Ησυχία – Το πλεονέκτημα της μοναξιάς

Μία από τις πιο σημαντικές ανακαλύψεις που κάνετε στη ζωή είναι ότι μόνο στη μοναξιά ανακαλύπτετε ποιοι είστε πραγματικά.

Ποτέ δεν συμβιβάζεσαι απόλυτα με την σιωπή. Πάντα θα υπάρχει κάτι που σπάει την ησυχία! Σε κάποιους προκαλεί αφόρητο άγχος και αμηχανία, γιατί ακούνε την φωνή της σκέψης τους.
Μόνο στη μοναξιά μπορούμε να μάθουμε να αντέχουμε την σιωπή, που πάντα έχει κάτι να πει. Αναδύονται συναισθήματα με ωραίο περιτύλιγμα που παροτρύνουν σε διάλογο.
Η μοναξιά είναι φυσική κατάσταση, για όσους μπορούν να αντιληφθούν ότι είμαστε μόνοι σ’ αυτή τη ζωή από τη μέρα που γεννιόμαστε μέχρι την ώρα που φεύγουμε, με την μοναδική παρουσία του Χριστού πάντα μαζί μας.
Αν δεν έχετε διασχίσει τα ταραγμένα νερά της μοναξιάς, θα βρείτε σε αυτές τις σειρές κάποια ενθαρρυντικά και ελπιδοφόρα μηνύματα. Υπάρχουν πολλές θαρραλέες ψυχές που έχουν προχωρήσει μέσα από το φόβο και το κενό της μοναξιάς για να αντιμετωπίσουν τον εαυτό τους, να ανακαλύψουν ποιοι είναι και να αποδεχθούν τη ζωή που τους δόθηκε ανατρέποντας τη ζωή τους με δημιουργικότητα.
Κάθε άνθρωπος παίζει το παιχνίδι της ζωής όπως ορίζει καλύτερα. Η αλήθεια είναι ότι πολλά άτομα βιώνουν τη μοναχικότητα σαν τον μοναδικό τρόπο ζωής ενώ άλλοι επιλέγουν κάποιες στιγμές μοναξιάς, αλλά την επιδιώκουμε σχεδόν όλοι μας. Το χρειαζόμαστε! Για κάποιους είναι μια καλή ευκαιρία να φορτίσουν τις μπαταρίες τους, και για άλλους να τα “πούνε” ένα χεράκι με τον εαυτό τους. Για κάποιους άλλους δυστυχώς είναι ένα ταξίδι χωρίς γυρισμό γιατί οι παλίρροιες σκέπασαν τα πάντα στη ζωή τους.
Η παγίδα του θορύβου
Έχετε νιώσει ποτέ την ανάγκη για «ήσυχο χρόνο»; Δεν είναι μυστικό ότι ο εξαντλητικός τρόπος ζωής μας επιταχύνει τις αιτίες κόπωσης. Αισθανόμαστε συνεχώς στραγγισμένοι, καταναλώνοντας και τα τελευταία αποθέματα υπομονής. Ο χρόνος χαλάρωσης αντικατοπτρίζει την αυστηρότητα και τον περιορισμό στις συνήθειες που υποβάλαμε την καθημερινότητά μας. Ασυναίσθητα ακολουθούμε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα που δεν αφήνουν τον χρόνο να κυλήσει ήρεμα, αλλά τον θολώνει μέρα με τη μέρα περισσότερο.
Η ζωώδη κατάσταση επιβίωσης, μεγαλώνει το κενό και η σύνδεση με τη σκέψη μας χάνεται στη διαδρομή. Μας απομονώνει όχι μόνο από την πραγματικότητα, αλλά και από οποιαδήποτε σκέψη αναζήτησης μιας διαφορετικής πνευματικής εμπειρίας. Δεν αναγνωρίζουμε ποιοι είμαστε και που βαδίζουμε. Οι ασθενικές φωνές στο μυαλό μας πνίγονται από τον θόρυβο.

????????????????????

Η ησυχία είναι το μυστικό συστατικό
Αν το αντίθετο της αρετή είναι αμαρτία, σκεφτήκατε ποτέ το αντίθετο του θορύβου; Προσωπικά δεν μου αρέσει η χρήση της λέξης αμαρτία, αλλά ο θόρυβος πραγματικά εμποδίζει την συγκέντρωση και την αυτογνωσία. Η ησυχία είναι ίσως η πιο υποτιμημένη αρετή, και ο θόρυβος είναι η πιο ξεχασμένη «αμαρτία». Μόνο σε ένα ήσυχο περιβάλλον μπορούμε να αναπτύξουμε την ευαισθητοποίηση, την κατανόηση και την εκτίμηση. Φέρνει στην επιφάνεια την επιθυμία να είμαστε ξεχωριστοί, την ελπίδα μας για ελευθερία και προσφέρει άφθονο καύσιμο ενέργειας.
Είναι λάθος να υποθέτουμε ότι η μοναξιά και η επικοινωνία είναι αντίθετα πράγματα. Στην πραγματικότητα το ένα εμπλουτίζει το άλλο καθώς ανακαλύπτουμε την άνεση της μοναξιάς. Η σύγχρονη ετοιμολογία της λέξης «μοναξιά» υπονοεί την έλλειψη επικοινωνίας ή κάποιου πράγματος. Αμφισβητείται κοινωνικά, καθώς οι άνθρωποι τη συνδέουν με αντικοινωνικές τάσεις, αλλά δεν απορρίπτεται. Μας θυμίζει έντονα ότι δεν έχουμε κατανοήσει τον κόσμο μας, ή ότι δεν έχουμε χρόνο να πλησιάσουμε την ψυχή και το μυαλό μας. Το μεγαλύτερο λάθος μας είναι ο τρόπος που βλέπουμε τη μοναξιά.
Μπορεί να είμαστε με τον σύντροφό μας, μέσα σε μια αίθουσα χορού σε ένα γήπεδο, σε μια δημιουργική δραστηριότητα, ή στον υπολογιστή μας. Είναι εύκολο να ζεις με τον δικό σου τρόπο όταν είσαι ερημίτης, αλλά χρειάζεται πολύ μεγαλύτερη δύναμη να ζεις με τον κόσμο διατηρώντας τη γαλήνη και την ανεξαρτησία της απομόνωσής σου.
Η δημιουργικότητα αποδεικνύεται πολύ παραγωγική όταν η φαντασία καταλαμβάνει το δικό της χώρο μέσα από την μοναξιά. Η ονειροπόληση, η επεξεργασία σκέψεων και αποφάσεων, είναι αποτέλεσμα κάποιων ανεκτίμητων ωρών μοναξιάς.
Οι αντιφατικές προσδοκίες ή επιθυμίες, γίνονται αντιληπτές από τα συναισθήματα και τις σκέψεις που δεν μας αντιπροσωπεύουν. Η εσωτερική γαλήνη απορρέει από την αγάπη και τη χαρά.
Η μοναξιά έχει ήχο. Έχει θόρυβο κάποιες φορές εκκωφαντικό! Έχει εσένα αντιμέτωπο με τον εαυτό σου. Άκου τη σκέψη σου και μετά τους άλλους. Αν φτάσεις εκεί – τότε πραγματικά έχεις μάθε να ακούς την ησυχία.

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu