Πόσες ημέρες “αντέχει” το κρασί αν έχουμε ανοίξει το μπουκάλι

Το κρασί είναι ένα ευαίσθητο προϊόν και αφού ανοιχτεί, η διάρκεια της γεύσης και των αρωμάτων του είναι πολύ μικρή

Επειδή υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που επηρεάζουν κάθε κρασί, όπως η σοδειά, το σταφύλι, η ποιότητα, η αποθήκευση πριν το άνοιγμα κ.λπ., δεν υπάρχουν αυστηροί κανόνες, αλλά υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να έχετε υπόψη σας σχετικά με πώς να φυλάσσεται το κρασί όταν έχει ανοιχτεί προκειμένου να διατηρηθεί σε καλή κατάσταση.


Ο εμπειρικός κανόνας για τα ανοικτά κρασιά για την κατανάλωση του κρασιού μετά το άνοιγμα δεν ξεπερνά τις δύο ημέρες. Τα περισσότερα κρασιά διατηρούνται πολύ καλά στο διάστημα των πρώτων 12-24 ωρών με τις γεύσεις των φρούτων τους να τονίζονται και να καλύπτουν την πιθανή “πικρίλα” του κρασιού . Μετά από το διάστημα αυτό, υπάρχει μία σταδιακή μείωση των γεύσεων και το κρασί γίνεται πιο επίπεδο, πικρό και μεταλλικό.

Όταν πρόκειται για αφρώδη κρασιά, καλύτερα να είστε μαζί με κάποιους φίλους για την κατανάλωσή τους. Σε 24 ώρες χάνονται οι φυσαλίδες και η πτώση της ποιότητας των φυσαλίδων συμβαίνει μέσα σε 6-12 ώρες.

Η ηλικία ενός κρασιού είναι ένα από τα κύρια στοιχεία που επηρεάζει τη διάρκεια ζωής του όταν ανοιχτεί. Ένα κρασί λίγων μηνών αντέχει ανοιχτό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Τα απλά κρασιά δε θα έχουν μεγάλη διαφορά αν ανοιχτούν, ειδικά τα πολύ απλά λευκά κρασιά. Συχνά θεωρείται ότι είναι σχεδόν το ίδιο καλά για μέρες μετά το άνοιγμα, αν φυλάσσονται σε δροσερό σημείο.

Συμβουλές για την αποθήκευση ενός κρασιού που έχει ανοιχτεί

  • Διατηρήστε το σε θερμοκρασία σερβιρίσματος. Φυλάξτε το σε δροσερό μέρος, αλλά όχι στο ψυγείο ή στον πάγκο της κουζίνας.
  • Αποθηκεύστε το κρασί σε σκοτεινό μέρος. Διατηρείτε τα ανοιχτά και κλειστά μπουκάλια μακριά από το άμεσο ηλιακό φως και πηγές θερμότητας.
  • Ξαναβάλτε τον φελλό στο μπουκάλι.
  • Μεταφέρετε το κρασί σε μικρότερο σκεύος, όπως μια καράφα μισού μπουκαλιού, ώστε να γεμίσει μέχρι πάνω με κρασί και μετά να το σφραγίσετε. Όσο μικρότερο είναι το δοχείο μεταφοράς, τόσο λιγότερο οξυγόνο υπάρχει στη φιάλη.
  • Μην το αφήνετε να ζεσταθεί και να κρυώσει πολλές φορές.
  • Αν αφήσετε πολλές μέρες ανοιχτό το κρασί, δεν θα έχει ευχάριστη γεύση. Χρησιμοποιήστε το καλύτερα στο μαγείρεμα σε αυτή την περίπτωση.

(με πληροφορίες από healthstories. gr / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί