Οι παγίδες των μελλοντικών συναισθημάτων

Γιατί δεν νιώθετε πάντα το ίδιο ;

ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ
Το μυαλό μας έχει σχεδιαστεί να βλέπει τον κόσμο όπως είναι τώρα και όχι από την μελλοντική οπτική γωνία καταστάσεων που ίσως θα βιώσουμε.
Η τσιγκούνα συμπεριφορά, μας προσφέρει μερικές πληροφορίες του τρόπου με τον οποίο θα μπορούσαμε να αντιδράσουμε σε ένα σημαντικό γεγονός, αλλά το πιο πιθανό είναι να κάνουμε λάθος. Γνωρίζουμε ότι αυτά τα συναισθηματικά σφάλματα είναι λογικό να συμβαίνουν, καθώς δεν μπορούμε να γνωρίζουμε παραμέτρους και τις ακριβής συνθήκες μιας μελλοντικής κατάστασης. Ωστόσο δεν παύουμε να αναρωτιόμαστε και να δίνουμε τροφή στην φαντασία.
1. Η μνήμη παίζει κρίσιμο ρόλο στη διαμόρφωση των συναισθηματικών μας αντιδράσεων και προτιμήσεων.
Για παράδειγμα, μια αρνητική εμπειρία που συνέβη στο παρελθόν με ένα συγκεκριμένο άτομο προβλέπει τη μελλοντική συναισθηματική αντίδραση, αλλά οι αναμνήσεις μας επηρεάζονται από κάποια έντονα σημεία και δεν μας δίνουν μια ολοκληρωμένη εικόνα από την αρχή ως το τέλος. Ο τρόπος με τον οποίο θυμόμαστε τα γεγονότα, δεν αποτελείται απαραιτήτως από το σύνολο κάθε στιγμής. Έχουμε την τάση να θυμόμαστε και να υπερτονίζουμε μόνο τα καλύτερα ή χειρότερα κάθε στιγμής, όπως και την κατάληξή τους. Ίσως για αυτό τον λόγο ένα άσχημο τέλος καταστρέφει όλη την εμπειρία.
Τελευταία κάποιοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η καρδιά διαθέτει μνήμη που καταγράφει τα συναισθήματα και αυτή η διαδικασία οφείλεται στην ύπαρξη των πολύπλοκων νευρώνων που διαθέτει η καρδιά μας. Υποστηρίζουν επίσης ότι η μνήμη καταγράφει ταχύτερα κάποιο γεγονός από ότι το καταγράφει ο εγκέφαλος μας και υπάρχει πιθανότητα η λειτουργία της καρδιάς, να επισκιάζει τη λογική του εγκεφάλου επιδρώντας στην διάθεση του σώματος. Οι λαϊκές ρήσεις λένε: «σκέφτεται με την καρδιά ή πάγωσες, ή ράγισες την καρδιά» .
2. Μείωση των μη ουσιωδών στοιχείων.
Τα προβλεπόμενα συναισθήματα συχνά επικεντρώνονται σε βασικές λεπτομέρειες, παραλείποντας τα μη απαραίτητα στοιχεία που μπορούν να επηρεάσουν τη μελλοντική ευτυχία (π.χ. πώς θα αισθανθεί μια μητέρα όταν θα αλλάζει τις πάνες ή θα πάει στη δουλειά χωρίς να έχει κοιμηθεί την προηγούμενη νύχτα). Φανταστείτε επίσης το θετικό συναίσθημα απόκτησης μιας νέας θέσης εργασίας, παραλείποντας το ενδεχόμενο μιας κακής συνεργασίας ή τον επιπλέον χρόνο μετακίνησης που πάνε μαζί.
Έχουμε την τάση να επικεντρωνόμαστε σε μια λεπτομέρεια, ενώ παραβλέπουμε άλλους παράγοντες και αυτό είναι το πρώτο βήμα προκατάληψης που πρέπει να αποφύγουμε.
3. Αυτά τα συναισθήματα θα περάσουν.
Συνήθως προσαρμοζόμαστε στις αλλαγές των περιστάσεων, αλλά αποτυγχάνουμε διαρκώς να εκτιμήσουμε το βαθμό προσαρμογής. Όλα τα πρόσθετα υλικά αγαθά και υπηρεσίες αρχικά δίνουν επιπλέον ευχαρίστηση, αλλά η χαρά είναι προσωρινή και φθείρεται πολύ γρήγορα. Από την άλλη πλευρά, τα πράγματα που φοβόμαστε ίσως δεν είναι τόσο άσχημα όσο νομίζουμε. Έτσι, όταν βρίσκεστε σε μια δυσάρεστη κατάσταση και οι σκέψεις σας διαλύουν, απλά να θυμάστε ότι και αυτό επίσης θα περάσει για να δώσετε προοπτική στις αλλαγές και τις καλές στιγμές της ζωής σας.
4. Πηγαίνοντας από μια συναισθηματική κατάσταση στην άλλη.
Έχουμε την τάση να παγιδευόμαστε στο παρελθόν και ενεργούμε με την ίδια τακτική στο παρόν. Πιστεύουμε ότι οι μελλοντικές μας προτιμήσεις θα μοιάζουν με τις τωρινές και αποδίδουμε συναισθηματική αξία στα πράγματα που έχουν σημασία τώρα. Σε αυτή την προκατάληψη στηρίζετε και η συμβουλή: μην πηγαίνετε για ψώνια με άδειο στομάχι, γιατί θα πάρετε πολλά περισσότερα αχρείαστα πράγματα και πολύ περισσότερα από όσα αντέχει η τσέπη σας.
5. Επικέντρωση στην ψευδαίσθηση.
Όταν κάποιοι αποδίδουν μεγάλη σημασία σε ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό μιας πιθανής επιλογής τότε ζουν με ψευδαισθήσεις. Για παράδειγμα, όταν αποφασίζουν να ζήσουν σε μια νέα πόλη, σκέφτονται μερικά θετικά στοιχεία όπως ότι θα απολαμβάνουν την παραλία τον ήπιο καιρό, την όμορφη φύση, παραβλέποντας το χρόνο μετακίνησης στη δουλειά, την κυκλοφοριακή συμφόρηση ή ακόμη την ασφάλεια. Πολλές φορές στα πλαίσια μιας αποτυχημένης σχέσης, σκέφτεστε ότι ένα παιδί θα είχε σώσει τον γάμο, αγνοώντας το γεγονός ότι ίσως το μωρό να είχε προσθέσει στο στρες και την ασυμφωνία που είχατε. Αποτυγχάνουμε δηλαδή να δούμε την ουσία αυτής της προκατάληψης, χάνοντας τη μεγάλη εικόνα.
6. Γνωστική ασυμφωνία.
Στον μύθο του Αισώπου, η αλεπού προσπαθεί να φτάσει ένα τσαμπί σταφύλι, αλλά αποτυγχάνει σε όλες τις προσπάθειες. Σε ποιο σημείο η αλεπού πείσθηκε ότι στην πραγματικότητα δεν ήθελε τόσο πολύ τα σταφύλια; Η ιστορία μας διδάσκει ότι πάντα προσπαθούμε να διασφαλίσουμε την συνεκτική εικόνα που έχουμε για εμάς και η οποία μας εξασφαλίζει τη διατήρηση μιας θετικής εντύπωσης.
Η διαδικασία εξορθολογισμού μειώνει τη συναισθηματική δύναμη των γεγονότων τα οποία καταλήγουν στο τέλος συνηθισμένα γεγονότα.

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu