Πόση εμπιστοσύνη δείχνετε στους άλλους;

Ένα δολοφονικό χαρακτηριστικό γνώρισμα μιας σχέσης είναι η ζήλια.

Για όσους παλεύουν με το πράσινο τέρας καθημερινά γνωρίζουν ότι δεν είναι ελκυστικό, προκαλεί μεγάλες διαμάχες… και σκοτώνει τη σχέση .
Μήπως είσαι εσύ αυτός που ζηλεύει, ή η σύντροφός σας; Σε ποιους τομείς εστιάζεστε και δίνετε περισσότερη βαρύτητα; Θέλετε να μάθετε πώς μπορείτε να σταματήσετε τη ζήλια;
Πρέπει να καταλάβετε τα αίτια της ζήλιας.
1. Νιώθετε ανασφαλής, είτε το συνειδητοποιείτε είτε όχι. Όταν η ζήλια είναι συνειδητή, γνωρίζετε ότι δεν αισθάνεστε «αρκετά καλά». Πιστεύετε ότι δεν αξίζετε στον σύντροφό σας ή σε μια ευτυχισμένη σχέση. Στο υποσυνείδητο, δεν διασκεδάζετε με αυτές τις σκέψεις, αλλά έχετε ένα CD που παίζει στο μυαλό σας το πόσο δεν αξίζετε την ευτυχία στη σχέση σας.
Κάθε φορά που η σχέση σας μπαίνει σε καλύτερους ρυθμούς από ότι νομίζετε ότι πρέπει, ξεκινάτε το σαμποτάζ στον εαυτό σας, με μια οποιαδήποτε αφορμή. Στην ουσία απλά περιμένετε τον σύντροφό σας να βρει κάποιον καλύτερο και να σας αφήσει. Επειδή είστε πάντα σε επαγρύπνηση παρακολουθώντας αδέσποτα σημάδια, οδηγείτε με τις υποψίες και τις κατηγορίες τον εαυτό σας και τον αγαπημένο σας στην τρέλα.
Γνωρίζετε ότι θα σας απατήσει και παρακολουθείτε πολύ προσεκτικά κάθε κίνηση που κάνει. Μπορεί να τον κατηγορήσετε για πράγματα που δεν γνωρίζετε αν αληθεύουν. Παραβιάζετε συνεχώς το απόρρητο των συνομιλιών του, ελέγχοντας το κινητό του τηλέφωνο, διαβάζοντας το ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο και ακολουθώντας τον στις μετακινήσεις του.
Τι μπορείς να κάνεις;
Σταματήστε. Πάρτε απόφαση να εμπιστευθείτε τον σύντροφό σας. Η εμπιστοσύνη είναι μια συμπεριφορά που κερδίζει τους άλλους. Το πιο σημαντικό στοιχείο που κρατάει «ζωντανή» μια σχέση και κατά συνέπεια τη διατηρεί, στην ουσία είναι αυτό το αίσθημα της αλληλοκατανόησης την οποία περιμένει κάθε άτομο που βρίσκεται σε μια σχέση. Είναι το ειδικό κομμάτι μιας άτυπης συμφωνίας, η οποία γίνεται ανάμεσα στο ζευγάρι σχετικά με το τι είναι και τι δεν είναι εντάξει, όσον αφορά τις αλληλεπιδράσεις και επηρεασμούς που δέχεστε από άτομα εκτός σχέσης. Αξίζετε μια θαυμάσια σχέση. Ο σύζυγος ή σύντροφος σας αγαπά. Από όλους τους ανθρώπους στον κόσμο, σας επέλεξε.
2. Το παρελθόν σας στοιχειώνει.
Μερικές φορές, η ζήλια προέρχεται από εμπειρίες του παρελθόντος όταν κάποιος από μια προηγούμενη σχέση σας εξαπάτησε και δεν θέλετε να ξαναπεράσετε από αυτή τη δοκιμασία.
Ίσως ο σύντροφός σας να σας εξαπάτησε κατά τη διάρκεια της σχέσης σας. Φοβάστε να αφεθείτε, γιατί ποτέ δεν θέλετε να περάσετε ξανά τον ίδιο πόνο. Όταν δημιουργείτε μια νέα σχέση, μην περιμένετε ο σύντροφος σας να έχει τις ίδιες αντιλήψεις στο θέμα της εμπιστοσύνης. Δεν μπορείτε σε καμία περίπτωση να μπείτε άμεσα στο μυαλό και στον τρόπο σκέψης του άλλου. Για να «χτίσετε» την εμπιστοσύνη πρέπει να δείξετε ελεύθερα τι περιμένετε από μια σχέση.
Τι μπορείτε να κάνετε;
Εάν το παρελθόν του περιελάμβανε κάποια άλλη εμπειρία, δεν σημαίνει ότι έκανε τώρα κάτι λάθος. Ο φόβος σας τον απομακρύνει και η ζήλια σας θα του δώσει τη σκέψη να κάνει ακριβώς αυτό που φοβάστε. Θα πρέπει να θυμάστε ότι εσείς αποφασίσατε ή δεσμευθήκατε να συγχωρήσετε τον σύντροφό σας και να του δώσετε άλλη μια ευκαιρία.
Όταν συγχωρείς δε σημαίνει ότι ξεχνάς, αλλά ότι απελευθερώνεσαι από τον θυμό σου για τον άλλο. Μην προσποιείστε ότι τίποτα δεν έχει συμβεί γιατί η προσπάθεια συγχώρεσης χρειάζεται υπομονή και πολύ κουράγιο. Προϋποθέτει βέβαια και την ειλικρινή απόφαση του άλλου να αλλάξει και να προσπαθήσει να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη σας.
3. Πιστεύετε ότι σας ανήκει.
Μια άλλη μορφή ζήλιας προέρχεται από την πεποίθηση ότι το άτομο που είναι μαζί σας, σας ανήκει και δεν υπάρχει χώρος ούτε λόγος να μιλήσει με άλλη γυναίκα. Αν κοιτάζει μια άλλη γυναίκα, τον επαναφέρετε σε τάξη.
Η ζήλια δεν είναι ποτέ ελκυστική, αλλά μεγάλο πρόβλημα. Κάθε φορά που κατηγορείτε τους ανθρώπους για πράγματα που δεν κάνουν, αυξάνετε τις πιθανότητες ότι θα το κάνουν μόνο και μόνο γιατί τους δίνετε ιδέες να το κάνουν. Εάν τον τιμωρείτε σαν να είναι ένοχος, γιατί να μην κάνει το έγκλημα; Δεν έχετε καμία ιδιοκτησία. Ο σύντροφός σας έχει ελεύθερη βούληση και θα είναι μαζί σας για όσο θέλει με δική του επιλογή. Δεν μπορείτε να ελέγχετε μια ζωή ένα άτομο που δεν θέλει να ζήσει μαζί σας.
Τι μπορείτε να κάνετε;
Να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας ότι είναι πιο πιθανό να παραμείνει μαζί σας αν αλλάξετε συμπεριφορά και γίνετε πιο συμπαθητικοί. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να ανοιχτεί στον άλλο, να δώσει αγάπη και να δεθεί.
4. Δεν θέλετε να πιστεύετε ότι τα πράγματα – ακόμη και τα συναισθήματα – αλλάζουν.
Μια άλλη βασική αιτία της ζήλιας είναι η πεποίθηση ότι τα συναισθήματα δεν πρέπει ποτέ να αλλάζουν. Πιστεύετε ότι οι όμορφες σχέσεις, με καλές προοπτικές εξέλιξης θα πρέπει να έχουν μέλλον, και η πιθανότητα του απρόβλεπτου δεν ταιριάζει στην εξίσωση. Μια λάθος συμπεριφορά που ταράζει τα νερά του ονειρεμένου σας τοπίου είναι σίγουρα μέσα στα πράγματα που μπορούν να συμβούν έτσι απλά, ακόμη κι όταν δεν κάνετε κάτι λάθος. Μερικές φορές τα πράγματα αλλάζουν και οι άνθρωποι μπορεί να ξεφύγουν από τα όρια. Όταν πιστεύετε ότι τα πράγματα πρέπει να παραμένουν σταθερά δεν δίνετε καμία ευκαιρία στον παράγοντα του απρόβλεπτου. Το αποτέλεσμα είναι καταστροφικό και η ζήλια έρχεται για να σας διαλύσει .
Τι μπορείς να κάνεις;
Αν συμβεί αυτό στη σχέση σας, προσπαθήστε να το δείτε ψύχραιμα. Μη κλαίτε γιατί τελείωσε, αλλά χαμογελάστε γιατί συνέβη. Ξέρετε ότι ο χρόνος που μοιραστήκατε με τον σύντροφό σας ήταν πραγματικά μια όμορφη εμπειρία. Αποδεχτείτε την αλλαγή ήρεμα γιατί η ζήλια δεν θα βοηθήσει στην κατάσταση.
Ακόμα κι αν μπορείτε να τον ενοχοποιήσετε για να μείνει μαζί σας, σκεφτείτε αν θέλει πραγματικά να παραμείνει από υποχρέωση ή επιλογή. Η εμπιστοσύνη δεν είναι ταυτόσημη με την αφελή ευπιστία που αποδεικνύει ανικανότητα διάκρισης και κριτικής σκέψης.

Είναι αδύνατο να ζήσεις χωρίς εμπιστοσύνη, γιατί θα φυλακιστείς στο χειρότερο απ’ όλα τα κελιά, που είναι ο εαυτός σου. ~ Graham Greene

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu