Η συγχώρεση δεν είναι αδυναμία

Μην αφήνετε στη ζυγαριά του μυαλού σας περισσότερη αγανάκτηση και θυμό από όση μπορείτε να ελέγξετε.

Οι αδύναμοι άνθρωποι δεν μπορούν να συγχωρήσουν, γιατί αυτή η ζωντανή δύναμη είναι χαρακτηριστικό των ισχυρών.
Για πολλά άτομα η συγχώρεση δεν βρίσκεται στο λεξιλόγιο του μυαλού τους. Ίσως θεωρούν ότι είναι ένα σημάδι αδυναμίας και σίγουρα δεν μπαίνουν στον κόπο να συγχωρήσουν όποιον τους έβλαψε.
«Η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο». Αυτή η χιλιοειπωμένη φράση προδίδει τις θολωμένες σκέψεις που τους βύθισαν ακόμη περισσότερο στη δίνη του μίσους. Το λάθος είναι το μόνο σωστό πράγμα που μπορούν να διακρίνουν, καθώς γίνονται στόχος μιας σκληρής φάρσας, που γυρνάει στον εαυτό τους. Όταν δεν μπορούν να αποδείξουν την δική τους αλήθεια και να πάρουν αμέσως αυτό που θέλουν, προσποιούνται τους αδιάφορους αλλά μέσα τους καίει η φωτιά της εκδίκησης. Αγνοώντας το παιχνίδι που παίζουν εις βάρος τους ανακαλύπτουν ότι ανοίγουν όλο και περισσότερο την πόρτα της κόλασης. Η ντροπή και ο πληγωμένος εγωισμός παίρνουν άλλες διαστάσεις και δεν μπορούν να νιώσουν ικανοποιημένοι με τίποτα.
Πρέπει να μάθετε να συγχωρείτε τον εαυτό σας και τους άλλους. Ο ορισμός της συγχώρεσης προκύπτει από την ετυμολογία της λέξης. Συν + χωρώ – «δίνω χώρο». Δίνω χώρο στην σκέψη μου, έτσι ώστε αυτή να μπορέσει να χωρέσει και να δικαιολογήσει τη συμπεριφορά του άλλου.
Η συγχώρεση είναι το καλύτερο δώρο που μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας. Θα σας απαλλάξει από το θυμό με την πάροδο του χρόνου και θα αφήσει ανοιχτή την πόρτα του μυαλού σας στην εμπιστοσύνη και την αγάπη. Σίγουρα όλοι μας έχουμε κάποιες τραυματικές εμπειρίες στη ζωή και αν σκεφτούμε πόσες φορές πληγώσαμε όχι όνο τους άλλους αλλά και τον εαυτό μας, θα συνειδητοποιήσουμε ότι η εστίαση στο παρελθόν και η εκμετάλλευση του θυμού δεν μας έχει ωφελήσει στο παραμικρό. .
Το μόνο πράγμα που σας δεσμεύει και σας απομακρύνει από μια ειλικρινή καρδιακή συγχώρεση είναι ο εγωισμός και ο φόβος. Φοβάστε ότι θα πληγωθείτε και πάλι, θα είστε εύκολο θύμα και θα θεωρηθείτε από τους συνομηλίκους σας αδύναμοι. Αυτοί οι φόβοι μπορεί να σας φαίνονται λογικοί, αλλά κρύβουν ανασφάλεια εγωισμό και ηττοπάθεια.
Αναρωτηθήκατε το λόγο που θέλετε να βλάπτετε τον εαυτό σας; Η διαρκής ανάμνηση και ενασχόληση με αυτό που σας συνέβη διαιωνίζει τις αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα. Όταν τοποθετείτε τον εαυτό σας στο ρόλο του θύματος διαταράσσετε την ψυχική υγεία προκαλώντας περισσότερο φόβο, άγχος και συμπτώματα κατάθλιψης. Αντίθετα η διαδικασία της συγχώρεσης σας αποφορτίζει από τον ψυχικό πόνο και διώχνει τη συναισθηματική απειλή.
Η συγχώρεση, ενσωματώνει πάντα καινούριες τεχνικές και νέους τρόπους αντιμετώπισης των δύσκολων καταστάσεων. Κάθε εμπειρία είναι μια διαφορετική ευκαιρία να αναπτύξετε ένα τρόπο σκέψης που θα ανασαίνει στην ηρεμία για μια καλύτερη ζωή. Αυτή η απελευθέρωση από το συναισθηματικό βάρος, προσφέρει αποδέσμευση από το παρελθόν, ψυχολογική κάθαρση, ηθική ικανοποίηση και λύτρωση.
Ίσως πιστεύετε ότι δεν μπορεί να συμβαδίσει με την προσωπικότητά σας, αλλά ο τρόπος εφαρμογής της δεν είναι ακατόρθωτος Απαιτεί αυτογνωσία, αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση. Αποδεχόμενοι τα λάθη και τις αδυναμίες μας, κερδίζουμε την ικανότητα να κατανοούμε τις αδυναμίες των άλλων ανθρώπων. Η ικανότητα να συγχωρούμε τους άλλους εξαρτάται από το πόσο ειλικρινείς είμαστε με τον εαυτό μας. Αυτό που έχει σημασία είναι η δύναμη και το κουράγιο να αλλάξουμε αυτές τις πεποιθήσεις.
Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για την αλλαγή συμπεριφοράς και τρόπο σκέψης, είναι να αλλάξετε τον τρόπο που επικοινωνείτε ή αντιδράτε στα άτομα που σας έβλαψαν.
Κάθε φορά που έρχεται μια μνήμη ή αισθάνεστε ότι πενθείτε από ενοχές, θυμό, ή ενόχληση, δικαιολογήστε την κατάσταση που βιώνετε και το άτομο που έχετε απέναντί σας γυρίζοντας τον διακόπτη στην αγάπη. Διώξτε τα επώδυνα σκουπίδια από το μυαλό σας και ανοίξτε την καρδιά σας σε επιλογές που μπορούν να εξελιχθούν και να υπερβούν τα αρνητικά συναισθήματα.
Η αποδοχή αυτών των συναισθημάτων, ο έλεγχος και η διαχείρισή τους δεν προϋποθέτει έλλειψη αξιοπρέπειας, αλλά τον περιορισμό και την αποφυγή της απόλυτης σκέψης. Στην ουσία η συγχώρεση αποτελεί μείγμα ψυχικής δύναμης, αλτρουϊσμού, και μιας απλής νοητικής επεξεργασίας των τραυματικών γεγονότων.
Η συνειδητοποίηση ότι αυτό που έγινε δεν μπορεί να αλλάξει, δεν επιτρέπει στις σκέψεις και στα συναισθήματα να κυριεύουν τον ψυχισμό σας.
Η ενηλικίωση μας δίνει την ευκαιρία να ολοκληρωθούμε σαν προσωπικότητες και σαν άτομα γενικότερα. Έχουμε την επιθυμία να έχουμε μια πιο ξεκάθαρη και σταθερή θέση μέσα μας και απέναντι στους άλλους.
Σίγουρα δεν είναι εύκολη υπόθεση, γιατί περιέχει πόνο και κόπο. Έχοντας την ικανότητα να αναγνωρίζετε και να παραδέχεστε τις αδυναμίες σας, δεν σας κάνει αδύναμο. Μπορείτε να εκφράζετε ότι σας ενοχλεί, χωρίς κριτική, χωρίς αυστηρότητα, χωρίς μάσκα.
Όταν βρει κάποιος τη δύναμη να συγχωρήσει τραυματικά γεγονότα δεν σημαίνει ότι σταματά τον πόνο, που ίσως εξακολουθεί να σιγοκαίει. Το γενικότερο όφελος όμως θα είναι ότι θα χτυπήσει την ψυχοφθόρα μνησικακία, η οποία κατατρώει όλα τα άλλα συναισθήματα.
Στην τελική εμείς οι ίδιοι σαμποτάρουμε τον εαυτό μας και στερούμαστε την ηρεμία μας. Η έννοια της συγχώρεσης, δεν προϋποθέτει έλλειψη αξιοπρέπειας και ταπείνωσης, αλλά ότι δεν αφήνετε ένα γεγονός να σας αναστατώσει και να διαταράξει την ισορροπία σας.
Μερικές φορές ο αγώνας φαίνεται να είναι άνισος, αλλά συνεχίστε να υπενθυμίζετε μέσα σας ότι η κάθε ημέρα είναι διαφορετική κρατώντας αισιόδοξη στάση απέναντι στις επιθετικές αρνητικές σκέψεις. Όταν νιώθετε ότι δεν μπορείτε να απελευθερώστε το αρνητικό συναίσθημα του θυμού, ή ότι ο κόσμος σας γύρισε ανάποδα, να θυμάστε ότι εσείς ελέγχετε το μυαλό σας . Συγχωρείστε τον εαυτό σας και συνειδητοποιήστε ότι η μάχη δεν τελειώνει ποτέ. Ίσως αλλάζει το πεδίο μάχης αλλά τα όπλα σας δεν αλλάζουν. Όσο περισσότερο αφήνετε ελεύθερο το τέρας στο μυαλό σας, τόσο καταλαμβάνει περισσότερο χώρο και θα χρειαστείτε περισσότερο χρόνο και προσπάθεια για να προσεγγίσετε και πάλι την φωτεινή πλευρά της ζωής σας.
Δώστε στον εαυτό σας εκείνη την δύσκολη ώρα ένα περισπασμό να επεξεργαστεί ένα αντίδοτο για το δηλητήριο που κυλάει στις φλέβες σας.
Όταν είστε έτοιμοι, θα μάθετε πόση ελευθερία μπορείτε να αισθανθείτε μέσα από τη συγχώρεση. Ο θυμός σας κρατά πίσω και ζυγίζει την κάθε ημέρα σας. Ζητήστε τη βοήθεια του Χριστού και μάθετε να συγχωρείτε για να περάσετε στο στάδιο της καλοσύνης και της αυτοδιάθεσης στο Φως και τη ζωή.

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu