O σύζυγος συμφωνεί μαζί σας;

Ίσως έχετε δίκιο και αυτός άδικο.

Πολλοί αισθάνονται με το πέρασμα των χρόνων ότι οι σύντροφοί τους άλλαξαν συμπεριφορά. Διαμαρτύρονται πολύ λιγότερο, δεν είναι αυστηροί και είναι πιο καλοί στους τρόπους τους.
Μήπως το άτομο που άλλαξε είστε εσείς, ή έχετε αλλάξει συμπεριφορά ταυτόχρονα;
Υπάρχουν πολλές πιθανότητες και είναι δύσκολο να γνωρίζουμε ποια από όλες είναι. Ίσως κάποιο γεγονός σας έχει επηρεάσει και τους δύο.
Στο πρώτο στάδιο, η αγάπη απλώνεται με ρομαντισμό γλυκύτητα και φως. Η αίσθηση της δύναμης είναι μεγάλη και τα ζευγάρια πιστεύουν ότι μπορούν να καταφέρουν τα πάντα με τον καλύτερο τρόπο. Η δεύτερη φάση, βρίσκει το ζευγάρι να αγωνίζεται με την αμφιβολία και την σκέψη ότι, ο τόσο υπέροχος άνθρωπος που παντρεύτηκαν δεν είναι τελικά αυτό που πίστευαν. Αισθάνονται άσχημα για τη δύσκολη ζωή τους και βγάζουν τον χειρότερο εαυτό τους ο ένας στον άλλο.
Ο αγώνας εξουσίας είναι ένα αναπόφευκτο στάδιο σε όλες τις σχέσεις. Ο στόχος ενός καλού γάμου είναι να βγούν από τον αγώνα εξουσίας και να προχωρήσουν στη ρεαλιστική πραγματικότητα με αγάπη.
Η αλλαγή της προσωπικότητας των νεόνυμφων, στην αρχή του γάμου έχει μετρήσιμες και σημαντικές αλλαγές προσωπικότητας. Η πιο έντονη αλλαγή είναι ότι γίνονται λιγότερο ευχάριστοι.
Σε μια έρευνα με 169 νεόνυμφα ζευγάρια για τους πρώτους 18 μήνες του γάμου, βρήκαν ότι έγιναν κάποιες σημαντικές αλλαγές στην προσωπικότητα – κάποιες καλές, κάποιες κακές.
Από την καλή πλευρά,
Οι σύζυγοι έγιναν πιο ευσυνείδητοι και οι γυναίκες τους λιγότερο ανήσυχες, καταθλιπτικές και θυμωμένες. Οι άντρες δουλεύουν περισσότερες ώρες έξω και γίνονται πιο υπεύθυνοι με το νέο ρόλο τους. Οι γυναίκες νιώθουν καλύτερα, νιώθουν ασφάλεια, προσκόλληση στο δεσμό τους και είναι λιγότερο ευάλωτες στις εναλλαγές της διάθεσης.
Στην όχι και τόσο καλή πλευρά, οι σύζυγοι γίνονται λιγότερο εξωστρεφείς και το χειρότερο από όλα και οι δύο σύζυγοι γίνονται λιγότερο ευχάριστοι. Είναι λογικό να υπάρχει λιγότερη εξωστρέφεια. Οι σύζυγοι περνούν περισσότερο χρόνο στο σπίτι με όλο και λιγότερο χρόνο κοινωνικοποίησης.
Ωστόσο, η ασυμφωνία είναι σίγουρα ένα απογοητευτικό εύρημα και κανείς δεν το θέλει. Η αναπόφευκτη αλλαγή από τη ρομαντική αγάπη σε ένα αγώνα εξουσίας συμβαίνει όταν το ζευγάρι κολλάει στους προσωπικούς του φόβους. Αυτός ο φόβος αντιστρέφει την εμπιστοσύνη μεταξύ τους δημιουργώντας το αντίθετο αποτέλεσμα καθώς κλιμακώνονται οι εντάσεις.
Η αμφιβολία είναι το παραγνωρισμένο και πολύπλοκο συναίσθημα του φόβου. Μέσα από αυτό αναδύονται αισθήματα αδυναμίας ενοχής και ντροπής, που οδηγούν το ζευγάρι σε σύγχιση αλληλοκατηγορίες, τσακωμούς και επιφανειακά αναίτιες εντάσεις. Το αποτέλεσμα φέρνει αποξένωση, μοναξιά και λύπη, καθώς αισθάνεται ότι δεν μπορεί να συμφωνήσει σε οτιδήποτε μαζί του, να τον δικαιολογήσει, και πολύ περισσότερο να «υποταχτεί» και να τον εμπιστευτεί. Το συναίσθημα της λύπης, ή του οίκτου κλείνει μέσα του ανισότητα: «σε λυπάμαι επειδή είσαι ανάξιος, καημένος, τεμπέλης, ευαίσθητος, ή έχεις κάποιο ελάττωμα ή πρόβλημα».
Αυτό που δεν μπορούν να καταλάβουν είναι ότι κανείς δεν κινδυνεύει επειδή δείχνει αγάπη και εμπιστοσύνη στον σύντροφό του.
Η αγάπη σαν στάση ζωής, μπορεί και βλέπει την ευαισθησία, τα ελαττώματα του άλλου, και συμπληρώνει, βοηθάει, ή κανονίζει τη στάση του ανάλογα με την κοινή τους ζωή.
Το ζευγάρι πρέπει να κερδίσει την εμπιστοσύνη του άλλου απενεργοποιώντας τους αναίτιους μηχανισμούς άμυνας, έτσι ώστε να δώσει ευκαιρία να αναπτυχθεί η ωριμότητα και η ειλικρίνεια στην επικοινωνία.
Αναρωτηθείτε το εξής: εάν δεν σας ταιριάζει ο τρόπος ζωής του και δεν έχετε τίποτα να συζητήσετε μαζί του για ποιό λόγο είστε μαζί του; Μήπως θεωρείτε την σχέση σας δεδομένη και έχετε την πεποίθηση ότι, ο σύντροφος σας θα υπομένει τα πάντα; Μήπως τα βιώματα του παρελθόντος που συνοδεύουν την συμβίωσή σας αναδύονται επιτακτικά από το ασυνείδητο και σας κάνει να νιώθετε άβολα ή στριμωγμένη;
Οι περισσότερες σχέσεις με τον καιρό, γίνονται υποτονικές , χάνουν τη λάμψη τους και χρειάζεται προσπάθεια να διατηρήσουν τη φλόγα. Συνεχίστε, να διατηρείτε το ενδιαφέρον του, δίνοντας αιτία στην ύπαρξη αυτής της σχέσης αποφεύγοντας την καθημερινή ρουτίνα.
Εκτιμώντας τον άνθρωπο που έχετε δίπλα σας μην εναποθέτετε τις ελπίδες σας στην τύχη, και διαθέστε χρόνο με τον ίδιο ενθουσιασμό, όχι γιατί θέλετε να ακούσετε ένα ευχαριστώ, αλλά γιατί μοιράζεστε τη ζωή μαζί του. Η αγάπη δεν προυποθέτει μόνο τη φλόγα στα μάτια όταν κοιτάζεστε, αλλά να βλέπετε στην ίδια κατεύθυνση.

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu