Πόσο ανθεκτικοί είστε στα χτυπήματα;

Η καρδιά της δύναμης και ανθεκτικότητας είναι η πίστη ότι μπορείς να καταφέρεις το αδύνατο με την απόλυτη δύναμη του Δημιουργού Χριστού.

Αυτή η πεποίθηση δεν αφήνει τις αντιξοότητες να καθορίζουν τη ζωή μας. Οι δυνατοί άνθρωποι παίρνουν δύναμη και στρέφουντα βέλη μακριά από την ψυχή τους, υπερβαίνοντας τον πόνο και τη θλίψη, γιατί η αντίληψή τους δεν στέκεται σε προσωρινές καταστάσεις. Η νοοτροπία ζωής τους, διακατέχεται από την γνώση ότι τίποτα δεν διαρκεί και όλα μπορούν να λυθούν με τη μέθοδο της αντικατάστασης και τον χρόνο.
* Εμπλουτίσετε την ψυχή σας και θα αναπτύξετε την αίσθηση κυριότητας.
Πώς γίνεται κάποιοι άνθρωποι να έχουν τη δυνατότητα χειρισμού απίστευτης πίεσης ενώ άλλοι καταρρέουν άμεσα; Έχουν την τάση να προετοιμάζονται και να ειδικεύονται σε συναισθηματικές προβληματικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Οι εμπειρίες τους βασίζονται στην ευέλικτη προσαρμογή των γεγονότων και όχι στην άκαμπτη παραδοχή και υποταγή. Σε δύσκολους καιρούς λυγίζουν αλλά δεν ξεριζώνονται.
Εάν αισθάνεστε ότι μέσα σας ακόμη μαίνεται η θύελλα και θα σπάσετε στο επόμενο λεπτό, προσπαθήστε να είστε ψύχραιμοι και δείτε μερικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα των συναισθηματικά ανθεκτικών ατόμων:
* Γνωρίζουν τα όριά τους.
Οι ανθεκτικοί άνθρωποι αντιλαμβάνονται ότι αυτή η στιγμή αποτελεί την αιτία της προσωρινής τους θλίψης. Το άγχος μπορεί να διαδραματίσει ένα ρόλο στην ιστορία των γεγονότων, αλλά δεν ξεπερνά το παρόν και δεν γίνεται μόνιμη ταυτότητα.
* Διατηρούν καλές παρέες.
Οι φιλίες τους δεν περιορίζονται μόνο για διασκέδαση. Αναζητούν ένα περιβάλλον με άτομα που μπορούν να μιλήσουν να συζητήσουν και να στηριχθούν. Ακούνε προσεκτικά τον άλλο, λυπούνται αλλά δεν θρηνούν μαζί τους για υποστήριξη συγκρατώντας τα έντονα συναισθήματα που θέλουν να βγουν στην επιφάνεια. Δεν απογοητεύουν, δίνουν βοήθεια ενθαρρύνοντας αλλά δεν προσπαθούν να λύσουν τα προβλήματα με τις καθησυχαστικές συμβουλές τους.
* Καλλιεργούν την αυτογνωσία.
Μέσα στην άγνοια μπορείς να βγάλεις μια άσχημη ημέρα με λίγες απώλειες, αλλά δεν μπορείς να περάσεις όλη σου τη ζωή με αυτή τη νοοτροπία. Συνήθως λέμε ότι προσπαθούμε να είμαστε δυνατοί στη ζωή, αλλά είμαστε επιρρεπείς στο άγχος ειδικά όταν βιώνουμε μια απρόσμενη αλλαγή. Η αυτογνωσία μας βοηθάει να έρθουμε σε επαφή με την ψυχή και τον συναισθηματικό μας κόσμο όπως επίσης να ανταπεξέλθουμε στις φυσιολογικές μας ανάγκες. Όταν γνωρίζεις τα αίτια του προβλήματος μπορείς να γνωρίζεις και τις επιλογές που έχεις για να ανταπεξέλθεις ομαλά. Η επιπλέον βοήθεια έρχεται με το ένστικτο και τις λεπτές ενδείξεις που στέλνει η καθαρή αίσθηση των πραγμάτων την οποία έχουμε στη διάθεσή μας. Στην αντίθετη περίπτωση ο εγωισμός και η ακινησία του πνεύματος, παγώνουν τη συναισθηματική ευελιξία και η αυτογνωσία δεν έχει χώρο να αναπτυχθεί.
* Εξασκούνται στην αποδοχή, αλλά όχι στην υποταγή.
Όταν η επούλωση ενός τραύματος -συναισθηματικό ή σωματικό- απαιτεί χρόνο, συνήθως μας αγχώνει και θέλουμε να φύγει ο πόνος γρήγορα. Οι δυνατοί άνθρωποι δεν αγνοούν, δεν συμβιβάζονται με την πραγματικότητα που βιώνουν και δεν μένουν αμέτοχοι από τον πόνο του άλλου. Δέχονται ότι είναι ένα μέρος της ζωής και προσπαθούν να καταστείλουν το άγχος του πόνου -που θα γίνει παρελθόν την επόμενη ημέρα.
* Τους αρέσει η σιωπή.
Θεωρούν ότι η απόσπασης της προσοχής από την τηλεόραση η υπερκατανάλωση, η κατάχρηση, η επικίνδυνη συμπεριφορά, ή ακόμη και το κουτσομπολιό έχουν όρια. Η στιγμή έχει ιδιαίτερη σημασία και αποφεύγουν τη σπατάλη χρόνου και άσκοπης κριτικής. Παίρνουν χαρά και δύναμη από την επικοινωνία τους με το φως και δίνουν άλλη διάσταση στην καθημερινότητά τους.
* Δεν έχουν έτοιμες λύσεις και απαντήσεις.
Πολλές φορές όταν προσπαθούμε να βρούμε απαντήσεις σε άμεσα προβλήματα η προσπάθεια εμποδίζει τις απαντήσεις να προκύψουν φυσιολογικά στον δικό τους χρόνο. Η ηρεμία της σκέψης ξεκλειδώνει το μυαλό και την σύνδεση με την εφευρετικότητα. Οι δυνατοί άνθρωποι εμπιστεύονται την καθοδήγηση του Χριστού και γνωρίζουν ότι οι επιλογές και αποφάσεις τους προέρχονται από τον μελετημένο τρόπο ζωής τους, που δεν βασίζεται σε έτοιμες λύσεις καθώς τίποτα σχεδόν δεν έχει τα ίδια χαρακτηριστικά την ίδια υφή και χρώμα στη ζωή μας. Κρατούν τις καλές τους συνήθειες οι οποίες τους υποστηρίζουν σε ώρες ανάγκης και φροντίζουν να φορτίζουν τακτικά τις ενεργειακές τους μπαταρίες.
* Ζητούν βοήθεια.
Κατανοούν ότι στη ζωή τους χρειάζονται ειλικρίνεια, αγάπη και υποστήριξη, όπως γνωρίζουν ότι η βοήθεια δεν είναι μονόπλευρη. Η αντιμετώπιση των καταστάσεων δεν βυθίζεται σε απομονωμένα δόγματα ούτε στην απελπισία. Ακούνε προσεκτικά την σκέψη και συμβουλή των άλλων περνώντας όλες τις πληροφορίες από τη δική τους κριτική σκέψη.
* Ανακατασκευάζουν τις δυνατότητες.
Η πίστη και η ελπίδα ότι όλα θα αλλάξουν, δίνουν απάντηση καθώς ωριμάζουμε. Μπορούμε να εκπαιδεύσουμε τη σκέψη μας ρωτώντας ποια μέρη της ιστορίας μας μπορούν ενδεχομένως να αλλάξουν χρωματίζοντας την τρέχουσα ερμηνεία, εξετάζοντας τις πιθανότητες και διατηρώντας ρεαλιστική αντίληψη σύμφωνα με την τρέχουσα κατάσταση.
* Σκέφτονται ελεύθερα.
Η στιγμή μιας απρόσμενης καταστροφής μας σοκάρει -μας γεμίζει άγχος. Καθώς οι σκέψεις στροβιλίζονται ταχύτητα στη δίνη, η αποσύνδεση είναι αναπόφευκτη. Μην αναστέλλετε καμία σκέψη αλλά προσπαθήστε να τις ταξινομήσετε στο μυαλό με όσα ρεαλιστικά στοιχεία έχετε, ή γράψτε τη σκέψη σας στο χαρτί. Η απόσπαση από τη παρούσα στιγμή και η απελευθέρωση των συντριπτικών συναισθημάτων, αποφορτίζει ένα μέρος του μυαλού και δίνει χώρο για καινούριες προοπτικές επανασύνδεσης με την πραγματικότητα που αντιλαμβάνεστε.
Ένας πολύ ισχυρός συναισθηματικός κόσμος κρύβεται στην ύπαρξή σας, και όλα τα γεγονότα συνηγορούν και προωθούν την πνευματική σας εξέλιξη. Μην αφήνετε τον φόβο να σας κυριεύει αλλά ευθυγραμμιστείτε με την αθάνατη ψυχή σας.

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu