Η Ψυχολογία των Χρωμάτων

Μαζί με τα μουσικά κλειδιά και τα γράμματα της αλφαβήτου, τα χρώματα παρέχουν τα δομικά στοιχεία των συναισθημάτων μας.

Δεν είναι τυχαίο ότι πολλές φορές οι εκφράσεις μας εμπλουτιζονται με χρώματα και κάθε χρώμα είναι συνδεδεμένο με ένα πλέγμα σκέψεων και εμπειριών. Η προτίμησή μας σε κάποιο χρώμα αποκαλύπτει μέρος του χαρακτήρα μας, και επηρεάζει τη διάθεσή μας.
Μερικά από αυτά είναι εξαιρετικά ιδιαίτερα, καθώς μπορούν να φέρουν στο μυαλό μας μνήμες, να δημιουργήσουν εικόνες, να κατανοήσουμε τον εαυτό μας σε ένα διαφορετικό επίπεδο, ή ακόμη να μας δώσει έναν τρόπο να πούμε σε άλλους άλλους ποιοι είμαστε.

ΚΙΤΡΙΝΟ: Ελπίδα

Το κίτρινο είναι ανέμελο και σίγουρο. Δεν αμύνεται. Λειτουργεί σαν ασπίδα κατά της απελπισίας και της ταραχής. Θέλει να αποσπάσει την προσοχή μας, σαν ένα χαρούμενο παιδί που βρίσκεται στο επίκεντρο όλων. Το γήινο χρώμα, σχετίζεται με την πνευματικότητα τη δημιουργία, τη χαρά, τη δόξα, το μίσος και τη δειλία.
Κατά καιρούς, η δράση του μπορεί να γίνει καταπιεστική, αλλά όπως – το λεμόνι – δεν χρειάζονται πολλά πράγματα για να βελτιωθεί. Καθαρίζει το μυαλό από τις άσχημες σκέψεις, και το προτιμούν όσοι βρίσκονται σε αναζήτηση έμπνευσης.
Ο γερμανός ποιητής Johann Wolfgang von Goethe αγαπούσε το κίτρινο, και θεωρούσε ότι ήταν το χρώμα μιας αισιόδοξης στάσης ζωής. Είχε μια συλλογή από είκοσι κίτρινα γιλέκα, τα οποία ταίριαζε με λευκά παντελόνια, καθώς λάτρευε την ηρεμία.

ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ: ενέργεια-ζωτικότητα

Το πορτοκαλί είναι λίγο πιο ώριμο θερμό χρώμα, ισχυρό και πιο απειλητικό από το κίτρινο. Ωστόσο, στη σωστή δόση, μοιάζει να συγκεντρώνει τόση ενέργεια που πολλές φορές λείπει από το μυαλό και τις συνθήκες ζωής μας. Είναι μια απόχρωση του Ήλιου που συμβολίζει χαρά, ευτυχία, φιλία, ζεστασιά και αισιοδοξία. Εκφράζει επίσης δυναμισμό φαντασία, δημιουργικότητα και επιλέγεται συνήθως από ανθρώπους που είναι φιλόδοξοι.
Αν θελήσετε να δώσετε αυτό το χρώμα στο αυτοκίνητο, ή κάποιο ρούχο μπορεί να θεωρηθεί ακραίο, ή να φαίνεται λάθος. Πρέπει να γνωρίζετε ποια απόχρωση του πορτοκαλί μπορεί να σας δώσει μια αίσθηση ισορροπίας.

ΦΩΤΕΙΝΟ ΚΟΚΚΙΝΟ: Περιπέτεια

Το ανοικτό κόκκινο είναι περιπετειώδες, πνευματώδες, εύστροφο, και ανεξάρτητο. Έχει περισσότερο ενδιαφέρον να είσαι πρωταγωνιστής, παρά να είσαι οπαδός. Είναι το χρώμα που σε κάνει να νιώθεις ότι μπορείς να καταλάβεις τον κόσμο ή κάποιο μέρος του που έχει σημασία για σένα. Είναι χρώμα της φωτιάς, του αίματος, της δύναμης και του πάθους. Συμβολίζει την αγάπη, την ενότητα, το θυμό και την ορμή. Το θερμό χρώμα διακατέχεται από συγκινησιακή ένταση και όσοι το επιλέγουν θέλουν να ξεχωρίζουν από το πλήθος.
* Το βαθύ κόκκινο χρώμα της δύναμης συμπαθεί την εξουσία και ευνοεί την ιδέα της ωριμότητας. Διαβεβαιώνει ότι μπορεί να λειτουργήσει σε πολύ απαιτητικές δύσκολες και επίμονες καταστάσεις μέσα από κακοτυχίες και λάθη.

ΒΙΟΛΕΤΙ- ΜΩΒ: Ασφάλεια

Το μωβ είναι κόκκινο χρώμα που μετατράπηκε σχεδόν σε μπλε, κρατώντας στη μνήμη του και τα δυό χρώματα. Είναι μυστηριώδη, ασαφή, με υπονοούμενα. Οι πρώιμοι αναγεννησιακοί καλλιτέχνες απεικόνιζαν αγγέλους μεταξύ ουρανού και γης, που φορούσαν βιολετί μανδύες. Το χρώμα προκαλεί την ιδέα του άπειρου σύμπαντος που δεν είναι απειλητικό ή επικίνδυνο. Είναι κάτι που περιμένεις να δείς, αλλά αόρατο από την αντίληψή μας. Είναι χρώμα της διανόησης, του πλούτου και της πολυτέλειας, με πινελιές θλίψης και μελαγχολίας. Συχνά έχει μια τάση για οραματισμό και τελειομανία. Επιλέγεται κυρίως από ανθρώπους, που αναζητούν πνευματική ισορροπία.

ΦΩΤΕΙΝΟ ΜΠΛΕ: Διαύγεια

Είναι το χρώμα του καθαρού πρωινού ουρανού – η δροσερή αύρα της θάλασσας, ή ίσως, του βουνού, με ανεξάντλητη ενέργεια, φως και χαρά. Δεν φοβάται και είναι πρόθυμο να αντιμετωπίσει οτιδήποτε. Οι σκιές, η σύγχιση και η αμφιβολία κρύβονται όταν εμφανιστεί το λαμπερό γαλαζωπό φώς. Διακατέχεται από λογική , διαύγεια πνεύματος και λατρεύει την σαφήνεια την απλότητα την τάξη και τις ξεκάθαρες καταστάσεις.
* Το σκούρο μπλέ χρώμα λατρεύει την τάξη και την πειθαρχία. Μας συμβουλεύει να μην τα παρατάμε και να αναζητούμε πάντα μέσα μας αποθέματα δύναμης. Είναι αποφασιστικό, αξιόπιστο δεν αποσυντονίζεται και δεσμεύεται στο καθήκον, διατηρώντας το βλέμμα στο τέρμα μέχρι να φτάσει στον προορισμό του. Έχει θάρρος, είναι πολιτισμένο και κατευθυνόμενο. Η δύναμη και η προστασία του μπορεί να συγκριθεί με τη συμπεριφορά ενός καλού πατέρα.

ΦΩΤΕΙΝΟ ΠΡΑΣΙΝΟ: Πνευματική ψυχική υγεία

Το φυσικό ανοιχτό πράσινο ακτινοβολεί φρεσκάδα, και έχει αίσθηση της λογικής.Θέλει να είστε ευγνώμονες και όχι ζηλόφθονοι.Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτό το χρώμα για να επικεντρωθούμε στις δικές μας δυνάμεις, χωρίς να αμφιβάλλουμε και να κατηγορούμε τους άλλους για τις αποτυχίες μας.
* Το σκούρο πράσινο είναι χρώμα της ρεαλιστικής πραγματικότητας. Οι καταπραϋντικές αποχρώσεις του ποικίλουν με διαβαθμίσεις. Η λέξη ρεαλισμός πολλές φορές έχει χρησιμοποιηθεί με ατυχείς συσχετισμούς, σαν να είναι το αντίθετο της ελπίδας, αλλά η πραγματικότητα ακόμη και στην σκληρή άσχημη και ψεύτικη μορφή της περιέχει πάντα την ελπίδα, που μας λέει ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε παρά τις αναπόφευκτες απογοητεύσεις και συμβιβασμούς. Αυτό απαιτεί γνώση, χωρίς ηττοπάθειες, που μας έλκει στη νηφαλιότητα, την υπομονή και τη μετριοπάθεια.

ΦΩΤΕΙΝΟ ΚΑΦΕ: μελωδικότητα, γλυκύτητα, χαλαρότητα
Αυτό το χρώμα δεν θέλει να τραβάει την προσοχή πάνω του. Έχει συνειδητότητα από το παρελθόν, και έλκεται από σιωπηλή νοσταλγία. Του αρέσει η ησυχία και η ευγένεια, αλλά όχι η μονότονη ρουτίνα. Μας βοηθά όταν θέλουμε να ηρεμήσουμε και να αποφύγουμε την εξωτερική διέγερση, έτσι ώστε να ακουστεί η φωνή του μυαλού, διευκολύνοντας την επαφή με τον εσωτερικό μας κόσμο.
*Το σκούρο καφέ χρώμα αντιπροσωπεύει την αξιοπρέπεια. Δεν προσπαθεί να εντυπωσιάσει, είναι σίγουρο για τον εαυτό του , ποιός είναι και τι υποστηρίζει. Δεν προτιμάται από ανθρώπους αυθόρμητους, αλλά συνήθως από πρακτικούς που τους αρέσει η ρουτίνα της καθημερινότητας. Ο χρόνος είναι αργός και άφθονος, δεν υπάρχει βιασύνη ούτε ταραχή στο χρώμα του βρεγμένου χώματος. Δεν έχει κάτι ιδιαίτερα εντυπωσιακό, αλλά είναι απόλυτα καλό, καθησυχαστικό, στερεό και αξιόπιστο.

ΜΑΥΡΟ: Αρχή – εξουσία
Το μαύρο είναι το μόνιμα μυστήριο μοδάτο, σοφιστικέ χρώμα της πολυπλοκότητας μέχρι σήμερα. Είναι ισχυρό, χωρίς ψευδαισθήσεις και φλερτάρει με τον κυνισμό. Χρειαζόμαστε το μαύρο χρώμα όταν θέλουμε να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας, ειδικά όταν παρασυρόμαστε σε λάθος διαδρομές. Μας υπενθυμίζει τις απαιτήσεις , και την κυριαρχία του με αποφασιστικότητα. Εμπνέει σταθερότητα και σοβαρότητα, δηλώνοντας πειθαρχία, εσωστρέφεια, αλλά και φόβο. Πολύ συχνά επιλέγεται από ανθρώπους που θέλουν να επιβληθούν.
**
Πολλά παιδιά δεν είχαν χρωματιστά μολύβια, αλλά κανείς στην ενήλικη ζωή του δεν μπορει να διανοηθεί τη ζωή του χωρίς τα βασικά χρώματα και τις λεπτές αποχρώσεις τους. που εμπλουτίζουν τη ζωή με ποικίλες αντιδράσεις, διαθέσεις, έμπνευση και δημιουργικότητα.

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu