Όταν το μυαλό σταματάει

Πόσο συχνά ησυχάζει το μυαλό; Ίσως πολύ πιο σπάνια από όσο πιστεύετε.

Η προσοχή μας βυθίζεται από τα εξωτερικά ερεθίσματα καθημερινά και πολλές φορές παραπονιόμαστε από κούραση. Η δουλειά, οι υποχρεώσεις του σπιτιού και ο πληροφοριακός βομβαρδισμός των μέσων μαζικής ενημέρωσης, γίνεται ένα ρεύμα που μας παρασύρει μακριά από κάθε δική μας σκέψη που ασφυκτιά μέσα σε ένα κλοιό από προσδοκίες για το μέλλον, αναμνήσεις, ονειροπολήσεις, επαναλαμβανόμενα κομμάτια συνομιλιών ή και τραγουδιών.
Η μεγαλύτερη ψευδαίσθηση του ανθρώπου είναι να νομίζει ότι μπορεί να ελέγξει τα πάντα, αν και δεν σταματάει να προσπαθεί να το κάνει όσο κι αν η ζωή του αποδεικνύει με κάθε ευκαιρία ότι αυτό είναι αδύνατο.
Η φλύαρη σκέψη συνήθως δεν είναι ευχάριστη. Δημιουργεί μέσα μας την αίσθηση ταραχής και συχνά προκαλεί αγχωτικά, ενοχικά και πικρόχολα συναισθήματα ειδικά όταν σκεφτόμαστε το μέλλον, την πραγματικότητα που ζούμε, ή θα μπορούσαμε να ζήσουμε. Η πλειοψηφία των σκέψεών μας σχετίζονται με αρνητικά συναισθήματα, όπως είναι ο φόβος, η αναξιότητα, η ανεπάρκεια και η αποτυχία. Θέλουμε τόσο πολύ να αποσπάσουμε και να αντικαταστήσουμε την προσοχή μας για να ξεφύγουμε από αυτές τις σκέψεις, που στο τέλος αφοσιωνόμαστε σε ληθαργικές καταστάσεις. Ο νους του ανθρώπου έχει τεράστια δύναμη. Τόσο μεγάλη, που οι περισσότεροι άνθρωποι γίνονται σκλάβοι του.
Στιγμές ψυχικής ηρεμίας
Σε αυτές τις στιγμές, βιώνουμε την αίσθηση ότι ο χρόνος σταματάει και μας κάνει δώρο την αίσθηση ευημερίας, ευρυχωρίας και αρμονίας. Για όσο διάστημα λάμπει μέσα μας, νιώθουμε ότι είμαστε ελεύθεροι από προβλήματα και ικανοποιημένοι από τη ζωή μας όπως είναι.Το παράξενο είναι ότι, τις περισσότερες φορές αυτό συμβαίνει ασυνείδητα.
Συνήθως πολλές δραστηριότητες που συμβαίνουν ασυνείδητα δεν τις συσχετίζουμε με ένα ήρεμο μυαλό, ούτε στοχεύουμε σε αυτό.
Για παράδειγμα, σκεφτείτε τι συμβαίνει όταν περπατάτε στην ύπαιθρο. Η ομορφιά η γαλήνη, η ησυχία, και η ηρεμία σηκώνουν το βάρος του μυαλού και αισθάνεστε ότι είστε μέρος του. Αισθάνεσαι πιο ζωντανός και χαρούμενος- κυρίως επειδή το μυαλό είναι ήσυχο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι αγαπούν να βλέπουν όμορφα τοπία και καλαίσθητα έργα τέχνης. Η έμφυτη ποιοτική αισθητική μας ελκύει, αλλά μπορεί επίσης να σταματήσει το μυαλό. Η ανυπέρβλητη ομορφιά μας συνεπαίρνει μας ασφαλίζει στην έκσταση και ξυπνά την μνήμη της πραγματικής ζωής.
Το ίδιο ισχύει και για ορισμένα σπορ που ανεβάζουν την αδρεναλίνη στα ύψη, όπως το σέρφινγκ, αλεξίπτωτο, ή αναρρίχηση. Εδώ, η απόσπαση του μυαλού προέρχεται από την αντιμετώπιση του κινδύνου. Πολλά άτομα έλκονται περίεργα από τον κίνδυνο, και είναι πρόθυμοι να διακινδυνεύσουν τη ζωή τους για λίγες ώρες ευφορίας, όπου δεν υπάρχει χώρος για σκέψη. Όταν η προσοχή μας στερείται από καύσιμα, οι σκέψεις μας επιβραδύνονται και εξαφανίζονται. Έτσι, στο τέλος της δραστηριότητας εκτός από την ομορφιά της φύσης, αισθανόμαστε επίσης μεγαλύτερη αίσθηση χώρου, ψυχικής ενέργειας και διαύγειας.
Έχετε περπατήσει ποτέ μέσα από ένα θέατρο ή μια αίθουσα συναυλιών, με την αίσθηση ότι κατά κάποιο τρόπο ο κόσμος ήταν σε μια διαφορετική θέση και εσείς ένα διαφορετικό πρόσωπο; Μια καλή κινηματογραφική παράσταση, ή ένα κονσέρτο μπορεί στο τέλος να αφήσει τη λάμψη της αρμονίας μέσα μας.
Με άλλα λόγια, οι καλύτερες επιδόσεις και οι πιο ενθουσιώδεις έντονες δραστηριότητες είναι οι πιο αποδοτικές. Μπορούν κυριολεκτικά να σταματήσουν εντελώς το μυαλό μας.
Όταν ο νους σας φλυαρεί ανυπόφορα, απλά σταματήστε ό,τι κάντε και αφιερώστε την προσοχή σας στο συναίσθημα. Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι τόσο απορροφημένοι από τις σκέψεις τους που δεν έχουν ιδέα για τη συναισθηματική τους κατάσταση. Επειδή το συναίσθημα είναι μια βιωματική εμπειρία, κάθε φορά που εστιάζεστε σε αυτό σταματάτε τη φλυαρία του νου.
Πολλές φορές αντιμετωπίζουμε τις σκέψεις σαν αλήθειες, τις πιστεύουμε και νιώθουμε υπεύθυνοι για αυτές. Έχουμε την εντύπωση ότι υπάρχει μέσα μας η δύναμη να τις ελέγξουμε κι όταν δεν το καταφέρνουμε αισθανόμαστε αδύναμοι. Όμως οι σκέψεις δεν έχουν αλήθεια μέσα τους. Είναι απλά σκέψεις, απόψεις, εσωτερικές φωνές. Μπορεί να εκφράζουν επιθυμίες ή τους βαθύτερους φόβους μας.
Είναι εφήμερα νοητικά γεγονότα που μπαινοβγαίνουν στην επιφάνεια του μυαλού μας όπως τα σύννεφα περνάνε στον ουρανό. Προσφέρουν χρήσιμες πληροφορίες για τον εαυτό μας αλλά δεν μας ορίζουν. Αυτή η αποστασιοποίηση μας βοηθάει να γίνει το μυαλό μας σαν αντικολλητικό τηγάνι. Μπορούμε να δεχόμαστε τις σκέψεις, να τις παρατηρούμε και να τις μελετάμε, αλλά μετά να τις αφήνουμε να φύγουν χωρίς να κολλάνε στη ζωή μας.
Παρόλα αυτά, θα πρέπει να είμαστε περισσότερο ενήμεροι για τη σύνδεση ενός ήσυχου μυαλού με την ευημερία, αναπτύσσοντας ένα μόνιμα πιο ήρεμο μυαλό.
Μη θεωρείτε αθώο το φλερτ με τις σκέψεις, πάρτε βαθιές ανάσες και κρατήστε τις αποστάσεις, από το ανήσυχο μυαλό.
Βάλτο τιμωρία, εκπαίδευσέ το, αγωνίσου μαζί του και σύντομα θα διαπιστώσεις ότι η ζωή παίρνει άλλο νόημα όταν τη ζεις με ελεύθερο νου σε τάξη.

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu