15 πράγματα που δεν ξέρατε για τα χρώματα

Τα χρώματα είναι παντού γύρω μας, όπου και αν κοιτάξεις.

Κάθε τι έχει το χρώμα του. Αυτοκίνητα, ρούχα, λουλούδια, ακόμα και οι ίδιοι οι άνθρωποι. Όμως πόσα πραγματικά γνωρίζουμε για τα χρώματα;

1. Σύμφωνα με διάφορες διεθνείς μελέτες, το πιο δημοφιλές χρώμα στον κόσμο είναι το μπλε. Οι έρευνες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο διάλεξαν το μπλε (40%) ως το αγαπημένο τους χρώμα, με το μωβ να ακολουθεί στη δεύτερη θέση (14%).

2. Το πρώτο χρώμα που βλέπουν τα μωρά είναι το κόκκινο. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι τα βρέφη ηλικίας μόλις 2 εβδομάδων μπορούν ήδη να διακρίνουν το κόκκινο χρώμα. Μάλλον επειδή το κόκκινο έχει το μεγαλύτερο μήκος κύματος μεταξύ των χρωμάτων.

3. Άντρες και γυναίκες βλέπουν τον κόσμο διαφορετικά. Αμερικανοί ερευνητές έχουν δηλώσει πως υπάρχει ένα γονίδιο που μας επιτρέπει να δούμε το κόκκινο χρώμα, και ότι το γονίδιο αυτό εμφανίζεται με πολλές παραλλαγές. Επειδή το γονίδιο αυτό βρίσκεται στο Χ χρωμόσωμα και οι γυναίκες έχουν δύο χρωμοσώματα Χ, – σε σύγκριση με ένα μόνο για τους άνδρες – αποκτούν την ικανότητα να αντιληφθούν καλύτερα το κόκκινο-πορτοκαλί φάσμα. Επίσης, σε γενικές γραμμές, οι γυναίκες είναι καλύτερες στο να διακρίνουν διάφορα χρώματα μεταξύ τους, ενώ οι άνδρες είναι καλύτεροι στο να παρατηρούν τις μικρές λεπτομέρειες σε ένα κινούμενο αντικείμενο.

4. Το ροζ είναι το χρώμα της ηρεμίας. Προφανώς, καταστέλλει το θυμό και το άγχος λόγω της κατευναστικής επίδρασής του. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο φυλακές και ιδρύματα ψυχικής υγείας βάφουν τους τοίχους ροζ για να ελέγχουν τη συμπεριφορά των κρατουμένων και των ασθενών.

5. Δεν μπορείς να δεις το κίτρινο χρώμα από τον υπολογιστή σου. Οι οθόνες των υπολογιστών και των κινητών δεν παράγουν κίτρινο φως. Το μήκος κύματος του κίτρινου χρώματος βρίσκεται ανάμεσα στα μήκη κύματος του κόκκινου και του πράσινου. Το μόνο που χρειάζεται να κάνει μια οθόνη για να σε κάνει να νομίζεις πως βλέπεις κίτρινο, είναι να στείλει λίγο κόκκινο και λίγο πράσινο για να «κοροϊδέψει» τα μάτια σου και κατ’επέκταση τον εγκέφαλό σου.

6. Το ασφαλέστερο χρώμα αυτοκινήτου είναι το λευκό. Με βάση τις μελέτες, είναι το πιο ορατό χρώμα σε οποιεσδήποτε συνθήκες, εκτός αν έχει χιόνι. Το δεύτερο πιο ασφαλές χρώμα θεωρείται το ασημί. Επίσης, έρευνες έχουν δείξει πως οι οδηγοί αυτοκινήτων κόκκινου χρώματος έχουν την τάση να οδηγούν πιο γρήγορα.

7. Κίτρινο + κόκκινο = πείνα. Γνωστές αλυσίδες fast food, όπως η McDonald ‘s, KFC, Burger King και πολλά άλλα έχουν αυτόν τον συνδυασμό χρωμάτων. Οι ερευνητές λένε ότι το κόκκινο και το κίτρινο είναι τα πιο λαχταριστά χρώματα. Επίσης, συμβουλεύουν να μην βάψετε την κουζίνα σας με κίτρινο χρώμα αν είστε σε δίαιτα. Απλά θα καταλήξετε να βάζετε τον εαυτό σας συνέχεια σε πειρασμό. Από την άλλη πλευρά, το μπλε είναι το λιγότερο ορεκτικό χρώμα.


8. Η χρωματοφοβία ή χρωμοφοβία είναι ένας επίμονος και παράλογος φόβος των χρωμάτων. Μια σοβαρή μορφή αυτής της φοβίας μπορεί να παρεμποδίσει τις καθημερινές δραστηριότητες και μπορεί να κάνει τη ζωή αυτοπεριοριζόμενη. Οι άνθρωποι με χρωματοφοβία μπορούν να συσχετίσουν ένα θλιβερό γεγονός του παρελθόντος, με κάποιο χρώμα.

9. Το κόκκινο φως είναι καθησυχαστικό για τις κότες. Τις βοηθά να ηρεμήσουν, να κοιμούνται καλύτερα και να αποφεύγουν τον κανιβαλισμό.

10. Τα χρώματα επηρεάζουν τη γεύση. Πρόσφατη ανακάλυψη δείχνει ότι τα χρώματα επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο δοκιμάζουμε τα τρόφιμα. Για παράδειγμα, ένα πορτοκαλί φλιτζάνι κάνει τη γεύση της σοκολάτας καλύτερη απ’ ότι οποιοδήποτε άλλο φλιτζάνι με διαφορετικό χρώμα.

11. Τα κουνούπια λατρεύουν το μπλε χρώμα. Όταν σχεδιάζετε να πάτε για κάμπινγκ, καλύτερα αφήστε τα σκουρόχρωμα μπλουζάκια σας στο σπίτι, εκτός αν είστε λάτρης των κουνουπιών. Η έρευνα δείχνει ότι τα κουνούπια έλκονται από τα σκούρα χρώματα, ειδικά από το μπλε. Προτιμήστε ανοιχτόχρωμα πουκάμισα ή μπλούζες με φαρδιά μακριά μανίκια.

12. Οι ταύροι δεν μισούν το κόκκινο χρώμα. Ο λόγος που κυνηγάνε την μουλέτα του ταυρομάχου, δεν έχει να κάνει με το χρώμα της, αλλά με την κίνησή της. Οι ταύροι δεν έχουν προτιμήσεις στα χρώματα. Ο λόγος που επιλέχτηκε το κόκκινο είναι για να μην φαίνονται τα αίματα του ταύρου ή του ταυρομάχου που μπορεί να πέσουν πάνω στο ύφασμα.

13. Το κίτρινο χρώμα μπορεί να προκαλέσει ζάλη και ναυτία. Το εσωτερικό των αεροπλάνων συνήθως δεν έχει τίποτα κίτρινο. Επίσης, το καθαρό φωτεινό κίτρινο πιστεύεται ότι είναι το πιο ενοχλητικό χρώμα, που οφείλεται στην υπερβολική διέγερση του ματιού.

14. Πιστεύεται πως τα γένια ξανθού χρώματος μεγαλώνουν πιο γρήγορα από τα σκούρα γένια.

15. Το ασπρόμαυρο ξεχνιέται εύκολα. Οι ψυχολόγοι έχουν διαπιστώσει ότι οι άνθρωποι είναι πιθανό να θυμηθούν μια έγχρωμη εικόνα πιο εύκολα σε σύγκριση με την ασπρόμαυρη εκδοχή της. Πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το χρώμα έχει μια ισχυρότερη επίδραση προς τις αισθήσεις.

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu