Έχετε πουλήσει την αυθεντικότητά σας

Η αυθεντικότητα στις ημέρες μας έχει γίνει μια καραμέλα στο στο στόμα όλων μας.

«Να σέβεστε την αυθεντικότητά σας», «βρείτε τον αυθεντικό εαυτό σας» – ακούμε αυτές τις φράσεις διάσπαρτες σε όλο το διαδίκτυο και όλοι μιλάνε για αυτή.
Τι σημαίνει αυθεντικότητα και πως μπορούμε να διακρίνουμε πότε είμαστε αυθεντικοί ή πουλήσαμε την προσωπικότητά μας;
Η αυθεντικότητα στον πυρήνα της είναι όλα όσα είσαι «εσύ» και σίγουρα δεν είναι προς πώληση. Το αντίθετο, σημαίνει ότι τοποθετείτε επιφανειακά πράγματα και αξίες πάνω από τις γνήσιες ανάγκες, όνειρα, οράματα και πολλές φορές έρχεστε σε αντίθεση με την προσωπικότητά σας.
Όταν ξεπουλάμε κυριολεκτικά τον εαυτό μας ουσιαστικά βγαίνει στη δημοπρασία. Αντί να εκφράζουμε και να ενεργούμε με βάση τις γνήσιες πεποιθήσεις, τις αξίες, και το προσωπικό ύφος, παίρνουμε αποφάσεις με βάση τη χρηματική αξία του καθενός, την προσοχή, φήμη και την αποδοχή που ψάχνουμε στους άλλους ανθρώπους.
Για παράδειγμα ένας πατέρας βλέπει πόσο ταλαντούχος είναι ο έφηβος γιος του στο γράψιμο, αλλά αντί να ενθαρρύνει τον γιό του να ακολουθήσει μια καριέρα, τον πιέζει να ακολουθήσει τον κλάδο των επιχειρήσεων και λογιστικών, διότι είναι μια «ασφαλής» επιλογή. Ο γιός ενσυνείδητα κάνει αυτό που θέλει ο πατέρας του, αλλά και οι δυο έχουν κάνει άτυπα μη αυθεντικές αποφάσεις.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι η τελειότητα είναι μια ψευδαίσθηση. Υπάρχει εγγύηση ότι σε κάποιο σημείο της ζωής σας, θα κάνετε μια μη αυθεντική απόφαση που θέτει σε κίνδυνο τις αξίες, το όραμα, ή τις πεποιθήσεις σας. Ο συμβιβασμός είναι μέρος της ανθρώπινης αδυναμίας. Γνωρίζουμε ότι δεν μπορούμε να είμαστε τέλειοι, αλλά μπορούμε να προσπαθήσουμε να είμαστε πιο συνειδητοί και προσιτοί στο ένστικτο και στις αποφάσεις μας. Οποιαδήποτε απόκλιση μας βγάζει από το δρόμο της αυθεντικότητας.
Η αυτογνωσία και η ειλικρίνεια είναι οι δύο βασικές ιδιότητες που χρειαζόμαστε για να αποφύγουμε την πτώση και τις κακές επιλογές.
Μήπως ανησυχείτε ότι κατά κάποιο τρόπο ξεπουλάτε τον εαυτό σας; Πόσες φορές προκαλέσετε τα συναισθήματά σας, αγνοήσατε το συνειδησιακό καμπανάκι κινδύνου, και προχωρήσατε χωρίς ενδοιασμούς στην επόμενη κίνηση;
Δείτε μερικά χαρακτηριστικά καθημερινής παράνοιας, πάλης και συμβιβασμού με την αυθεντικότητα:
* Η κορυφαία προτεραιότητά σας είναι να κερδίσετε χρήματα, * Έχετε εμμονή με «φίλους ή οπαδούς» στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης. *Αφήνετε άλλους να παίρνουν αποφάσεις για σας, και να υπαγορεύουν ποιοι θα πρέπει να είστε. *Παρακολουθείτε στενά το ρεύμα του πλήθους, τις τάσεις μόδας και κάνετε ό, τι κάνουν όλοι οι άλλοι, ακόμα κι αν δεν έχουν νόημα για εσάς.
* Αποκαλύπτετε στους άλλους μόνο ότι σας κάνει να φαίνεστε καλά, *Αντιγράφετε το στυλ/τρόπο ζωής των άλλων, * Αγνοείτε τα συναισθήματα και τη διαίσθησή σας, * Φοβάστε να είστε ευάλωτοι και να εκφράσετε τα αληθινά σας συναισθήματα, σκέψεις ή αξίες οι οποίες μπορεί να είναι μη δημοφιλείς, * Παίρνετε αποφάσεις με βάση την προσοχή που σας δείχνουν, τη φήμη, το χρήμα ή την αποδοχή.
Σκεφτείτε πόσα στοιχεία μπορεί να έχετε μέσα από όλα αυτά τα χαρακτηριστικά και δώστε μια σοβαρή ειλικρινή αξιολόγηση στον εαυτό σας, με βάση την παραπάνω λίστα.
Σταματήσετε την πώληση
– Η αυθεντικότητα είναι μια καθημερινή πρακτική που συμβαίνει όταν αφήνουμε να φύγουν όλοι εκείνοι που πιστεύουμε ότι πρέπει να είμαστε, και αγκαλιάζουμε αυτό που είμαστε. –
Η πώληση του εαυτού σας, στην επιχείρηση, την καριέρα και το επαγγελματικό πεδίο γενικότερα, τονίζει τα γνήσια ταλέντα και δυνάμεις που έχετε καθώς τα προσφέρετε. Η πώληση του εαυτού σας όμως, θέτει σε κίνδυνο την προσωπική σας αξιοπιστία, αφήνοντας καταστάσεις και ανθρώπους να οδηγούν και να εκμεταλεύονται την ποιότητα του χαρακτήρα σας.
Η αυθεντικότητα έχει επαφή με την καρδιά σας και καλλιεργώντας την ψυχή σας σβήνετε την ανάγκη της προβολής του «εγώ», παίρνοντας τον έλεγχο του μυαλού σας. Η αληθινή χαρά, η γαλήνη και ικανοποίηση έρχεται όταν ζείτε την αλήθεια και δεν προσποιείστε για τον κόσμο.
1. Στο ταξίδι της αυθεντικότητας δώστε προσοχή στο πώς σας κάνουν να αισθάνεστε οι αποφάσεις που παίρνετε. Αισθάνεστε άβολα, βαριά ή αποστραγγισμένος από ενέργεια, ή ανάλαφρος με μια αίσθηση ότι ακτινοβολείτε φως; Σε αντίθεση με το μυαλό, το σώμα δεν μπορεί να πει ψέματα. Το σώμα σας είναι ο καλύτερος ανιχνευτής ψεύδους. Αν πάρετε μια απόφαση που δεν ευθυγραμμίζεται με τις αξίες σας, το σώμα σας θα το αισθανθεί αμέσως και θα το εκφράσει. Δώστε προσοχή στα προειδοποιητικά σημάδια, όπως το αίσθημα βάρους στην περιοχή της καρδιάς, τους σφιγμένους μυς, τη ζαλάδα, ή κρύα ρίγη.
2. Δώστε προβάδισμα στις προτεραιότητές σας και με ειλικρίνεια σκεφτείτε τις αποφάσεις σας. Είστε ευχαριστημένοι με το χρήμα, και ένα πλούσιο τρόπο ζωής, χωρίς να αισθάνεστε καλά; Έχετε παραμείνει στον αληθινό εαυτό σας;
Τα χρήματα είναι σημαντικά για την επιβίωση -μην με παρεξηγείτε, αλλά οι ακραίες καταστάσεις καρφώνουν την κινητήρια δύναμή σας. Αναρωτηθείτε αν αυτό είναι υγιές και ευθυγραμμισμένο με ποιος πραγματικά είστε.
3. Σκεφτείτε αυτή τη στιγμή που διαβάζετε το άρθρο,αντανακλάσεις γεγονότων της ζωής σας. Αυτή η διαδικασία διαρκεί λίγο αλλά χρειάζεται ειλικρίνεια. Σημειώστε τα πάθη σας, τις προοπτικές και κάθε επιλογή που πρόκειται να κάνετε. Δεσμευτείτε ότι θα πετάξετε οτιδήποτε είναι αχρείαστο και δεν συμβαδίζει με τα πιστεύω σας.
4. Δώστε στον εαυτό σας την πρόκληση κάποιων δύσκολων επιλογών.Όταν εντοπίσετε τις μη αυθεντικές κινήσεις σας, σημαίνει ότι ήρθε η ώρα για δράση. «Τι πρέπει να πετάξετε και τι μπορεί να μείνει; Τι είναι αληθινό και τι είναι ψέμα; Τι επιλογές έχω; Ποια είναι η πιθανή απώλεια και κέρδος σε αυτή την κατάσταση; Ποιο είναι το καλύτερο και το χειρότερο σενάριο; Ποιο είναι το σχέδιό Α και το σχέδιο Β; Με τι είμαι προσκολλημένος στη ζωή;
Οι σκέψεις, τα συναισθήματα και τα σχέδιά σας μπορούν να συγκεντρωθούν με έναν συνεκτικό, οργανωμένο και δομημένο τρόπο.
5. Ενσωματώστε την εμπειρία με την αυτοσυγκέντρωση.
Θα επωφεληθείτε πολύ από τις ερωτήσεις και την εξερεύνηση, αλλά να θυμάστε ότι το πιο σημαντικό είναι η αποδοχή του εαυτού μας και όλων των αδυναμιών που πάνε μαζί .
Αποδεχθείτε τα λάθη και συγχωρήστε τον εαυτό σας. Σε αυτό το δυναμικό, σύγχρονο και σαρωτικό κόσμο, είναι εύκολο να πουλήσετε την ακεραιότητα και αυθεντικότητά σας για κέρδος, δύναμη, φήμη ή χρήματα.
Βομβαρδιζόμαστε εξάλλου καθημερινά από συναδέλφους, φίλους, μέλη της οικογένειάς μας και κυρίως από διαφημιστικά μηνύματα που προάγουν ένα τρόπο ζωής, ο οποίος είναι οτιδήποτε άλλο εκτός από αυτό που είμαστε. Πρέπει να μάθουμε να λέμε «όχι» και να κλείνουμε με σθένος την πόρτα προστατεύοντας την ακεραιότητά μας.
Για να ζήσουμε δυναμικά και ήρεμα τις καθημερινές στιγμές, χρειαζόμαστε ψυχική εναρμόνιση με το γνήσιο φως της αλήθειας του Χριστού. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε σταθερά στην ενότητα, πλησιάζοντας όλο και περισσότερο τις φωτεινές πτυχές του εαυτού μας.

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu