Το πρότζεκτ, με επικεφαλής τους Ματ Ντέιμον και Τομ Χόλαντ, είναι ένα από τα πιο ακριβά εγχειρήματα του σκηνοθέτη μέχρι σήμερα, με αναφερόμενο προϋπολογισμό 250 εκατομμύρια δολάρια.
Η επιβεβαίωση ήρθε από την επιβλέπουσα καλλιτεχνική διευθύντρια της ταινίας, Samantha Englender, η οποία σηματοδότησε την τελευταία ημέρα των γυρισμάτων με μια φωτογραφία από τα παρασκήνια που κοινοποιήθηκε στο Instagram Stories. Οι κάμερες ξεκίνησαν να κινούνται τον Φεβρουάριο του 2025, με την κύρια φωτογραφία να καλύπτει μια εκτενή λίστα τοποθεσιών, από την Ιταλία, τη Μάλτα, το Μαρόκο, την Ελλάδα και τη Σκωτία μέχρι την Ισλανδία, τη Δυτική Σαχάρα και τέλος το Λος Άντζελες, όπου ολοκληρώθηκε η παραγωγή.
Βασισμένη στο αρχαίο ελληνικό ποίημα του Ομήρου, η ταινία επαναπροσδιορίζει το θρυλικό ταξίδι του Οδυσσέα, βασιλιά της Ιθάκης, μετά τον Τρωικό Πόλεμο. Τοποθετημένη στον 8ο αιώνα π.Χ., η αφήγηση ακολουθεί το δεκαετές ταξίδι του Οδυσσέα στη νότια Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική, συναντώντας μυθικά πλάσματα, θεϊκές δυνάμεις και προσωπικές τραγωδίες. Στην Ιθάκη, η σύζυγός του Πηνελόπη και ο γιος του Τηλέμαχος παλεύουν με τον υποτιθέμενο θάνατό του, ενώ ανταγωνίζονται μνηστήρες που επιθυμούν να διεκδικήσουν τον θρόνο.
Η ταινία γυρίζεται με νέες κάμερες IMAX, με τον κινηματογραφιστή Χόιτε βαν Χόιτεμα, γνωστό για τη δουλειά του στις ταινίες Δουνκέρκη, Τένετ και Οπενχάιμερ, να συνεργάζεται για άλλη μια φορά με τον Νόλαν για να προσφέρει μια οπτική αφήγηση μεγάλης κλίμακας.
Το καστ
Ο Ντέιμον αναλαμβάνει τον ρόλο του Οδυσσέα, με την Χόλαντ ως Τηλέμαχο και την Αν Χάθαγουεϊ ως Πηνελόπη. Στο καστ συμμετέχουν επίσης η Ζεντάγια ως θεά Αθηνά, η Λουπίτα Νιόνγκο ως Καλυψώ, ο Ρόμπερτ Πάτινσον ως Ερμής και η Σαρλίζ Θερόν ως Κίρκη. Επιπλέον μέλη του καστ περιλαμβάνουν τους Τζον Μπέρνθαλ, Μπένι Σάφντι, Τζον Λεγκουιζάμο, Έλιοτ Πέιτζ, Χιμές Πατέλ, Σαμάνθα Μόρτον, Μία Γκοθ, Κόρεϊ Χόκινς, Μπιλ Ίργουιν, Τζέσι Γκαρσία, Γουίλ Γιουν Λι, Ράφι Γκάβρον, Σίλο Φερνάντεζ και Νικ Ε. Ταραμπάι σε άγνωστους ρόλους.
Η ζήτηση από το κοινό ήταν τεράστια. Τον περασμένο μήνα, τα εισιτήρια IMAX 70mm για την ταινία «Η Οδύσσεια» φέρεται να εξαντλήθηκαν εντός 24 ωρών από την πρεμιέρα τους, με τις τιμές μεταπώλησης στο AMC Lincoln Square στη Νέα Υόρκη να φτάνουν τα 1.000 δολάρια ανά ζεύγος. Η ταινία έχει προγραμματιστεί για ευρεία κυκλοφορία στις αίθουσες και σε IMAX στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 17 Ιουλίου 2026.
ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ – EPA-EPA
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Τραγωδία στον ΗΣΑΠ: Νεκρός ανασύρθηκε ο άνδρας που έπεσε στις ράγες στα Κάτω Πατήσια
- Θεσσαλονίκη: Καλάντα από … ρομπότ στην παιδοχειρουργική κλινική του Γ. Γεννηματάς
- Παραμονή Χριστουγέννων με «Νύχτα των Ευχών» στην πλατεία Κοτζιά
- Εκεί στα κράτη του Βορρά κινδυνεύει να συμβεί κάτι πολύ άσχημο
- Σοκ στην Ιταλία: Μέλη συμμορίας ανάγκασαν 15χρονο να γδυθεί και να κάνει ανάληψη από ΑΤΜ
- Υπόθεση Πελικό και στη Βρετανία: 49χρονος νάρκωνε και βίαζε επί χρόνια τη σύζυγό του, μαζί με πέντε συνεργούς
- Το μήνυμα του Νετανιάχου μετά την τριμερή συνάντηση Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ
- Σε λειτουργία από την Τρίτη η ψηφιακή εφαρμογή του ΟΠΕΚΕΠΕ για αγροτεμάχια χωρίς ΚΑΕΚ
- Πέθανε ο Chris Rea σε ηλικία 74 ετών – Ήταν ο τραγουδιστής του «Driving Home for Christmas» (upd)
- Κ. Μητσοτάκης: Τι δήλωσε μετά την τριμερή συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ









