• Αρχική
  • LIFE
  • Οι πλουσιότεροι άνθρωποι όλων των εποχών

Οι πλουσιότεροι άνθρωποι όλων των εποχών

Στην ερώτηση ποιός είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος όλων των εποχών , η συχνότερη απάντηση είναι ο Bill Gates. Έχοντας ένα παρόμοιο ερώτημα στο μυαλό, το περιοδικό Time αποφάσισε να αναλάβει μια έρευνα για να μάθει ποιος κατέχει τον αξιοζήλευτο τίτλο του πλουσιότερου ανθρώπου όλων των εποχών. Αυτό βέβαια οδήγησε σε εκτεταμένη έρευνα, με πολυάριθμους εμπειρογνώμονες από όλο τον κόσμο και βαθιές καταδύσεις σε ξεχασμένα αρχεία. Η επίμονη έρευνα όμως απέδωσε καρπούς και τώρα έχουμε την απάντηση.
Τζένγκις Χαν (μεγάλες εκτάσεις γης)

Το παράδειγμά του μας δείχνει πώς ο πλούτος, δεν μπορεί να περιοριστεί μόνο σε νομισματική αξία. Ο Μογγόλος ηγέτης έρχεται όμως, στην κατώτερη θέση της αποκλειστικής λίστας. Η αξίωσή του προς τη δόξα, ήταν η τεράστια έκταση γης που ανήκε με το νόμο στη μεγαλύτερη συνεχόμενη αυτοκρατορία του κόσμου. Το αξιοπερίεργο για τον τρομερό ηγεμόνα ήταν ότι δεν έχτισε κανένα παλάτι, ναό ή τάφο, σε αντίθεση με άλλους πλούσιους άρχοντες της εποχής του.
Bill Gates ($ 78.9 δισεκατομμύρια)

Δεν μπορούμε καν να φανταστούμε τον κατάλογο χωρίς τον ιδρυτή της Microsoft. Σε αντίθεση με άλλους, η θέση του στη λίστα συσσωρεύσει πλούτο πέρα απο τα επιτρεπτά σημερινά δεδομένα, αλλά έχει σίγουρα πολύ δρόμο να διανύσει αν θέλει να συνεχίσει να βρίσκεται στην κορυφή αυτής της λίστας.
Κλεοπάτρα ($ 95.8 δισεκατομμύρια)

Είναι πασίγνωστη για την ταραχώδη προσωπική της ζωή, και αν ζούσε σήμερα θα κρατούσε απασχολημένες τις κουτσομπολίστικες φυλλάδες. Κυβέρνησε την αρχαία Αίγυπτο με στιβαρό χέρι, ενώ το ετήσιο εισόδημά της κάλυπτε σχεδόν το 2,6% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Δανείστηκε σε μεγάλο βαθμό από ξένους ηγέτες, προκειμένου να διεξάγει πολέμους,αλλά και να συντηρήσει τον πολυτελή τρόπο ζωής της.
Alan Rufus γνωστός επίσης ως Alan ο Ερυθρός ($ 194 δις)

Ο Alan ο Ερυθρός, ανιψιός του Γουλιέλμου του Κατακτητή, πήρε μέρος με το θείο του στην Κατάκτηση της Norman. Μετά το θάνατό του, πιστεύεται ότι είχε μια απλή περιουσία των £ 11,000 στο όνομά του. Ωστόσο, το ποσό αυτό ανερχόταν στο 7% του ΑΕΠ της Αγγλίας. Με σημερινούς όρους, ο Alan ο Ερυθρός μπορεί να θεωρηθεί ότι ήταν ο πλουσιότερος όλων των εποχών.
John D. Rockefeller ($ 341 δις)

Έχτισε την αυτοκρατορία του πλούτου το 1863, στην ηλικία των 27, επενδύοντας στη βιομηχανία πετρελαίου. Δύο δεκαετίες αργότερα, η εταιρεία του είχε τον έλεγχο του 90% της παραγωγής πετρελαίου της Αμερικής. Από το 1918, η περιουσία του εκτιμάται ότι είναι περίπου το 2% του ΑΕΠ των Η.Π.Α. Ο πλούτος του περιλαμβάνει επίσης το Rockefeller Centre, στην καρδιά της Νέας Υόρκης.
Andrew Carnegie ($ 372 δις)

Αρχικά, ο σκωτσέζος μετανάστης, – ο μεγιστάνας του χάλυβα- πούλησε την εταιρεία στον J. Ρ Morgan για $ 480 εκατομμύρια (2,1% του ΑΕΠ των Η.Π.Α.). Με τα δεδομένα του2014, αυτό καθιστά το Carnegie πλουσιότερο από τον Rockefeller με λίγο πιο πάνω από 31 δισεκατομμύρια $, αν και είναι επί ίσοις όροις όσον αφορά τα εικονικά κτίρια που φέρουν το όνομα Carnegie Hall
Η Μεγάλη Αικατερίνη ($ 1,5 τρισεκατομμύρια)

Ανέλαβε την εξουσία μετά τη δολοφονία του συζύγου της το 1762 και από τότε έγινε κυβερνήτης της Ρωσίας. Είχε συγκεντρώσει όχι μόνο σημαντικό πλούτο και γη, αλλά και πολιτική εξουσία. Η αυτοκρατορία του πλούτου της Μεγάλης Αικατερίνης ήταν περίπου το 5% του παγκόσμιου ΑΕΠ, και αποτέλεσε τη μακροβιότερη Ρωσική βασιλική μονάρχη. Σίγουρα αξίζει μια θέση στην ελίτ.
Ιωσήφ Στάλιν ($ 7,5 τρισεκατομμύρια)

Είναι αρκετά δύσκολο να διακρίνουμε τον πλούτο του δικτάτορα και της Σοβιετικής Ένωσης, γιατί απλά είχε στον πλήρη έλεγχό του την ΕΣΣΔ, και ήταν σε θέση να αξιοποιήσει την οικονομική δύναμη της χώρας, όπως έκρινε ο ίδιος. Τρία χρόνια πριν το θάνατό του, είχε σχεδόν το 9,5% του παγκόσμιου ΑΕΠ, καθιστώντας την ΕΣΣΔ, ένα από τα πλουσιότερα έθνη του κόσμου.
Αυτοκράτορας Wu (22,7% του παγκόσμιου ΑΕΠ)

Η άνοδός της από τις τάξεις των παλακίδων δύο Κινέζων αυτοκρατόρων, δεν ήταν εύκολη και απλή. Η σκληρότητα και η επιθυμία της για εξουσία, επεκτείνεται στα παιδιά της, καθώς ένα νεογέννητο σκοτώθηκε, για να γίνει η κύρια σύζυγος του Βασιλιά. Έχτισε τον πλούτο της χώρας από το εμπόριο τσαγιού και μεταξιού, εκμεταλευόμενη τον Δρόμο του Μεταξιού και επέκτεινε την αυτοκρατορία της Κίνας στην Κεντρική Ασία.
Akbar Ι (25% του ΑΕΠ)

Λέγεται ότι ήταν ένας από τους μεγαλύτερους αυτοκράτορες της δυναστείας των Mughal της Ινδίας, και αντιπροσώπευε το ένα τέταρτο του παγκόσμιου ΑΕΠ. Η εξόρυξη πλούτου της αυτοκρατορίας Mughal ανταγωνίστηκε το πλούτο της Ελισαβετιανής Αγγλίας.
Αυτοκράτορας Shenzong (25 – 30% παγκόσμιου ΑΕΠ)

Περνάμε στους πρώτους για να το στέμμα των πλουσιότερων ανθρώπους όλων των εποχών. Ο Κινέζος Αυτοκράτορας Shenzong, ήταν ο οικονομικά ισχυρότερος ηγέτης της δυναστεία των Σονγκ, που πραγματοποιούσε σημαντικό έλεγχο της οικονομίας. Μια κύρια πηγή πλούτου προήλθε από τις τεχνολογικές καινοτομίες, και την είσπραξη των φόρων που ήταν πολύ μπροστά από την εποχή του.

Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται ο Mansa Musa, και δεν μπορεί να υπάρξει έστω μια σύγκριση που να περιγράφει το πόσο πλούσιος ήταν. Ο βασιλιάς του Τιμπουκτού ήταν πρόεδρος στην μεγαλυτερη παραγωγή χρυσού στον κόσμο, όταν ο χρυσός ήταν σε μεγάλη ζήτηση. Η καλύτερη περιγραφή που έχει δοθεί είναι με τη μορφή φωτογραφιών που τον απεικονίζουν να κρατά ένα σκήπτρο χρυσού, να κάθεται σε ένα χρυσό θρόνο, κρατώντας ένα χρυσό φλιτζάνι με ένα χρυσό στέμμα.

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu