8 σημάδια ότι είστε σε ισχυρή σχέση – ακόμα κι αν δεν το αισθάνεστε

Γιατί θέλετε να είστε σε μια σχέση αγάπης;

Ψάχνετε κάποιον που θα μπορούσε να καλύψει όλες τις ανάγκες σας, να ελέγχετε και να υποχωρεί στις απαιτήσεις σας, να έχετε καλές συζητήσεις ή ακόμη και μάχες;
Κάποιοι ίσως πουν ότι είναι ανόητες οι ερωτήσεις. Έχουν όμως άμεση σχέση με το άτομο που αγαπάμε, καθώς έχουμε επενδύσει σε δυνατά συναισθήματα, επιθυμία για συντροφικότητα, συναισθηματική οικειότητα, την αίσθηση του ανήκειν και της ασφάλειας.
Σύμφωνα με έρευνες τα άτομα που ζουν σε μια δεσμευμένη σχέση ζουν περισσότερο και είναι πιο ευτυχισμένοι γενικά. Αλλά αν συμβαίνει αυτό, γιατί οι σχέσεις είναι τόσο δύσκολες; Γιατί υποτιμάμε, δεν υποστηρίζουμε και απομακρύνουμε ένα άτομο που υποτίθεται ότι αγαπάμε περισσότερο;
Η ειρωνεία είναι ότι εκπαιδευόμαστε από μικροί για πολλούς τομείς της ζωής, αλλά δεν υπάρχει η απαιτούμενη εκπαίδευση όταν πρόκειται για την αγάπη. Κανείς δεν μας διδάσκει πώς μπορούμε να καλλιεργήσουμε μια υγιή και καλή σχέση. Νομίζουμε σαν τυφλοί ότι η αγάπη θα κυριαρχήσει σε όλα όσα θα προκύψουν αργότερα.
Αν σταθούμε τυχεροί, τότε στην ευτυχία μας έχει μερίδιο επιτυχίας τα καλά πρότυπα που πήραμε από τους γονείς μας. Ακόμα και έτσι, η ιδιαίτερη σχέση μας έχει τις δικές της αποχρώσεις, και τα αντιαισθητικά της προβλήματα που κρύβουν τον ήλιο.
Ο αρχικός ενθουσιασμός κάποτε θα φύγει, αλλά θα μείνει η ικανότητά σας να χειριστείτε με δεξιοτεχνία τις συγκρούσεις, διατηρώντας το ενδιαφέρον, τη ζωτικότητα και τη χαρά της σύνδεσης.
Μια ισχυρή σχέση περιλαμβάνει ενθουσιασμό και προσπάθεια για μια κοινή ζωή. Με την πάροδο του χρόνου, πολλά ζευγάρια καταλήγουν στη γωνιά του κόσμου τους και σκοτώνουν ο ένας το άλλο από απόσταση.
Σίγουρα δεν είναι αυτό που πιστεύατε ότι θα συνέβαινε. Η σχέση είναι μια ζωντανή κατάσταση που αναπνέει και πρέπει να καλλιεργείται και να φροντίζεται καθημερινά. Δεν μπορεί να είναι μονόπλευρη και δεν μπορεί να παραμεληθεί.
Δείτε στην ακόλουθη λίστα μια ευκαιρία να αξιολογήσετε την ποιότητα της σχέσης σας μελετώντας μερικά επιτυχημένα θεμελιώδη χαρακτηριστικά μιας μακροχρόνιας σχέσης.
Αν παρατηρήσετε ότι η σχέση σας δεν έχει τα συγκεκριμένα κριτήρια, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα πρέπει να τερματίσετε τη σχέση με τον σύντροφό σας, αλλά θα σας βοηθήσει να αξιολογείτε την τρέχουσα σχέση σας ικανοποιητικά.
1. Κάνετε τη σχέση σας προτεραιότητα.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο γάμος ή η συνύπαρξή σας είναι το πιο πολύτιμο κομμάτι της ζωής σας. Θέλετε να είναι πάνω από την εργασία , το χόμπι, την οικογένεια, ίσως και από τα παιδιά σας. Πιστεύετε ότι σαν ζευγάρι, είστε το επίκεντρο της οικογένειας και εάν το ζευγάρι δεν είναι δυνατό, η οικογένεια δεν έχει βάσεις.
Εάν δεν υπάρχει δέσμευση και από τους δυο συντρόφους σε αυτή την πεποίθηση θα μείνουν μόνο κενές λέξεις. Πρέπει να βάλετε στην καθημερινή σας ρουτίνα όμορφες στιγμές αποκλειστικά δικές σας, έτσι ώστε να διατηρήσετε τη σχέση σας υγιή.
2. Επικοινωνείτε ανοιχτά και τακτικά.
Έχετε τη συνήθεια να επικοινωνείτε τακτικά ή κάθε λίγες ημέρες για να ελέγξετε τον παλμό της σύνδεσής σας; Είστε ελεύθεροι να εκφράζετε τις ανησυχίες, την ενόχληση και απογοήτευση, και θα πρέπει και οι δυο να κινητοποιείστε στην αναζήτηση λύσεων, ή συμβιβασμού αν είναι απαραίτητο. Χρειάζεται να μην υψώνετε εμπόδια και να μην χειραγωγείτε τον άλλο με επιθετική συμπεριφορά. Μην κρατάτε πράγματα που σας πληγώνουν μέσα σας και μην τα πετάτε κάτω από το χαλί για να αποφύγετε την αντιπαράθεση. Στην πραγματικότητα, η αντιπαράθεση δεν είναι καλό στυλ επικοινωνίας. Σας ωθεί σε εκδικητική στάση λόγω της αξίας που δώσατε στα συναισθήματα και στη βαρύτητα της σχέσης.
3. Δημιουργήστε συναισθηματική οικειότητα.
Η συναισθηματική οικειότητα που μοιράζεστε μαζί, σας κάνει να νιώθετε ελεύθεροι και ασφαλείς να εκφράσετε τους φόβους και τα τρωτά σημεία χωρίς να σας απασχολεί η περίπτωση λάθους. Μέσα από τις κοινές εμπειρίες, έχετε εμπιστοσύνη και διαφάνεια η οποία είναι η βάση της αγάπης σας.
Τα ζευγάρια που μοιράζονται συναισθηματική οικειότητα, μπορούν να μοιραστούν τον βαθύτερο εαυτό τους και είναι σε θέση να εκφράσουν μεταξύ τους το βάθος των συναισθημάτων τους. Σε αυτό το πλαίσιο, κάθε άτομο αισθάνεται απολύτως αποδεκτό, σεβαστό και άξιο στα μάτια του συντρόφου του.
Η συναισθηματική οικειότητα μπορεί να ενισχυθεί με την εξοικείωση στις ανάγκες, τους φόβους και τις επιθυμίες. Πρέπει να γνωρίζουμε τον εαυτό μας για να είμαστε κοντά στο άλλο άτομο. Η συναισθηματική οικειότητα απαιτεί επίσης ποιοτικό χρόνο μαζί, μακριά από το καθημερινό άγχος και τους περισπασμούς.
4. Περνάτε χρόνο μαζί.
Δεν μπορεί να καλλιεργηθεί μια σχέση χωρίς να δίνετε χρόνο στη σχέση σας. Δεν είναι το ίδιο όταν περνάτε χρόνο με τα παιδιά, ή απλά είστε σπίτι. Πρέπει να δώσετε προτεραιότητα στον χρόνο μόνο για τους δυο σας, να απολαύσετε την συντροφιά του άλλου, να μοιραστείτε ενδιαφέροντα, εμπειρίες και απλά να διασκεδάσετε.
Πολλές σχέσεις καταρρέουν επειδή τα ζευγάρια στην ουσία ζουν ξεχωριστή ζωή, με τις υποχρεώσεις τους να μειώνουν όλο και περισσότερο τον χρόνο που περνούν μαζί. Επιτρέπουν στις απαιτήσεις της ζωής να γεμίζουν τις ώρες τους και με το πέρασμα του χρόνου συνειδητοποιούν ότι δεν έχουν τίποτα κοινό και πολύ λίγα να πουν μεταξύ τους.
5. Εάν δεν μοιράζεστε κοινά ενδιαφέροντα, αναπτύξτε κάποια που μπορείτε να απολαύσετε μαζί.
Βγείτε από τον μοναχικό κόσμο σας και μοιραστείτε τον μαζί του. Μπορείτε να συμμετέχετε σε ένα από τα ενδιαφέροντά του αλλά μην επιτρέπετε την εργασία, τα παιδιά ή σε άλλες υποχρεώσεις να χαλάσουν τη σημαντική στιγμή για τους δυο σας.
6. Μιλήστε ευγενικά.
Ποιες λέξεις και τόνο φωνής χρησιμοποιείτε με το σύζυγο ή τον σύντροφό σας; Μιλάτε απότομα, κοφτά, θυμωμένα, σαρκαστικά ή υποτιμητικά;
Αν αγαπάτε αυτό το άτομο, μιλήστε με τρόπο που θέλετε να σας μιλά και αντανακλά την προσωπικότητά σας. Είναι πολύ εύκολο να θεωρήσετε τον άλλο δεδομένο και ξεσπάσετε το στρες πάνω του. Εάν γίνεται συχνά, τα λόγια σας θα δημιουργήσουν βαθιές πληγές και θα υπονομεύσουν την οικειότητα της σχέσης.
Απλά μιλήστε ευγενικά στο πρόσωπο που αγαπάτε. Κάντε αυτό ακόμη και αν σας μιλάνε άσχημα. Τα λόγια σας έχουν περισσότερη δύναμη από ότι μπορείτε να φανταστείτε.
7. Είστε οργισμένοι ο ένας με τον άλλον.
Η αγκαλιά, το φιλί και η επαφή γενικότερα, είναι ζωτικής σημασίας για μια υγιή σχέση. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα ζευγάρια που χαίρονται με εκδηλώσεις αγάπης έχουν την τάση να είναι πιο ευτυχισμένα και ικανοποιημένα με τη σχέση τους. Βγαίνουν επίσης πιο γρήγορα από συγκρούσεις και δυσάρεστες καταστάσεις.
Ακόμη και αν δεν αισθάνεστε άνετα με αυτού του είδους την έκφραση, δείξτε με τον τρόπο σας τη στοργικότητα που αισθάνεστε.
8. Εμπνέετε και υποστηρίζετε ο ένας τον άλλο.
Η στήριξή σας θα πρέπει να είναι έμπρακτη όχι μόνο με λόγια. Δείξτε στον σύζυγό σας ότι θέλετε να πετύχει, θέλετε να είστε εσείς που θα τον βοηθήσετε να φτάσει τους στόχους του. Η υπονόμευση της προσπάθειάς του για οποιοδήποτε λόγο και αιτία δείχνει ζήλια ή αδιαφορία.
Εάν θέλετε το καλύτερο για τον άλλον, δώστε το με αγάπη για να φτάσει στο μέγιστο δυναμικό του. Στην πραγματικότητα, θα δείτε τις θετικές αντιδράσεις του να σας αντικατοπτρίζουν. Μην προσπαθείτε να μειώσετε ο ένας τον άλλον ή να εστιάσετε σε ατέλειες ή παρελθόντα λάθη.
9. Αποδεχτείτε ο ένας τον άλλον.
Γνωρίζετε αυτό το άτομο πολύ καλά. Έχετε δει τις δυνάμεις και τις αδυναμίες του. Ξέρετε την προσωπικότητα και τη συμπεριφορά του. Βλέπετε στον σύζυγό σας ή τον σύντροφό σας ένα άτομο που αξίζει τον σεβασμό και την αποδοχή σας – όχι σαν αντανάκλαση ή επέκταση του εαυτού σας. Μην προσπαθείτε να αλλάξετε αυτό που είναι, ή πώς λειτουργεί στον κόσμο. Μπορείτε να ζητήσετε αλλαγές συμπεριφοράς ή να διαπραγματευτείτε προτεραιότητες και αποφάσεις, αλλά ποτέ μην προσπαθήσετε να ελέγξετε, να διαμορφώσετε, ή να αλλάξετε ένα άτομο σε αυτό που νομίζετε ότι σας ταιριάζει καλύτερα.
10. Αρέσετε ο ένας τον άλλον.
Σας αρέσει το άτομο με το οποίο ζείτε. Απολαμβάνετε την συντροφιά τους, συζητάτε γελάτε και κάνετε σχέδια μαζί. Εάν κάνετε όλα αυτά τα πράγματα μαζί τότε είστε σε θέση να πείτε ότι είναι ο καλύτερος φίλος σας.
Με ποια συμπεριφορά μπορείτε να ταυτιστείτε; Τι μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε τη σύνδεση και την οικειότητα μεταξύ σας;
Να θυμάστε πάντα, ότι για μια υγιή σχέση απαιτείται και οι δύο άνθρωποι να δεσμευτούν προκειμένου να ευδοκιμήσει.
Εάν ο σύντροφός σας αντιστέκεται και δεν αισθάνεται ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα σύνδεσης, τότε θα πρέπει να δημιουργήσετε εσείς το κατάλληλο κλίμα για να ισχυροποιήσετε τη σχέση σας.

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu