Γιατί παραμένουμε αδιάφοροι μέσα στην άγνοια;

Συνήθως κάνουμε πολύ λίγες αλλαγές στον τρόπο ζωής μας, παρότι οι συνήθειες μας, μπορεί να μας καταστρέφουν. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι είναι η εθελοντική «τύφλωση», είναι ένα ανθρώπινο στοιχείο της φύση μας. Σίγουρα, αγνοώντας πρόθυμα τα άσχημα καταστροφικά γεγονότα που επηρεάζουν αρνητικά, ή θα καταστρέψουν μελλοντικά τη ζωή μας, δεν αποτελεί μια υγιή συμπεριφορά.
Συνήθως, ενώ έχουμε ορατότητα, δεν θέλουμε να παραδεχτούμε ούτε στον εαυτό μας το πρόβλημα. Η ηθελημένη άγνοια είναι απλά πολύ πιο εύκολη, και ο καθένας έχει κατασκευάσει το δικό του συγκεκριμένο σύνολο πεποιθήσεων, βασιζόμενος σε προηγούμενες εμπειρίες, ιδέες και αλληλεπιδράσεις με άλλους.
Οι πεποιθήσεις είναι γερά καλωδιωμένες στο μυαλό σας. Έτσι, αντί να αφιερώσετε χρόνο για να αξιολογήσετε τις αντιφάσεις και να δημιουργήσετε αμφιβολίες, εξορθολογίζετε εσκεμμένα τις πεποιθήσεις σας.
Ας είμαστε ειλικρινείς. Είναι πολύ πιο εύκολο να αποκλείσετε μια δυσάρεστη πραγματικότητα, όταν αυτά τα γεγονότα μπορεί να είναι τρομακτικά και δύσκολα να αφομοιωθούν. Η πραγματική αποδοχή τους θα απαιτούσε σκέψη και δράση και ποιος έχει χρόνο για αυτό!
Κανείς δεν θέλει να ονομάζεται μελοδραματικός, καταστροφολόγος ή συνωμοσιολόγος. Οι λέξεις έγιναν συνώνυμο του γραφικού,για να μπορούν οι εγκληματίες να δρούν ελεύθερα εις βάρος μας. Θέλουμε να είμαστε αποδεκτοί από τους συνομηλίκους, και την ομάδα που ανήκουμε. Η συμμόρφωση στελεχώνει το όλο σκεπτικό της άγνοιας και τύφλωσης.
Σκεφτείτε πόσο συχνά χρησιμοποιείτε την οικογενειακή παράδοση, τους κοινωνικούς σας κανόνες ή την ταυτότητά σας για να δικαιολογήσετε την άποψη και τη δράση σας.
Όταν μια ιδέα ή ένα γεγονός υποστηρίζεται από μια οποιαδήποτε πεποίθηση τότε το δεχόμαστε παθητικά, χωρίς ιδιαίτερη σκέψη. Όταν όμως δημιουργεί αμφιβολίες τότε χρειαζόμαστε τη γνωστική ικανότητα και το λογικό κίνητρο για να το αξιολογήσουμε. Είναι επίσης πιθανό να αναζητήσουμε πληροφορίες που υποστηρίζουν τη δική μας άποψη, μόνο όταν πρέπει να εξετάσουμε μια αντίθετη ιδέα.
Σήμερα σε γενικές γραμμές σχεδόν οι περισσότεροι αφισβητούν τα πιστεύω τους μετατρέποντας μια άσχημη τακτική σε άξονα ζωής, με τη δικαιολογία της κοινωνικής κατακραυγής, ή την αποφυγή απομάκρυνσης από τον αποδεκτό κοινωνικό ιστό και γίνονται μπαλάκι στις επιβλαβείς πεποιθήσεις των άλλων με το πρόσχημα της προόδου, αγνοώντας τις μακροπρόθεσμες συνέπειες των πράξεών τους.
Υποθέτω ότι όλοι λίγο πολύ είμαστε ένοχοι για τις αντιφάσεις στις πεποιθήσεις μας, επιδεικνύοντας ένα τρόπο ζωής που είναι αποδεκτός στους άλλους, ειδικά αν μας κάνουν τη ζωή δύσκολη.
Η έρευνα οδηγεί στην αμφιβολία και στην συνέχεια στην γνώση. Πόσοι από εμάς μπορούν να αμφισβητήσουν παγιωμένες αντιλήψεις, ακόμη κι όταν έχουν πρόσβαση σε ατράνταχτα στοιχεία που αποδεικνύουν το ψέμα που ζουν; Αυτό φίλοι μου, χρειάζεται προσπάθεια και πολλοί δεν είναι πρόθυμοι να προχωρήσουν. Έτσι επιστρέφουν εκούσια στη βολική τους άγνοια.
Οι πεποιθήσεις μας διαμορφώνονται κυρίως από τα μέσα ενημέρωσης, που ελέγχουν τον τρόπο σκέψης και ζωής μας. Δεν το σκεφτόμαστε πολύ, επειδή πολύ λίγοι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να μιλήσουν για τον υποσυνείδητο προγραμματισμό.
Οι γενιές σήμερα μεγάλωσαν μπροστά στην τηλεόραση. Οι δημοσιογράφοι, οι παραγωγοί του Χόλιγουντ και οι διαφημιστές, συνεχίζουν να έχουν τον κύριο λόγο στη διαμόρφωση ιδεοληψίας για το τι είναι δικαιώματα, τι είναι αποδεκτό και τι πρέπει να γελοιοποιηθεί.
Το πρόβλημα ξεπερνά την επιρροή του οργανισμού των θρησκειών, των εκπαιδευτικών και των κυβερνήσεων. Τα περισσότερα από αυτά έχουν τις δικές τους μυστικές ατζέντες, που δεν γνωρίζουμε κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας και της νεαρής ενηλικίωσης.
Το συναρπαστικό είναι ότι αντιλαμβανόμαστε ένα εντελώς διαφορετικό κόσμο από ότι πριν από 20 χρόνια. Έχουμε πρόσβαση σε τεράστιες ποσότητες πληροφοριών, και ενώ όλα είναι στα χέρια μας μέσω ψηφιακής τεχνολογίας, η σύγχυση δεν ήταν ποτέ τόσο μεγάλη.
Η εμπειρία δείχνει ότι ο έλεγχος της ανθρώπινης μάζας, είναι σοφά μελετημένος στην παραμικρή του λεπτομέρεια.
Η πρόκληση βρίσκεται στην προθυμία μας να σκεφτούμε τις αντιφατικές πληροφορίες της επίσημης ιστορίας που παπαγαλίσαμε στο σχολείο, ή στο χώρο των μάρκετινγκ μεγάλων εταιρειών.
Η εκούσια τύφλωση είτε είναι ατομική είτε συλλογική, δεν έχει έναν μόνο οδηγό αλλά πολλούς. Πρόκειται για ένα ανθρώπινο φαινόμενο στο οποίο υποκύπτουμε όλοι προσπαθώντας να ανταπεξέλθουμε σε μικρά ή μεγάλα ζητήματα. Δεν μπορούμε πλέον να παρατηρήσουμε και να αναγνωρίσουμε τα γνωστικά όρια του εγκεφάλου μας, γιατί απλά δεν θα μας αφήσουν. Θα πρέπει να φιλτράρουμε και να επεξεργαζόμαστε συνεχώς αυτά που μας προσφέρουν έτοιμα. Αυτό που επιλέγουν να αφήσουν έξω από την προσοχή και την κρίση μας είναι αποφασιστικής σημασίας.
Αποδεχόμαστε ως επί το πλείστον πληροφορίες που μας κάνουν να νιώθουμε υπέροχα για τον εαυτό μας, ενώ βολικά φιλτράρουμε ότι αλλοιώνει τον εύθραυστο γυάλινο κόσμο μας θολώνοντας τον εγωισμό και τις ψεύτικες πεποιθήσεις μας. Η αμφισβήτηση του εγώ προβληματίζει και εκφοβίζει, προκαλώντας και τεστάροντας βαθύτερες σκέψεις και γνωστικές αντιλήψεις. Έχετε τη δύναμη να το κάνετε;

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu