Η συναισθηματική νοημοσύνη στις σχέσεις

Τα τέσσερα θεμέλια της συναισθηματικής νοημοσύνης.

Η συναισθηματική νοημοσύνη, ή η «ικανότητα λογικής, συναισθημάτων και πληροφοριών για την ενίσχυση της σκέψης, είναι σημαντική για την κατανόηση και βελτίωση των διαπροσωπικών μας σχέσεων.
Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί μια διαφωνία με τον σύντροφό σας για ένα μικρό θέμα το αφήσατε να ανατιναχθεί και να καταλήξει ανεξέλεγκτο; Πόσες φορές μετανιώσετε για τις εξευτελιστικές αποφάσεις που έχετε πάρει χωρίς να ελέγχετε τον φόβο και την αναστάτωσή σας; Όλα αυτά είναι θέματα χαμηλής ή κακής συναισθηματικής νοημοσύνης.
Η υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη συνδέεται με την καλύτερη απόδοση σε θέσεις εργασίας, με καλή συνεργασία, αυξημένη δημιουργικότητα, και αποδοχή της αλλαγής. Πέρα από τον εργασιακό χώρο, οι συναισθηματικά έξυπνοι άνθρωποι συχνά απολαμβάνουν καλύτερες διαπροσωπικές σχέσεις στην προσωπική τους ζωή, και είναι ανοιχτοί σε νέες ιδέες αγαπώντας την καινοτομία.
Έχουν καλύτερη αντίληψη παρατηρώντας τον εαυτό τους και είναι επίσης πιο συνεργάσιμοι με πολύ καλές επικοινωνιακές ικανότητες. Μια μελέτη έδειξε ότι τα παντρεμένα ζευγάρια που θεωρούσαν τον σύντροφό τους συναισθηματικά ευφυή είχαν μεγαλύτερη και καλύτερη προοπτική ικανοποίησης στη σχέση τους.
*** Είναι σε θέση να διαβάζουν συναισθήματα. Αυτό είναι αρκετά δύσκολο, ειδικά όταν ασχολείσαι με ανθρώπους που εκδηλώνουν τον συναισθηματικό τους κόσμο. Μπορείς να καταλάβεις ότι κάποιος είναι λυπημένος όταν κλαίει, αλλά είναι αδύνατο να το πεις με σιγουριά όταν προσπαθεί να το κρύψει.
*** Μπορούν να κατανοήσουν και να ρυθμίσουν τα συναισθήματά τους. Αυτό σημαίνει ότι έρχονται σε επαφή με αυτό που αισθάνονται, αντί να το υποσκελίζουν και να κάνουν λάθη. Η ρύθμιση αυτών των συναισθημάτων είναι πολύ σημαντική , επειδή γνωρίζουν τις συνέπειες των παραμελημένων συναισθημάτων. Σημαίνει επίσης ότι βρίσκουν κουράγιο να συμπαρασταθούν στη δύσκολη στιγμή του άλλου για μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμα κι αν αισθάνονται τον ίδιο φόβο και θλίψη με τους άλλους.
*** Ελέγχουν τις σκέψεις οι οποίες δημιουργούν τα συναισθήματά τους, έχοντας τη δυνατότητα να μειώνουν την δύναμη ακραίων αντιδράσεων και συναισθημάτων. Γνωρίζουν ότι η διάθεση ενισχύει ορισμένα είδη σκέψης. Είναι σε καλύτερη θέση να χειρίζονται τις συγκρούσεις όταν είναι ήρεμοι και να μην παίρνουν αποφάσεις όταν είναι αναστατωμένοι, διατηρώντας την αξιοπιστία με τιμιότητα και ακεραιότητα χαρακτήρα, καθώς προσαρμόζονται διαχειριζόμενοι ευέλικτα την κάθε αλλαγή.
*** Τέλος, οι συναισθηματικά ευφυείς άνθρωποι κατανοούν τη σχέση μεταξύ των ενεργειών και των συναισθηματικών αντιδράσεων των άλλων ανθρώπων.
Η δημιουργία της συναισθηματικής νοημοσύνης είναι δύσκολη, αλλά βελτιώνει τον τρόπο σύνδεσης παρατηρώντας τις σκέψεις σας. Παρακολουθήστε την καθημερινή διαδρομή των σκέψεων και συναισθημάτων σας. Οι σκέψεις απελευθερώνουν χημικές ουσίες στον εγκέφαλο που τροφοδοτούν τον τρόπο που νιώθουμε για οτιδήποτε μας συμβαίνει. Αφού παρατηρήσουμε τη σύνδεση, μπορούμε να εργαστούμε για την μείωση των αρνητικών συναισθημάτων που βιώνουμε.
Αποφεύγετε να κρίνετε ή να διακόπτετε τα συναισθήματα σας πριν τα μελετήσετε. Συνήθως, τα συναισθήματα ακολουθούν την καμπύλη και από ανεπαίσθητα, γίνονται έντονα αλλά στην πορεία υποχωρούν. Προσπαθήστε να νιώσετε άνετα με αυτά ελέγχοντας το στρες και σκεφτείτε τι θα μπορούσε να σας βοηθήσει στην άμεση χαλάρωση.
Η φυσική σας κατάσταση σας δίνει πληροφορίες για τον τρόπο που αισθάνεστε. Δοκιμάστε να αντιμετωπίσετε τις δυσκολίες με χιούμορ. Όταν ανταποκρίνεστε με αισιοδοξία στις δυσκολίες είναι δείκτης συναισθηματικής νοημοσύνης που αυξάνει την ικανότητα δημιουργικής σκέψης.
Σίγουρα οι διαφωνίες είναι αναπόφευκτες στις σχέσεις. Προσπαθήστε να μείνετε επικεντρωμένοι στο παρόν, χωρίς να ξύνετε παλιές πληγές, και να απομακρύνεστε από την επίλυση του προβλήματος. Ότι κι αν συμβεί, μη χάνετε την ψυχραιμία σας γκρινιάζοντας ή κλαίγοντας, χάνοντας πολύτιμο χρόνο από τη λύση του προβλήματος που σας απασχολεί. Να είστε συγχωρητικοί και να επιλέγετε ποιο πράγμα αξίζει τον κόπο να μαλώσετε και να δώσετε μεγαλύτερη βαρύτητα.
Η ισορροπία ανάμεσα στον πνευματικό κόσμο, και την ικανότητα να είστε παρόντες στον εξωτερικό κόσμο, είναι κομμάτι της συναισθηματικής νοημοσύνης.
Εάν υπάρχουν δυσκολίες στην εφαρμογή, προσπαθήστε να είστε επιεικείς με τον εαυτό σας, δίνοντας μεγαλύτερη βάση στις αλληλεπιδράσεις με τους γύρω σας. Πριν μιλήσετε, επικεντρωθείτε στα θετικά που θα μπορούσαν να προκύψουν από μια συζήτηση και βεβαιωθείτε ότι δεν θα τους αφήσετε να σας τραβήξουν σε αρνητικό μέρος.
Δεν μπορούμε να ταιριάζουμε με όλους, αλλά μπορούμε να επικοινωνούμε άνετα με τους συναισθηματικά νοήμονες γιατί αποπνέουν αξιοπιστία, αντέχουν σε σκληρές δοκιμασίες όχι λόγω διπλωματικών σχέσεων και υποχωρήσεων, αλλά επειδή καταφέρνουν να δώσουν έμπνευση στους άλλους.

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu