Γιατί όταν έχουμε τα πάντα δεν είμαστε ευχαριστημένοι;

Ένα από τα πιο ισχυρά "γοητευτικά" ξόρκια που μας δένουν με τον εικονικό κόσμο, είναι ότι ζούμε με τον καταναγκασμό.

Φανταζόμαστε ότι μπορούμε να ελέγχουμε το μέλλον μας και παρορμητικά αναζητάμε όλο και περισσότερα από το παρόν. Με αυτό το ξόρκι, υποβαθμίζουμε τη ζωή μας και γινόμαστε λαγοί που κυνηγούν υπνωτισμένοι το καρότο που έχουν κρεμασμένο μπροστά τους.
Το καρότο είναι αυτό το άπιαστο όνειρο -που πολλές φορές δεν έχει ξεκάθαρο σχήμα αλλά λάμπει στα θαμπά μάτια του μυαλού μας σαν ένα δακτυλίδι δύναμης. Αυτά τα θολά όνειρα θα μπορούσαν να είναι πολλά πράγματα όπως χρήματα, δύναμη και δόξα. Συχνά φανταζόμαστε το «κάτι περισσότερο» σαν ένα όραμα που προϋποθέτει τέλεια ζωή με ανέσεις, περισσότερη ποιότητα, ιδανικό σωματότυπο, ιδανικό σύντροφο, ένα υπερσύγχρονο σπίτι, αυτοκίνητο, και μια καριέρα που εκτοξεύεται όλο και περισσότερο.
Πως προέκυψαν τόσες επιθυμίες; Σίγουρα το όραμά σας έχει αρκετές μη ρεαλιστικές λεπτομέρειες, αλλά δεν μπορείτε να συνειδητοποιήσετε ότι είναι λανθασμένα κατευθυνόμενη από την παρούσα στιγμή, όπου θα μπορούσατε να έχετε περισσότερη δύναμη και στιγμές χαράς.
Οι περισσότεροι άνθρωποι βιώνουν την ανεπάρκεια σε πολύ περισσότερους τομείς της ζωής τους από όσο θέλουν να παραδεχθούν. Ορισμένες ελλείψεις σχετίζονται με τις ανάγκες τους και αυτό που ζητούν να πάρουν, είναι χρήματα, βοήθεια, ικανότητες, κοινωνική θέση, νεότητα, εμφάνιση, ικανοποιητικές σχέσεις και υγεία για να αποκτήσει νόημα η καθημερινότητά τους.
Το όραμά μας τελικά είναι συχνά εξαιρετικά διαστρεβλωμένο και μονόπλευρο. Δεν σχετίζεται με την έλλειψη πραγμάτων που θέλουμε αλλά με την συνεχόμενη αγωνία και άγχος να αποκτήσουμε αυτά που πιστεύουμε ότι μας λείπουν. Η αντιληπτή αίσθηση της έλλειψης πολλές φορές βυθίζεται στις αυταπάτες και την τοξική σκέψη να θέλουμε περισσότερο από κάτι που ήδη έχουμε, ή θα αποκτήσουμε. Πιστεύουμε ότι αυτό το κάτι παραπάνω, ίσως θα μας έκανε να μην αισθανόμαστε δυστυχισμένοι και μόνοι.
Αν δεν εξετάσουμε όλα τα στοιχεία που μας αφορούν και ενσαρκώνουμε τα επιφανειακά «θέλω» των άλλων, δεν μπορούμε να είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τι θέλουμε. Η όλη συμπεριφορά μας δείχνει ότι μας διακατέχει η ζήλια, γιατί συνεχώς συγκρίνουμε την δική μας ζωή με αγνώστους. Αυτή η «σύγκριση» πολλές φορές μας οδηγεί σε νευρωτική δυστυχία.
Τα ξόρκια που υπόσχονται εκπλήρωση στο μέλλον, δημιουργούν κενότητα στην παρούσα ζωή. Η κενότητα του πνεύματος, βρίσκεται στη νοοτροπία που μαραίνει το παρόν, ενώ δείχνει πάντα λαμπερό και πολύτιμο το μέλλον που αγνοεί. Είναι μια κατάσταση που ζει κάποιος όταν θέλει να φτάσει στο επόμενο σκαλί για να ολοκληρωθεί. Σβήνοντας τη ζωντάνια της παρούσας στιγμής δεν κοιτάς τα βήματα που πρέπει να γίνουν τώρα, και αυτόματα γίνεσαι θύμα του εαυτού σου.
Η κάθε στιγμή σας δίνει μια σπάνια εμπειρία και όλα όσα χρειάζεστε μέσα στην παρούσα στιγμή με αυτά που έχετε τώρα. Πριν αντιμετωπίσετε τις αρνητικές σκέψεις και τα συναισθήματα που πλήττουν τόσους πολλούς ανθρώπους, θα πρέπει πρώτα από όλα να γνωρίζετε, τι κάνει τους ανθρώπους πιο ευτυχισμένους και να ανακαλύψετε το μυστικό της ζωής.
«Αναζητήστε το νόημα της ζωής». Πολύ μελάνι χύθηκε από τη δεκαετία του ’60 για αυτή την προτροπή. Αυτό που δεν ειπώθηκε είναι ότι η ίδια η ζωή μας το επισημαίνει προκλητικά. «Τι νόημα έχει η ζωή; Πιστεύετε ότι χρειαζόμαστε υλικά αγαθά και μεγαλύτερο καταναλωτισμό για την επιβίωσή μας;
«Δεν υπάρχουν επιζώντες σε αυτή τη Γη, γι αυτό μην κάνετε πράγματα που θα μετανιώσετε». Μπορείτε να κόψετε τις επιπολαιότητες και να βρείτε την ουσία της ζωής.
Σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης αυτοί που επιζούν είναι αυτοί που μπορούν να ισορροπήσουν με την ψυχή και το πνεύμα τους. Συχνά πολλές φαινομενικά ασύνδετες εμπειρίες της ζωής, μας αποκαλύπτουν το επίπεδο της ύπαρξης που βιώνουμε. Τα ερεθίσματα, οι επηρεασμοί και οι αποφάσεις που παίρνουμε, τεστάρουν καθημερινά τον τρόπο ζωής και συμπεριφοράς μας.
Υπάρχουν δύο όψεις του νομίσματος στο «Μυστικό της Ζωής». Στην μία πλευρά βρίσκεται η ανάπτυξη και καλλιέργεια της πνευματικότητας με σκοπό την συνειδητή επίγνωση της Αλήθειας με κάθε δυνατό τρόπο. Αυτή η έμφυτη αναζήτηση είναι εμφανής ακόμη κι όταν έχετε ήδη επιλέξει να ζείτε καθαρά βιωματικά, αναπτύσσοντας μόνο τα θέλω σας μέσα από την ελλειπή και διαστρεβλωμένη γνώση που πήρατε.
Ισχυριζόμαστε ότι η σχέση με τον εαυτό μας διατηρεί την ανεξαρτησία, αλλά η δίνη της συνεχώς μεταβαλλόμενης ισορροπίας μας ρίχνει στην εξάρτηση του κόσμου που αντιλαμβανόμαστε.
Για παράδειγμα όταν ο κόσμος μας καταρρέει γινόμαστε σκλάβοι και μαριονέτες της καταναλωτικής Βαβυλώνας. Αυτή η μέθοδος αναζήτησης της ευτυχίας είναι ανώριμη γιατί περιορίζεται αποκλειστικά στην αυτάρκεια υλικών αγαθών.
Για ποια ανεξαρτησία μιλάμε όταν κάνετε υπέρτατη προδοσία στην ψυχής σας;
Ένα ολοκληρωμένο άτομο, έχει τη δυνατότητα να σκέφτεται και να έχει πνευματική ανάπτυξη που επιβεβαιώνουν την πολύτιμη ύπαρξή του.
Η πολύτιμη ύπαρξη στις ημέρες μας εκτροχιάστηκε από την πραγματική σημασία και έννοιά της. Συνήθως εννοούμε το σωματικό κάλος που μπορεί να συνδυάζεται με καταναλωτικά αγαθά, χρήματα, δύναμη, καριέρα, ή ότι άλλο μπορεί να δελεάσει και δεν μπορείτε να ζήσετε χωρίς αυτό. Σε όλα αποδίδουμε μια τιμή – αξία, γιατί όλα έχουν σχέση με το χρήμα που είναι ο θεμέλιος λίθος της Βαβυλώνας. Θα έλεγε κανείς ότι όσο ψάχνουμε την ευτυχία τόσο φεύγει και μας παραπλανά περισσότερο. Η αναζήτησή της, μας αποδυναμώνει και ψάχνουμε το άλλο μας μισό για στήριξη και παρηγοριά.
Στο Συμπόσιο του Πλάτωνα, ο Αριστοφάνης αναφέρει ότι πριν μεταφερθούμε στο παρόν που νομίζουμε ότι ζούμε, είμαστε ολοκληρωμένοι καθώς διατηρούσαμε την πραγματική μας φύση. Οι τιμωροί θεοί όμως, επιθυμούσαν να μας αποδυναμώσουν και έσπασαν το σφαιρικό σώμα μας διαχωρίζοντας το σε αρσενικό και θηλυκό, για να χάσουμε την επαφή με την πληρότητα. Σε αυτή την αποδυναμωμένη κατάσταση, ρυθμίστηκε η απάτη με το στερεότυπο των φύλων που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.
Το δεσμευτικό σκοτάδι της αγνωσίας πρέπει να σπάσει για να βρούμε τον τρόπο να γυρίσουμε στην χαρά και την αγάπη του Φωτός. Πάρτε τον έλεγχο του μυαλού σας και μάθετε το πραγματικό νόημα της ύπαρξής μας.
Η φιλτραρισμένη φωνή της ψυχής.
Πρέπει να παρακολουθούμε συνεχώς τις σκέψεις μας και να αναγνωρίσουμε τη φωνή της λογικής που μας υπενθυμίζει να μην τρέφουμε τον εαυτό μας με αρνητικές ανώριμες σκέψεις και φαντασιώσεις, οι οποίες δεν προσφέρουν πνευματική ικανοποίηση. Ναι, είναι πιο εύκολο στα λόγια παρά στην πράξη, αλλά υπάρχουν εγγυημένα αλλεργιογόνα φίλτρα για όλες τις αρνητικές μορφές σκέψης που ποτίζουν την ψυχή μας.
Κάποια από αυτά τα φίλτρα είναι η διάθεση, ο τόνος της φωνής και η διαφορετική προσέγγιση των πραγμάτων. Οι εναλλακτικές που προσφέρει η σκέψη σας για κάθε απόφαση που παίρνετε χρειάζονται προσοχή. Μην δέχεστε τίποτα χωρίς να εξετάσετε το παρασκήνιο. Μια φωνή που δεν είναι ήρεμη, συμπονετική, αλλά είναι ανυπόμονη βιαστική και ελλιπής σε ανάλυση μην την πιστεύετε. Μην ταυτίζεστε με τις κακόβουλες, τις επαναλαμβανόμενες, τις παραπονεμένες και μηχανικές φωνές.
Μπορούμε να ζούμε με οποιοδήποτε τρόπο επιλέγουμε αλλά η ζωή μας θα αποκτήσει νόημα όταν μάθουμε ότι οι επιλογές μας καθορίζουν την ποιότητα της ύπαρξής μας.

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu