Η ανόητη σύγκριση με τους άλλους

Συνειδητοποιώ όλο και περισσότερο ότι ο κόσμος εκεί έξω μπορεί να μην είναι τόσο σημαντικός. Ο μεγάλος σύγχρονος τρομακτικός κόσμος μας, κινείται και αλλάζει με τόσο γρήγορο ρυθμό που φαίνεται να βρισκόμαστε σε τροχιά γύρω από ωκεανούς γεγονότων, ανθρώπων και πραγμάτων.

Φαίνεται ότι κάνουμε μια συνεχόμενη προσπάθεια για να παραμείνουμε ακέραιοι και να υπάρχουμε μέσα στον σκοτεινό στρόβιλο της ζωής. Προσπαθούμε να βρούμε τη θέση μας στον κόσμο, και να πιστοποιήσουμε μια ταυτότητα που μπορεί να κολυμπήσει εξίσου καλά με τα κύματα του μυαλού μας και της αποδεκτής κοινωνίας. Κι όμως αυτό που παρατηρούμε κυρίως τα τελευταία χρόνια είναι ότι έχουμε την τάση να παγιδευόμαστε στον παραλογισμό που ζούμε, δίνοντάς μας την αίσθηση ότι είμαστε χαμένοι. Είναι σχεδόν αδύνατο να σχηματίσουμε μια κοσμική ταυτότητα που να συνδέεται με το πώς πραγματικά αισθανόμαστε μέσα μας .
Με άλλα λόγια, έχουμε αυτήν την παράξενη επιθυμία να συγκρίνουμε τους εαυτούς μας με άλλους ανθρώπους και το κάνουμε τόσο συχνά ώστε ξεχνάμε ποιοι είμαστε.
Ποιος νοιάζεται αν κάποιος έχει περισσότερα χρήματα , μια καλύτερη δουλειά, ή έχει μεγαλύτερες ικανότητες από εμάς; Όλες οι συγκρίσεις που κάνουμε είναι εντελώς άχρηστες γιατί οι άλλοι άνθρωποι δεν μπορούν να έχουν την ίδια προσωπικότητα με εμάς.
Όλοι είμαστε μόνοι στο δικό μας ταξίδι.

Είναι τόσο απλό. Δεν έχει σημασία αν κάποιος ταξιδεύει με περισσότερες ανέσεις. Έχουμε την ίδια διαδρομή αλλά το δικό μας μονοπάτι, τους δικούς μας αγώνες και δάκρυα. Κάθε τι που γνωρίζουμε ή κατακτούμε, μπαίνει αποκλειστικά και μόνο στην προσωπική μας εμπειρία.
Όταν κάποιος προχωρά παρά τις αντιξοότητες και προκλήσεις, ανταγωνίζεται όλους τους άλλους αλλά και τον εαυτό του. Πάντα ανταγωνίζεστε και παλεύετε με τον εαυτό σας. Ο αντίπαλος βρίσκετε μέσα σας, γιατί η ζωή είναι πάντα εναντίον σας.
Όταν όλα τα βλέπετε με ένα στωικό ήρεμο και σίγουρο βλέμμα, μπορείτε να χτυπήσετε τον αντίπαλο μέσα σε λίγα λεπτά και να κερδίσετε τη μάχη.
Η σύγκριση του εαυτού μας με τους άλλους είναι ηλίθια.
Στην ουσία είμαστε ανταγωνιστικοί με τους εαυτό μας και θέλουμε να ανταποκριθούμε όπως και τώρα στις δυνατότητές μας, αλλά δεν γνωρίζουμε τον τρόπο να νικήσουμε τον εαυτό μας. Μεγαλώνοντας θέλουμε να βελτιώνουμε τα πάντα γύρω μας, ανεξάρτητα από το τι αντιμετωπίζουμε στη ζωή μας.
Δεν έχει σημασία η συμπεριφορά των άλλων, γιατί πάντα θα υπάρχει κάποιος καλύτερος σε κάτι, που θα θέλαμε να είχαμε κάνει εμείς. Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ξεχάσουμε όλα όσα δεν μας οφελούν και δεν έχουν σημασία.
Όταν για παράδειγμα κάποιος αντιμετωπίζει μια σοβαρή χρόνια ασθένεια, αισθάνεται μειονεκτικά, αλλά δεν έχει νόημα να συγκρίνει την κατάστασή του με τους άλλους, γιατί δεν είναι στην ίδια κατάσταση.
Στο δικό μας ταξίδι συνειδητοποιούμε ότι αυτό που μας κάνει πιο ικανούς, είναι η υπομονή και επιμονή για το καλύτερο αποτέλεσμα. Όλοι οι άνθρωποι χαίρονται, δημιουργούν, πονάνε υποφέρουν όπως εμείς. Όλοι βρισκόμαστε στην ίδια πίστα δοκιμασίας αλλά ο καθένας μάχεται για χάρη της δικής του ψυχής. Η σύγκριση με τους άλλους, δεν έχει καλό αποτέλεσμα, γιατί ακόμα κι αν κερδίσουμε στον ανταγωνισμό, στην ουσία χάνουμε. Ακόμα κι αν έχουμε όλα όσα θέλουμε, νιώθουμε άσχημα με τον εαυτό μας, γιατί αυτός ο τρόπος σκέψης είναι λάθος. Μην προσπαθείτε να πετύχετε πράγματα μόνο και μόνο για να νικήσετε τους άλλους και να παραβγείτε σε μια φανταστική κόντρα του μυαλού σας. Προσπαθήστε να κάνετε πράγματα που σας ευχαριστούν και βελτιώνουν το πνεύμα και την ψυχή σας δίνοντάς σας εσωτερική ικανοποίηση και αίσθησης εκπλήρωσης. Μόνο έτσι θα νικήσετε τις δικές σας ανασφάλειες, αμφιβολίες και φόβους, παραμένοντας παραγωγικοί και ικανοποιημένοι.
Όσο μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση αποκτάει ένα άτομο, τόσο λιγότερο νοιώθει μειονεκτικά απέναντι στους άλλους και μπαίνει σε διαδικασίες σύγκρισης.
Η καλύτερη προσέγγιση ζωής που μπορούμε να κάνουμε γνωρίζοντας τον κόσμο και τον εαυτό μας, είναι να είμαστε δημιουργικοί και αποτελεσματικοί άνθρωποι. Όταν εμφανίζεται μια δύσκολη πρόκληση, να θυμάστε πάντα ότι είστε εσείς υπεύθυνοι για τη στάση που κρατάτε απέναντι στην δική σας ζωή.

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu