11 χαρακτηριστικά των «ώριμων» ανθρώπων

Όταν λέμε "ώριμοι άνθρωποι" ίσως σκέφτεστε τους μεγάλους ηλικιακά ανθρώπους.

Κι όμως εννοούμε εκείνους που φροντίζουν τους άλλους, έχουν ευθύνες, ξέρουν πως να ελιχθούν στα προβλήματα, και δεν αφήνουν τα μικροπράγματα να τους ενοχλούν.
Η ωριμότητα περιλαμβάνει συνεχόμενη προσπάθεια για γνώση, αντιμετωπίζοντας τη ζωή με ήρεμη, προσεγμένη «ενήλικη» ματιά που επιτρέπει να βλέπετε και να κατανοείτε βαθύτερες έννοιες στην μεγαλύτερη εικόνα της ζωής.
Εάν υπάρχουν κάποιοι στο περιβάλλον σας, πιθανότατα θα τους αναγνωρίσετε με αυτά τα χαρακτηριστικά.
«Χρειάζεται θάρρος να μεγαλώσουν και να γίνουν αυτοί που είναι»
1. Νοιάζονται γι ‘αυτά που σκέφτονται οι άλλοι.
Μεγαλώνοντας συνειδητοποιείς ότι οι απόψεις άλλων ανθρώπων δεν έχουν μεγάλη σημασία ειδικά όταν δεν σας αφορούν. Οι προτεραιότητές τους δεν έχουν να κάνουν με την έγκριση ή την αποδοχή των άλλων. Γνωρίζουν ότι αυτή η συμπεριφορά είναι μια παγίδα για τον συναισθηματικό τους κόσμο.
2. Παρατούν τους μεγάλους στόχους.
Σύμφωνα με μια έρευνα, τα σημερινά παιδιά ζουν μέσα σε ένα ενήλικο τρόπο ζωής από μικρή ηλικία. Το πλαίσιο της παιδικότητας έχει σχεδόν εξαφανιστεί. Τα παιδιά καλούνται να ωριμάσουν γρήγορα και να γνωρίζουν τι θα πρέπει να κάνουν στη μετέπειτα ζωή τους. Στο μεγαλύτερο ποσοστό ανταποκρίνονται γενναία στις αποτυχίες, παρατούν μεγάλους στόχους, αλλά δεν τους εμποδίζει να πετύχουν τα όνειρά τους.
3. Προτιμούν ισορροπημένες σχέσεις.
Οι ώριμοι άνθρωποι θέλουν ισότιμες σχέσεις και δεν επιδιώκουν να παίζουν το ρόλο του γονέα ή του παιδιού στη σχέση τους. Ωριμότητα για αυτούς σημαίνει να έχεις έναν σύντροφο που μπορεί να σταθεί δίπλα σου στη ζωή, χωρίς να χρειάζεται να αναλάβεις όλη την ευθύνη, ή να του ζητήσεις να το κάνει αυτό για εσένα.
4. Το δίκιο με το μέρος τους.
Μεγαλώνοντας καταλαβαίνουν ότι δεν έχουν πάντα τη σωστή απάντηση για όλα. Είναι πιο δεκτικοί με τα λάθη τους συνειδητοποιώντας ότι η ζωή περιλαμβάνει πολλές δοκιμασίες και προκλήσεις από τις οποίες θα πρέπει να μάθουν. Είναι ταπεινοί στη γνώμη τους γιατί γνωρίζουν ότι το να κάνεις λάθη κατά καιρούς είναι μόνο ένα μέρος στο παιχνίδι της ζωής.
5. Κουτσομπολιά ή εμπλοκή σε εντάσεις.
Οι δύσκολες και έντονες καταστάσεις όπως τα δράματα και το κουτσομπολιό γνωρίζουν ότι δεν ωφελούν κανέναν εμπλεκόμενο. Η κουτσομπόλης θα πλήξει τους ανθρώπους που κατακρίνει και αυτοί που ακολουθούν τα βήματά του, το κάνουν για να έχουν την αίσθηση του ανήκειν, αλλά τους προκαλεί μόνο πόνο. Αυτοί που μένουν μακριά από κουτσομπολιά, καταλαβαίνουν ότι υπάρχει εκφοβισμός και κακία όταν μιλάνε πίσω από την πλάτη του άλλου και σίγουρα δεν είναι κάποιο αθώο παιχνίδι, ή συζήτηση.
6. Ο φόβος της αποτυχίας.
Μεγαλώνοντας καταλαβαίνουν ότι στη ζωή δεν υπάρχουν μόνο επιτυχίες αλλά και αποτυχίες. Αυτό δεν τους πτοεί και βλέπουν όλες τις προκλήσεις σαν μια ακόμη εμπειρία για μάθηση. Γνωρίζουν ότι οι εμπειρίες δίνουν ευκαιρίες για ανάπτυξη όπως και ικανότητες να κυριαρχήσουν στη ζωή τους. Χρησιμοποιούν διαφορετικές στρατηγικές στη δουλειά, στις κοινωνικές επαφές και στις σχέσεις, για να δουν τι τους ταιριάζει καλύτερα. Δεν αφήνουν μια αποτυχία να τους φοβίσει και να παρατήσουν την προσπάθεια.
7. Αναβλητικότητα και χάσιμο χρόνου.
Όταν υπάρχει κούραση χρειάζεται διάλειμμα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορείτε να κλείσετε το διακόπτη και να τα παρατήσετε. Ένας ώριμος άνθρωπος γνωρίζει τη διαφορά μεταξύ ανάπαυσης και παραίτησης. Το πρώτο σημαίνει φροντίδα όταν υπάρχει ανάγκη και το δεύτερο σημαίνει ήττα. Οι ενήλικες φροντίζουν να μην προδώσουν πρώτα από όλα τον εαυτό τους.
8. Δεν παίζουν το ρόλο του θύματος.
Κατανοούν ότι όταν θυματοποιείς ο ίδιος τον εαυτό σου, αυτό οδηγεί να σε αντιμετωπίζουν και οι άλλοι σαν θύμα. Τα ώριμα άτομα αναλαμβάνουν πλήρως την ευθύνη της ζωής τους και δεν κατηγορούν κανέναν για την τροπή που παίρνει η ζωή τους. Αν δεν τους αρέσει η κατάστασή τους, δραστηριοποιούνται στην κατεύθυνση που θέλουν χωρίς να ζητούν κατευθυντήριες οδηγίες δράσης για να επιτύχουν τους στόχους τους.
9. Έλεγχος συναισθημάτων.
Κανείς δεν είναι τέλειος. Αυτό το γνωρίζουν οι ώριμοι άνθρωποι ελέγχοντας τα συναισθήματά τους. Γνωρίζουν πώς να κάνουν ένα βήμα πίσω για να έχουν καλύτερη και σαφέστερη εντύπωση μιας κατάστασης και η υπερβολή θα τους οδηγήσει μόνο σε βιαστικές κινήσεις και αποφάσεις. Όλα τα συναισθήματα διαδραματίζουν ένα ρόλο στη ζωή και επηρεάζουν βαθιά τον ψυχισμό και την ισορροπία ενός ατόμου. Έχουν μάθει να ελέγχουν τον ενθουσιασμό τους δίνοντας προβάδισμα στη λογική σκέψη.
10. Αποδέχονται μια κακή κατάσταση.
Δεν μπορούμε πάντα να ελέγχουμε τι συμβαίνει στη ζωή μας, αλλά μπορούμε να ελέγξουμε την αντίδρασή μας. Οι ώριμοι άνθρωποι παραδέχονται την ήττα και δεν παραμένουν κολλημένοι σε μια κατάσταση που τους κάνει δυστυχισμένους. Δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για να επιδιορθώσουν ή να καλυτερεύσουν μια δύσκολη κατάσταση και μέσα από τις αντιξοότητες παίρνουν τα καλύτερα μαθήματα.
11. Δεν έχουν όλες τις απαντήσεις.
Ένα μέρος της ενηλικίωσης περιλαμβάνει και το ότι τα άτομα είναι σε θέση να δέχονται την εποικοδομητική κριτική, όπως επίσης να παραδέχονται ότι μπορούν να κάνουν κάτι με πιο λειτουργικό και αποτελεσματικό τρόπο. Συνήθως ο εγωισμός ενοχλεί και εμποδίζει τους ενήλικες περισσότερο, καθώς πιστεύουν ότι γνωρίζουν περισσότερα και δεν ανέχονται παρατηρήσεις. Οι ώριμοι άνθρωποι βάζουν τον εγωισμό σε δεύτερη μοίρα και προτιμούν να έχουν ανοιχτή νοοτροπία σε νέες ιδέες και ανθρώπους. Δεν τους αρέσει η στασιμότητα και τα στεγανά του μυαλού που καταλήγουν σε μια περιορισμένη και αδιάφορη ζωή.
Εάν ταυτίζεστε με τους ώριμους ανθρώπους μπορείτε να πάτε τη ζωή σας στο επόμενο επίπεδο και να νιώθετε πραγματικά πιο ελεύθερα.

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu