτια ;
Το πρόβλημα είναι ότι γνωρίζουμε ότι και οι άλλοι θα κρίνουν εμάς, αλλά συνήθως λέμε ότι δεν είναι καλό να κρίνουμε. Σκοντάφτουμε σε άλλο ένα πρέπει «ηθικής δεοντολογίας» που μας αποθαρρύνει από την φυσική μας παρόρμηση.
Ποιά στοιχεία προσώπου χρησιμοποιούμε για να κρίνουμε τους άλλους ανθρώπους;
Παρά το γεγονός ότι οι πρώτες εντυπώσεις είναι εμφανώς επιρρεπή σε λάθη, δεν μπορούμε έτσι απλά να σταματήσουμε τη ροή των σκέψεών μας. Για να σχηματίσουμε μια πρώτη κριτική εντύπωση του χαρακτήρα ενός άλλου ατόμου, χρειάζεται μόνο ένα δέκατο του δευτερολέπτου, ακόμα και από μια φωτογραφία.
Τι είναι αυτό που διαμορφώνει αυτές τις στιγμιαίες εντυπώσεις από την εμφάνιση του άλλου προσώπου; Τα κοινωνικά χαρακτηριστικά μιας προσωπικότητας, όπως η αξιοπιστία, η έλξη, η ζεστασιά και η επιβλητικότητα, έχουν βάση συνήθως στην κουλτούρα και πολιτισμό του καθενός, αλλά πόσο ακριβής είναι η λειτουργία του έμφυτου μηχανισμού μας όταν πρόκειται να κρίνουμε μια στιγμιαία έκφραση της εικόνας του προσώπου που βλέπουμε; Όταν συγκρίνουμε τον χαρακτήρα των ανθρώπων με αντικειμενικές μορφές μέτρησης, προσωπικότητας κρίνουμε σωστά, αλλά εξακολουθούν πάντα να υπάρχουν οι περιπτώσεις λάθους.
Ο Ιπποκράτης (5ος αιώνας π.Χ.) μας αναφέρει ότι τα τέσσερα στοιχεία της φύσης (γη, νερό, αέρας, φωτιά) υπάρχουν σε αναλογίες όχι μόνο στον κόσμο, αλλά και στο ανθρώπινο σώμα, και αντιστοιχούν σε συγκεκριμένες λειτουργίες.
Όταν βρίσκονται σε αρμονία, ο άνθρωπος είναι απόλυτα αρμονικό άτομο. Γενικά, όμως, κυριαρχεί ένα από τα τέσσερα στοιχεία και επηρεάζει τον χαρακτήρα, την υγεία και τη μορφή του σώματος. Έτσι, προκύπτουν οι τέσσερις τύποι των ανθρώπων. Η γη (μαύρη χολή) διαμορφώνει τον μελαγχολικό, το νερό (φλέγμα) τον φλεγματικό, ο αέρας (αίμα) τον αιματώδη και η φωτιά (κίτρινη χολή) τον χολερικό.
Σύμφωνα με τον Ιπποκράτη, ο μελαγχολικός έχει την τάση να είναι λυπημένος και καταθλιπτικός για το παραμικρό εμπόδιο που του παρουσιάζεται. Ο φλεγματικός είναι συνήθως απαθής, ψύχραιμος και γενικά εσωστρεφής. Ο αιματώδης αισιόδοξος και ευφυής δύσκολα χαλάει η διάθεση του, ενώ ο χολερικός είναι ευερέθιστος και δυναμικός.
Οι άνθρωποι με το «σωστό» είδος προσώπου κρίνονται πιο αρεστοί, έξυπνοι, ικανοί, και γνώστες πραγμάτων, ενώ στο «λάθος» βρίσκονται οι απρόσιτοι, ανίκανοι και αναξιόπιστοι.
Παρόλα τα κριτικά λάθη που κάνουμε, τα χαρακτηριστικά ενός προσώπου εξακολουθούν να παίζουν σημαντικό ρόλο και έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην κοινωνική ζωή, την επιτυχία στη καριέρα, ή ακόμη και τις νομικές αποφάσεις.
Σε μια πρόσφατη έρευνα πάνω στο θέμα εντοπίστηκαν τέσσερα στοιχεία προσώπου που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι για να κρίνουν τα χαρακτηριστικά των άλλων.
1. Στοιχείο αθωότητας
‘Εχουμε μια έμφυτη τάση να βρίσκουμε τα πρόσωπα των μωρών παιδιών χαριτωμένα και ελκυστικά. Η λογική και ο μηχανισμός ασφάλειας χαλαρώνουν και ενεργοποιείται η προστατευτικότητα και φροντίδα.
Αυτή η προτίμηση των ενηλίκων να αντιμετωπίζουν ένα πρόσωπο με στρογγυλό κεφάλι, μικρό πιγούνι, και μεγάλα μάτια σαν μωρό είναι αρκετά συνηθισμένη. Ειδικά οι άνδρες έχουν την τάση να προτιμούν τις γυναίκες με αυτά τα φυσικά χαρακτηριστικά προσώπου.
Για παράδειγμα, οι ηλικιωμένοι έχουν συχνά μια εμφάνιση μωρού στο πρόσωπο και άσχετα αν χρειάζονται ειδική φροντίδα ή όχι, τους αντιμετωπίζουμε προστατευτικά, υποθέτοντας ότι είναι αδύναμοι και μας χρειάζονται .
2. Στοιχείο οικειότητας
Έχουμε την τάση να κρίνουμε τους ανθρώπους με βάση την ομοιότητά τους με άλλα άτομα που γνωρίζουμε. Έτσι, αν συναντήσετε κάποιον που μοιάζει με τον γκρινιάρη θείο σας θα υποθέσετε ότι είναι παρόμοιος χαρακτήρας. Εν μέρει, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι εγγενείς μηχανισμοί επεξεργασίας προσώπου, μας οδηγούν στο συσχετισμό μεταξύ των χαρακτηριστικών του προσώπου και των χαρακτηριστικών προσωπικότητας.
Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι που θεωρούμε γνωστούς δεν μας θυμίζουν κανέναν συγκεκριμένα. Έχουμε απλά μια αόριστη αίσθηση ομοιότητας με άλλους ανθρώπους με τους οποίους έχουμε συγγενικούς δεσμούς, ή ανήκουμε στην ίδια φυλή και εθνικότητα. Το φαινόμενο οικειότητας είναι πολύ δημοφιλή, καθώς μας αρέσει να συναντάμε άτομα που γνωρίζουμε.
3. Στοιχείο συμμετρίας
Η κοινή γνώμη συμφωνεί ότι ένα πρόσωπο είναι ελκυστικό, όταν τα χαρακτηριστικά του προσώπου είναι διατεταγμένα με συμμετρία και σωστή αναλογία. Όσο περισσότερο αποκλίνουν από τη συμμετρία και σωστή αναλογία, τόσο περισσότερο απομακρύνονται από μια όμορφη εικόνα. Οι υγιείς άνθρωποι φαίνονται ελκυστικοί και υποθέτουμε επίσης ότι είναι ευχάριστοι, έξυπνοι ικανοί καλοί και φιλικοί. Στην αντίθετη περίπτωση πιστεύουμε ότι πρέπει να αντιμετωπίζονται με προσοχή, και η διαίσθηση μας λέει ότι είναι καλύτερο να μείνουμε μακριά.
4. Στοιχείο συναισθηματικής ομοιότητας
Είμαστε πολύ καλοί στην αναγνώριση των συναισθηματικών εκφράσεων άλλων ανθρώπων. Ωστόσο, ορισμένοι άνθρωποι έχουν χαρακτηριστικά προσώπου που μοιάζουν με τις συναισθηματικές εκφράσεις. Για παράδειγμα, τα άτομα με χαμηλά φρύδια δείχνουν απλά θυμωμένοι, ακόμα και όταν δεν είναι. Ομοίως, εκείνοι που οι γωνίες του στόματος είναι στραμμένες προς τα πάνω φαίνεται να είναι ευτυχισμένοι ανεξάρτητα από το πώς αισθάνονται.
Η διαίσθηση που είναι έμφυτη στον καθένα μας σε συνδυασμό με την λογική σκέψη οδηγεί σε σωστή κριτική. Αν τη χρησιμοποιήσουμε σωστά μπορούμε να αποφύγουμε τις παγίδες προς όφελός μας.

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu