Η προκλητική ανατροφή των διδύμων

Η εμπιστοσύνη είναι το θεμέλιο στην ενήλικη ζωή τους .

Υπάρχουν πολύ δημοφιλείς και ουτοπιστικές απόψεις για τα δίδυμα αδέλφια και τους γονείς των διδύμων. Κι όμως οι δίδυμοι αισθάνονται πολλές φορές παρεξηγημένοι όταν τους ρωτούν πως αισθάνονται με το το δίδυμο αδελφό τους. Όταν τα δίδυμα δεν ταυτίζονται ή δεν ανταποκρίνονται στο συνηθισμένο μοτίβο απάντησης, ή έχουν ένα αδιάφορο αρνητικό τόνο, τότε ρωτούν παραξενεμένοι τι συμβαίνει και δεν τα πάνε καλά; «Μακάρι να είχα ένα δίδυμο αδελφό». Το περίεργο είναι ότι θεωρούν μια διαφορετική απάντηση αφύσικη και ανεπίτρεπτη για δίδυμο.
Η πραγματική απάντηση στις προκλητικές ερωτήσεις σχετικά με την αρμονία των δίδυμων βρίσκεται στο πώς τα δίδυμα έχουν ανατραφεί μεγαλώνοντας μαζί.

Η ανατροφή των δίδυμων παιδιών κατά γενική ομολογία είναι εξαιρετικά κουραστική λόγω των συναισθηματικών και σωματικών απαιτήσεων από την παιδική ηλικία και μετά. Τίποτα δεν είναι εύκολο, καθώς τα παιδιά αλλάζουν γρήγορα συμπεριφορά και από την φαινομενική ηρεμία γυρνούν στην άθλια συμπεριφορά, φωνάζοντας και χτυπώντας ο ένας τον άλλον.
Συχνά αυτά τα αξιολάτρευτα παιδιά αναφέρονται σαν «διπλό πρόβλημα», αφού είναι πολύ δύσκολο να ελέγξεις συγχρόνως δύο άτομα που αδιαφορούν ή αγνοούν εύκολα όλους τους άλλους.
Η αλληλεπίδραση η οικειότητα και αλληλεξάρτηση των διδύμων ξεκινά από τη μήτρα. Όταν γενιούνται δημιουργείται ένα αίσθημα θυμού, απογοήτευσης καθώς αντιμετωπίζουν τον κόσμο χωριστά. Η άνεση βρίσκεται σε φυσική απόσταση, όπου διατηρείται η αίσθηση της ενότητας.
Μεγαλώνοντας ο ανταγωνισμός και η σύγχυση σχετικά με το ποιό παιδί βρίσκεται σε άμεση ανάγκη από τροφή και προσοχή είναι φυσιολογική. Οι γονείς πολλές φορές αισθάνονται ότι είναι έξω από την συναισθηματική ένταση και το δέσιμο των διδύμων παιδιών τους.

Η παρέμβαση σε μια διαφορά μεταξύ των διδύμων γίνεται πραγματική πρόκληση και ένα θέμα που πρέπει να λύσουν άμεσα οι γονείς με διάλογο και κατανόηση.
Αρκεί να έχετε χρόνο να κατανοήσετε την ιδιομορφία συννενόησης των διδύμων. Χρειάζεται αρκετή δουλειά και προσοχή στις αντιδράσεις τους .
Ο διαχωρισμός των δίδυμων και ανάπτυξη των ατομικών ικανοτήτων τους, είναι ο πρωταρχικός ψυχολογικός στόχος. Το να ντύνετε τα δίδυμα με διαφορετικό τρόπο, να τα βάζετε σε άλλη θέση στο θρανίο ή σε χωριστές τάξεις στο σχολείο δίνοντάς τους το δικό τους χώρο ανάπτυξης είναι μόνο η αρχή. Ο στρατηγικός μηχανισμός ανάπτυξης πρέπει να αφήνει τα δίδυμα να αναπτύξουν την ξεχωριστή μοναδικότητα και προσωπικότητά τους, μέσω της ατομικής προσοχής.
1. Για παράδειγμα, το δίδυμο μωρό A, είναι ένα ήρεμο μωρό και λιγότερο απαιτητικό από το δίδυμο μωρό B, που έχει μεγάλη νευρικότητα, κλαίει εύκολα και χρειάζεται περισσότερη προσοχή, αλλά οι γονείς θα πρέπει να ασχολούνται και με τα δύο παιδιά εξίσου με την παρουσία τους, τραγουδώντας, παίζοντας παιχνίδια, και δίνοντας ηρεμία.
2. Το χρονικό διάστημα που μένει μόνο του ένα παιδί του δίνει την ευκαιρία να αναπτύξει την περιέργεια, το ενδιαφέρον και τη δημιουργικότητα σε καθημερινή βάση. Μην φορτώνεται ένα στόχο στο ένα παιδί, επειδή το άλλο τα κατάφερε αβίαστα πολύ πιο πρίν. Η δομή ανάπτυξης και εξέλιξης των παιδιών δεν συμβαδίζουν. Αναπτύξτε μια μοναδική σχέση με κάθε παιδί μιλώντας το αφηγηματικά για ότι συμβαίνει. Συνθέστε ιστοριούλες που μπορείτε να τις επαναλάβετε, ή να τις συμπληρώσετε.
3. Ο χρόνος παιχνιδιού δεν είναι προγραμματισμένος αλλά επιβάλλεται να είναι σε ασφαλές μέρος. Μοιράστε τα παιχνίδια στα παιδιά, και ρωτήστε ποιο παιχνίδι θέλει το καθένα.
4. Να θυμάστε ότι το κάθε παιδί έχει το δικό του χρόνο στο παιχνίδι και τον ύπνο. Δώστε ξεχωριστό χώρο ανάπτυξης για τη δημιουργία ξεχωριστών προσωπικοτήτων.
5. Αξιολογείστε τις διαφορές ανάμεσα στα παιδιά σας και δώστε την ευκαιρία να αναπτύξουν τα δυνατά τους σημεία και να αναγνωρίσουν τα αδύνατα. Για παράδειγμα, ο Παύλος είναι ένα πιεστικό και επίμονο παιδί, ενώ η δίδυμη αδελφή του Μαίρη είναι ήσυχη αλλά υποστηρικτική στον αδελφό της. Και τα δύο δίδυμα χαίρονται τον τρόπο και τη μορφή επικοινωνίας τους, αλλά έχουν δυσκολίες στο σχολείο για διάφορους λόγους.
Ο Παύλος μαθαίνει ότι θα βρίσκεται σε μπελάδες με αρνητική κριτική χωρίς την υποστηρικτική αδελφή του, ενώ η Μαίρη θα πρέπει να μάθει να μην κρύβεται στη γωνία περιμένοντας εντολές του αδελφού της. Θα πρέπει να σταματήσει να εστιάζει την προσοχή της στον αδελφό της και να επικεντρωθεί στον εαυτό της.

6. Οι γονείς πρέπει να παρακολουθούν αυτές τις εμπειρίες των παιδιών τους και να είναι σίγουροι ότι ένα δίδυμο δεν κυριαρχεί στο άλλο.
7. Η δημιουργία φίλων έξω από το καράβι των διδύμων, μπορεί να προσφέρει ευκαιρίες στους γονείς να κατανοήσουν τη μοναδικότητα του παιδιού τους. Η διαπαιδαγώηση των παιδιών γίνεται ευκολότερη όταν τα παιδιά έχουν τους δικούς τους φίλους.
8. Βεβαιωθείτε ότι συγγενείς σέβονται τη διαφορετικότητα των διδύμων και ενθαρρύνουν τις διαφορές τους στις ενέργειες και τις αντιδράσεις τους.
9. Βρείτε τα ξεχωριστά ενδιαφέροντα του κάθε παιδιού και περιορίστε τις κοινές δραστηριότητες που κάνουν μαζί.
10. Η γλωσσική ανάπτυξη δείχνει την ανάπτυξη της δύναμης του παιδιού.
Αν τα δίδυμα μιλούν μόνο μεταξύ τους ή έχουν αναπτύξει τη δική τους ειδική γλώσσα, συμβουλευτείτε έναν λογοθεραπευτή.
Η γονική παρέμβαση είναι επιβεβλημένη, και βοηθά στην καλή επικοινωνία με τα παιδιά, δημιουργώντας ισορροπίες στις σχέσεις των παιδιών με τους γονείς. Αποφεύγεται με αυτό τον τρόπο η προβληματική προσκόλληση και εξάρτηση των διδύμων μεταξύ τους. Η σωστή σύνδεση των γονιών με τα δίδυμα παιδιά τους μπορεί να περιορίσει την παρεξηγημένη στάση ζωής, όπως και τη συναισθηματική τους απομάκρυνση στη μετέπειτα ζωή τους.

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu