Γιατί παραμένετε σε μια δυστυχισμένη σχέση;

Γιατί πολλά ζευγάρια κολλάνε, ακόμα και αν είναι δυσαρεστημένα με τη σχέση τους;

Διαμαρτύρεστε στους στενούς φίλους, τα μέλη της οικογένειάς σας και σχεδιάστε κάθε πιθανό τρόπο απόδρασης αλλά παρόλα αυτά είστε ακόμη ακίνητοι, χωρίς να τολμάτε να εφαρμόσετε τίποτα. Γνωρίζετε ότι δεν είστε ευτυχισμένοι και σκέφτεστε ότι κάτι σας κρατά πίσω, αλλά δεν είστε σίγουροι τι είναι.
Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Γιούτα μας δίνει καινούριες πληροφορίες για τους λόγους που αναγκάζουν κάποιους να μένουν σε ανεκπλήρωτες σχέσεις.
Αρχίστε να αμφισβητείτε τη συνηθισμένη άποψη που θέλει τα δυστυχισμένα ζευγάρια να παραμένουν στη σχέση λόγω συμφερόντων.
Έχετε ήδη κάνει πολλές προσπάθειες αφιερώνοντας πολύτιμο χρόνο στη σχέση και σκέφτεστε ότι αν φύγετε θα χάσετε όλα όσα επενδύσατε. Παραμένοντας σε αυτή την ανεπιθύμητη ουσιαστικά επιλογή, παραμένετε κλειδωμένοι στον κόσμο της μοναξιάς.
Πιστεύετε ότι πήρατε αυτή την απόφαση με βάση το τι είναι καλύτερο για τον σύντροφό σας. Σκέφτεστε ότι κατά πάσα πιθανότητα αυτό το αλτρουιστικό κίνητρο σας κράτησε, ή σας κρατάει ακόμη σε αυτή την περίεργη σχέση. Άλλωστε όλοι θέλουν να έχουν ένα σοβαρό λόγο και κίνητρο για τις πράξεις τους, αλλά εδώ μιλάμε για την ίδια τη ζωή σας.
Όταν πρέπει να φύγετε πρέπει να έχετε τη γενναιότητα να το κάνετε. Πολλοί τον απορρίπτουν, τον ξεχνούν κι εθελοτυφλούν.
Υπάρχει μια αξιόπιστη δικαιολογία που καλύπτει τις ανάγκη τους και την κριτική ελέγχου του εαυτού σας. Δεν εγκαταλείπετε τον σύντροφό σας γιατί πείσατε τον εαυτό σας ότι οφείλετε να δώσετε άλλη μια ευκαιρία στο ένστικτο αυτοσυντήρησης όπως και την επιθυμία να καλύψετε τις ανάγκες των άλλων. Η απόφαση να ενεργήσετε με αυτό τον τρόπο έτσι ώστε να ωφεληθούν οι άλλοι χωρίς να σκέφτεστε τις προσωπικές σας ανάγκες, βασίζεται στην συνειδητοποιημένη εξάρτησή σας από τη σχέση.
Αυτό σας δίνει το χαρακτηριστικό του αισιόδοξου τύπου που θεωρεί ότι οι μικρές πράξεις αλτρουισμού, είναι ένα μικρό κομμάτι του όμορφου χαρακτήρα και αισθάνεστε καλύτερα.
Δεν είναι απαραίτητο να περιμένετε ότι η καλοσύνη θα σας επιστραφεί, καθώς οι πιθανότητες είναι ελάχιστες από τη στιγμή που στην ουσία είστε μόνοι σας. Σας λείπει το χάρισμα να διαχωρίζετε, τη δυστυχία από την άνεση της βολικής συνήθειας.
Όλοι οι άνθρωποι μέσα από αλληλεπιδράσεις κάνουν επιλογές και αποφασίζουν εάν θα μεγιστοποιήσουν τα αποτελέσματα που τους ωφελούν. Τα οφέλη μετατρέπονται σε ένα ευρύτερο σύνολο σκέψεων που περιλαμβάνουν φυσικά τον σύντροφο και τη σχέση.
Το πιο πιθανό είναι ότι έχετε ανάγκη τη σχέση σας, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις, η αλληλεξάρτηση προτείνει να δημιουργήσετε κανόνες που έχουν να κάνουν με τις βασικές ανάγκες που έχουν οι άνθρωποι για συνεργασία και αλτρουισμό.
Η μελέτη έδειξε ότι τα άτομα με ισχυρές αξίες στη ζωή τους αντιλαμβάνονται πολύ περισσότερο την εξάρτηση των συντρόφων τους και η πιθανότητα διάλυσης της σχέσης ήταν πράγματι χαμηλή. Oι πιθανότητες ενός ατόμου να αρχίσει την αποσύνθεση μιας σχέσης είναι χαμηλότερες, όταν ο σύντροφος είναι ιδιαίτερα αφοσιωμένος και πιστεύει ότι είναι καλύτερο να μην τον εγκαταλείψει. Ωστόσο, το ζευγάρι που δεν έχει κοινές πεποιθήσεις και βάζει τη σχέσης πάνω από τον εαυτό του, δεν εξετάζει αντικειμενικά τα συναισθήματα του συντρόφου όπως επίσης, δεν το παραδέχεται σαν λόγο παραμονής στη σχέση.
Αυτή ήταν μια προσεκτικά ελεγχόμενη μελέτη με ισχυρό υπόβαθρο και καλά σχεδιασμένες μεθόδους, που τεκμηριώνουν την φυσική τάση των ανθρώπων να παραμείνουν δυστυχισμένοι σε μια σχέση παρά να φύγουν.
Ποιο είναι το σημείο ανατροπής που θα σας κάνει να δώσετε ένα τέλος αφού εξαντλήσατε όλα τα περιθώρια; Συντηρώντας άρρωστες καταστάσεις για να μην ξεριζώσετε το δάσος των ανασφαλειών που σας περιτριγυρίζει, φεύγετε σε αντίθετη κατεύθυνση από εκείνη που είχατε χαράξει.
Όταν δυσανασχετείτε, καταπιέζεστε και ζείτε γεγονότα που σας ξεπερνούν σε αντοχή και παραλογισμό, τότε κόβετε απότομα το γόρδιο δεσμό. Η θεωρία της καλής προαίρεσης, δεν θα μπορέσει να αλλάξει καμία δύσκολη κατάσταση που θα διαιωνίζεται χειρότερα με το χρόνο.
Οι απέλπιδες προσπάθειες, να πείσετε τον εαυτό σας για το αντίθετο γίνετε για αυτό ακριβώς το λόγο. Επειδή πραγματικά πρέπει να το πιστέψετε. Σε κάθε σχέση τοποθετούμε τα πράγματα στη ζυγαριά, και παρατηρούμε προς τα πού γέρνει.
Πάντα θα υπάρχουν εκατομμύρια λόγοι, που θα δείχνουν λογικοί στο «πρέπει», γιατί οι περιορισμοί και οι υποχρεώσεις δεν σταματούν να υπάρχουν παρόλη την προσπάθεια που κάνετε να αποκοπείτε από αυτές. Μια σχέση δεν βασίζεται σε εμμονές ούτε επισκιάζει τους άλλους τομείς της ζωής.
Όσο πιο σύντομα δείτε τα πράγματα καθαρά και φερθείτε με λογική και ειλικρίνεια στην πραγματικότητα που ζείτε, τόσο πιο σύντομα θα καταφέρετε να απελευθερωθείτε και να προχωρήσετε στη ζωή σας.
Μάθετε να πολεμάτε, να διεκδικείτε να παλεύετε και μην περιμένετε τα έτοιμα και τα σχεδιασμένα. Η ίδια η ζωή βασίζεται στο απρόβλεπτο, το ακατέργαστο και το ξαφνικό. Εσείς μόνο μπορείτε να προσθέσετε, να αφαιρέσετε και να επεξεργαστείτε με τον καλύτερο τρόπο τη ζωής σας.
Το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να σεβαστείτε τον εαυτό σας και να ανοίξετε την πόρτα.

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu