Το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου, στις 12:00, θα εκκινήσει το δρώμενο από την πλατεία Συντάγματος προς την Ερμού, αλλά και τους παράπλευρους πεζοδρόμους, θα περάσει από την πλατεία Μοναστηρακίου, τον ηλεκτρικό σταθμό του Θησείου και θα καταλήξει στην έδρα της Λέσχης, Ψαρομηλίγκου 29 στον Κεραμεικό, με εκτιμώμενη διάρκεια δύο ώρες.
Το δρώμενο πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το εθιμικό δρώμενο των «Μωμόγερων» έχει εγγραφεί στο Εθνικό Ευρετήριο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς το 2015 και στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO το 2016. Το σύνολο της χορευτικής, θεατρικής και μουσικής ομάδας και η πομπή τους θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα θέατρο δρόμου (street theatre) που χορεύοντας και τραγουδώντας σατιρίζει πρόσωπα και καταστάσεις σε αλληλεπίδραση με τους θεατές.
Οι «Μωμόγεροι» (γνωστοί και ως Μωμόεροι ή Μωμοέρια ή Κοτσαμάνια), έλκουν την καταγωγή τους από την αρχαιότητα, τους προ-χριστιανικούς χρόνους, ωστόσο οι Πόντιοι τους έδωσαν αργότερα χριστιανικό χαρακτήρα, ενώ παρουσιάζουν ιδιαίτερο εθνογραφικό και δραματολογικό ενδιαφέρον. Αυτό το ειδικό θέατρο περιοριζόταν χρονικά στο δωδεκαήμερο από τα Χριστούγεννα έως τα Θεοφάνεια και αποτελεί ένα ευετηριακό-ψυχαγωγικό έθιμο. Στο δρώμενο παρουσιάζεται η αναγέννηση της φύσης με τον ερχομό του νέου έτους και έχει ως κύριο σκοπό τη σάτιρα.
Η παραλλαγή των «Μωμόγερων» που θα παρουσιαστεί προέρχεται από το χωριό Λιβερά της Ματσούκας της Τραπεζούντας. Αποτελείται από τρεις ομάδες: Τη χορευτική (κορυφαίος-αρχηγός και χορευτές), τη θεατρική (αυτοσχέδιοι διάλογοι) και τη μουσική (λύρα, αγγείο-γκάιντα, νταούλι), σε παράλληλη δράση. Οι «Μωμόγεροι» (ιερείς του θεού Μώμου κατά πολλούς), με ελληνοπρεπή εμφάνιση, περικεφαλαίες, φουστανέλες και κρατώντας ξύλα στα χέρια, κινούνται χορεύοντας και τραγουδώντας. Ανάμεσά τους και σε επικοινωνία με τους θεατές βρίσκεται η θεατρική ομάδα, η οποία συμμετέχει με ευφάνταστους και ιδιαίτερους κωμικούς διαλόγους. Το θεατρικό, που αποτελείται αυστηρά μόνο από άνδρες, περιλαμβάνει διάφορους ρόλους, όπως τη νύφη που προσπαθεί συμβολικά να την κλέψει ή να τη διεκδικήσει ο κόσμος, τον γέρο, τη γριά, τον διάβολο, τον γιατρό που εξετάζει τη νύφη και διαπιστώνει συνήθως την κακοποίησή της, τον χωροφύλακα που επιβάλλει τις ποινές, κ.ά.
ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: eurokinissi
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Κ. Μητσοτάκης: Με τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας στηρίζουμε έμπρακτα τους εργαζόμενους στο χώρο της εστίασης
- Ρεκόρ αφίξεων κρουαζιερόπλοιων στα ελληνικά λιμάνια το 2025
- Συνάντηση Ν. Δένδια με τον Β. Κικίλια για το ζήτημα της σχεδίασης του Εθνικού Πλοίου
- Στοματική υγεία: Πρόληψη, ενημέρωση και πολιτικές υγείας απέναντι στην υπερκατανάλωση ζάχαρης
- Τα πιο αλλόκοτα ζώα της φύσης: 10 παράξενες συμπεριφορές τους που δεν θα πιστεύετε
- Καθόλου τυχαία η επίσκεψη που θα γίνει στην Ουγγαρία – Η Δεξιά παίζει τα «ρέστα» της
- Λεπτά που έμοιαζαν με αιώνες! Μαθήτρια παγιδεύτηκε σε κομμάτι πάγου σε ποτάμι της Ρωσίας (BINTEO)
- Ανακαλύφθηκε ειρωνικό μήνυμα 2.000 ετών στα αρχαία Ελληνικά σε σφαίρα σφεντόνας (Photo)
- Οι Βρετανοί δίνουν τις βάσεις τους στις ΗΠΑ για να βομβαρδίζουν το Ιράν
- Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στις 24/3 και 25/3 στην Αθήνα για την μαθητική και στρατιωτική παρέλαση









